• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem

#361225  autor: thonka
 22 wrz 2009, 18:19
wszystko fajnie ale nowych baterii li-ion, a tym bardziej obecnej w tym telefonie li-poly nie trzeba formowac, nawet nie zaleca sie ich kompletnego rozladowywania...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#361232  autor: hettman
 22 wrz 2009, 18:27
dudumaster, -mam kilka pytan :wink: a:czy tryb "macro" w ustawieniach kamery pozwoli sfotografowac np.tekst z ksiazki tak by byl do rozczytania(widzialem jedno zdjecie zrobione w tym trybie i wszystko bylo spoko ale chce sie upewnic) B:jak szybko GPS lapie satelite, C:gdzie kupowales swoja e52(sklep/allegro itp. :?: ), D: jak glosnosc rozmow i dzwonkow,narazie tyle :-D

#361237  autor: thonka
 22 wrz 2009, 18:46
hettman pisze:jak szybko GPS lapie satelite
ostatnio znajomy sie bawil: 4-5 minut z zimnego startu, z agps 4-5 sekund. osiagi takie same jak w kazdej nokii.

co do baterii to w/w znajomy mowil, ze nie jest tak rozowo i potwierdzaja sie testy. przy ok 30-40 minutach rozmow dziennie, ok. 10 smsach, 1h na wifi bateria trzyma 3 dni i troche czyli tyle samo co chocby e71 z ta sama bateria.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#361242  autor: dudumaster
 22 wrz 2009, 19:21
thonka pisze:wszystko fajnie ale nowych baterii li-ion, a tym bardziej obecnej w tym telefonie li-poly nie trzeba formowac, nawet nie zaleca sie ich kompletnego rozladowywania...
Nie zaleca to się rozładowywania przy pomocy np żarówki czyli do zera. Kwestia formowania nie zaszkodzi, nic nie kosztuje, a może i nawet pomoże. Co do e52 vs e71 nie ma co się spodziewać dużych różnic, a powinno być nawet gorzej. Różnica między ARM 369mhz bodajże a 600mhz powinna skutkować krótszym czasem gotowości telefonu. Choć i tak w chwili obecnej jest to jedyna rozsądna bateria nokii.

hettman
brak trybu macro!! nie ma opcji telefonik!! nie zrobi czytelnego tekstu!! Chyba, że czcionka 36 :mrgreen: .naciskasz spust i telefonik łapie co zdąży, oczywiście bez AF nie wyostrza. Klik i masz albo i nie masz. GPS łapie szybciutko nawet bez A-GPS. O wiele lepiej niż np. E66, w której z GPS-a byłem bardzo zadowolony. Jakość rozmów bez szału SE to to nie jest i nie będzie. Moi rozmówcy także nie wyczuwają różnicy, na pełnej aut ulicy nadal mnie nie słyszą, a ponoć miała być jakaś redukcja szumów/tła. Głośnik ciut lepszy niż w E51, E66 ale szału nie ma.
A cena no cóż takie rzeczy to tylko w Play :-D

#361247  autor: dudumaster
 22 wrz 2009, 19:53
hettman pisze:
dudumaster pisze:nie zrobi czytelnego tekstu
-no wlasnie ,ale to: http://www.nokia-e52.pl/viewtopic.php?t=120 (zdjecie tekstu z ksiazki) :?: :shock: :-D
E66 3.2 AF
Obrazek
E52 3.2
Obrazek
E52 3.2 Książka B5 chyba rozmiar zeszytu. Nawet się udało aczkolwiek była to któraś próba z rzędu.
Obrazek

#361251  autor: hettman
 22 wrz 2009, 20:23
dudumaster, -dzieki za fotki :thumbup:(jaki byl dystans pomiedzy aparatem a tekstem w cm.?) ,wychodzi ze przy pewnej wprawie mozna robic zdjecia tekstu-cieszy mnie to bardzo,jeszcze jedno pytanko-masz app."latark" :?: a jezeli nie to czy "flash" podczas krecenia filmow swieci sie swiatlem ciaglym :?:

#361258  autor: dudumaster
 22 wrz 2009, 20:44
hettman pisze:dudumaster, -dzieki za fotki :thumbup:(jaki byl dystans pomiedzy aparatem a tekstem w cm.?) ,wychodzi ze przy pewnej wprawie mozna robic zdjecia tekstu-cieszy mnie to bardzo,jeszcze jedno pytanko-masz app."latark" :?: a jezeli nie to czy "flash" podczas krecenia filmow swieci sie swiatlem ciaglym :?:
Nie mam programu latarka a w cm mniej-więcej 25-30cm. Trybu kamery nie używam bo to w ogóle śmieszny tryb z tym VGA :]. Ale sprawdzę i edytuje później. Teraz, żona dobija ta 1 kreskę baterii bo coś długawo trzyma, a chce przez noc załadować do pełna. Ciekawe ile minut rozmowy wytrzyma na 1 kreseczce w UMTS-ie :D, niestety rozmowa głosowa :-D

A przypomniało mi się jeszcze jedno:
Kwestia softu, hack-u czy zwał jak zwał na chwilę obecną jedynie helloox2 i 5 baksów nie nasze panowie. Choć wciąż czekam na program i zobaczę czy się włamie. Też dam znać!!

