• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #355291  autor: wojtus7
 26 sie 2009, 16:19
Mam taki problem, otóż kupiłem sobie jakiś tydzień temu na aukcji internetowej używaną Nokie N71. Najpierw miałem kłopot bo nie widziała mojej karty sim (w sieci 36i6). Włożyłem inna kartę (z Plusa) i wyczytało ja więc obstawiam, że to nie przez sim-lock'a, wiec kupiłem sobie całkiem nowa kartę sim (tez z 36i6). Wreszcie ją wyczytało. Ale jeszcze w ten sam dzień zauważyłem, że telefon bardzo często gubił mi zasię (co się praktycznie nigdy nie zdarzało w moim starym telefonie), musiałem go wyłączać i ponownie włączać. Po ponownym włączeniu chwile działał i za chwilę działo się to samo. Często zdarza się tez, że telefon sam mi się wyłącza i włącza. Jest to bardzo denerwujące ponieważ co piaty sms mi nie dochodzi i muszę je wysyłać po kilka razy (podkreślam, że piszę dużo smsów). Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo zależy mi na naprawieniu tego kłopotu. Może wystarczy tylko przegrać softa, a może to jakiś większy problem :?. Jeszcze raz proszę o szybką odpowiedź bo to bardzo pilne. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 sie 2009, 00:30 przez wojtus7, łącznie zmieniany 1 raz.

#355301  autor: thonka
 26 sie 2009, 17:04
zrob reset telefonu.
przy wylaczonym telefonie wcisnij zielona sluchawke+3+* (te trzy na raz) i wlaczasz telefon caly czas je trzymajac.
telefon powinien sie zresetowac do stanu fabrycznego (uwaga! ta operacja kasuje wszystkie dane zapisane w telefonie!).

jezeli to nic nie da, to sprobuj zaktualizowac oprogramowanie telefonu. jest coprawda malo prawdopodobne, by aktualizacja byla na czasie, bo telefon ma juz swoje lata, ale mimo wszystko warto sprobowac.
tu masz instrukcje krok po kroku co nalezy zrobic: http://www.symbianos.pl/artykuly/porady ... pomocy-nsu

jezeli to nie pomoze to niestety pozostaje tylko serwis, bo w domowych warunkach raczej niz wiecej nie zrobisz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#355325  autor: orson_dzi
 26 sie 2009, 18:19
Zasięg to może być usterka mechaniczna. Albo jakaś blaszka się urwała albo czasem wystarczy je przeczyścić i podgiąć.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#355514  autor: wojtus7
 27 sie 2009, 12:04
Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem jeszcze ostatnio dodać, że czasami zdarza się, że pojawia mi się informacja: "Karta sim nie ważna". Wtedy też nic nie mogę zrobić i muszę wyłączyć telefon. Dopiero dzisiaj go zresetowałem i na razie mi się to jeszcze nie pojawiło więc jest chyba oka ale jeszcze trochę poczekam. Jakby co to dam znać. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi... :wink: