• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #354316  autor: baniakn
 22 sie 2009, 15:35
Witam

Ostatnio zastanawia mnie sprawa nokii n81, która wg. niektórych sprzedawców ma wbudowany gps i nawet dodają programy do nawigacji już zainstalowane, nawet ostatnio dopytywałem się sprzedawcy jednego z takich cudeniek, zapewnił mnie on że nawigacja działa i telefon łapie satelity no bo ma wbudowany GPS.

Już się trochę zgubiłem i chciałbym wiedzieć jak to jest naprawdę może ktoś ma ten telefon to mi odpowie, szkoda ze wszystkie strony z telefonami milczą na temat gpsu, a strona nokii mówi tylko o nawigacji dzięki oddzielnemu modułowi bluetooth.

pozdrawiam

edit no może w tym sziale bardziej to pasuje :)

#354322  autor: elrond
 22 sie 2009, 15:53
Jeśli chodzi o GPS to chyba najlepiej opierać się na tym co pisze producent na swojej stronie. Nokia jaki i inne seriwsy telekomunikacyjne potwierdzają brak tej funkcji w N81 i N81 8GB, dziwne że nie trafiłeś na to do tej pory:

Klik
Klik
Klik
Klik
Klik

#354324  autor: baniakn
 22 sie 2009, 15:56
no dobrze chyba napisałem ze strony o telefonach o tym milczą ,ale skoro sprzedawca pisze mi że ma wbudowany no to coś nie halo, a ciekawe jest to że na np. allegro takich aukcji trochę jest.

#354327  autor: yagi
 22 sie 2009, 16:05
Wgraja piracka nawigacje a potem namawiaja do kupna GPS na Bluetooth...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#354334  autor: elrond
 22 sie 2009, 16:22
baniakn pisze:no dobrze chyba napisałem ze strony o telefonach o tym milczą ,ale skoro sprzedawca pisze mi że ma wbudowany no to coś nie halo, a ciekawe jest to że na np. allegro takich aukcji trochę jest.
Źle zrozumiałem to co napisałeś. yagi, ma rację. Sprzedawcy mogą naciągać pewne sprawy pod swój interes. Na pewno chodzi o odbiornik zewnętrzny, czyli dodatkowe 100-150 zł co najmniej.

Mniej więcej w tej samej cenie co N81 dostaniesz Nokię N82 która ma na 100% GPS, Wi-Fi i jeszcze kilka innych wodotrysków. To tylko przykład. Jeśli myślisz o telefonie z nawigacją, to odbiornik zewnętrzny jest tylko opcją dla ludzi którzy już mają telefon bez GPS i nawigacja jest im konieczna. To kolejne urządzenie do noszenia i ładowania. Więc myślę że lepiej pomyśleć o czymś z wbudowanym odbiornikiem.

#354338  autor: baniakn
 22 sie 2009, 16:29
nie no zamówiłem i550, a do tego n81 tak się tylko pytam :)

miałem kiedyś na oku, ale orson_dzi napisał, że nie ma, więc wybrałem i550 a teraz właśnie zauważyłem to, no i trochę się zdziwiłem :)

#354371  autor: dario321
 22 sie 2009, 18:43
baniakn pisze:a strona nokii mówi tylko o nawigacji dzięki oddzielnemu modułowi bluetooth.
odpowiedz zawarta jest w tym zdaniu 8)