Patryk_ pisze:zobacz czy już Ci za takie słowa na forum szyb w samochodzie nie powybijal
Na forum to (jeszcze) względnie bezpiecznie jest,za to w komentarzach pod newsami trzeba uważać
[ Dodano: 2009-08-26, 09:06 ]
tesla pisze:Wg mnie informacje o przepływności LR w wykazie UKE nie są aktualizowane.
Wiesz - fachowcem od sieci nie jestem,tylko można rzec - obserwującym użytkownikiem

Mam zaznaczonych kilkanaście bliskich mi lokalizacji,które obserwuję pod kątem zmian,zarówno fizycznych,jak i tego,co widać w wykazach.
I czasami się jednak coś zmienia - jednak jakiś powód musi być...
[ Dodano: 2009-08-26, 09:15 ]
tesla pisze:np. rozszerzenie w zakresie 2 do 4 E1 nie niesie za sobą zmian w parametrach radiowych.
Dobrze - to na jakiej płaszczyźnie odbywa się zwiększenie przepływności ?
Pewnie polega na zmianie modulacji,np.z 16QAM na 64QAM (co daje dwukrotny wzrost wydajności),ale to wymaga polepszenia bilansu mocy - zwiększenia TXp,lub wymiany anten na model o większym zysku,czym już się UKE powinien zainteresować.
No chyba,że już te kilka lat temu,kiedy łącze było zestawiane,projektant pomyślał o przyszłym upgradzie,i zostawił solidną rezerwę nie tylko na "rain fading",ale i na moc wymaganą do zmiany modulacji - może tak to wygląda...?