• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 2 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

#354681  autor: Patryk_
 24 sie 2009, 13:23
Zasięg stacji może być różny w zależności od operatora,nawet w jednej lokalizacji.
Może chodzi o zmniejszenie interferencji z sąsiednimi nodami (choć to CDMA),może o jakość usługi...a może po prostu play znowu dziadostwo odstawia - celuje sektorami w ziemię.
Trudno to jednoznacznie określić.

Co do dwóch nośnych,to jest to po prostu drugi kanał częstotliwościowy na danym sektorze.
Zwiększa się pojemność sieci.
U Plusa druga nośna jest widoczna,i można się do niej zalogować (najczęściej są to sektory 4,5,6 przy 3-sektorowych stacjach),a np.w Orange nie - na drugi kanał terminal przeskakuje w przypadku nawiązania transmisji HSPA,i fakt ten zobaczysz tylko w netmonitorze.

#354686  autor: rogmaniek
 24 sie 2009, 13:47
Patryk_ pisze:.a może po prostu play znowu dziadostwo odstawia - celuje sektorami w ziemię.
I tego najbardziej się obawiam, tym bardziej, że pisał już o tym Szalony :x
Patryk_ pisze:Co do dwóch nośnych,to jest to po prostu drugi kanał częstotliwościowy na danym sektorze.
Zwiększa się pojemność sieci.
U Plusa druga nośna jest widoczna,i można się do niej zalogować (najczęściej są to sektory 4,5,6 przy 3-sektorowych stacjach),a np.w Orange nie - na drugi kanał terminal przeskakuje w przypadku nawiązania transmisji HSPA,i fakt ten zobaczysz tylko w netmonitorze.
To też tak myślałem, a może wiedziałem, dzięki forum :P Dobrze więc, że na prawie każdej lokalizacji są jakby dwa Node'y, bo o przepustowość sieci Polkomtela, na 3G, chyba martwić się nie muszę. Może to też tłumaczy, że często Polkomtel ze swoim iPlusem, "wygrywa" z konkurencją, choć nie zawsze :wink: :lol: Ale też czytałem, że właśnie jeden NodeB jest jakby także dla "lepszego" zasięgu, a drugi, ten właśnie z HSDPA, dla "lepszego" transferu i to chyba prawda?

[ Dodano: 2009-08-24, 13:51 ]
Patryk: A jak jest z HSUPA Polkomtela: czy dalej "szczędzą" na tym, a może już większość stacji ma "pełne" HSPA?! Niestety na stronkach z zasięgiem, jak już, to piszą, że stacja posiada tylko HSDPA.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#354689  autor: Patryk_
 24 sie 2009, 13:57
rogmaniek pisze:Dobrze więc, że na prawie każdej lokalizacji są jakby dwa Node'y, bo o przepustowość sieci Polkomtela, na 3G, chyba martwić się nie muszę.
Znam dwie lokalizacje (w tym jedna pewna na 99% - to wieś,światła tam nie ma,a na maszcie wisi jedna parabola,poza tym internet tam chodzi odpowiednio "szybko") 900+UMTS (z dwoma nośnymi),do których dochodzi jedna radiolinia 2xE1 :lol:
Myślę,że w najbliższym czasie rozbudują backhaul,ale powinni to zrobić trzy miesiące temu,po dołożeniu 3G...

W przypadku drugiej lokalizacji już pewności nie mam - to kosciół w 20k mieście,w ogóle w ciekawej konfiguracji (z trójsystemowych anten Plusa nadaje też Orange 900/1800/UMTS,Era 1800,no i sam Plus 900/UMTS),ale radiolinia jest tam tylko jedna - Polkomtela,też 2xE1.
Jest tam światło TP,po którym "leci" Orange od niedawna,i chyba też Era.

