• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 32 z 39
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 39

#350879  autor: ezaq
 07 sie 2009, 04:16
Działają 2 nodeB w Garwolinie.

#350907  autor: mariusz9a
 07 sie 2009, 10:31
ezaq pisze:Działają 2 nodeB w Garwolinie.
Nawet jest już od jakiegoś czasu naniesiony zasięg 3G na mapie zasięgu Plusa :-D

[ Dodano: 2009-08-24, 21:15 ]
3G:
Ustroń
Cisownica
Goleszów
Godziszów
Skoczów

Nie wiem czy w samych tych miejscowościach są nadajniki, w każdym razie przejeżdżając przez te miejscowości telefon siedział w zasięgu HSDPA.

#355600  autor: McCm
 27 sie 2009, 17:38
Plus uruchomił 3G w miejscowości Międzyrzecz (woj.lubuskie).

#355645  autor: despera
 27 sie 2009, 20:13
GutEQ pisze:
121167 pisze:Lysa Polana (przejscie graniczne w Tatrach) - pojawilo sie 3G Plusa. Chyba tylko dla niedzwiedzi, bo domow w zasiegu zero. Za to na Slowacji cala wies w zasiegu (Lysa Polana to slowacka miejscowosc) Tylko po co Slowakom nasze 3G?
Słowakom - chyba tylko dla roamingu ;)

Ale myślę, że cel jest inny - złapanie wszystkich roamerów mających telefon 3G - to będzie pierwsze 3G które "zobaczy" telefon przyjeżdżający ze słowackiej strony do Polski. A że w trybie dualnym 3G jest preferowane, zaloguje się właśnie do Plusowego 3G, a potem może już w Plusie zostanie, dopóki user nie wybierze ręcznie innej sieci.
No chyba iż to nie będzie "łudkafon" tylko coś z pakietu "t-wolball" i już się zatroszczy aby z automatu wybrać z listy preferowanej "coś" z T - sprawdzone, tel na "obczyźnie" łapie najwyższa technologie i jej się trzyma ale jak raz zgrzeszy we własnym koncernie to dziwnie samo nie chce z niego wyjść :D

#356874  autor: Wrong_PIN
 01 wrz 2009, 16:55
Ruszyły dziś komercyjnie:

Pisz 43912 - warm-maz
Mikołajki 44481 - warm-maz

:-)

Forum GSM
Obrazek

#357394  autor: elrond
 03 wrz 2009, 23:15
Plus zaktualizował mapkę zasięgu. Zasięg aktualny na dzień 2 września 2009.

#357407  autor: masada
 04 wrz 2009, 07:33
elrond pisze:Plus zaktualizował mapkę zasięgu. Zasięg aktualny na dzień 2 września 2009.
Uściślę, że zaktualizowano datę mapki zasięgu, bowiem faktyczny stan 2G lub 3G ma coraz mniej wspólnego z tą "aktualizowaną" mapką

#357417  autor: Szalony
 04 wrz 2009, 08:41
Niestety Plus sie psuje ... Staneli z 3g i to co mialo w 2008r dzialac bedzie w 3g pewnie w 2010-11 (wiele pozwolen z 2007-08 jest do dzis wirtualnych) w tym w samej lodzi takich nodeB jest prawie 20 !!! To w skali kraju takich wirtualnych 3g lokalizacji jest kilkaset jak nic !!! Mapa takze wedlug mnie jest aktualna ale z minimum polrocznym poslizgiem ... Wiele 3g uruchomionych na poczatku roku nadal na mapie nie ma :-)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#357419  autor: masada
 04 wrz 2009, 08:55
Szalony pisze:To w skali kraju takich wirtualnych 3g lokalizacji jest kilkaset jak nic !!! Mapa takze wedlug mnie jest aktualna ale z minimum polrocznym poslizgiem ... Wiele 3g uruchomionych na poczatku roku nadal na mapie nie ma :-)
Miałem na myśli tę drugą część Twojej wypowiedzi. Mógłbym wyliczyć z 10 lokalizacji w śląskim (tak na poczekaniu), które mają 3G, ale na mapce nie ma śladu 3G. I działają komercyjnie, z pozwoleniami. Żadne testy. 2G też choć dużo mniej przy czym 2G jest za to bardzo często zaniżane. Pokazują brak zasięgu na mapce, a zasięg w rzeczywistości jest na zewn. Pokazują zasięg na zewn. w rzeczywistości jest wewn. Mapka jest niechlujna i aktualizowana raz na pół roku - tak jak piszesz, a może i raz na rok z moich obserwacji dot. śląskiego

