• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

Która operator Twoim zdaniem posiada najkorzystniejszą ofertę?

Era / Heyah
24
10%
Plus / 36i6
10
4%
Orange / POP
35
14%
Play
129
53%
mBank
29
12%
Carrefour
Brak głosów
0%
Inny
15
6%

#361081  autor: elkanguro
 21 wrz 2009, 22:56
Święta prawda, taryfę trzeba dostosować do użytkownika i jego znajomych.

Moje dane z Orange on-line:

Orange 79%
Stacjonarne 13%
Era 4%
Plus 3%
Play 0,004%

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#361163  autor: user_delete10
 22 wrz 2009, 15:19
Play jest dobry dla tych, dla których nie istnieją smsy, bo inaczej Fresh jest spaloną dawną ofertą.

#361175  autor: f_crane
 22 wrz 2009, 15:58
Przecież masz w prepaid play darmowe smsy! Wiec nie rozumiem, jak co miesiąc dostajesz kilka tys darmowych smsów za doładowanie do wszystkich sieci to ideał dla każdego. Nie wiem czy się nie przeniosę...

----------------------------------------------------------
Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie — oto prawdziwa wiedza.

#361189  autor: kwistas
 22 wrz 2009, 16:19
W gruncie rzeczy to pre-paid Orange to inaczej abonament, 25zł przedłuża ważność o 1 miesiąc, na dzisiejsze możliwości to śmiech na sali, ale i tak abonenci ładują kasę co miesiąc jak abonamentowi, więc nie ma sensu wprowadzać zmian, które z resztą wyszły by na niekorzyść takiego Orange. W UE już chyba nie ma prepaidu który by przedłużał ważność tylko o 1 miesiąc, z reguły to od 6 miesięcy do roku.

Jestem ciekaw czy ktoś z W3 się odważy, raczej nie, bo nawet jeśli ci zostanie 20zł na koncie, bo akurat rzadko dzwoniłeś to i tak musisz doładować konto by tylko wychodzące przedłużyć. Pisanie o tym że w miesiąc wykorzystujecie i tak 25zł jest dość absurdalne, bo nie wszyscy wykorzystają te 20zł miesiąc, może być taki okres w którym tylko parę telefonów w miesiącu się wykona.

Niestety byłem w Orange, a nawet w Heyah oferta mi pasowała, ale te wychodzące i ciągłe martwienie się o ważność wychodzących zniechęciła mnie to oferty, może Orange taka zachodnia firma wprowadziłaby zachodni standard.

#361199  autor: marcinb
 22 wrz 2009, 16:57
kwistas pisze:W UE już chyba nie ma prepaidu który by przedłużał ważność tylko o 1 miesiąc, z reguły to od 6 miesięcy do roku.
Widzę, po tym co piszesz, że jesteś dobrze zorientowany w temacie.
W związku z tym miałbym prośbę abyś podzielił się wiedzą i napisał właśnie jak to jest w poszczególnych krajach (/operatorach), opierając się na przykładach. Może już nie w całej Unii bo to z Polską 27 krajów ale chociaż w kilku.
Jestem ciekawy jak to tam wygląda i jak oferta W3 jest do tyłu względem Unii.
Z góry dzięki. Pozdr.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#361201  autor: DD7
 22 wrz 2009, 17:04
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla mnie najkorzystniejszą ofertą jest Nowe Orange Go. Oto wykres:

Sieć PTC - 1.59%
Sieć P4 - 3.97 %
Orange - 82.54 %
Polkomtel - 11.9 %

Jaka inna oferta w tej chwili byłaby dla mnie korzystniejsza? Żadna. Przy doładowaniu za 100zł mam stawkę 20gr/min i 1gr/sms w Orange. Jaki operator da mi darmowe rozmowy z wybranym numerem, 2h minut non stop (co prawda z nich nie korzystam, ale jednak warte odnotowania), takie stawki w sieci, godziny w Happy Day czy też wolnym weekendzie? Żaden. Jest też kwestia jakości połączeń.
Rozumiem, że Play dla wielu ludzi jest opłacalny. Chciałbym jednak zauważyć, że dla osób piszących duże ilości sms'ów Fresh taki idealny nie jest. Orange ma duże minusy - ceny wiadomości poza sieć i droga transmisja danych. Trudno. Nie ma oferty idealnej.

#361210  autor: kwistas
 22 wrz 2009, 17:37
marcinb, wszystkie oferty pre-paid praktycznie z całego świata masz tutaj:
http://www.prepaidgsm.net/en/operators.html

Niektóre mogą być nieaktualne, ale to największy zbiór ofert jakie znalazłem.

