• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #358748  autor: katarzynka007
 10 wrz 2009, 10:31
Witajcie.
Wiem, że temat PLUSa i rezygnacji z umów już jest [i zajmuje ho ho i jeszcze trochę], ale tak naprawdę nic mi to nie mówi, bo ja od zawsze używam pre-paid i nigdy z umowami abonamentowymi nie miałam do czynienia.

Mój tato skusił się i prawie dwa lata temu wziął telefon na 2 lata w Plusie [w październiku].
Mam dosłownie kilka szybkich pytań [nie zależy mi, żeby prowadzić ten wątek w nieskończoność], które pomogą mi zobrazować sobie jak to wszystko ma wyglądać - szczególnie teraz, gdy zmienił się regulamin w Plusie [nie wiem czy w mojej sprawie ma to znaczenie].

1. Nie mogę znaleźć umowy i nie wiem, czy wypowiedzenie powinnam złożyć na 3 czy na 1 miesiąc przed końcem umowy. Co się stanie jak zapomnę/przeoczę ?
BARDZO nie chcemy korzystać już w usług tej sieci. Docelowo chciałabym zakończyć abonament w październiku i przejść na pre-paid Simplus, po czym przenieść numer do Orange.

Bardzo prosiłabym o pomoc, ponieważ w salonie Plusa w moim mieście nie mam co liczyć na rzetelną obsługę. Gdy tylko wyczują, że nie mam zielonego pojęcia, czy tato musi nadal mieć ten abonament [kwestia przeoczenia terminu zlożenia rezygnacji], to na pewno to wykorzystają. A bardzo chcemy się z tego abonamentu uwolnić.

Zależy mi na czasie [chcielibyśmy dzisiaj/jutro tam podjechać]. Tymczasem idę poszukać tej nieszczęsnej umowy.. która i tak nie mam pojęcia jak się ma do całej tej zmiany regulaminu..

Ale to wszystko skomplikowane jest :roll:

#358774  autor: mariusz9a
 10 wrz 2009, 12:18
Jeśli chodzi o zmianę regulaminu w Plusie to sprawa już dawno jest zamknięta.
Umowę możesz normalnie wypowiedzieć, ponieważ się kończy i tyle. Regulamin nic do tego nie ma ;-)

#358782  autor: baxka
 10 wrz 2009, 12:50
dokładnie, wystarczy zadzwonić do BOK i powiedzieć, że nie nie chce przedłużać umowy. Wiadomo, że jeszcze będą dzwonić oferując różne promocje i niskie rachunki, ale jak się nie ugniecie to umowa się kończy i tyle. Nie przedłużą jej automatycznie, trzeba by było podpisać nową, więc nie ma problemu. Proponuje zadzwonić do Plusa nawet teraz na dniach (oni to sobie odnotują) i wypowiedzieć umowę.

#358784  autor: biricchina
 10 wrz 2009, 12:57
baxka pisze:dokładnie, wystarczy zadzwonić do BOK i powiedzieć, że nie nie chce przedłużać umowy. Wiadomo, że jeszcze będą dzwonić oferując różne promocje i niskie rachunki, ale jak się nie ugniecie to umowa się kończy i tyle. Nie przedłużą jej automatycznie, trzeba by było podpisać nową, więc nie ma problemu. Proponuje zadzwonić do Plusa nawet teraz na dniach (oni to sobie odnotują) i wypowiedzieć umowę.
Bzdura. Telefonicznie nie da się wypowiedzieć umowy a umowa nie wypowiedziana ani nie przedłużona przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Umowę można wypowiedzieć w salonie bądź listem poleconym. Kiedy dokładnie się kończy umowa i jaki jest cykl rozliczeniowy?

#358787  autor: Tajemniczy28
 10 wrz 2009, 13:07
To i ja ocoś spytam. Pytanie głupie, ale cotam. Wypowiadając umowę przed końcem daty jej obowiązywania i przy zapłacie kary umownej dotychzasowemu operatorowi, ale jednocześnie przenosząc numer do innego operatora(składając pełnomocnictwo i wniosek)- to czy ten numer rzeczywiście przenoszą czy zostaje u starego. Inaczej,czy można coś takiego zrobić.

#358792  autor: katarzynka007
 10 wrz 2009, 13:14
biricchina pisze:Bzdura. Telefonicznie nie da się wypowiedzieć umowy a umowa nie wypowiedziana ani nie przedłużona przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Umowę można wypowiedzieć w salonie bądź listem poleconym. Kiedy dokładnie się kończy umowa i jaki jest cykl rozliczeniowy?
Dziekuje za odpowiedzi :).
Znalazlam umowę - kończy się 17 października 2009 r. Muszę zlożyć miesięczne wypowiedzenie.
Nie do końca rozumiem pytanie o cykl rozliczeniowy. Gdzie mogę to sprawdzić ?

#358797  autor: biricchina
 10 wrz 2009, 13:32
katarzynka007 pisze:
biricchina pisze:Bzdura. Telefonicznie nie da się wypowiedzieć umowy a umowa nie wypowiedziana ani nie przedłużona przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Umowę można wypowiedzieć w salonie bądź listem poleconym. Kiedy dokładnie się kończy umowa i jaki jest cykl rozliczeniowy?
Dziekuje za odpowiedzi :).
Znalazlam umowę - kończy się 17 października 2009 r. Muszę zlożyć miesięczne wypowiedzenie.
Nie do końca rozumiem pytanie o cykl rozliczeniowy. Gdzie mogę to sprawdzić ?
Jeśli to jedyna umowa Wasza w Plusie to pewnie masz cykl rozliczeniowy 21. Już teraz można złożyć wypowiedzenie albo wypełniając wniosek w salonie Plusa - przez Tatę oczywiście albo możecie wysłać wypowiedzenie listem poleconym pod adres:

Polkomtel SA
ul.Wołoska 16
02-675 Warszawa z dopiskiem na kopercie wypowiedzenie umowy.

