• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #356464  autor: katarzynka007
 30 sie 2009, 21:52
Witam, mam pewien problem.

Siostra uzywa telefonu 6500s, ma taryfe na karte w Orange, dzialajacy roaming, poniewaz w polowie podrozy dzwonila do mnie z Paryza, ale za nic nie moze wykonac polaczenia z Kanady.

Kazalam jej pozmieniac zakres, co tez zrobila, ale to nie pomoglo. Oto jak ona opisuje sprawe:

" [...] to nadal nie dziala, zasieg mam i wszystko jest ok tyle ze jak probuje wykonac jakies polaczenie, dostaje komunikat od Rogers, takiej sieci tutaj, ze moja siec nie daje im autoryzacji aby mogli swiadczyc mi uslugi czy cos takiego [...] "

Czy macie jakis pomysl, co to moze oznaczac ?

#356466  autor: Vieslav
 30 sie 2009, 21:59
Dziwne, bo właśnie z tą siecią Orange ma umowę roamingową. Niech siostra spróbuje ręcznie zmienić sieć na "Fido" (wg wykazu na stronie www Orange również ma z nimi umowę).

#356467  autor: katarzynka007
 30 sie 2009, 22:05
Znalazlam na stronie Orange taki komunikat:

"mieć włączoną usługę roamingu oraz rozmów międzynarodowych"

Roaming mam wlaczony ale nie slyszlam o "Usludze Rozmow Miedzynarodowych".
Jak wpisuje w google, to tylko wyswietla mi strony z informacja, ze musi byc wlaczony roaming i usluga rozmow miedzynarodowych. ale korzystam z orange online od poczatku i nigdy cos takiego mi nie zamigotalo przed oczami i jestem w kropce :|

ps. dziekuje za podpowiedz, na pewno sprobujemy
 #356469  autor: Aen Hen Cerbin
 30 sie 2009, 22:13
katarzynka007 pisze:Witam, mam pewien problem.

Siostra uzywa telefonu 6500s, ma taryfe na karte w Orange, dzialajacy roaming, poniewaz w polowie podrozy dzwonila do mnie z Paryza, ale za nic nie moze wykonac polaczenia z Kanady.

" [...] to nadal nie dziala, zasieg mam i wszystko jest ok tyle ze jak probuje wykonac jakies polaczenie, dostaje komunikat od Rogers, takiej sieci tutaj, ze moja siec nie daje im autoryzacji aby mogli swiadczyc mi uslugi czy cos takiego [...] "

Czy macie jakis pomysl, co to moze oznaczac ?
Zakładając, że ma dostateczną ilość środków na koncie, nie powinna mieć problemów z dzwonieniem do Polski za jedyne 5,20 zł/minutę (odbieranie połączeń 3,- zł/minutę).
W innym wypadku, pozostaje tylko złożyć reklamację w Orange....

Swoją drogą, to zaproponuj siostrze, aby jak najszybciej zakupiła sobie kartę lokalnego jakiegoś operatora (do wyboru: Rogers, Rogers albo Rogers! ;-), dokładniej to proponowałbym kartę z http://www.fido.ca, aktualne oferty prepaid dostępne w .ca możesz sobie obejrzeć na stronie http://www.prepaidgsm.net/en/canada.html - HTH.

SVP

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#356470  autor: jablo
 30 sie 2009, 22:13
Zarówno jedno jak i drugie są aktywne standardowo, tylko że rozm. mdzynar. są potrzebne wyłączenie do prowadzenia rozmów z Polski z numerami zagranicznymi.

#356473  autor: Aen Hen Cerbin
 30 sie 2009, 22:15
Vieslav pisze:Dziwne, bo właśnie z tą siecią Orange ma umowę roamingową. Niech siostra spróbuje ręcznie zmienić sieć na "Fido" (wg wykazu na stronie www Orange również ma z nimi umowę).
Rogers połknął Fido i obecnie jest to jedyna sieć GSM 850/1900 w Kanadzie.

SVP.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp
 #356476  autor: katarzynka007
 30 sie 2009, 22:27
Aen Hen Cerbin pisze:Zakładając, że ma dostateczną ilość środków na koncie, nie powinna mieć problemów z dzwonieniem do Polski za jedyne 5,20 zł/minutę (odbieranie połączeń 3,- zł/minutę).
W innym wypadku, pozostaje tylko złożyć reklamację w Orange....

