• Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów i smartfonów marki LG oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #354694  autor: Chomiczeq
 24 sie 2009, 14:09
[center]Test telefonu LG KC910i renoir[/center]

[center]Obrazek[/center]

1.Informacje:

KC910i jest następcą modelu kc910, zostały w nim wprowadzone pewne, można by powiedzieć "kosmetyczne" zmiany. Przede wszystkim zmianie uległ design , obudowa prezentuje się znacznie lepiej( aczkolwiek jest to kwestia gustu ). Reszta funkcji pozostała bez zmian, telefon w dalszym ciągu dysponuje aparatem o rozdzielczości 8mpx i 3" wyświetlaczem od rozdzielczość 240x400px.

[center]Obrazek[/center]

[center]Obrazek[/center]

2.Obsługa

KC910i podobnie jak jego poprzednik posiada wyświetlacz dotykowy oraz 3 podstawowe przyciski nawigacyjne. Ekran dotykowy jest czuły , można bezproblemowo poruszać się po menu za pomocą palca , co niekiedy bardzo się przydaje,niestety zabrakło w nim funkcji multitouch . Co do klawiszów nawigacyjnych znajdujących się pod wyświetlaczem , wg mnie zabrakło tu dodatkowych przycisków nawigacyjnych które mógłyby zastąpić np d-pad obecny w grach java. Poza przyciskami nawigacyjnymi telefon posiada jeszcze 4 przyciski po prawej stronie 2 służą do ustawiania głośności oraz zoomu w aparacie a 2 pozostałe do blokady klawiatury i spustu migawki aparatu. Po wyłączeniu blokady ekranu, oczom ukazuje się podstawowe menu ( połączenia , wiadomości , książka tel. i menu główne), ponadto "pulpit" można rozszerzyć o tzw widgety. Po wciśnięciu ikony oznaczonej klawiszem "w" mamy możliwość wyboru interesujących nas widgetów do wyboru są m.in odtwarzacz muzyki , radio , galeria zdjęć , zegar strefowy i inne.

[center]Obrazek[/center]

[center]Obrazek[/center]

Menu jest przejrzyste i intuicyjne , niema najmniejszych problemów z odnalezieniem szukanej funkcji. Menu jest podzielone na cztery podstawowe zakładki: połączenia,multimedia,narzędzia oraz ustawienia, po wybraniu danej zakładki pokazują się ikonki związane z daną kategorią.
Kilka słów na temat wprowadzania tekstu, jak zapewne wiecie kc910i nie posiada "hardwerowej" klawiatury co początkowo zniechęciło mnie do tego modelu, aczkolwiek po pierwszej próbie napisania smsa okazało się że nie jest tak źle. KC910I jest wyposażony w 2 wirtualne klawiatury pierwsza standardowa (2-abc , 3-def itd) i druga qwerty ( zmiana widoku odbywa się automatycznie dzięki zastosowaniu akcelerometru), ku memu zdziwieniu pisanie za pomocą palca w obu przypadkach nie sprawia problemów ,aczkolwiek nie dorównuje normalnej klawiaturze.

