• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #357346  autor: anna1982
 03 wrz 2009, 21:11
mam wątpliwość

obecnie mam telefon z abonamentem w erze, z umową na czas określony

poszłam do playa, bo chcę przenieść numer do tej sieci
podpisałam im pełnomocnictwo do reprezentowania mnie przy przenoszeniu mojego numeru
miał on zostać przeniesiony w momencie, gdy skoczy mi się umowa w erze

do tej pory (w erze) każdy okres rozliczeniowy trwał/trwa od 13 dnia każdego miesiąca
w regulaminie dołączonym do umowy, którą podpisałam jest napisane, że zgadzam się na "zobowiązanie niepieniężne do utrzymania aktywnej karty SIM w sieci Era przez okres 24 pełnych Cykli rozliczeniowych"

play mnie właśnie poinformował, że numer zostanie przeniesiony właśnie 12 dnia następnego miesiąca, czyli ostatniego dnia cyklu, w którym muszę pozostawać w erze

i teraz się zastanawiam
czy przeniesienie w ostatnim dniu cyklu rozliczeniowego nie będzie naruszeniem mojego zobowiązania?
chyba era nie podałaby dnia przeniesienia w taki sposób, że trzyma mnie niemal do końca umowy, a potem zgarnia do tego jeszcze 600 zł kary umownej (tyle ona obecnie wynosi w moim przypadku?

#357463  autor: balance
 04 wrz 2009, 12:57
nie znam się na tym jak to jest formalnie z tym przenoszeniem, ale chcę cię przestrzec przed samy pomysłem przeniesienia się do play. po co ci taki kłopot, wiem, że wszędzie można znaleźć opinie, że era jest najgorsza, ale są lepsze rozwiązania niż play, który ma słaby zasięg i mam ciągłe kłopoty z fakturami. na szczęście mi się kończy już umowa i wracam do plusa, tobie radzę to samo.

#357482  autor: anna1982
 04 wrz 2009, 14:52
faktur z playa mieć nie zamierzam, a więc problemów z nimi też nie będę miała
a jeśli chodzi o zasięg, to.... najwyżej znowu przeniosę się do innej sieci

#357568  autor: matig89
 04 wrz 2009, 21:33
jaki slaby zasieg? jesli play ma slaby zasieg to plus tez:) a z tego co wiem to plus ma najwiekszy zasieg w Polsce wiec skoro Play moze z niego korzystac to i Play ma najwiekszy zasieg wiec nie wiem w czym problem bo skoro przedziesz do plusa to problem z zasiegiem sie nie rozwiaze... a jaki masz problem z fakturami?

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl
 #357588  autor: blondbomba
 04 wrz 2009, 22:46
Szanowna Anno.
przepraszam za orty - pisze z kom.
Będzie OK - jak masz w pełnomocnictwie - iz PO umowie z ERĄ nie bedzie kary - juz tłumaczę.

W regulaminie ery masz jak "byk" iz wymowienie umowy skladasz za wypowiedzeniem 30 ze skutkiem na koniec okresu - czyli jesli wysylasz takie cos za pomoca PLAY, przed wystawieniem w erze 23 faktury. TO w momencie wystawienia w Erze 24 - numer jest przenoszony :D

Jesli chcesz byc spokojna - spokojnie poczeaj az 24 faktura sie wystawi i wtedy idz do PLAY - ALE zostaniesz 2 miesiace dluzej w Erze :)
 #357804  autor: anna1982
 05 wrz 2009, 20:20
blondbomba pisze: Jesli chcesz byc spokojna - spokojnie poczeaj az 24 faktura sie wystawi i wtedy idz do PLAY - ALE zostaniesz 2 miesiace dluzej w Erze :)
:(
ja się nie pytam co mam zrobić, bo już coś zrobiłam
pytam się czy to co zrobiłam jest ok

ale dzięki

#357816  autor: Marens
 05 wrz 2009, 21:23
balance pisze:ale chcę cię przestrzec przed samy pomysłem przeniesienia się do play
Było to już wielokrotnie poruszane na forum.
Mądry Polak po szkodzie, niektórzy sami muszą dostać kubeł zimnej wody od Playa aby myśleć tak jak my. Wiem co mówię, bo mam dwie nieszczęsne aktywacje i odliczam czas do zakończenia.