Osobiście używałem karty prepaid, Vodafone DE, o2 DE, Orange FR teraz używam Vodafone GR wcześniej Tim (teraz Wind) GR wszędzie miałem 12 miesięcy na wychodzące w Wind 6 miesięcy.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2009, 17:42 przez kwistas, łącznie zmieniany 1 raz.

#361211  autor: f_crane
 22 wrz 2009, 17:39
I polskie sieci powinny też takie coś wprowadzić. Po co doładowywać co miesiąc, jak ktoś ma 100zł na koncie, prawie nie korzysta z połączeń wychodzących. Przykładem mogą być ludzie starsi, jedynie odbierają tel.

Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie — oto prawdziwa wiedza.

#361352  autor: KamaZ
 23 wrz 2009, 13:43
DD7 pisze: Jaka inna oferta w tej chwili byłaby dla mnie korzystniejsza? Żadna. Przy doładowaniu za 100zł mam stawkę 20gr/min i 1gr/sms w Orange.
Jeszcze możesz się zastanowić na POPem o ile chce Ci się bawić w pakiety. W POPGadane masz 10gr/min a do smsów można wykupić np. Multipop.

#361361  autor: Btk_Tomas
 23 wrz 2009, 14:34
KamaZ pisze:W POPGadane masz 10gr/min
W POPGadane jest 20 gr za minutę, 10 gr jest w POPMinuty.

#361393  autor: KamaZ
 23 wrz 2009, 16:12
Zgadza się 8) Sorry mój błąd, ale właśnie o POPMinuty mi chodziło :wink:

#361398  autor: Ksiwi
 23 wrz 2009, 16:23
Play będzie idealny jak da neta rozliczanego co do bajta:)

Pozdrawiam Ksiwi.
 #361410  autor: Mazi
 23 wrz 2009, 17:21
Witam,

W simplusie jestem już kilka lat i niestety wydaje coraz więcej. Generalnie wydaje na karty coś w przedziale 200 zł miesięcznie. I muszę te wydatki ograniczyć do 100 zł maksymalnie. Obecnie mam taryfę nowy simplus i dopiero niedawno zorientowałem się, że moje połączenia kosztują mnie (sic!) 60 gr za minutę. Zastanawiam się nad zmianą na taryfę Twój profil, taniej dla wszystkich. Dzwonie raczej do wszystkich sieci + do kilku osób w plusie. Mam kilka pytań.

-Czy waszym zdaniem dla osoby takiej jak ja taryfa Twój Profil będzie korzystniejsza?
-Czy w Twoim Profilu taniej dla wszystkich można też korzystać z dodatkowych pakietów np. dodatkowe minut do plusa? tańsze smsy?
-Czy to prawda jak to gdzieś czytałem, że z taryfy Twój Profil nie można się łatwo wypisać gdyby się coś lepszego pojawiło?
-Czy w Twoim Profilu mogę korzystać z opcji "premia za częste zasilenia"?

Zastanawiałem się oczywiście nad przeniesieniem na abo tak indywidualnie jak i firmowo, ale jak patrze na te cenniki to wychodzi mi, że przy 29 groszy za minutę to karta (w Twoim Profilu) wychodzi tak samo jak i abo (myślałem o opcji bez telefonu na 12 miesięcy, przyglądałem się opcjom tanio rozmowna 180 jak i superkarta 75 zł).

A przy okazji tym moim porównaniom to czytałem i o tym, że przy przejściu z sim+ na abo można coś zyskać? Ktoś zna dokładnie taką ofertę? Byłbym wdzięczny za takie info bo nigdzie się nie mogłem jej doszukać.

edit: Znalazłem tą "rewelacyjną" ofertę przejścia z sim+ na abo:
"Dotychczasowi użytkownicy Simplusa wybierający ofertę abonamentową również otrzymują prezent w postaci jednorazowego pakietu kwotowego o równowartości miesięcznego abonamentu właściwego dla wybranej taryfy, do wykorzystania przez 3 kolejne okresy rozliczeniowe. Nowi abonenci mają do wyboru jeden z wielu „wszystkomających” telefonów, wyposażonych m.in. w cyfrowy aparat fotograficzny, odtwarzacz plików MP3, kamerę wideo, bluetooth – oczywiście w cenie od 1 zł. "
Będę wdzięczny za każdą pomocą.

