• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #353897  autor: user_delete10
 20 sie 2009, 20:17
Czytałem dziś nieco o migracjach darmowo możliwych od 6 lipca br. jednak piszę tutaj by rozwiać wątpliwości i i przeczytać coś więcej niż to co jest na stronach opów.A więc mając niezarejestrowany prepaid w Plusie chciałbym jak na razie teoretycznie przejść do NOG. I tu się zaczyna seria pytań: czy idąc do Orange bo do nich chcę przejść muszę mieć zarejestrowany w Plusie obecny nr. no bo wydaje mi się przecież, że Orange chyba nie sprawdzi bazy Plusa, bo nie może a do Plusa nie mam obowiązku ani konieczności by iść ich poinformować o przenosinach?; czy dostaję nowy SIM bo tu z kolei czytałem o starterach specjalnych dla tych którzy przenoszą nr., czy będę w Orange a SIM zostanie mi ze plusowskiego starteru; ile to obecnie trwa w Orange, dają już radę w 24 godz.?

#353898  autor: osachorzow
 20 sie 2009, 20:29
fenix189, musisz mieć zarejestrowany numer w plusie bo inaczej plus go nie wyda... chyba nie wyobrażasz sobie sytuacji, że mogłoby by tak być ;) Wtedy każdy mógłby przenieść (czyli ukraść) Twój niezarejestrowany numer ;)

#353900  autor: DanielR
 20 sie 2009, 20:42
fenix189 pisze:czy będę w Orange a SIM zostanie mi ze plusowskiego starteru
Najprawdopodobniej, a raczej na pewno dostaniesz nową kartę SIM operatora, do którego się przenosisz.
Tak jest we wszystkich sieciach.

#353903  autor: user_delete10
 20 sie 2009, 20:44
Od razu dostanę ten SIM rozumiem a po tych teoretycznych 24 h zobaczę dopiero na nim swój nr. i zasięg?

#353905  autor: DanielR
 20 sie 2009, 20:51
Dostaniesz nową kartę SIM i do momentu jej aktywacji nie będziesz mógł z niej skorzystać.
Przed aktywacją, gdy włożysz kartę SIM Play telefon nie będzie po prostu "widział" na tej karcie żadnej sieci.
Aż nagle pojawi się na wyświetlaczu nazwa - albo PLAY jeżeli będziesz w zasięgu sieci macierzystej, albo też Plus (o ile znajdujesz się w roamingu). Zresztą sposób wyświetlania zależy też od modelu komórki.

#353911  autor: user_delete10
 20 sie 2009, 21:01
Ma się pojawić Orange u mnie;)

#353915  autor: DanielR
 20 sie 2009, 21:08
Sorki - opisywałem w skrócie z pamięci swój przypadek. :wink:

#353921  autor: Artur051
 20 sie 2009, 21:36
fenix189 pisze:niezarejestrowany prepaid w Plusie
W Plusie masz ułatwiony sposób rejestracji - wystarczy zalogowac się na e-bok wklepac dane i są one już w systemie ;]

Pzdr.

#353928  autor: piokuk
 20 sie 2009, 22:03
Pamiętaj, że przenosząc numer do Orange musisz zakupić SPECJALNY zestaw startowy z kartą sim o nominale 10 złotych. Nie każdy salon takie karty posiada. Obserwacja rynku krakowskiego (sprzed niecałych 2 tygodni) pokazała, że karty takie znajdowały się tylko w salonach firmowych Orange (i to tych PTK Centertel a nie franczyzowych). U kilku tzw. Orange Partnerów powiedzieli mi, że od dawna tych kart nie mieli i nie wiadomo kiedy będą. Przenosząc numer do pre paid Orange sprawdź na podpisywanych dokumentach dzień przeniesienia numeru. Moja narzeczona nie zwróciła na to uwagi i chociaż wniosek o przeniesienie złożyła 10 sierpnia do przeniesienia doszło dopiero 17 sierpnia, a więc po upływie 7 dni. Na moje monity odpowiedziano mi, ze przecież sama na 17 się zgodziła. Zwróć uwagę na jaką taryfę w Orange zostaniesz przeniesiony - w jej wypadku był to prehistoryczny Nowy POP, którego na rynku od dawna już nie ma. I to chyba tyle.