#361260  autor: hettman
 22 wrz 2009, 20:49
dudumaster pisze: 5 baksów nie nasze
-za co piataka trzeba wybulic przy lamaniu :?:

#361268  autor: dudumaster
 22 wrz 2009, 21:35
hettman pisze:
dudumaster pisze: 5 baksów nie nasze
-za co piataka trzeba wybulic przy lamaniu :?:
Za podpis do programu. Bo niepodpisanego nie zainstalujesz. Żadne darmowe sposoby generacji klucza oraz certyfikatu nie działają poprawnie, pomimo udanego podpisania E52 jak i inne telefoniki z najnowszym softem olewają ten podpis. Ale o tym proszę sobie po googlować :) tu są opinie.

Co do baterii.
Komóreczka rozładowała się po 24mintuach rozmowy.
Razem było: 77 godzin w UMTS poziom sygnału 95-99%, przy 62 minutach rozmów głosowych, 2Mb danych po UMTS-ie, około 10 godzinach WiFi oraz 10 zdjęciach. Wydaje się to być bardzo dobry wynik. 8)

#361274  autor: hettman
 22 wrz 2009, 21:52
dudumaster pisze:Żadne darmowe sposoby generacji klucza oraz certyfikatu nie działają poprawnie,
-no slyszalem ze cert z opda i ten drugi(nie pamietam jaki) sa tak srednio lykane przez e52 ale nie myslalem ze to prawda-teraz rozumiem :-D a co do baterii to dopiero po 3-4 pelnych ladowaniach mozna cos powiedziec o "zywotnosci baterii" :-D

#361286  autor: prezeswk
 23 wrz 2009, 00:54
dudumaster pisze:Witam
Jestem posiadaczem E52 od około 2 tygodni.
Używam od końca sierpnia, a raczej próbuję się do niej przekonać, ale...
Wykonanie delikatniejsze od E51, chociaż nie jest źle. Telefon ma fajny wyświetlacz, pracuje szybko, brzmi (dźwiękowo) fajnie. Zdjęcia pleneru zrobi lepsze niż E51, do kopiowania dokumentów średnio się nadaje (brak AF). Ma dwie kamerki, więc podczas Video Calla nie trzeba szukać lustra. GPS działa szybko. Moja bateria dopiero zaczyna się układać, pierwsze 4 - 5 ładowań trzymała w zasadzie bez rozmów, czyli tylko w standby dwa dni. Na początku mnie to zszokowało, więc poprosiłem Nokia Care o test baterii - bateria sprawna. Pomiar prądożerności E52 wykonany Nokia Energy Profiler nie wykazywał zwiększonego zapotrzebowania na prąd w stosunku do E51. Z każdym ładowaniem jest lepiej, ale 30 dni na czuwaniu się nie spodziewam. Telefon w porównaniu do E51 ma zdecydowanie gorsze parametry radiowe. Wskazanie zasięgu jest mniejsze o 1-2 kreski w stosunku do poprzedniczki (poziomu sygnału nie podam, nie instalowałem jeszcze Cell Tracka i nie wiem, czy uda mi się go zainstalować - konieczność podpisu, nie wiem, czy przejdzie). Trzeba nauczyć się trzymać ten telefon, ponieważ trzymanie dłonią za spód telefonu (czyli normalnie) powoduje zakrycie anteny i szokujący spadek sygnału (zwłaszcza w UMTSie i podczas transmisji danych po HSPA), wiec ja staram się nie zakrywać dołu telefonu, ale dziwnie mi się rozmawia trzymając za górę telefonu :( Nie wiem, co ma na celu polityka Nokii pakowania anteny na dole telefonu. Zrobili tak w N79, 5310, i teraz w E52. Jeszcze w serii N mogę to zrozumieć, ale w telefonie z serii biznesowej - tu czułość, a więc potocznie zasięg powinien wyróżniać tę serię. I teraz coś najgorszego w E52 - oprogramowanie. Mam wrażenie, że marketing naciskał na wypuszczenie E52 na rynek i zrobili to z kompletnie niedopracowanym i niestabilnym softem. Telefon ma tendencje do resetowania się. Mój egzemplarz (z Finlandii) na szczęście sam się nie wyłącza (jak można przeczytać np. na forum e52), ale resecik mu się zdarzy - np podczas słuchania radia analogowego przez wbudowany głośnik - co ciekawe, w trybie offline aplikacja radio się nie "wywala". Preinstalowane aplikacje w polskiej dystrybucji np. "audioteka" zabierają niepotrzebnie pamięć, tak więc najlepiej zrobić reset telefonu (*, zielona słuchawka, 3 i power) żeby wywalić niektóre dodatkowe aplikacje. Wkurza mnie też aplikacja e-mail, a dokładnie przez to, że nie potrafi zatrzymać maili na serwerze pocztowym. Nie znalazłem opcji pytania się o kasowanie maili z serwera. Wciąż działam na E51, wiec E52 mnie nie zszokowała pozytywnie, czekam na nowe oprogramowanie i zobaczymy co i jak będzie. No i to w sumie tyle wrażeń z E52. W każdym razie, gdybym miał dziś wybierać między E51, a E52, to zdecydowanie zostaję przy E51!
Pozdr.