3.Narzędzia i funkcje

Kc910i jest niewątpliwie modelem posiadającym wiele funkcji , jednych mniej , innych bardziej przydatnych , postaram się przedstawić niektóre z nich.
Zacznę może trochę od końca, mianowicie mam na myśli akcelerometr, jest on dość przydatnym elementem o ile jest wspierany przez odpowiednie oprogramowanie, w przypadku kc910i akcelerometr jest przydatny w zaledwie kilku przypadkach m.in podczas pisania smsów lub e-maili gdy obraca klawiaturę lub podczas oglądania filmów. Niestety zabrakło mi trochę zastosowania tego elementu w multimediach , mam na myśli np obsługę gestów czy chociażby gry wykorzystujące ten "bajer".
Innym istotnym elementem zastosowanym w tym modelu jest GPS , telefon domyślnie posiada zainstalowaną aplikacje "Google maps" , niestety aplikacje łączy się z internetem w celu pobrania danych co wiąże się z dodatkowymi kosztami transmisji. Na szczęście gps jest wykorzystywany nie tylko do nawigacji, telefon ten posiada także aplikacje "kumpel do biegania" za pomocą tego programu mamy możliwość wyznaczenia sobie dystansu i sprawdzania na ekranie telefonu ile do tej pory przebiegliśmy ponadto pokaż orientacyjnie spalona kalorie :). GPS jest wykorzystywany także do oznaczania pozycji zrobionego zdjęć ( z ang. geotaging), po zrobieniu zdjęcia mamy możliwość sprawdzenia gdzie zostało zrobione.
Kolejną rzeczą na którą warto zwrócić uwagę są rodzaje plików które obłsuguję telefon, a dokładniej mam tu na myśli pakiet biurowy - kc910i obsługuje wszytskie najpotrzebniejsze typy plików biurowych jak .doc czy .pdf .

Łączność - KC910i został wyposażony w wi-fi i tutaj muszę przyznać wielki plus dla twórców tego modelu gdyż zasięg odbieranego sygnału jest porównywalny z osiągniętym przez komputer. Generalnie zasięg wi-fi wypada bardzo pozytywnie w porównaniu z innymi modelami wyposażonymi w ten standard.

[center]Obrazek[/center]

Kolejną , funkcją która wydaje się być dość ciekawa jest TV-OUT, czyli wyjście telewizyjne. Po podłączeniu telefonu do telewizora mamy możliwość prezentacji zrobionych zdjęć, nakręconych filmów lub grania w gry na ekranie telewizora, niestety brak odpowiedniego kabelka uniemożliwił przetestowanie tej funkcji więc musicie wierzyć na słowo :).

4.Multimedia

Multimedia to niezaprzeczalnie mocniejsza strona tego telefonu. KC910i , podobnie jak jego poprzednik jest wyposażony w aparat o rozdzielczości 8mpx i optykę Schneleder-Kreuznach. Co prawda odtwarzacz mp3 ma dość mało funkcji ale efekty odsłuchowe wydają się być zadowalające , ale o tym za chwile :).

Aparat

[center]Obrazek[/center]

Jak już wcześniej wspomniałem telefon ten może robić zdjęcia o rozdzielczości 8mpx i jest to niewątpliwie jedna z mocniejszych stron tego telefonu, aczkolwiek na uwagę zasługują także jego funkcje:

Tryby zdjęcia:

Wykrywacz uśmiechu - po naciśnięciu spustu migawki aparat przechodzi w stan oczekiwania na uśmiech , gdy wykryje uśmiech automatycznie robi zdjęcie. Aczkolwiek działanie tej funkcji jest średnio zadowalające, aby zadziałał trzeba się uśmiechnąć dość nienaturalnie. Zabrakło także moim zdaniem regulacji poziomu wyzwalanie migawki względem uśmiechu.

Retusz zdjęć - funkcja ta miała poprawiać wygląda robionych zdjęć , nie mam tu na myśli krajobrazów czy innych tego typu obiektów a twarz , przykładem zastosowania może być usuwanie zmarszczek itp. Aczkolwiek wydaje mi się iż zdjęcia robione w tym trybie wychodzą bardziej rozmazane, więc retusz nie do końca spełnia swoją rolę.

Nagrywanie Ciągłe - zdjęcia seryjne , aparat wykonuje serie 7 zdjęć w krótkich odstępach w pełnej rozdzielczości 8mpx.

Tryb panoramiczny - nakłada na siebie 3 zdjęcia tworząc zdjęcie panoramiczne, zdjęcia niestety nie są robione w maksymalnej rozdzielczości a jedynie ~3x3mpx

Zdjęcia z ramką - tu chyba niema co tłumaczyć , do zdjęć jest dodawana ramka. Niestety w tym trybie rozdzielczość spada do rozdzielczości ramki czyli 240x320px , zdjęcia robione w tym trybie nadają sie najwyżej do dodania obrazu kontaktów lub jako tapeta...