Wypowiedzenie można napisać na zwykłej kartce, muszą tam być:

Imię, nazwisko, adres, najlepiej pesel, numer telefonu, numer konta klienta - jest na fakturze i informacja, że wypowiadam umowe o swiadczenie uslug telekomunikacyjnych dla numeru 601XXXXXX z zachowaniem 30dniowego okresu wypowiedzenia i koniecznie odręczny podpis Taty.

Tajemniczy nie wiem, ale wydaje mi się, że można.

#358799  autor: Tajemniczy28
 10 wrz 2009, 13:41
Jeśłi można to spoko,bo wracam do + (chyba)

#358805  autor: baxka
 10 wrz 2009, 14:06
biricchina pisze:Bzdura. Telefonicznie nie da się wypowiedzieć umowy a umowa nie wypowiedziana ani nie przedłużona przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Umowę można wypowiedzieć w salonie bądź listem poleconym
dziwne, kończyła mi się umowa na MixPlusa, zadzoniłam do BOK z zapytaniem co mam zrobić jak nie chce dalej kontunuować, konsultant powiedział mi że mam kupić ostatnie doładowanie,które zostało do końca kontraktu i karta będzie ważna do końca okresu rozliczeniowego

#358806  autor: Orfi
 10 wrz 2009, 14:12
Ja też mam pytanie związane, z przedterminowym (wypowiedzeniem )rozwiązaniem umowy a konkretnie o wysokość kary ponoszonej przez abonenta Polkomtela. Jaki zapis regulaminu mnie obecnie obowiązuje, czy wysokość kary z umowy odnowionej w 2008r. (upłynęło 1,5 roku) czy z aktualnego regulaminu i wobec tego jaka będzie jej wysokość, za wypowiedzenie 6 miesięcy przed terminem. Czy można jakoś to obliczyć, podobnie jak np.w Orange ?

Orfi

#358808  autor: mariusz9a
 10 wrz 2009, 14:39
baxka pisze:
biricchina pisze:Bzdura. Telefonicznie nie da się wypowiedzieć umowy a umowa nie wypowiedziana ani nie przedłużona przechodzi w umowę na czas nieokreślony. Umowę można wypowiedzieć w salonie bądź listem poleconym
dziwne, kończyła mi się umowa na MixPlusa, zadzoniłam do BOK z zapytaniem co mam zrobić jak nie chce dalej kontunuować, konsultant powiedział mi że mam kupić ostatnie doładowanie,które zostało do końca kontraktu i karta będzie ważna do końca okresu rozliczeniowego
MixPlus to całkowicie inna oferta niż abonament - dlatego ;-) W MixPlusie nic nie musisz robić (wypowiadać żadnej umowy). Jeśli wykonało się wszystkie zasilenia to kartę SIM można wywalić do kosza ;-) Z abonamentem jest inaczej.

#358832  autor: baxka
 10 wrz 2009, 16:39
acha, to ok, w takim razie sorki jeśli wprowadziłam kogoś w bład ;) wydawało mi się że przy umowach też tak można :)

#358841  autor: pmp
 10 wrz 2009, 17:24
Orfi pisze:Ja też mam pytanie związane, z przedterminowym (wypowiedzeniem )rozwiązaniem umowy a konkretnie o wysokość kary ponoszonej przez abonenta Polkomtela. Jaki zapis regulaminu mnie obecnie obowiązuje, czy wysokość kary z umowy odnowionej w 2008r. (upłynęło 1,5 roku) czy z aktualnego regulaminu i wobec tego jaka będzie jej wysokość, za wypowiedzenie 6 miesięcy przed terminem. Czy można jakoś to obliczyć, podobnie jak np.w Orange ?
W umowie masz podaną wysokość kary umownej, np 850zł.
jeżeli zrywasz umowę przed rokiem od podpisania płacisz 100% kary umownej, jeżeli między 13 a 18 miesiącem (Twój przypadek) 80% kwoty kary umownej.
między 19 a 21 miesiącem umowy 60% a między 22 a 24 miesiącem 40%

ANIMAL!!!

#358896  autor: biricchina
 10 wrz 2009, 21:37
pmp pisze:
Orfi pisze:Ja też mam pytanie związane, z przedterminowym (wypowiedzeniem )rozwiązaniem umowy a konkretnie o wysokość kary ponoszonej przez abonenta Polkomtela. Jaki zapis regulaminu mnie obecnie obowiązuje, czy wysokość kary z umowy odnowionej w 2008r. (upłynęło 1,5 roku) czy z aktualnego regulaminu i wobec tego jaka będzie jej wysokość, za wypowiedzenie 6 miesięcy przed terminem. Czy można jakoś to obliczyć, podobnie jak np.w Orange ?
W umowie masz podaną wysokość kary umownej, np 850zł.
jeżeli zrywasz umowę przed rokiem od podpisania płacisz 100% kary umownej, jeżeli między 13 a 18 miesiącem (Twój przypadek) 80% kwoty kary umownej.
między 19 a 21 miesiącem umowy 60% a między 22 a 24 miesiącem 40%
A mnie się coś wydaje, że tak było, ale od 6 lipca obowiązuje nowy regulamin i kara jest miarkowana, każdego dnia jej ubywa trochę. Czy w Orange też tak jest nie wiem, ale powinno. Najlepiej zadzwonić i poprosić o obliczenie kary, powinni mieć taki program. W Plusie tak jest.

#359172  autor: katarzynka007
 12 wrz 2009, 08:40
biricchina, dziekuje za wiele cennych informacji :)