darnok pisze:Napisalem ze TDD nikt nie uzywa.
Poza T-Mobile w Czechach

W Polsce 15 MHz pasma leży odłogiem (obawiam się, że permanentnym)
darnok pisze:A ja ci mowie jak bedzie: 870-872,15 na 2 kanaly CDMA a od 872,5 do 876 UMTS850 (kanal 1012) obciety filtrem dolnoprzepustowym.
A nie za krótko z tym pasmem aby? Kanał CDMA = 1,25 MHz , w/g tego co co piszesz brakuje 0,35 MHz, podobnie z UMTS-FDD, szerokość kanału to 5 MHz, a tu jest do dyspozycji zaledwie 3,5 MHz ??
Patryk_ pisze:O ile się orientuję nie istnieje wersja FDD LCR.
Ja też nie znalazłem - w/g wszelkich dostępnych źródeł wyłącznie w TDD jest rozdział na HCR (3,84 Mcps) i LCR (1.28 Mcps).
Patryk_ pisze:Więc albo sam klasyczny UMTS-FDD,albo CDMA + UMTS-TDD w wersji LCR (1.6 MHz).
Jednoczesne odpalenie CDMA i UMTS w okolicach W-wy i Ostrołęki miałby dla Sferii sens o tyle, że łatwiej byłoby im zmigrować abonentów z CDMA do UMTS... tyle tylko, że migracja do TDD jest pozbawiona sensu (brak kompatybilnych terminali) a do FDD niemożliwa (brak pasma).
I jak tu wybrnąć?

Ma ich miejscu chyba bym przemigrował WLL na GSM900 (Aero2) ale nadal problemem jesy migracja użytkowników transmisji danych.
No chyba, że w paśmie Aero2 postawią UMTS900, a w 850 GSM, ale to mało sensowne (tylko nieliczne używane w PL terminale mają GSM850).