• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#354820  autor: Barciur
 24 sie 2009, 23:31
I tak nikt nie pobije USA w kiepskim zasiegu.. no ale jest usprawiedliwienie bo duzy kraj heh.

#354823  autor: szyman12
 24 sie 2009, 23:37
I tak nikt nie pobije USA w kiepskim zasiegu.. no ale jest usprawiedliwienie bo duzy kraj heh.
No właśnie. A tak jak mówię, Czechy są prawie o połowę (jak i nie więcej ;) ) mniejsze od nas. A skoro nawet W3 ma 55% zasięgu UTMS to tam powinno być już dawno 100% (szczególnie, że pomiędzy startem u nas a tam UTMS-u jest niewielka różnica)

#354957  autor: user_delete10
 25 sie 2009, 16:45
Barciur pisze:I tak nikt nie pobije USA w kiepskim zasiegu.. no ale jest usprawiedliwienie bo duzy kraj heh.
Verizon i Cingular jak na tak duże państwo mają ogromne pokrycie wg. mapki, wygląda na 85% pow.stanów kontynentalnych, tam gdzie nie sięga nikt inny nawet w pobliżu.

#354974  autor: kwistas
 25 sie 2009, 17:15
AT&T i T-mobile tak naprawdę rządzi w USA, reszta, cóż tych operatorów tam ponad 50. Jestem ciekaw czy taki AT&T ma podpisaną umowę roamingową z innymi mniejszymi sieciami, tam gdzie nie mają swojego zasięgu. chodzi mi tu przede wszystkim o rejony północne gdzie zasięg tam mają mały. Barciur, Ty chyba najlepiej rozeznany jesteś na tym terenie.

#354979  autor: user_delete10
 25 sie 2009, 17:26
T-mobile USA ma najgorszy zasięg z tych dużych opów w Stanach. Spójrzcie na mapę, białe plamy wszędzie tam gdzie AT&T i Verizon mają pełne pokrycie.

#354996  autor: kwistas
 25 sie 2009, 18:16
Może po prostu stwórzmy temat "Zagraniczne sieci komórkowe"?

#355001  autor: Barciur
 25 sie 2009, 18:47
kwistas pisze:AT&T i T-mobile tak naprawdę rządzi w USA, reszta, cóż tych operatorów tam ponad 50. Jestem ciekaw czy taki AT&T ma podpisaną umowę roamingową z innymi mniejszymi sieciami, tam gdzie nie mają swojego zasięgu. chodzi mi tu przede wszystkim o rejony północne gdzie zasięg tam mają mały. Barciur, Ty chyba najlepiej rozeznany jesteś na tym terenie.
Tak, ponieważ oto mapa zasięgu sieci macierzystej ATT..

Obrazek

A oto mapa zasiegu dla klientow ATT (czyli z roamingiem) :D

Obrazek
W T-Mobile jest podobnie a nawet jeszcze gorzej.. dlaczego? Otóż T-Mobile ma koncesję tylko na 1900 MHz (odpowiednik naszego 1800). Jak przyszli na rynek 850 juz nie bylo. Jak wiemy, 1900 ma gorszą penetrację budynków i krótszy zasięg więc muszą stawiać więcej stacji...
Co do roamingu, to T-Mobile i ATT oczywiscie maja, z tym ze ATT równiez masowo wykupuje lokalnych operatorów wiec zamiast roamingu po prostu zmienia sie wlasciciel sieci ;) Każdy operator ma jednak ograniczenia na roaming, np. 50% minut na miesiac albo przez 3 miesiace z rzędu muszą być we własnej sieci, inaczej rozwiążą umowę.. W końcu roaming jest za darmo a oni płacą i jak roamujesz 100% to im się to nie opłaca..

3G jest inna bajka. AT&T ma 3G na 850/1900 czyli tam gdzie GSM.. ktos widzi problem? I to duzy. Jeśli wejdziecie na jakies amerykańskie forum komórkowe jest BARDZO dużo narzekań na 3G... często przez to ze mają za mało kanałów.. a w ogóle się posypało jak wyszedł iPhone 3G.. i ludzie sie na to rzucili jak bydło.. w końcu to USA ;)

T-Mobile ma UMTS/HSPA dopiero od 2008 roku w wybranych miastach ale.. na 1700 MHz (1700/2100, w Europie UMTS dziala na 1900/2100) a wiec jest niekomaptybilne praktycznie z niczym, ot kilka telefonow... oni maja dobre prędkosci i UMTS dziala dobrze, tyle ze T-Mobile nie przeszedł jeszcze tego testu co ATT z iPhonem bo nie maj eszcze tylu uzytkownikow...