#353931  autor: user_delete10
 20 sie 2009, 22:24
O nie ! Ja już widzę problem w takim razie ! Salon firmowy jest w Katowicach i Chorzowie. Już nie raz było tak, że z jednego salonu Orange w Gliwicach kierowano mnie do rzekomo firmowego pod innym adresem w Gliwicach a tam się okazało, że firmowy jest tylko pod wyżej napisanymi przezemnie adresami czyli w K-cach i Ch-wie.

Nad taryfą też się zastanawiałem, na jaką oni przenoszą, no ale chyba można migrować jak normalnie. Jeszcze zobaczę na co się w ostateczności zdecyduję. Może Era, może przenosiny Plus - Orange a może po prostu zwykły nowy nr. w NOG.

Ten nr. który chciałbym przenieść to nie mój obecny lecz inny, on jest w Samych Swoich niestety, ale jest tak fajny, że chciałbym go mieć teraz po migracji do Orange ewentualnie. Czy W Samych Swoich też można się zarejestrować (tzn. nr.) przez neta? Nie widzę na stronie Samych Swoich żadnej możliwości zalogowania na konto online. Może na stronie Plusa po prostu tak jakbym miał SimPlusa można się logować z nr. Samych Swoich czy w tej sieci wcale nie ma takiej opcji?

#353961  autor: osachorzow
 21 sie 2009, 00:12
fenix189, może nie wyjdę na lokalnego patriotę ale nie polecam chorzowskiego salonu... byłem raz i trafiłem na bardzo niekompetentną panienkę - typ bajkopisarza... kolejną sprawę załatwiałem mailem bo straciłem ochotę na wizytę w tym punkcie ;)

#355866  autor: user_delete10
 28 sie 2009, 16:04
W prawdzie już nie mam najmniejszego zamiaru przenosić się, ale byłem spytać jak to wygląda dziś w salonach Orange, no właśnie piszę w liczbie mnogiej... Z 1-go skierowano mnie do 2-go bo starsza już pani jaka tam obsługiwała wyglądała na totalnie zaskoczoną, zdezorientowaną, nie wiedzącą co powiedzieć o przenośności, poszła się coś zapytać na zaplecze i przyniosła info., że nie mają starterów specjalnych. W 2 salonie to samo, skierowano mnie do największego w Gliwicach skąd zapewne wysłano by mnie do Katowic. Poszedłem też do Ery, tam z kolei usłyszałem, że do 7 dni mnie przeniosą, ciekawie prawda!?... A po starter z przeniesionym nr. musiałbym się zgłosić ponownie, nic za jednym razem.

#355935  autor: osachorzow
 28 sie 2009, 20:03
fenix189, z tego co wiem to w prepaidach nie da się przenieść przy jednej wizycie, zawsze po wyrażeniu zgody przez dawcę trzeba u biorcy odebrać nowy starter.

#356053  autor: mikage1
 29 sie 2009, 09:07
jak przenosiłem era :arrow: orange wystarczyła 1 wizyta, starter był od razu tylko z numerem tymczasowym, a potem do tej samej karty został przypisany stary numer z ery

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#356240  autor: jablo
 29 sie 2009, 22:27
osachorzow pisze:fenix189, z tego co wiem to w prepaidach nie da się przenieść przy jednej wizycie, zawsze po wyrażeniu zgody przez dawcę trzeba u biorcy odebrać nowy starter.
Nie prawda. Przenosiłem numer z Sim Plusa do Orange. Wystarczyła jedna wizyta w salonie. Zreszta, warto czasami poczytać temat specjalnie założony właśnie do tego,

http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=6528

a nie zaśmiecać forum nowymi tematami.

#356263  autor: osachorzow
 29 sie 2009, 23:16
ehh czyli do ery i orange za jedną wizytą a ten wspaniały play goni na dwa razy :(