Swoją drogą, to zaproponuj siostrze, aby jak najszybciej zakupiła sobie kartę lokalnego jakiegoś operatora (do wyboru: Rogers, Rogers albo Rogers! ;-), dokładniej to proponowałbym kartę z http://www.fido.ca, aktualne oferty prepaid dostępne w .ca możesz sobie obejrzeć na stronie http://www.prepaidgsm.net/en/canada.html - HTH.

SVP
Jesli chodzi o srodki to ma 150 zl. W sumie to nie szukamy najtanszego rozwiazania, tylko probujemy rozgryzc co jest z tym przekletym roamingiem nie tak. [przeszlyszmy przez zmiane sieci, a teraz nawet telefonu]. Siostra srednio raz na kwartal jest w Kanadzie na 10-14 dni i czesto sa to wyjazdy na ostatnia chwile, gdzie wypada tylko zabrac szczoteczke do zebow, podstawowe rzeczy i pakowac sie do samolotu. dlatego tak wazne jest, aby ten telefon dzialal niezawodnie.

ale chyba znowu skonczy sie na tym, ze bedzie musiala kupic karte rogers i chyba nie obejdzie sie bez reklamacji w Orange.
 #356481  autor: Aen Hen Cerbin
 30 sie 2009, 22:34
katarzynka007 pisze: Jesli chodzi o srodki to ma 150 zl. W sumie to nie szukamy najtanszego rozwiazania, tylko probujemy rozgryzc co jest z tym przekletym roamingiem nie tak. [przeszlyszmy przez zmiane sieci, a teraz nawet telefonu]. Siostra srednio raz na kwartal jest w Kanadzie na 10-14 dni i czesto sa to wyjazdy na ostatnia chwile, gdzie wypada tylko zabrac szczoteczke do zebow, podstawowe rzeczy i pakowac sie do samolotu. dlatego tak wazne jest, aby ten telefon dzialal niezawodnie.

ale chyba znowu skonczy sie na tym, ze bedzie musiala kupic karte rogers i chyba nie obejdzie sie bez reklamacji w Orange.
Aaaa! moment! numer jest świeżo po przeniesieniu z innej sieci?

Może to jest powód?

A reklamację można złożyć przez Orange online, odpowiadają w miarę szybko, niestety nie zawsze z sensem :-(.

SVP.

#356483  autor: katarzynka007
 30 sie 2009, 22:40
Aen Hen Cerbin pisze:Aaaa! moment! numer jest świeżo po przeniesieniu z innej sieci?

Może to jest powód?
Nie, nie :). Numer jest w Orange od poczatku, zamowiony ze strony orange.pl
Do tej pory wszystko bylo w porzadku, tak jak mowie, w Europie roaming dziala jak nalezy.

#356484  autor: kermitasus
 30 sie 2009, 22:41
A może idąc zatym, co jest na stronie:

http://www.orange.pl/portal/map/map/dis ... Id=3625559

"Aby wykonać międzynarodowe połączenie w roamingu:
wpisz z klawiatury telefonu specjalny kod *123*numer telefonu w formacie międzynarodowym#, a następnie potwierdź zieloną słuchawką np.:
*123*0048501123456# - połączenie z telefonem komórkowym w Polsce,
*123*0048126790000# - połączenie z numerem stacjonarnym w Polsce,
*123*0049176765789789# - połączenie z niemieckim numerem komórkowym,
po chwili oddzwoni do Ciebie numer 48501999999 i po odebraniu uzyskasz połączenie z wybranym numerem.

W wybranych sieciach partnerów roamingowych możesz skorzystać z Prostego Wybierania numerów.

Oznacza to, że możesz wykonywać połączenia w roamingu wybierając numer z klawiatury telefonu, jak w przypadku połączeń międzynarodowych w ofertach z abonamentem."

pozdrawiam

#356488  autor: katarzynka007
 30 sie 2009, 22:46
ooo to jest juz cos. przekazalam. dziekuje, jak tylko zwerufikujemy, powiadomie o rezultatach :).

[ Dodano: 2009-08-31, 08:49 ]
kazda z powyzszych mozliwosci zostala wyprobowana - i nic.

mam za to pewna interesujaca informacje, ktora wtedy nie dysponowalam.
do siostry dochodza smsy :| .

czyli podsumowujac -> zasieg jest, roaming jest, pieniadze sa, smsy dochodza.
Nadal brak mozliwosci wykonywania polaczen.