#357920  autor: Cyrrus
 06 wrz 2009, 11:41
Nie martw się, umowy są zazwyczaj rozwiązywane na koniec ostatniego dnia cyklu rozliczeniowego. W Twoim przypadku to 12 dzień miesiąca. Era nie ma prawa do naliczenia żadnej kary, a już na pewno nie 600 zł (kary są rozliczane proporcjonalnie co do ilości dni pozostałych do końca umowy).
Pozdrawiam

#357945  autor: dzazik
 06 wrz 2009, 13:10
Ja też przestrzegam przed PLAYem. Przeniosłem sie do PLAY z numerem ale po dwóch dniach namysłu, pozostałem jednak w PLUSie. Teraz mam dwa numery, jeden z PLAY a drugi z PLUSa no ale trudno sie mówi. Inaczej musiałbym w PLAY zapłacić karę umowną

Co do zasiegu to kolega nie ma racji, że jesli PLAY ma najgorszy zasieg to PLUS też, bo to jest tak, że najpier z nadajników korzystaja kilenci PLUSa, potem operatorzy wirtualni i PLAY. Jesli jest duzy ruch na sieci to jakość połączenia operatorów wirtualnych i PLAY bedzie gorsza. A no i prawda jest co mówią, ze grzeje się telefon przy dłuzszej rozmowie z numeru PLAYa

#357954  autor: Prezesek
 06 wrz 2009, 13:34
A ja już za niecałe 3 tygodnie kończę zabawę z PLAY ;) Miesiąc temu wysłałem rezygnację i 30 września numer zostaje wyłączony ;D

Dwa miesiące temu wróciłem do Orange i jestem zadowolony... PLAYa właśnie od 2 miesięcy załączam tylko, aby wykorzystać kasę z abonamentu... Mam dość 2G PLAY i wiecznego czekania na dodzwonienie się, bo 3G wszędzie nie ma. Moi znajomi(no głownie w moim wieku) dzwonili do mnie na góra 3 minuty, bo do PLAY drożej, a teraz za tą samą cenę możemy gadać nawet 8 minut! Co do faktur to ostatnie kilka miesięcy były 5 dni przed terminem zapłaty. Ostatni powód, z którego zmieniłem sieć to brak pakietów internetowych w starych taryfach PLAY Abonament... sami sobie wbili nóż w plecy, bo znam dużo osób, które chętnie by zostały w sieci, ale brak w starych abo pakietów na neta, więc lecą rezygnacje... Poza tym w One Play net jest rozliczany poza abonamentem!

#357959  autor: user_delete19
 06 wrz 2009, 13:50
dzazik pisze:Ja też przestrzegam przed PLAYem. Przeniosłem sie do PLAY z numerem ale po dwóch dniach namysłu, pozostałem jednak w PLUSie. Teraz mam dwa numery, jeden z PLAY a drugi z PLUSa no ale trudno sie mówi.
To raczej ostrzegaj przed swoim pochopnych i nierozważnym zachowaniem a nie play... tak tylko mówię...
dzazik pisze:Co do zasiegu to kolega nie ma racji, że jesli PLAY ma najgorszy zasieg to PLUS też, bo to jest tak, że najpier z nadajników korzystaja kilenci PLUSa, potem operatorzy wirtualni i PLAY
Masz na to, te, jak to się nazywa... dowody? Ja jakoś rozmawiam całkiem sporo i nie miałem jeszcze problemu...
dzazik pisze:A no i prawda jest co mówią, ze grzeje się telefon przy dłuższej rozmowie z numeru PLAYa
W tym momencie spadłem z krzesła :shock: :lol:

Podsumowanie: dla równowagi wobec powyższych marudów ( ;) ) -- testowałem play od kilku miesięcy, niedawno się do niego całkiem przeniosłem z orange i nie narzekam: zasięg - jest, jakoś rozmów taka sama jak w orange, nie przerywa.
Pointa -- w każdej sieci są problemy, w każdej sieci są różne taryfy (to odnośnie pakietów na internet) i wszystko trzeba dobierać pod siebie, tyle (;

#357961  autor: Rezo
 06 wrz 2009, 14:02
A no i prawda jest co mówią, ze grzeje się telefon przy dłuzszej rozmowie z numeru PLAYa
wow, niedługo zaczniecie mówić że przy dłuższej rozmowie z kimś z Play będzie się można świńską grypą zarazić haha, :-D

#357967  autor: Prezesek
 06 wrz 2009, 14:40
lwiczek zawsze tak jest, że użytkownicy korzystający z Roamingu krajowego czy to za granicą są dopiero na drugim miejscu do zalogowania się do nadajnika i przeprowadzenia rozmowy, wysłania sms'a itp.. I były rożne przypadki, że np. jeden miał Plusa i miał full zasięg a kolega obok niego miał PLAY z roamingiem Plusa i miał 1-2 kreski.

#357969  autor: user_delete19
 06 wrz 2009, 14:49
Prezesek pisze:I były rożne przypadki, że np. jeden miał Plusa i miał full zasięg a kolega obok niego miał PLAY z roamingiem Plusa i miał 1-2 kreski.
Bo wcale nie może to zależeć od innych czynników, jak chociażby używany telefon, kolejności zalogowania, etc...