ISO - aparat dysponuje ręczną czułości ISO z zakresu 100-1600. Dla niewtajemniczonych - ISO jest to czułość matrycy na światło. Należy pamiętać że im większe ISO tym większa czułość a co za tym idzie więcej szumów.

Geotaging - jest to funkcja korzystająca z odbiornika GPS jest wykorzystywany do oznaczania pozycji zrobionego zdjęć ( z ang. geotaging), po zrobieniu zdjęcia mamy możliwość sprawdzenia gdzie zostało zrobione. Telefon zwraca nam informacja z dokładną pozycją co do minuty.

Telefon jest wyposażony także w drugi aparat umożliwiający robienie zdjęć w rozdzielczości 640x480(vga). Niestety niema możliwości zastosowania w/w funkcji w przypadku używania drugiego aparatu - najwidoczniej był on zastosowany z myślą o wideorozmowach itp , ponadto niema możliwości przełączenia się z tzw trybu lustrzanego , na ekranie widzimy obraz taki jaki zobaczylibyśmy w lustrze.

Przykładowe zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kamera

Telefon ten umożliwia nagrywanie filmów z maksymalną rozdzielczością 640x384. Ponadto do wyboru mamy 3 tryby nagrywania:

Zwolnione tempo - w tym trybie telefon nagrywa filmy z prędkością 120 klatek na sekundę. Nagrywając filmy w tym trybie warto pamiętać iż przy takiej ilości klatek na sekundę czas naświetlania jest niski a co za tym idzie spada jasność( co widać na niżej zamieszczonym filmie) , dlatego najlepiej nagrywać w dobrze oświetlonych pomieszczeniach lub na dworze . Przy nagrywaniu w zwolnionym tempie maksymalna rozdzielczość filmów to 240x320. Filmy są zapisywane z prędkością odtwarzania 15 klatek na sekundę , co oznacza iż nagrywane filmy są 6xkrotnie wolniejsze.

FILMIK:

http://www.youtube.com/v/7X_66L64YxI&hl=pl&fs=1&

Tryb normalny - jak sama nazwa wskazuje nagrywanie w czasie rzeczywistym , bez zmian - maksymalna rozdzielczość 640x384

Przyspieszone tempo - w tym trybie następuje mniej więcej 6xkrotne przyspieszenie, maksymalna rozdzielczość jest taka sama jak w trybie pierwszym czyli 240x320.

FILMIK:

http://www.youtube.com/v/7X_66L64YxI&hl=pl&fs=1&

Dźwięk.

Jakość i głośność muzyki przy użyciu wewnętrznego głośnika nie jest powalająca ,aczkolwiek kc910i nie jest telefonem stworzonym do słuchania muzyki. W przypadku słuchawek sytuacja ulega poprawie, po wymianie słuchawek na inne jakość odtwarzanej muzyki wydaje się znacząco poprawić.

Odtwarzacz mp3 - muszę przyznać że w tym punkcie byłem trochę rozczarowany, odtwarzacz ma bardzo okrojone możliwości - zabrakło np. equalizaera. Pomimo negatywnych odczuć z mojej strony można dopatrzeć się pozytywnych aspektów , mam tu na myśli system "Dolby mobile" , co prawda nie odczułem w słuchawkach dźwięku przestrzennego ale bas uległ znacznej poprawie , za to wielki plus dla twórców tej technologii.

Radio FM - kc910i jest wyposażony w radio fm niestety po raz kolejny muszę przyznać iż radio ma bardzo słabą czułość - wyłapuje jedynie podstawowe stacje takie jak RMF czy Radio Maryja , oczywiście nie można słuchać radia bez słuchawek gdyż są wykorzystywane jako antena.