#354692  autor: rogmaniek
 24 sie 2009, 14:03
Patryk_ pisze:Myślę,że w najbliższym czasie rozbudują backhaul
Żebym to ja wiedział, co to znaczy, ech :roll:
Patryk_ pisze:z trójsystemowych anten Plusa nadaje też Orange 900/1800/UMTS,Era 1800,no i sam Plus 900/UMTS),ale radiolinia jest tam tylko jedna - Polkomtela,też 2xE1.
Nio, ciekawa kombinacja, jak to można "ładnie ukryć" trzech operatorów hehe! A czym się "charakteryzuje" taka radiolinia 2xE1?!

O2 - Together is better!

#354693  autor: madhunt3r
 24 sie 2009, 14:09
Dla porównania przełączyłem sie na Plusa zasięg i powiem że też tak samo 2,3/7 kreski, możliwe ze w mojej okolicy sie cos skrzaniło bo wczesniej zawsze miałem 7/7 3G.

#354696  autor: rogmaniek
 24 sie 2009, 14:10
Patryk_ pisze:Znam dwie lokalizacje (w tym jedna pewna na 99% - to wieś,światła tam nie ma,a na maszcie wisi jedna parabola,poza tym internet tam chodzi odpowiednio "szybko") 900+UMTS (z dwoma nośnymi),do których dochodzi jedna radiolinia 2xE1 :lol:
W Wielkopolsce, to nawet w takiej małej miejscowości, jak Nekla, na stalowym maszcie własnym, Polkomtel ma sześć kanałów, czyli właśnie te dwie nośnie/dwa Node'y. Chyba naprawdę 99% Node'ów w tym regionie ma dwie nośnie, co wychodzi na Plus. I co też ważne, wychodzi na to, że najwięcej Node'ów w Wielkopolsce ma lub będzie mieć, właśnie operator Plusa. Ale PTC też w mniejszych miejscowościach buduje stacje 3G. Tylko coś żabojady szczędzą na 3G, bo nawet w takim mieście jak Słupca, PTK Centertel nie ma pozwolenia na UMTS, czyli z W4 ( :-D ), jako jedyni nie mają tam Node'a, nie mówiąc już o miejscowościach przy trasie A2.

O2 - Together is better!

#354699  autor: Patryk_
 24 sie 2009, 14:18
rogmaniek pisze:Żebym to ja wiedział, co to znaczy
Z grubsza: połączenie z siecią szkieletową,"dosył"...

[ Dodano: 2009-08-24, 14:19 ]
rogmaniek pisze:czym się "charakteryzuje" taka radiolinia 2xE1?!
http://pl.wikipedia.org/wiki/E1_%28telekomunikacja%29

2xE1 = 2x2 Mbit/s

[ Dodano: 2009-08-24, 14:22 ]
rogmaniek pisze:Tylko coś żabojady szczędzą na 3G, bo nawet w takim mieście jak Słupca, PTK Centertel nie ma pozwolenia na UMTS, czyli z W4 ( :-D ), jako jedyni nie mają tam Node'a, nie mówiąc już o miejscowościach przy trasie A2.
U mnie na Podbeskidziu Orange rządzi ;) - dość dużo stacji,wszystkie z dwiema nośnymi na sektor,zawsze HSPA min.3.6/1.2 (choć najczęściej 7.2)...tylko w Żywcu widać zastój - jedna stacja pokrywająca peryferia,reszta nieodpalona,choć pozwolenia są i sprzęt też już wisi.
Także co region,to inaczej.

P.S. - Z Żywca lub ze Szczyrku jadąc na północ 3G Orange jest wzdłuż drogi nr 1 aż do Siewierza (~130 km),z niewielką przerwą przed Tychami w lesie - to rekord,sprawdzałem kiedyś słuchając radyjka internetowego.

#354704  autor: rogmaniek
 24 sie 2009, 14:36
Patryk: dzięki za info odnośnie tych radiolinii czy backhau'u - kolejna porcja info o telefonii komórkowej bardzo mi się przyda :-D

O2 - Together is better!