#357421  autor: widex
 04 wrz 2009, 09:02
brodnica. Trzy pozwolenia. Jedno uruchomione po roku, drugie po ok 6 miesiącach. nie wiem jak z trzecim.

#357424  autor: Szalony
 04 wrz 2009, 09:27
Masada wiem co miałeś na myśli :) ja tylko tak dorzuciłem że Plus na papierze nałapał 3g a w realu stacji gsm nie rozbudowuje o 3g - w moim najblizszym sasiedztwie Aleksandrow -Lodz Baluty i okolice takich stacji "majacych na papierze " 3g jest 6 !!!

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#357427  autor: masada
 04 wrz 2009, 09:40
widex pisze:brodnica. Trzy pozwolenia. Jedno uruchomione po roku, drugie po ok 6 miesiącach. nie wiem jak z trzecim.
Powtarzam co kiedyś pisałem. Nie chodzi o pozwolenia UKE. One są z automatu. Kosztują tylko trochę, bodajże 1600 zł od sztuki, ale co to jest dla takich krezusów.
Polkomtel powołuje się na trudności z PNU. Oczywiście łżą, bo urzędnicy średnio w 2 m-ce załatwiają każde PNU poza rażącymi przypadkami naruszeń procedur lub głośnymi protestami okolicznych prostaczków. To jest max. 5 przypadków na 100
Wezmę kilka przykładów ze śląskiego. Ustroń Niewodzim stał rok nieuruchomiony. W pełni uzbrojony. Na terenie prywatnych zakładów. Pszczyna Piaski wieża własna rdzewieje w polu k. torów 2 rok. 2 sajty w Ustroniu w centrum dalej na papierze. To samo Skoczów centrum i Wisła centrum. Równica, Szyndzielnia i Skrzyczne też na papierze. W Sferze w Bielsku w środku nie da sie rozmawiać. Pozwolenia dwa są - jedno na samej Sferze, drugie 500 m dalej. Na papierze. I to nie są dziury zabite dechami ze 100 mieszkańcami w lesie w dolinie.
Im się po prostu tego nie chce robić. Jak mantrę powtarzają - oszczędności zamiennie ze słowem kryzys. Ale dywidendę drugą ręką wypłacają po 500 mln rok w rok. Szmaciarze. Szkoda na nich klawiatury.

#357429  autor: Szalony
 04 wrz 2009, 09:55
Masada napisales dobitnie ale prawde niestety . Zeby bylo ok to trzeba by dopisac ze kazda siec tak robi - ma w nosie co sie dzieje w terenie - wazne zeby w Warszawie na papierku wszystko bylo ok :/ ps patrz Era u mnie w miescie - napisze wprost o 10lat olewa sprawe !!!

#357442  autor: elrond
 04 wrz 2009, 11:01
Szalony pisze:Niestety Plus sie psuje ... Staneli z 3g i to co mialo w 2008r dzialac bedzie w 3g pewnie w 2010-11 (wiele pozwolen z 2007-08 jest do dzis wirtualnych) w tym w samej lodzi takich nodeB jest prawie 20 !!!
Niespełna 50 tys Krosno ma 7 pozwoleń co pozwoliłoby zrobić wspaniały stabilny zasięg w mieście, a kto wie - może i poza granicami. Ale działają ledwo 3 nody. I na uruchomienie reszty się nie zanosi.

#357512  autor: mariusz9a
 04 wrz 2009, 16:45
masada pisze:Im się po prostu tego nie chce robić.
Skąd ja to znam :lol:

Tak jest we wszystkich sieciach. W Orange w śląskim też mamy "troszkę" wirtualnych pozwoleń na 3G i to od dłuższego czasu. Panuje straszny marazm w rozbudowie stacji :-/ Jedynie widać że Era coś robi (przynajmniej w śląskim, nie wiem jak w innych regionach), reszta stoi w miejscu i to już od dłuższego czasu.

#357796  autor: Patryk_
 05 wrz 2009, 19:36
masada pisze:Równica, Szyndzielnia i Skrzyczne też na papierze.
Skrzyczne owszem,ale ani na Równicy,ani na Szyndzielni nikt o Plusie nie słyszał...na tej pierwszej górze było by to bez sensu w obliczu planów dowieszenia się na Czantorii,a na Szyndzielni "nicniewolno",no chyba,żeby cudem zdobyli decyzję środowiskową i podpięli się pod omni Orange.

#357810  autor: masada
 05 wrz 2009, 21:00
Patryk_ pisze:
masada pisze:Równica, Szyndzielnia i Skrzyczne też na papierze.
Skrzyczne owszem,ale ani na Równicy,ani na Szyndzielni nikt o Plusie nie słyszał...na tej pierwszej górze było by to bez sensu w obliczu planów dowieszenia się na Czantorii,a na Szyndzielni "nicniewolno",no chyba,żeby cudem zdobyli decyzję środowiskową i podpięli się pod omni Orange.
Rozpędziłem się. Od lat mylę Równicę z Czantorią. Oczywiście Czantoria. Szyndzielnia - mieli być na maszcie przy kolei linowej (PTK jak sam zauważyłeś jest). Takie mam info, choć w UKE tego nie widać. Nie zmienia to o mm istoty rzeczy. Robią dużo. Na papierze.

#357843  autor: Patryk_
 05 wrz 2009, 22:35
masada pisze:Takie mam info, choć w UKE tego nie widać.
Sprawie ukręcono łeb na samym początku,na etapie decyzji środowiskowej - było swego czasu info w bielskim bipie.

[ Dodano: 2009-09-05, 22:36 ]
masada pisze:Nie zmienia to o mm istoty rzeczy. Robią dużo. Na papierze.
Pokaż mi opa z W3,który zrobił na Podbeskidziu więcej w br.kalendarzowym od Polkomtela...

#357853  autor: masada
 05 wrz 2009, 23:07
Patryk_ pisze:
masada pisze:Takie mam info, choć w UKE tego nie widać.
Sprawie ukręcono łeb na samym początku,na etapie decyzji środowiskowej - było swego czasu info w bielskim bipie.
Pech, ze PTK nie ukręcono...

[ Dodano: 2009-09-05, 22:36 ]
masada pisze:Nie zmienia to o mm istoty rzeczy. Robią dużo. Na papierze.
Pokaż mi opa z W3,który zrobił na Podbeskidziu więcej w br.kalendarzowym od Polkomtela...
Nie znam na tyle innych operatorów i nie znam całego Podbeskidzia. Opieram się na kilku miejscowościach. W Bielsku byli długo najgorszą siecią. Poprawili się, ale dalej są duże braki. W Ustroniu dalej GPRS z 2 sektorowego Manhattanu. Wisła 2 sektorowe Skalite doczekało się w końcu EDGE. Podobnie jak Skoczów na opłotkach miasta - w centrum wewnątrz brak sygnału... Mam padać na kolana?
Stacje odpalają miesiącami tłumacząc się mętnie PNU. Jeśli w ogóle to robią. Nierodzim-Harbutowice, Bielsko - wyjazd na Jasienicę czy Warszowice miesiącami stało i rdzewiało. Szczyrk całymi latami miało jeden sajt przy Orlim Gnieździe. Teraz lepiej, ale dalej brakuje z 2 stacji. Buczkowice dalej brak stacji
Nie twierdzę, że inni mają lepiej. Nie wiem zwyczajnie. Piszę to, żeby nie wpadali w samozachwyt jak zwykle zresztą. Daleko im od tego ideału o którym trąbią wszem i wobec

#358308  autor: mariusz9a
 07 wrz 2009, 21:26
elrond pisze:Plus zaktualizował mapkę zasięgu. Zasięg aktualny na dzień 2 września 2009.
Dopiero dzisiaj zaktualizowano mapę zasięgu ;-)
  • Strona 32 z 39
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 39
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32