• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #357681  autor: rafrasz
 05 wrz 2009, 13:05
Witam. Otóż mam taki mały problem z moją kartą pamięci (2gb). Działała ona doskonale jakieś 2 miesiące, gdy wyjechałem na wakacje, standartowo, gdy telefon się naładował, odłączyłem go i zobaczyłem komunikat, bodajże Błąd karty pamięci. Karta pamięci uszkodzona, czy chcesz sformatować. Dodam, że wewnątrz nie grzebałem, tyle o ile tylko przeczyściłem z piasku i innego szitu. Myślałem, że faktycznie karta padła, ale przełożyłem ją do innego telefonu obsługującego ten sam rodzaj memory card, a tam ona działa idealnie. Tylko u mnie raz pisze, że karta uszkodzona, a raz jej w ogóle nie widzi.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2009, 14:50 przez rafrasz, łącznie zmieniany 1 raz.

#357703  autor: Klusek
 05 wrz 2009, 14:11
Może uszkodzeniu lub zabrudzeniu uległo gniazdo kart pamięci w telefonie? Spróbuj je przedmuchać i delikatnie wyczyścić. Możesz też sprawdzić inną kartę pamięci w telefonie, jeżeli też nie będzie działać potwierdzi to, że winne jest gniazdo kart pamięci. Jeżeli inna karta będzie działać bezproblemowo to warto będzie zrobić format telefonu, może z jakiegoś powodu zgłupiał i nie widzi tej konkretnej karty pamięci.

Obrazek
Obrazek

#357717  autor: rafrasz
 05 wrz 2009, 15:42
format nic nie dał, gniazdo przeleciałem szczoteczką-bez efektów.

#357721  autor: Klusek
 05 wrz 2009, 15:52
To masz jeszcze dwie możliwości Tak jak napisałem wcześniej możesz sprawdzić inną kartę na tym telefonie, albo sformatować kartę, której używasz. Jeżeli nic nie pomoże to chyba będzie Cię czekał serwis.

Obrazek
Obrazek

#357724  autor: rafrasz
 05 wrz 2009, 15:58
A jak sformatować kartę? Bo w telefonie próbuję, uruchamia się proces formatowania, lecz po chwili się on wyłącza.

#357731  autor: vinc
 05 wrz 2009, 16:21
rafrasz pisze:A jak sformatować kartę? Bo w telefonie próbuję, uruchamia się proces formatowania, lecz po chwili się on wyłącza.
No to pozostaje format w pod kompem w czytniku kart pamięci. Jednak skoro nie idzie wykonać formatu z poziomu telefonu to najprawdopodobniej uszkodzeniu uległ slot kart pamięci :?

Obrazek