#354808  autor: tesla
 24 sie 2009, 22:45
Patryk_ pisze:do których dochodzi jedna radiolinia 2xE1
a po czym kolega rozpoznaje capacity lini radiowej? Bo chyba nie po kolorze ODU :lol:
Patryk_ pisze:rozbudują backhaul,
dziwnie użyte w tym zdaniu...
In wired networks, backhaul usually refers to the links used to carry traffic from ISP Points of Presence to a central location where traffic is routed onto the public Internet or ISP's backbone network. Similarly, in a large distributed wireless network, backhaul often refers to links that carry traffic from each WLAN site to the Internet or a backbone network. For example:

* If you have a single office covered by several APs, concentrated through a switch or gateway, to a single Internet access link, then the Internet access link is probably what people are asking about when they inquire about your backhaul.

* If you have a multi-site WLAN, where each site is covered by several APs, and WAN links are used to interconnect all sites to a each other or to a central location, then the WAN links form your backhaul network.

Your backhaul can be wired or wireless. For example, remote offices might be connected via satellite, DSL, T-1, Wi-Fi bridges, or a WiMAX wireless mesh (to give name just a few). "Backhaul" just describes the function provided by those links: to haul traffic back from distribution networks to some type of core network.
pozdr

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#354831  autor: lookass
 25 sie 2009, 01:36
Od mojego domu bts jest ok 1 km zasiegu w domu praktycznie nie mam. Czesciej go nie ma niz jest :|

#354844  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 08:14
tesla pisze:a po czym kolega rozpoznaje capacity lini radiowej?
Przepływności są podane w spisie pozwoleń wydanym przez UKE.

[ Dodano: 2009-08-25, 08:19 ]
tesla pisze:dziwnie użyte w tym zdaniu...
Co nie pasuje ? :roll:
Kod: Zaznacz cały
Similarly, in a large distributed wireless network, backhaul often refers to links that carry traffic from each WLAN site to the Internet or a backbone network.
Transmisja danych między stacją bazową a jej kontrolerem idealnie pasuje do tego schematu :P

#355019  autor: tesla
 25 sie 2009, 19:35
czy na każde rozszerzenie trzeba wystąpić z wnioskiem do UKE?

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#355030  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 20:23
tesla pisze:czy na każde rozszerzenie trzeba wystąpić z wnioskiem do UKE?
Pewności nie mam,ale można sądzić,że tak - w spisie figurują bardzo szczególowe parametry radiolinii - oprócz rzeczy oczywistych typu szerokosć pasma i moc ERP rejestrowany jest także rodzaj modulacji (co podobnie jak użyta szerokość widma ma bezpośredni wpływ na przepływność),a nawet marka i model ODI/IDU oraz anten i wysokość ich posadowienia.

#355040  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 20:53
tesla pisze:czy na każde rozszerzenie trzeba wystąpić z wnioskiem do UKE?
Patryk_, nie trzeba ;-)
Z rozmowy z technikiem Polkomtela (region Katowice) wynika że na początku (odpalenie stacji) jest zakładane 2*E1, następnie w ciągu tygodni, max 3ch miesięcy są dokładane kolejne E1, zazwyczaj 8*E1 i robiony jest update do HSPA 7,2/1,2Mb/s. Dodam tylko, że wszystkie nodeB Plusa w obrębie GOP mają HSPA 7,2 DL i 1,2 UP (w Mb/s).

#355041  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 21:00
mariusz9a pisze:Patryk_, nie trzeba ;-)
Z rozmowy z technikiem Polkomtela
Jak tak,to OK,przyjmuję do wiadomości,tylko dlaczego w spisie UKE pojawiają się zmiany pozwoleń (zmienia się modulacja+parametry radiowe lub szerokość pasma) dla tych samych przęseł radioliniowych...