O Verizon i Sprincie sie nie wypowiadam bo to nie GSM a CDMA - chociaz slowko mozna powiedziec, Verizon uchodzi na najlepszego dostawce sieci komorkowej w USA i to w sumie prawda - są drodzy, owszem, ale mają zasieg w bardzo wielu miejscach i to bez roamingu. Sprint, 4. operator komórkowy w USA i ostatni z tzw. "Big Four" (odpowiednik polskiej W3 :lol: ) ma nieograniczony roaming z Verizonem.. wiec zasieg tkai jak Verizon.. tylko nie mozesz mieszkac tam gdzie jest tylko roaming bo ci rozwiążą umowę...

No to chyba tyle :D

Jeszcze w ramach narzekań na USA dodam ze ceny SMS-ów idą w górę - cena aktualnie to 20 centów za wyslanie i odbieranie w abo.. zmuszają tym praktycznie do wykupienia pakietów :/

A dlaczego narzekam.. w tak dużym pokryciu jest wiele dziur. Często nawet na autostradzie jedziesz i telefon ma jedna kreske albo zero.. w wielu miejscach poza autostradami i głównymi drogami to jest codzienność mimo ze okolice są pokryte.. mam wątpliwą przyjemność mieszkać w takiej "dziurze" zasięgowej.. :(
Ostatnio zmieniony 25 sie 2009, 18:52 przez Barciur, łącznie zmieniany 1 raz.

#355003  autor: user_delete10
 25 sie 2009, 18:52
Czym się różnią te 2 mapy, bo nie rozumiem heh?

#355006  autor: kubik
 25 sie 2009, 18:54
Barciur pisze:[..]tylko nie mozesz mieszkac tam gdzie jest tylko roaming bo ci rozwiążą umowę...
łooo matulu, gdyby u nas to praktykowali, to by Play miał CHURN 200% ;o)

#355008  autor: Barciur
 25 sie 2009, 18:58
fenix189 pisze:Czym się różnią te 2 mapy, bo nie rozumiem heh?
Pierwsza mapa - mniejszy zasieg - to pokrycie sieci macierzystej ATT - czyli tam gdzie mozesz podpisac umowe i mieszkac.

Druga mapa - większy zasięg - to pokrycie ATT + darmowy roaming w sieciach lokalnych/regionalnych - o ile nie bedziesz uzywal wiecej niz 50% czasu/minut.
kubik pisze:łooo matulu, gdyby u nas to praktykowali, to by Play miał CHURN 200% ;o)
Heh. ;) Ale tam jest to koniecznosc a tutaj Play dostal jako nowy gracz na rynku wiec jest na szczescie inna sytuacja ;)

#355026  autor: elrond
 25 sie 2009, 19:58
Barciur, skoro temat się ewoluował to mam takie pytanka odnośnie tych amerykańskich sieci... niby wszystko w USA ma być tańsze, lepsze ale jak widze to my tu mamy pod wieloma względami lepiej niż tam. Jak właściwie funkcjonuje ten system "bill and keep" (brak interkonektu)? A dokładniej jak to sie ma do taryf z nielimitowanymi rozmiwami? Z jednej strony duże ilości minut lub właśnie brak limitu a z drugiej płacenie za odbieranie połączeń... Czy może wliczone minuty w abonament tyczą się za równo tych wykonanych jak i odebranych rozmów?

