• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #356178  autor: blondbomba
 29 sie 2009, 17:29
Szanowni Państwo zauważyłam jedną ciekawą zależność.
Jako posiadaczka planu taryfowego Nowa Era wyciągam niestepujące wnioski:
Aktywując pakiet 5MB za 5zł - wiem wiem drooogo - uzyskuję 5MB rozliczanych co 50KB, a nie 100KB, jak ma to miejsce w standardzie i pakietach większych. Jak go już wykorzystam nadal jest naliczanie co 50KB połowę stawki cennikowej - realnie 50% mniejsze koszty, korzystniejsze naliczanie - pomyślałam. A to jeszcze większe zdziwienie.
NIE posiadając żadnego pakietu, taryfikacja jest co 100KB - i obojętnie tel. po 12KB przerwie sesje i wznowi - nowa paczka następna $.... W praktyce co klikniecie na stronkę z czymś do poczytania to 12gr :D
Natomiast posiadając pakiet - era - "dopakowuje" sobie paczki do 100KB, nawet jak mam kilka małych KB to zlicza do JEDNEJ 100KB i ich wielokrotności - nawet po wykorzystaniu już pakietu :) Więc szanowny operator - jak mu z góry zapłacisz za ileś MB (pakiet) to masz korzystniejszą formę rozliczeń a'la abonamentowy net. Natomiast karta wychodzi już o wiele drożej....
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, 17:43 przez blondbomba, łącznie zmieniany 1 raz.

#356180  autor: Pijo
 29 sie 2009, 17:47
To wszystko jest zapisane w regulaminach zarówno Nowej Ery jak i pakietu blueconnect 5MB.

Z tym, ze standardowo w NE nalicza 100 KB za odebrane i 100 za wysłane, czyli rozpoczęcie sesji kosztuje cię 200KB. W pakiecie blueconnect 5mb taryfikacja jest 50 Kb wysłanych i 50 KB odebranych, czyli rozpoczęcie sesji kosztuje 100 kb z pakietu , ale jeśli wykorzystasz pakiet, 50KB kosztuje 6gr.

#356182  autor: blondbomba
 29 sie 2009, 17:56
Pijo - tak ale ja nie o tym :D

Jak masz pakiet którykolwiek - to na bilingu - masz KB z tego samego dnia "dopakowane" do paczek 50/100KB - zależnie od wykupionego. A normalnie bez dodatkowego pakiety - nawet za 1KB 12gr i za kilka minut kolejne... A jak nawet skończysz pakiet "dopakowanie" nadal jest :D

#356183  autor: alex1155
 29 sie 2009, 18:02
To ja ci zdradze jeszcze lepszy numer.
Nigdy nie waz sie wyłączyc pakietu w Nowej Erze przed ostatnim dniem okresu rozliczeniowego.Dlaczego? A no dlatego,że Era rozlicza pakiety co do dni korzystania z nich tj. jeśli aktywujesz pakiet na początku miesiaca dostajesz 5mb , ale jesli wykorzystasz go w tydzień i będziesz od razu chciała go dezaktywować by nie odnawiał sie automatycznie w nowym okresie rozl. to....Era doliczy ci środki do faktury, bo 5mb jest przyznawane na miesiąc , a nie na tydzień!!!!
Ot taki haczyk naciąłem sie na niego testując bezpłatnie blueconnect 5mb.

Pozdrawiam

#356191  autor: yagi
 29 sie 2009, 18:37
alex1155 pisze:Era doliczy ci środki do faktury, bo 5mb jest przyznawane na miesiąc , a nie na tydzień!!!!
Normalne u kazdego opa, ze uslugi abonamentowe sa rozliczane proporcjonalnie - za kazdy dzien 1/30 pakietu.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#356202  autor: alex1155
 29 sie 2009, 19:09
yagi pisze:
alex1155 pisze:Era doliczy ci środki do faktury, bo 5mb jest przyznawane na miesiąc , a nie na tydzień!!!!
Normalne u kazdego opa, ze uslugi abonamentowe sa rozliczane proporcjonalnie - za kazdy dzien 1/30 pakietu.
Może i tak aczkolwiek nie zostałem o tym poinformowany , a konsultantka z Boa powiedziała ,że mam racje dopiero reklamacja mnie oswiecila. Zreszta wiele osób sobie z tego sprawy nie zdaje :mrgreen:

#356203  autor: blondbomba
 29 sie 2009, 19:31
a to ciekawe.... - ale poczytałam regulamin i jest iż od dnia aktywacji do faktury + kolejna, mamy za free :D czyli max 10MB za free da się wyciągnąć :D
W iBoa jest jednak opcja - no to zobaczymy 4MB w tym miesiącu i 5MB na przyszły za FREE - mam kopie regulaminu - i w ostatni dzień "2 faktury" wyłączę - nie mogą naliczyć opłaty - jak nie przekroczę pakietu... - testuję MapyGoogle zobaczymy opiszę czy się uda.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, 19:51 przez blondbomba, łącznie zmieniany 1 raz.

#356206  autor: alex1155
 29 sie 2009, 19:36
blondbomba pisze:a to ciekawe.... - ale poczytałam regulamin i jest iż od dnia aktywacji do faktury + kolejna, mamy za free :D czyli max 10MB za free da się wyciągnąć :D

a ktoś wie jak to wyłączyć? jakiś kod czy co - bo ani w iboa nie mogę znaleźć ani kodu na WWW
Ja wyłączałem przez konsultantkę :-)