[ Dodano: 2009-08-25, 21:01 ]
mariusz9a pisze:Dodam tylko, że wszystkie nodeB Plusa w obrębie GOP mają HSPA 7,2 DL i 1,2 UP (w Mb/s).
To chyba od niedawna ?

#355043  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 21:11
Patryk_ pisze:mariusz9a napisał/a:
Dodam tylko, że wszystkie nodeB Plusa w obrębie GOP mają HSPA 7,2 DL i 1,2 UP (w Mb/s).

To chyba od niedawna ?
Od bodajże drugiej połowy 2008 roku. I nie mylić ze stacjami działającymi testowo (ale jest ich mały odsetek w GOP, np nodeB Sosnowiec, Jedności 10) ;-) Kiedyś pamiętam że Polkomtel zapowiadał że do końca 2008 roku w całej sieci 3G będzie HSDPA 7,2Mb/s – nie mam pojęcia czy to zrealizowano.
Patryk_ pisze:tylko dlaczego w spisie UKE pojawiają się zmiany pozwoleń (zmienia się modulacja+parametry radiowe lub szerokość pasma) dla tych samych przęseł radioliniowych...
To już nie do mnie to pytanie :-P Napisałem to co wiem od praktycznej strony rozbudowy stacji.

#355050  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 21:27
mariusz9a pisze:Od bodajże drugiej połowy 2008 roku.
Mogę podać wiele lokalizacji w Katowicach (w tym w ścisłym centrum miasta),Tychach i Zabrzu,w których do kwietnia bieżącego roku było albo samo 3.6,albo 7.2 bez HSUPA.
Niestety w maju pozbyłem się iPlusa,więc stanu aktualnego nie znam.

[ Dodano: 2009-08-25, 21:28 ]
mariusz9a pisze:nie mam pojęcia czy to zrealizowano.
Nie zrealizowano :)
Może do końca 2009...

#355053  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 21:33
Patryk_ pisze:P.S. - Z Żywca lub ze Szczyrku jadąc na północ 3G Orange jest wzdłuż drogi nr 1 aż do Siewierza (~130 km),z niewielką przerwą przed Tychami w lesie - to rekord,sprawdzałem kiedyś słuchając radyjka internetowego.
Nie chce się czepiać, ale nie przesadzaj ;-)
3G nie ma w dużej części Żywca (wersja ze Szczyrku jest w tej fazie lepsza), zasięg 3G potrafi wylecieć w Bielsku-Białej, między Bielskiem a Pszczyną nie ma wcale 3G, miedzy Pszczyną a Tychami też nie ma wcale 3G, w Katowicach na tej trasie zdarza się wylecieć do 2G, w lesie za Sarnowem nie ma 3G.
A skąd to wiem - pracuję obecnie w firmie związanej z Orange, służbówki to E51 w Orange. Po opolskim i śląskim zjeżdżamy tysiące km w tygodniu ;-)

#355056  autor: Patryk_
 25 sie 2009, 21:36
mariusz9a pisze:Nie chce się czepiać, ale nie przesadzaj
Nie przesadzam - to nie w moim stylu.
Dużo jeżdzę i za czasów bezlimitowych sporo się testowało,jednoczesnie uprzyjemniając sobie podróż.

#355057  autor: mariusz9a
 25 sie 2009, 21:36
Patryk_ pisze:Mogę podać wiele lokalizacji w Katowicach (w tym w ścisłym centrum miasta),Tychach i Zabrzu,w których do kwietnia bieżącego roku było albo samo 3.6,albo 7.2 bez HSUPA.
A mogę wiedzieć jak to stwierdzasz? Bo wiesz, u mnie na osiedlu iPlus wyciąga ok 1,5Mb/s i najczęściej 60kb/s w UP. A stacje w koło na 100% mają HSPA od dawna :lol: Technik będący na pomiarach dziwił sie że tak to działa :-D
  • Strona 2 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5