#355037  autor: Barciur
 25 sie 2009, 20:45
elrond, minuty wliczone w abonament tyczą się i wychodzących i przychodzących.. więc jeśli masz 300 minut w abonamencie (np. w T-Mobile $29.99/mies.) to jest to lacznie liczba minut wychodzacych i przychodzacych.. tak samo z sms-ami. Więc jesli masz nielimitowany abonament, to mozesz gadac bez limitów ;)
Jeszcze dodam że w USA nie ma sekundowego naliczania.. wszystko idzie do minuty. No i jak AT&T wprowadzil "rollover" czyli niewykorzystane minuty przechodzą na następny miesiąc to wielka podnieta że ATT pierwszy wprowadzil cos takiego :lol:
elrond pisze:ale jak widze to my tu mamy pod wieloma względami lepiej niż tam.
dokladnie. ale to zalezy tez pod jakim wzgledem... np. za najtanszą taryfę (300 minut) w T-Mobile zapłacimy 29 dolarow na miesiac, w ATT najtansza taryfa to 450 minut to 39.99.. Nielimitowany abonament to 99 na miesiac.. pamietajmy przy porownaniu cen, ze srednie zarobki amerykanskie wynoszą 1000 dolarow tygodniowo... wiec wychodzi taniej w USA mimo placenia za przychodzace.

oczywiscie jestem otwarty na pytanie dot. amerykanskich sieci z chęcią odpowiem :)

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 sie 2009, 20:52 przez Barciur, łącznie zmieniany 3 razy.

#355048  autor: Pijo
 25 sie 2009, 21:23
[ Dodano: 2009-08-25, 21:24 ]
Barciur, jak jest z roamingiem krajowym. Bo kiedyś było tak że mamy plan np. 300 minut za 30 baków ,ale jeśli jest zalogowani w roamingu to charguje nas poza pakietem minut i płacimy cennikowo ponad abo. Czy nadal tak jest? Czy to zależy od planu jaki posiadamy ?

#355115  autor: Barciur
 25 sie 2009, 23:40
Już tak nie jest, chyba że masz taryfę regionalną co w dzisiejszych czasach jest już rzadkością... teraz juz sprzedaja normalnie "nationwide" czyli masz zasieg wszedzie w USA i mozesz dzwonic wszedzie do USA za tą samą stawkę... wiec jeśli masz roaming to jest to free o ile nie uzywasz tego powyzej limitu

#355199  autor: tranquilizedmj
 26 sie 2009, 12:37
Barciur pisze:wiec jeśli masz roaming to jest to free o ile nie uzywasz tego powyzej limitu
Właśnie to mnie bardzo ciekawi... W jaki sposób jest realizowany ten limit 50% rozmów we w roamingu? Jakiś kod sprawdzający jest, czy w momencie przekroczenia limitu dostaje się od operatora SMS'a? I jakie są konsekwencje jeśli się dajmy na to nieznacznie wyjdzie ponad limit 50%? Kara finansowa, czy rozwiązanie umowy?

Przepraszam, że tyle pytań, ale bardzo mnie ten temat zaciekawił :)

#355211  autor: elrond
 26 sie 2009, 13:05
Co do sieci amerykańskich... jak należy rozumieć "nielimitowany internet"? Bo ciężko mi sobie wyobrazić, że moge podpiąc telefon pod komputer i na chama ściągać co się da 24/7. Więc jak to jest?

Jak wyglądają oferty pre-paid? W usa to ponoć nie za bardzo populary sposób na korzystanie z telefonu.

#355279  autor: Artur051
 26 sie 2009, 15:39
elrond pisze:Jak wyglądają oferty pre-paid?
Podpinam się pod pytanie - szczególnie interesują mnie oferty T-Mobile ;] Jeśli ktoś będzie wiedział odsyłam do tematu - Encyklopedia T-Mobile ;]

#355337  autor: Barciur
 26 sie 2009, 18:51
elrond pisze:Co do sieci amerykańskich... jak należy rozumieć "nielimitowany internet"?
A więc masz rację - "fair use" to zazwyczaj 5 GB.
tranquilizedmj pisze:Właśnie to mnie bardzo ciekawi... W jaki sposób jest realizowany ten limit 50% rozmów we w roamingu?
a wiec T-Mobile: We may limit or terminate your Service without prior notice if more than 50% of your voice and/or data usage is off-net for any three billing cycles within any 12 month period.
-
Jeśli będzie roamował powyżej 50% minut przez 3 miesiące w ciągu roku... dostaniesz listownie informację o tym, że łamiesz regulamin.. jeśli dalej bedziesz lamal regulamin dostaniesz kolejny list informujacy ze za miesiąc twój telefon przestanie dzialac. w ATT jest podobnie.