#361296  autor: dudumaster
 23 wrz 2009, 08:08
Odnośnie maili, jeśli odbierasz przez POP to ustawienia odnośnie poczty znajdują się nie w telefonie a w ustawieniach danej skrzynki e-mail. Jeżeli dane konto obsługuje IMAP sprawa jest załatwiona od ręki, bo ten protokół powoduje, że wykonujesz działanie na wiadomościach znajdujących się w skrzynce. Osobiście używam dwóch kont gmail i jakoś nie miałem przypadłości z usuniętymi z konta wiadomościami, chyba że sam tak zdecydowałem kasując wybraną wiadomość.
Co do zasięgu sam przebywam w dość dobrych warunkach w pracy od 9-17 około 100m od nadajnika w domu około 1km od tego samego nadajnika, więc przypadłości z zasięgiem nie odnotowałem. Zazwyczaj w takich sytuacjach pomaga wymiana sim-a, ręczne ustawienia trybu pracy, ręczny wybór sieci.
Jeżeli na pudle pisze 28dni standby w GSM a mi bateria trzymała by 2 dni, kiedy inne urządzenia z tą samą kartą sim miały by lepsze wyniki. Nie odpuściłbym i na okrągło bym reklamował!! Od tego jest rzecznik do praw konsumenta. Oczywiście standard tłumaczenie, że zależy od warunków sieciowych itp, ale nie aż taka różnica nawet podciągając do 10% czasu czuwania, który podaje producent to i tak musiałbyś mieć telefon non-stop na 1 kresce lub szukający sieci.

Add.
Panowie soft 021.013
wersja 021.013.220.02
helloox2 daje rade!!

#361790  autor: tymis
 25 wrz 2009, 21:48
prezeswk: Twój wpis to głos rozsądku, warto wziąć to pod uwagę.
Niestety, powszechne jest zachwalanie telefonu, który sie kupiło. Stąd, potem opinie o świetnych telefonach.
Przymierzam się (bardzo powoli) do zmiany telefonu za jakiś czas, im więcej czytam tym bardziej jestem zniechęcony. U swojego operatora korzystam od lat z umowy rocznej bez telefonu, telefon kupuję sam.
A tymczasem wypuszcza się coraz bardziej niedopracowane badziewie i nie ma co kupić...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#364384  autor: Krisu6230i
 12 paź 2009, 10:03
Dorzucę i ja coś od siebie...
Zalety:
ma gps,
accelerometer
spory wyświetlczacz
jack 3,5mm
mocny procek
ładowanie przez kabel (zaleta?)
działają certyfikaty (!)
bateria (jest ok ale nie genialnie)

minusy
wykonanie - gdzie tu jest aluminium? klapka i 4 klawisze? i to jest wykonanie? wszystko lata jakby zaraz się miało rozsypać! e51 przy niej to czołg! i te boczne przyciski...tandeta i jarmark
gniazdo microusb-pomyłka jakaś
brak zaślepek gniazd
antena umieszczona u dołu słuchawki - mózg jak się ma ugotować to i tak się to stanie plus
żenujący zasięg wewnątrz budynku, e51 miała pełny tu pływa od full'a do 2 kresek i z powrotem...
64 mega pamięci ram - nokia, get real...
po co było zmieniać działanie słownika skoro było ok? (dodawanie spacji po wyrazach)
nowy sposób blokowania klawiatury kolejna rewolucja
Wi-fi to tu wogóle działa?
Konfiguracja maila - chyba w e51 śmigało lepiej

To po 3 dniach używania a będzie pewnie gorzej. i naprawdę zabawna wręcz jest grubość klapki baterii... DNO!
telefon wędruje do serwisu do poskręcania lub zmiany obudowy.
Nokię dopadł kryzys chyba bo materiały są do d, szkoda że cena się nie zmieniła... to dziwne :evil:

/*Boris the Blade, or Boris "the Bullet Dodger." As bent as the Soviet's sickle, and as hard as the hammer that crosses it. Apparently, it's impossible to kill the bastard.*/
http://ag.bocznica.org/