#357986  autor: Prezesek
 06 wrz 2009, 15:40
Owszem może zależeć od wyżej wymienionych przez ciebie czynników ... słuchaj od ilu lat jesteś w PLAY? Bo ja byłem przez 2,5 roku a jak mi się wydaje ty jesteś zdecydowanie krócej, więc jak posiedzisz sobie dłużej w tej sieci, to będziesz mógł później pisać, oceniac.... ;)

#357989  autor: user_delete19
 06 wrz 2009, 15:44
Prezesek pisze:Owszem może zależeć od wyżej wymienionych przez ciebie czynników ... słuchaj od ilu lat jesteś w PLAY? Bo ja byłem przez 2,5 roku a jak mi się wydaje ty jesteś zdecydowanie krócej, więc jak posiedzisz sobie dłużej w tej sieci, to będziesz mógł później pisać, oceniac....
Jakoś od momentu kiedy pojawił się fresh (; rok wcześniej od tego momentu miałem też jakiś czas kartę (darmowa z onetu xD ) i też nie miałem problemu (;
W sumie mieszkam raczej na zad^peryferiach więc dlatego nie spotkałem się jeszcze z 'obciążoną' siecią, a imprez masowych ostatnio nie było za wiele (;
Takjak mówiłem - najpierw trzeba przetestować sieć w miejscu gdzie się będzie jej używało najczęściej niezależnie od tego u jakiego operatora się będzie (vide przypadki osób które podpisały umowę z orangutanem a w domu zasięgu nie mieli O_o )
EOT, bo się OT zrobiło? ;->

PS. Ot, odrobina przeciwwagi dla "bo play jest odpowiedzialny za globalne ocieplenie" (;

#358039  autor: anna1982
 06 wrz 2009, 18:34
Cyrrus pisze:Nie martw się, umowy są zazwyczaj rozwiązywane na koniec ostatniego dnia cyklu rozliczeniowego. W Twoim przypadku to 12 dzień miesiąca. Era nie ma prawa do naliczenia żadnej kary, a już na pewno nie 600 zł (kary są rozliczane proporcjonalnie co do ilości dni pozostałych do końca umowy).
Pozdrawiam
dzięki

ale jeśli chodzi o karę, to mam ją dokładnie opisaną w regulaminie
na początku wynosiła 900 zł
teraz, w ciągu ostatnich 6 miesięcy przed końcem umowy, wynosi "jak byk" 600 zł

#358051  autor: matig89
 06 wrz 2009, 19:11
ja jestem od 2-och lat i praktycznie nie mam zadnych problemow... co do tego ze ktos kto ma zasieg Plusa na fulla moze w tym samym miejscu miec 1 czy 2 kreski Playa to dlatego ze w tym miejscu akurat jest zasieg macierzysty Playa ktory ma pierwszenstwo przed Plusem... wystarczy ustawic wybor sieci na reczny i wybrac Plusa i zasieg bedzie ten sam:) co do grzania sie telefonu to rzeczywiscie czasem sie to zdarza gdy telefon korzysta z UMTS:) ale to tez zalezy od modelu... zaradzic temu mozna w rownie prosty sposob wybierajac tryb pracy sieci nie automatyczny tylko GSM 900/1800. Jedyny minus tego to to ze chcac przeprowadzic wideo rozmowe trzeba bedzie to zmieniac:) a co do tego ze ktos mogl do Ciebie dzwonic tylko 3 minuty a teraz to jest 8... przelicz sobie ile Ty teraz mozesz dzwonic za podobna cene a nie ile ktos dzwoni do Ciebie... zwlaszcza ze w tej chwili nigdy nie mozesz byc pewien ze nie dzwonisz do Playa (no poza znajomymi ktorych mozesz zapytac:)) Jeszcze jakies zarzuty?

Doradca Biznesowy Play

#358060  autor: Prezesek
 06 wrz 2009, 20:01
matig89 A żebyś wiedział, że przeliczyłem... w Orange po doładowaniu za 100 zł mam 449 minut do wszystkich sieci a w PLAY 345. + Dodatkowo masz za staż itp, więc po sieci i na stacjonarne dzwonie za free całkowicie oraz net sporadycznie za darmo a to wszystko w ramach środków promocyjnych.

I moi znajomi mogą do mnie dzwonić po "normalnej" stawce... bo co mi po tym, jeżeli znajomi mają do mnie drożej, a ja mam do nich taniej? To pewnie ja będę dzwonił do nich cały czas i płacił za to? Ja miesięcznie wygadam 200 minut poza sieć... + doliczmy sobie do tego oddzwanianie do znajomych jak byłbym w PLAY ok. 50 minut to co miesięcznie mam płacić 73 zł? A w Orange na miesiąc place 41 zł!

#358063  autor: matig89
 06 wrz 2009, 20:07
jezeli masz wiekszosc znajomych w jednej sieci no to rzeczywiscie nie oplaca sie byc w Play... chyba ze akurat ta siec nie ma znizek do siebie albo ta siecia jest Play:P ale jak nie masz takiego podzialu no to jak najbardziej przy polaczeniach do wszystkich Play to najlepsze wyjscie bo nie musisz sie zastanawiac gdzie dzwonisz:) takze w sumie to rozumiem:)

Doradca Biznesowy Play