Pozdrawiam

#361511  autor: KamaZ
 24 wrz 2009, 11:27
Ogólnie Twój Profil trochę zamotany jest, ale wydaje mi się, że jak dla Ciebie będzie dobry.
Włącz tanio do wszystkich i dodatkowo jeszcze możesz włączyć Pakiet Smsów po 1gr, darmowy numer i pakiety internetowe. Ewentualnie Play Fresh będzie dobry jak dużo dzwonisz do Play.

Powrotu do starych taryf z Twojego Profilu nie ma, ale jak się coś nowego pojawi to nie sądzę, żeby były jakieś problemy. Premia za częste zasilania z tego co się doczytałem na stronie Simplusa chyba nie obejmuje tej taryfy.

Ja tam osobiście nie narzekam na Nowego Simplusa. Chyba taniej do Plusa się nie da dzwonić. Jakby Plus w tej taryfie dał 29gr/min to byłaby to najlepsza oferta na kartę jak dla mnie 8)

#362168  autor: wojtek83
 28 wrz 2009, 14:05
DD7 pisze:Jaka inna oferta w tej chwili byłaby dla mnie korzystniejsza? Żadna. Przy doładowaniu za 100zł mam stawkę 20gr/min i 1gr/sms w Orange. Jaki operator da mi darmowe rozmowy z wybranym numerem, 2h minut non stop (co prawda z nich nie korzystam, ale jednak warte odnotowania), takie stawki w sieci, godziny w Happy Day czy też wolnym weekendzie?
No masz rację, że w takim połączeniu to NOG wygląda konkretnie. BTW: a happy day można kumulować z wolnym weekendem? Jak to dokładnie wygląda?

#364670  autor: Abcn
 13 paź 2009, 22:16
marcinb pisze:
kwistas pisze:W UE już chyba nie ma prepaidu który by przedłużał ważność tylko o 1 miesiąc, z reguły to od 6 miesięcy do roku.
Widzę, po tym co piszesz, że jesteś dobrze zorientowany w temacie.
W związku z tym miałbym prośbę abyś podzielił się wiedzą i napisał właśnie jak to jest w poszczególnych krajach (/operatorach), opierając się na przykładach. Może już nie w całej Unii bo to z Polską 27 krajów ale chociaż w kilku.
Jestem ciekawy jak to tam wygląda i jak oferta W3 jest do tyłu względem Unii.
Z góry dzięki. Pozdr.
Oprócz str kt podaje kwistas jest watek z dosc przypadkowymi przykladami cenowymi z zagranicy : http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=7257 gdzie pisalem o sytuacji w Hiszpanii - nie tak przekrojowo jak OP kameT
ale moge potwierdzic kwistas'a przypuszczenie : do niedawna norma w H. w analogicznej "W3" byl rok.
ostatnio to sie zmienia po wejsciu Yoigo - Xfera (analog Play - P4) ku: 9 m-cy u duzych i 6 m-cy u wirtualnych
(u paru 3 m-ce) .
Ostatnio zmieniony 08 lis 2009, 18:05 przez Abcn, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam
A

#367803  autor: kameT
 03 lis 2009, 14:05
Witam, już wkrótce dokonam aktualizacji, jeśli chcecie mi pomóc to wklejajcie w tym temacie nowości i zmiany w cennikach bądź piszcie na priv. Dziękuje tym co już to zrobili, niedługo zajmę się tym, na razie mam spory nawał pracy na uczelni.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#367817  autor: Spiite
 03 lis 2009, 14:50
kameT, Kod na darmowy numer we Freshu się przyda, ale na pewno już to czytałeś w newsie.

#367830  autor: banan1973
 03 lis 2009, 15:39
Z mBankiem jest zle opisane. Na dzis jest 27 groszy i 20 mb free internet a nie 50 mb. Nie ma promocji na 27 groszy do Play, to jest jedna stawka do wszystkich na stale. Inaczej z 19 groszy i 50 mb free internet, to jest promocja do wiosny jakos.

... i600, n95, 8500, p1i, i5700, wildfire, s8500, p970, i9100, SE Xperia ARC S, HTC HD 7, Lumia 820, Lumia 920, Samsung Note2, Xperia Z1, Samsung Note3, Lumia 925, Xperia Z1 Compact, Xperia Z Ultra, Lumia1320, LG G2mini, LG G3, Microsoft640, LG G Flex2,

#367884  autor: f_crane
 03 lis 2009, 19:23
Dla mnie mbank, carrefour, itd nie mają jasnej oferty, nawet mało to reklamują. Co z tego, że są to odnogi większych operatorów jak większość ludzi nie ma pojęcia co oferują.