• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #357620  autor: baniakn
 05 wrz 2009, 09:56
Witam ostatnio kupiłem sobie samsunga i550w, używanego przez rok, dziwi mnie w nim żywotność baterii, który wynosi 1 dzień (max 1.5 dnia).

Bardzo możliwe, że telefon leżał pół roku w szafce, ostatnie aplikacje wgrano w listopadzie 2008, a smsów nie sprawdziłem.

Telefon przyszedł do mnie rozładowany, nie wiem czy to w jakimś stopniu mogło osłabić baterię, ale pewnie tak.

#357628  autor: @lfon$o
 05 wrz 2009, 10:17
Napisz jaki masz fw. Najlepiej zrób format i zaktualizuj softa do najnowszej wersji (jeśli jej nie masz). Może w tle działają procesy które właśnie tak szybko rozładowują baterię, np procesy garmina. Jeśli problem nadal występuje, oznacza to winę baterii. Upewnij się też, że masz wyłączony tryb podwójny i skanowanie sieci wlan, to bardzo katuje baterię.

#357645  autor: baniakn
 05 wrz 2009, 11:08
a powiedz mi jak sprawdzić fw, miałem tryb podwójny i zmienić go mam na gsm tak?

edit. i550PMHE3

#357696  autor: vinc
 05 wrz 2009, 13:48
baniakn pisze:Witam ostatnio kupiłem sobie samsunga i550w, używanego przez rok, dziwi mnie w nim żywotność baterii, który wynosi 1 dzień (max 1.5 dnia).
Wszystko zależy jak korzystasz z telefonu.
baniakn pisze:miałem tryb podwójny i zmienić go mam na gsm tak?
Jeśli masz zasięg full 3G to znacząco nie wpływa na zużycie baterii.

Sprawdź tak jak napisał @lfon$o, czy nie działają przypadkiem jakieś aplikacje w tle. Pamiętaj, że z aplikacji wychodzić trzeba przez "wyjdź" lub "zamknij", a nie czerwoną słuchawką ;)

Masz zainstalowanego Garmina? Jeśli tak to zapewne to jest przyczyną krótkiego trzymania baterii.

Obrazek

#357709  autor: baniakn
 05 wrz 2009, 15:04
żadnych aplikacji w tle nie ma,a garmin był instalowany jeszcze przez poprzedniego właściciela no i był usunięty, a teraz nie mam karty pamięci więc garmina też nie ma

A z telefonu korzystałem tyle co napisałem kilkanaście smsów i to wszystko.

#357730  autor: vinc
 05 wrz 2009, 16:18
baniakn pisze:A z telefonu korzystałem tyle co napisałem kilkanaście smsów i to wszystko.
To trzyma rzeczywiście krótko :? Poczytaj w tym temacie jest więcej o optymalizacji pracy baterii KLIK

Obrazek

#357768  autor: baniakn
 05 wrz 2009, 18:19
No dobrze, a jeśli nawet zrobię format, gdy powiedzmy, że bateria jest już osłabiona to czy telefon się włączy nawet zaraz po formacie? Czy to loteria?

Tak karty pamięci nie mam,a w Active File nie ma tych plików startowych od garmina

Jasność prawie najniższa
Czas świecenia ekranu 15s
Przyciemnienia 10s
tryb GSM
Skanowanie WLAN nigdy
Bluetooth OFF
Klawisze bez dźwięku.

A możliwe, że bateria może gorzej trzymać od np. niestandardowego tematu?

A i po starcie telefonu mam 75,4 mb ramu.

#357857  autor: vinc
 05 wrz 2009, 23:36
baniakn pisze:No dobrze, a jeśli nawet zrobię format, gdy powiedzmy, że bateria jest już osłabiona to czy telefon się włączy nawet zaraz po formacie? Czy to loteria?
lepiej jak telefon jest dobrze naładowany.
baniakn pisze:A możliwe, że bateria może gorzej trzymać od np. niestandardowego tematu?
możliwe, ale nie, aż tak :?

Jeśli wszystko jest ok to znaczy, że bateria jest zwalona...

Obrazek

#357910  autor: orson_dzi
 06 wrz 2009, 11:21
vinc pisze:Jeśli wszystko jest ok to znaczy, że bateria jest zwalona...
Jak najbardziej.

Przy:
baniakn pisze:Jasność prawie najniższa
Czas świecenia ekranu 15s
Przyciemnienia 10s
tryb GSM
Skanowanie WLAN nigdy
Bluetooth OFF
Klawisze bez dźwięku.
Takich ustawieniach, krócej niż dwa dni mi nie trzyma. Poniżej tego zszedł raz ale telefon robił za latarkę i główny sprzęt nagłaśniający na imprezie.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#357956  autor: baniakn
 06 wrz 2009, 13:37
No dzięki spróbuje jeszcze, potrzymam go cały dzień podłączony do ładowarki zobaczymy czy coś z tego wyjdzie, a co sądzicie o tych bateriach nieoryginalnych, trudno jest dostać, no ale zamiast 100 zł to kosztują 50 zł.

#358017  autor: fortel
 06 wrz 2009, 17:24
Połowę taniej kosztują i połowę czasu trzymają.Najlepiej zrobisz jak kupisz oryginalną i postąpisz jak z nową baterią,świeżo co włożoną do telefonu.Taką podróbę co najwyżej możesz mieć jako awaryjną,do kryzysowych sytuacji gdzie oryginał się rozładował a nie ma nic pod ręką! 8)

#358328  autor: vinc
 07 wrz 2009, 22:35
baniakn pisze:co sądzicie o tych bateriach nieoryginalnych, trudno jest dostać, no ale zamiast 100 zł to kosztują 50 zł.
Szkoda pieniędzy, czasu i nerwów ;)

Obrazek