Narzędzia:

W narzędziach można znaleźć podstawowe aplikacje takie jak kalkulator, stoper czy konwerter jednostek. Ciekawym programem znajdującym się w narzędziach jest "kumpel do biegania". Program ten umożliwia zaplanowanie określonego dystansu do przebiegnięcia w określonym czasie. Dzięki wbudowanemu modułowi GPS postępy są pokazywane na bieżąco. Na kilka słów opisu zasługuje także kalkulator , w jego opcjach znajdziemy kilka przydatnych funkcji takich jak sinus,cosinus czy logarytm.

Bateria:

Do baterii nie mam większych zastrzeżeń , przy "normalnym" użytkowaniu telefonu jest w stanie wytrzymać 2-3 dni, co przy baterii o pojemności 1000mAh jest dość dobrym wynikiem.

Podsumowanie:

Krótko podsumowując, LG KC910i to poprawiona wersja swojego poprzednika, która niewątpliwie zasługuję na uwagę. Dzięki zastosowaniu wielu funkcji telefon ten można nazwać prawdziwym mobilnym multimedialnym centrum rozrywki. Aparat o rozdzielczości 8mpx robi zdjęcia porównywalne do aparatów cyfrowych z niższych półek, natomiast na przejrzystym wyświetlaczu można oglądać filmy DivX. Oczywiście telefon posiada także nieliczne wady , aczkolwiek współczynnik cena/jakość wydaje się być korzystny.

Wady i zalety:

Zalety:
-wysoka jakość zdjęć
-przejrzyste menu
-dobry zasięg wi-fi

Wady:
-mało przycisków nawigacyjnych
-mało funkcji odtwarzacza
-brak funkcji multitouch

Dziękujemy firmie LG ELECTRONICS Spółka z.o.o , za udostępnienie egzemplarza do testu.

www.LGcenter.pl - Najwieksze forum o telefonach LG
KM900.eu -Profesjonalny support Telefonu LG KM900 Arena

#354984  autor: orson_dzi
 25 sie 2009, 17:38
Czym różni się on od poprzednika i jak jest z porównaniem ich cen?

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#354995  autor: Chomiczeq
 25 sie 2009, 18:16
Roznią sie jedynie wyglądem i niczym więcej, ceny zbliżone do siebie.

#355084  autor: merigaw
 25 sie 2009, 22:32
Nie uważacie ,że w teście powinny być oryginalne zdjęcia ,a nie z innych serwerów?
Warto byłoby dać chociaż odnośnik.
Co do tego ,że niczym oprócz wyglądu ten telefon się nie różni to też nie prawda.
1- Nie posiada osłony na obiektyw
2-pliki ,które są, takie same jak w KC910 to tylko narzędzia w wewnętrznym folderze-nawet soft aparatu jest inny.
Poza tym,niech ten ;tester; spróbuje wgrać oprogramowanie z KC910 na KC910i (nie polecam)
Na marginesie-jeżeli macie oprogramowanie niebrandowane do KC 910i to bardzo proszę o link.
Pozdrawiam wszystkich maniaków telefonicznych :)
Uprzedzając pytania posiadałam KC910,który wymieniła na KC910i.

#355122  autor: Chomiczeq
 26 sie 2009, 00:41
Co do osłony obiektywu faktycznie masz racje - jakoś mi to umknęło.
W kwestii softu, z tego co pamiętam soft kc910i zawiera jedynie kilka fixów względem KC910, aczkolwiek nie miałem okazji zagłębić się bardziej w strukture plików.
Generalnie zmiany te zaliczyłbym raczej do kosmetycznych.
Nie uważacie ,że w teście powinny być oryginalne zdjęcia ,a nie z innych serwerów?
Warto byłoby dać chociaż odnośnik
Rozumiem że masz na myśli logotyp(znak wodny), który znajduje się na zdjęciach - jeśli się myle to mnie popraw. Niestety nie posiadam takowych zdjęć, ponieważ test był robiony kilka miesięcy temu i zostały jedynie te z logotypem.

