• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #359200  autor: aggeta
 12 wrz 2009, 10:52
Witam. Zakupilam nie dawno nokie n85 i mam problem odnośnie jak ustawic zeby w ogole nie tracilo mi kasy na wap tylko korzystalo z internetu wifi(mam router z wifi).
Dopiero teraz zauwazylam, ze na rachunku mam mega kwote do zaplaty.

I jeszcze jedno pytanko, zamienilam w play taryfe play lajt(30) na one play(45) i w lajcie kase za internet byle gdzie (wap to sie chyba nazywa) pobieralo mi z dostepnych srodkow a teraz musze placic chociaz mam jeszcze 30zl do wygadania.

Prosze o pomoc, z gory dzięki!

#359235  autor: slawek.u
 12 wrz 2009, 14:24
Hmmm, pytanie...ale jako, że jesteś dziewczyną...
Kliknij na kreatora WLAN i on wyszuka Ci Twój router...
Utworzy się tzw. "punkt dostępu". Następnie jak już będziesz w internecie, to wejdź w opcje>ustawienia>ogólne>punkt dostępu i tam zmień na "zawsze pytaj".

Od tego momentu zawsze gdy będziesz chciała wejść w internet, to zawsze "komórka będzie się Ciebie pytała" jakiego chcesz użyć połączenia - tzn. czy WAP,Internet (płatne), czy Twój router... :D

W Playu tak jest, że w normalnych taryfach dodatkowo dolicza kasę za internet, za jakieś tam sms-y np. w konkursach telewizyjnych, połączenia za granicę itp....

#359373  autor: aggeta
 13 wrz 2009, 14:14
No racja, pytanie troszke głupie, ale nie chodzi o to. Zawsze dawalam na router czyli : ... liksys a nagle patrze a tu 60 dych na rachunku(bez abo bo mam rabat;/)

A w poprzedniej taryfie za wap bralo mi z dostepnych srodkow a teraz...

#359401  autor: Orfi
 13 wrz 2009, 15:54
Być może ta dodatkowa opłata, to kwestia taryfy, którą aktualnie posiadasz i sposobu rozliczania opłat za wap/internet w momencie, kiedy telefon nie korzysta z wi-fi lub jest ono niedostępne a Ty łączysz się z netem.

Orfi

#359476  autor: thonka
 14 wrz 2009, 02:11
w play lajt wszystko schodzilo z pakietow kwotowych, w one play juz niestety tak dobrze nie jest.

co do samego wifi. zrob tak jak pisze slawek. telefon po tym zabiegu za kazdym razem bedzie sie pytal jakiego uzyc punktu dostepu. jak straci zasieg routera telefon zapyta ponownie o punkt dostepu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#359653  autor: aggeta
 14 wrz 2009, 23:10
Nie wiem co zrobiłam l teraz w ogóle mi wifi nie działa(a może od poczatku nie dzialalo;O)

Mam jeszcze takie pytanie, jak robilam porzadki to skasowalam jakis plik od n-gage i teraz mi nie chodzi n-gage i czy w zwiazku z tym jest mozliwosc bezplatnego oddania n85 do serwisu na gruntowny reset czy moze lepiej znalezc jakas "wymowke"?

#359678  autor: dario321
 15 wrz 2009, 08:21
*#7370# gruntowny reset (utrata wszelkich danych z pamieci telefonu)

#359683  autor: slawek.u
 15 wrz 2009, 09:18
dario321 pisze:*#7370# gruntowny reset
A raczej format, a nie reset...

Osobiście polecam format 4-roma przyciskami po kolei tj. zielona słuchawka + „3” + * + przycisk power . Przyduś po kolei te 4 przyciski i trzymaj do momentu aż zacznie włączać Ci się telefon i zobaczysz napis Nokia.
Następnie zrób sobie format kary pamięci. Potem podłącz komórkę do kompa i za pomocą programiku Nokia Software Updater zaktualizuj oprogramowanie do komórki.
Po tym wszystkim telefon będzie tak jakbyś przed chwilą kupiła....na 100% będzie działać i WiFi i n-gage... :D

Może wydawać się to skomplikowane, ale jest bardzo proste i zajmuje kilka minut. Nie ma sensu oddawać komórki do serwisu,bo oni zrobią to samo co my Ci radzimy....zresztą po to jest forum i pytaj jak coś nie wiesz...
Aha, przed formatem zrób sobie kopię książki adresowej - kontaktów.

#359685  autor: dario321
 15 wrz 2009, 09:44
slawek.u pisze:Osobiście polecam format 4-roma przyciskami po kolei tj. zielona słuchawka + „3” + * + przycisk power . Przyduś po kolei te 4 przyciski i trzymaj do momentu aż zacznie włączać Ci się telefon i zobaczysz napis Nokia.
wciskajac po kolei te przyciski nic nie uzyska :P
trzeba to zrobic tak;

wylacz telefon
wcisnij i trzymaj wcisniete * 3 zielona sluchawka
trzymajac je wcisniete wcisnij power(wlacz) w telefonie na 10-15sekund

daj znac na czym stoisz :-)

#359696  autor: slawek.u
 15 wrz 2009, 10:52
dario321 pisze:wylacz telefon
Całkiem zapomniałem o tym napisać...rzeczywiście,od tego trzeba zacząć...

#359777  autor: aggeta
 15 wrz 2009, 18:49
Okey zrobie jak mowicie w sobote i zobacze jak to bedzie;)
Dzieki za fachowa pomoc;D

[ Dodano: 2009-09-19, 16:15 ]
Sformatowalam telefon, ku zdziwieniu trwalo to kilka sekund ale nie wiem jak to jest z tym wifi, czasem pyta o jakis klucz wep a czasem o kod wspoldzielny.... N-gage nie sprawdzalam.

Ale nie wiem gdzie wejsc żeby sformatowac karte pamieci xD (w narzedziach nie mam ikonki karty pamieci nazwanej "pamięć").

#362626  autor: Orfi
 30 wrz 2009, 10:56
Ta opcja jest dostępna w menu telefonu i dopiero po wejściu w podmenu Karta Pamięci jest dostępna opcja formatowania karty.

Orfi