#358103  autor: senshiro
 06 wrz 2009, 21:51
Byłem z dziewczyną w Bułgarii - ma Orange POP i miała dokładnie to samo. Roaming włączony, mogła wysyłać/odbierać SMSy i odbierać połączenia, ale nie mogła nigdzie zadzwonić - cały czas był komunikat że nie można zrealizować połączenia (czy coś takiego).
Nie mam pojęcia o co chodzi... :?

Obrazek

#358113  autor: Dworek
 06 wrz 2009, 22:13
Kuzyn był ostatnio w Tunezji i miał dokładnie ten sam problem. Mógł odbierać i wysyłać SMS-y, połączenia przychodzące działały, ale nie mógł się nigdzie dodzwonić. Konsultant doradził wybieranie numeru sposobem, który podał kermitasus, niestety bez rezultatu. Dodam jeszcze, że problem występował zarówno na numerze abonamentowym jak i w Nowym Orange Go.

#358130  autor: senshiro
 06 wrz 2009, 22:58
To ja jeszcze dodam, że nic nie pomogła zmiana sieci z M-Tel na Globul oraz że ten sam numer rok temu bez problemu łączył się w roamingu z Hiszpanii. Czyżby Orange coś ostatnio pokręciło z roamingiem?

Obrazek

#358134  autor: Jedrker
 06 wrz 2009, 23:30
Byłem w Holandii lekko ponad miesiąc temu.
Też miałem takie objawy przy aktywnym roamingu.
Po aktywacji rozmów międzynarodowych mogłem wreszcie swobodnie rozmawiać poza granicami kraju.
Dlatego upewnijcie się przez kontakt z BOk ! że ta usługa jest też aktywna.
Bez niej można tylko odbierać / wysyłać sms i odbierać rozmowy poza granicami g\kraju.

#358136  autor: Dworek
 06 wrz 2009, 23:37
Jedrker, dzięki za wskazówkę. Poszedłem tym tropem i o to co znalazłem na stronce Orange:

"Jeśli włączysz tylko roaming, podczas pobytu za granicą, będziesz mógł wysyłać i odbierać SMS-y, ale połączenia będziesz mógł wykonywać tylko wewnątrz kraju, w którym przebywasz.

Aby mieć możliwość wykonywania połączeń do innych krajów, włącz również usługę rozmowy międzynarodowe."

#358138  autor: Jedrker
 06 wrz 2009, 23:45
Dworek,
spoko ;]
a najlepsze jest to, że dawniej wystarczyło mieć aktywny tylko roaming i było ok.
A teraz ....
Porażka.
Dla zwykłego polaka wiadome jest to, że jadąc za granice ma włączony roaming i będzie miał kontakt ze światem,a tu suprise(niespodzianka) :-D

#358140  autor: Aen Hen Cerbin
 06 wrz 2009, 23:51
Dworek pisze:Jedrker, dzięki za wskazówkę. Poszedłem tym tropem i o to co znalazłem na stronce Orange:

"Jeśli włączysz tylko roaming, podczas pobytu za granicą, będziesz mógł wysyłać i odbierać SMS-y, ale połączenia będziesz mógł wykonywać tylko wewnątrz kraju, w którym przebywasz.

Aby mieć możliwość wykonywania połączeń do innych krajów, włącz również usługę rozmowy międzynarodowe."
Mioooodzio, teraz tylko pytanko:

gdzie na orange-online można włączyć sobie rozmowy międzynarodowe?

Przynajmniej nie potrafię tego znaleźć w wersji dla NOG, ciekawe czy można to zrobić bez kontaktu z BOK w wersji abonamentowej...

HTH.

#358141  autor: Dworek
 06 wrz 2009, 23:52
Dokładnie, wcześniej wystarczył włączony roaming i wszystko było OK. Dziwne tylko, że konsultant nic nie wspomniał o "rozmowach międzynarodowych", kiedy dzwoniłem do niego i opisałem mu problem :?

#359009  autor: sickness89
 11 wrz 2009, 12:25
Co do aktywacji ww usługi to taką oto otrzymałem odpowiedź w BOK:
W odpowiedzi na nadesłane zgłoszenie uprzejmie informuję, iż Usługa Połączeń międzynarodowych jest dostępna dla wszystkich Klientów wraz z aktywacją numeru, nie musi Pan jej sam włączać.