Pozdrawiam.

#355189  autor: WunD3r
 26 sie 2009, 12:23
Warto byłoby dać chociaż odnośnik.
Ja i Chomik jesteśmy administratorami tego serwisu, którego logotyp widnieje na zdjęciach, więc pozwoliliśmy sobie na umieszczenie tego testu tutaj tym bardziej, że Chomik jest jego autorem. Jeżeli tak bardzo zależy Tobie na linku proszę bardzo: http://www.forumlg.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=1504 .Jeżeli moderacja uzna to za "zbyt nachalną reklamę" to proszę o skasowanie linka :)
2-pliki ,które są, takie same jak w KC910 to tylko narzędzia w wewnętrznym folderze-nawet soft aparatu jest inny.
Niestety, testując telefon nie patrzymy co tam mu w sofcie siedzi (czyt. w plikach) tylko staramy się opisywać ogólne wartości telefonu. Nie mieliśmy modelu KC910, a ze zdjęć ciężko jest wywnioskować czym tak na prawdę różnią się te modele.

#355270  autor: merigaw
 26 sie 2009, 15:17
Ale mnie zakrzyczeliście :oops: :oops:
Ale wracając do postu,to przecież nie każdy musi wiedzieć kto administruje dane forum.
Tak na marginesie,to porównując oba telefony KC910i wychodzi na plus.
Na temat jego poprzednika pisałam kiedyś na Waszym forum,ale po tym jak opisałam wymianę softu (z instrukcją i odnośnikami z czego została pobrana) i mój temat został usunięty(do dziś nie wiem dlaczego?), przestałam tam zaglądać.

#355288  autor: WunD3r
 26 sie 2009, 16:02
w kupie siła ;>
To prawda moim zdaniem KC910i jest po prostu stabilniejszy.
//post został pewnie usunięty z powodu złamania regulaminu (zły dział, prefix, jakieś dane złe itp)

#355386  autor: vinc
 26 sie 2009, 21:32
merigaw pisze:Na temat jego poprzednika pisałam kiedyś na Waszym forum,ale po tym jak opisałam wymianę softu (z instrukcją i odnośnikami z czego została pobrana) i mój temat został usunięty(do dziś nie wiem dlaczego?), przestałam tam zaglądać.
WunD3r pisze:post został pewnie usunięty z powodu złamania regulaminu (zły dział, prefix, jakieś dane złe itp)
Takie sprawy to przez pw proszę załatwiać...
WunD3r pisze:Ja i Chomik jesteśmy administratorami tego serwisu, którego logotyp widnieje na zdjęciach, więc pozwoliliśmy sobie na umieszczenie tego testu tutaj tym bardziej, że Chomik jest jego autorem. Jeżeli tak bardzo zależy Tobie na linku proszę bardzo: http://www.forumlg.pl/for....php?f=5&t=1504 .Jeżeli moderacja uzna to za "zbyt nachalną reklamę" to proszę o skasowanie linka :)
Spoko i dzięki za testy, ale foty z logo mogliście oszczędzić...

Obrazek

#355426  autor: WunD3r
 26 sie 2009, 23:23
Spoko i dzięki za testy, ale foty z logo mogliście oszczędzić...
test był robiony daawno temu, nie mamy plików psd, ani xfc żeby skasować, poza tym jako "nasza robota" to chyba możemy tym bardziej iż nie staramy się umieszczać linków :P

#355434  autor: vinc
 26 sie 2009, 23:45
WunD3r pisze:poza tym jako "nasza robota" to chyba możemy tym bardziej iż nie staramy się umieszczać linków :P
Kto tu mówi o linkach ;) jednak jak robiliście testy to foty macie tylko na serwerach?! Jak tak, to na przyszłość najlepiej jeśli jest to TYLKO "wasza robota", radzę zachować na własnym dysku oryginały by później się nie tłumaczyć "waszością".

Obrazek