Co do prepaidów - tu się wypowiem sam bo właśnie mam T-Mobile Prepaid. Napisze tu bo napisze tez o innych prepaidach... T-Mobile ma chyba najatrakcyjniejszy prepaid dla użytkowników którzy nie gadają dużo.. bo jak wiemy, pierwszy taryfy mają 300-500 minut... nie kazdy tyle potrzebuje.. nawet z odbieranymi.
A więc T-Mobile ma w zależności od ceny doładowania od 35 centów za minute do 10... Jeśli doładujesz za $10 dostajesz 30 minut, jeśli za $25 dostajesz 130, $50 400 a $100 daje ci 1000. Jak doładujesz łącznie za 100 (czyli albo 10 razy 10, 4 razy 25 itp) stajesz sie tzw. "gold customer" - od tej chwili każde doładoanie przedłuża ważność konta o rok od daty doładowania - czyli teroretycznie jak nie uzywawsz telefonu mozesz utrzymać numer za 10 dolarow na rok. Od tamtej chwili dostajesz też 15% wiecej za kazde doladowanie czyli 35 zamiast 30, 160 zamiast 130 itp. Koszt SMS-ów to 10 centow za wyslanie 5 za odbieranie... w abonamencie warto wspomniec jest to 20 w obie strony ;)
Jest jeszcze druga taryfa, Pay By Day dla bardziej używających telefon.. 1 dolar na dzien za polaczenia 10 centow za minute i od 19 do 7 rano darmowe polaczenia w sieci.

ATT ma 3 taryfy. 1 dolar na dzien daje nielimitowane połączenia do ATT i 10 centow za minute wszedzie indizej.. drugi plan to $3 dolary na dzien.. "nielimitowany" internet, polaczenia i sms-y..czyli wychodzi 90 dolarow na miesiac...

popularne prepaidy tutaj to prepaidy CDMA MVNO.. Virgin Mobile np. oferuje 50 dolarow miesiecznie za nieograniczone polaczenia jednak "pay as you go" czyli normalny prepaid (doladowania karta) jest dosc nie atrakcyjny.
Oczywiscie jest duzo operatorow prepaidowych ale nie bede o nich pisal bo mi powie ze za duzo znakow ;)

Jeszcze taka ciekawostka, od niedawna wszyscy operatorzy nałożą na ciebie plan internetowy ktory kosztuje min. $30 na miesiac jeśli uzywasz smartphone'a.. wiec nie mozesz uzywac iPhone'a w ATT bez tego planu, nie mozesz uzywac nokii e71 albo czegokolwiek z WM bez tego planu bo sprawdzaja po IMEI i naloza na ciebie plan automatycznie...

#355417  autor: kwistas
 26 sie 2009, 22:18
Barciur, jakoś użytkownik jest informowany o tym że przebywa w roamingu krajowym i może tylko 50% minut wykorzystać?

#355425  autor: elrond
 26 sie 2009, 23:23
Barciur pisze:Jeszcze taka ciekawostka, od niedawna wszyscy operatorzy nałożą na ciebie plan internetowy ktory kosztuje min. $30 na miesiac jeśli uzywasz smartphone'a.. wiec nie mozesz uzywac iPhone'a w ATT bez tego planu, nie mozesz uzywac nokii e71 albo czegokolwiek z WM bez tego planu bo sprawdzaja po IMEI i naloza na ciebie plan automatycznie...
Żartujesz?! Rozumie, że zarobki mają inne, ale u nas to byłoby okrzyknięte mianem rozboju w biały dzień... Symbianów też sie to tyczy?

Oferty na karte są nawet atrakcyjne, myślałem że będzie gorzej. Kiedyś słyszałem takie stwierdzenie (nie wiem czy prawdziwe) że w usa pre-paid jest kojarzony albo z nielegalnymi imigrantami albo przestępcami :) Porządny amerykanin ma płacić abonament 8)
Barciur pisze:A więc masz rację - "fair use" to zazwyczaj 5 GB.
Ten aspekt mimo wszystko wypada dużo lepiej niż u nas. 5GB w Polsce to nawet 100 złotych przy umowie.