• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #342477  autor: neron200
 23 cze 2009, 13:53
Wysłałem takie pytanie do BOK-u odnośnie zasięgu 3G w Kołobrzegu, który jest bardzo mizerny, bo niestety działa tylko z jednego nadajnika

"Witam, jestem użytkownikiem Internetu bezprzewodowego z Orange z modemem 3g , stąd moje pytanie,
czy jest planowane w najbliższym czasie rozszerzenie zasięgu 3G na terenie Kołobrzegu, ponieważ jest on tylko dostępny w małej części miasta, a niestety na największym osiedlu w Kołobrzegu ( ulica Wschodnia) zasięg 3G nie jest dostępny, sądzę, że zasięg 3G w mojej części miasta bardzo by usprawnił działanie internetu Orange, który niestety na tle konkurencji w Kołobrzegu bardzo kuleje, zważywszy że zbliża się sezon letni i w tym czasie działanie internetu w ramach połączenia EDGE praktycznie staje się niemożliwe. Mam jeszcze jedno pytanie czy także planują państwo jakieś inwestycje poprawiające zasięg sieci w obrębie Kołobrzegu i okolic. Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania"

A oto odpowiedź z BOK-u odnośnie zasięgu 3g W Kołobrzegu który jest bardzo mizerny, bo działa tylko z jednego nadajnika.

Szanowny Panie,

Dziękujemy za zgłoszenie, które wpłynęło do Departamentu Contact Center Klientów Biznesowych dnia 15.06.2009 r. Z uwaga zapoznałam się z jego treścią. Uprzejmie informuję, że ze względu na istniejąca obecnie infrastrukturę sieci wskazana część miasta Kołobrzeg, woj. Zachodniopomorskie nie jest objęta gwarantowanym zasięgiem wewnątrz budynków.

Ze względu na brak planów zwiększenia zakresu dostępności zasięgu ww. lokalizacji, sugerujemy stosowanie zewnętrznej anteny kierunkowej. Zastosowanie anteny powinno poprawić zasięg, jednak przed ewentualnym podjęciem decyzji o jej zakupie należy uwzględnić fakt, że polepszenie zasięgu uzależnione jest od wielu różnych czynników (konstrukcja budynku, położenie względem stacji bazowych, ukształtowania terenu itp.).

Jednocześnie informuję, że jako operator sieci gwarantujemy i świadczymy swoje usługi telekomunikacyjne w zasięgu sieci cyfrowej w zakresie istniejących możliwości technicznych (§ 6 pkt. 1 Regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych, który został zaakceptowany poprzez złożenie podpisu na umowie o świadczenie usług).

Liczę na Pańską wyrozumiałość oraz na pozytywny przebieg naszej dalszej współpracy.

Moim zdaniem dziwi mnie to, że Orange ma nadajniki UMTS w miejszych miejscowościach nadmorskich a Kołobrzeg sobie olał.

#352097  autor: Szalony
 12 sie 2009, 20:47
Widze ze faktycznie 3G w Orange w Kolobrzegu to ma pecha... 1 nodeB na cale miasto gdzie konkurencja ma 4-5nodeB :) niestety chyba prędko to się nie zmieni i jak jesteś niezadowolony to pozostaje tylko zmienić sieć . Ciekawe tylko czemu Orange w tym mieście tak postępuje z 3G ?

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#352099  autor: elrond
 12 sie 2009, 21:04
No to rzeczywiście słabo. Tym bardziej że mówimy o miejscowości turystycznej. U mnie w niewiele większym mieście są 3 pozwolenia, i chyba wszystkie działają (2 na pewno). Dodajmy jeszcze, że to "jeden z najbiedniejszych i najbardziej zabitych dechami terenów ściany wschodniej"... ehh... dziwna polityka operatora. Ale nie będzie pocieszenia - Orange zapowiadał że wielkich inwestycji w zasięg nie planuje.

#353987  autor: krzykos
 21 sie 2009, 10:03
Powiem tylko tyle - możecie podziękować władzom miasta ....:(((

#354000  autor: neron200
 21 sie 2009, 11:29
Nie wiem co mają władze miasta do braku zasięgu 3g, era/plus/play jakoś nie miały problemów z odpalaniem UMTS-A

#354105  autor: krzykos
 21 sie 2009, 18:28
neron200 pisze:Nie wiem co mają władze miasta do braku zasięgu 3g, era/plus/play jakoś nie miały problemów z odpalaniem UMTS-A
Kolego - maja BARDZO duzo - nie daly zezwolenia na postawienie nowych stacji:(
Co do innych operatorów to mozna powiedziec ze mieli szczescie - bo na chwile obecna nie uzyskaliby tez pozowolenia ( poprostu Orange zostal z reka w nocniku)....

#354222  autor: neron200
 22 sie 2009, 07:52
Nie sądzę, że miasto nie dało pozwoleń, wystarczy wejść teraz na BIP Kołobrzegu i zobaczysz, że era dostała w ostatnim miesiącu trzy nowe pozwolenia na stacje bazowe, a plus w lipcu dostał dwa nowe pozwolenia, jak widać nie ma większego problemu z uzyskaniem nowych pozwoleń - jak się mówi " dla chcącego nic trudnego". Co do Orange nie odpala Umtsa nawet na swoich już postawionych stacji bazowych, np. mógł by odpalić 3g na kominie ciepłowni miejskiej anteny tam wiszą już wszystkich Operatorów z kompletem pozwoleń - Orange tylko 900Mhz, dalej komin mleczarni Plus, Era komplet pozwoleń, Orange tylko gsm,nadajnik na ul. Piastowskiej też tylko 900mhz/1800 - centrum miasta brak umts-a. Jak widzisz można odpalić 3G na swoich już istniejących stacjach, zważywszy, że niektóre lokalizacje są wspólne też z innymi operatorami którzy sieją UMTS-A, nie wspomnę że można odpalić nowe stacje taj jak to robi obecnie, Era , Plusa i Play.

Więc jednak w Kołobrzegu da się stawiać nowe stacje bazowe, a także rozbudowywać obecne, tylko trzeba chcieć, a nie tylko ciąć koszty jak to robi Orange :(

#354452  autor: krzykos
 23 sie 2009, 10:22
neron200 pisze:Nie sądzę, że miasto nie dało pozwoleń, wystarczy wejść teraz na BIP Kołobrzegu i zobaczysz, że era dostała w ostatnim miesiącu trzy nowe pozwolenia na stacje bazowe, a plus w lipcu dostał dwa nowe pozwolenia, jak widać nie ma większego problemu z uzyskaniem nowych pozwoleń - jak się mówi " dla chcącego nic trudnego". Co do Orange nie odpala Umtsa nawet na swoich już postawionych stacji bazowych, np. mógł by odpalić 3g na kominie ciepłowni miejskiej anteny tam wiszą już wszystkich Operatorów z kompletem pozwoleń - Orange tylko 900Mhz, dalej komin mleczarni Plus, Era komplet pozwoleń, Orange tylko gsm,nadajnik na ul. Piastowskiej też tylko 900mhz/1800 - centrum miasta brak umts-a. Jak widzisz można odpalić 3G na swoich już istniejących stacjach, zważywszy, że niektóre lokalizacje są wspólne też z innymi operatorami którzy sieją UMTS-A, nie wspomnę że można odpalić nowe stacje taj jak to robi obecnie, Era , Plusa i Play.

Więc jednak w Kołobrzegu da się stawiać nowe stacje bazowe, a także rozbudowywać obecne, tylko trzeba chcieć, a nie tylko ciąć koszty jak to robi Orange :(

Kolego - Ty wiesz swoje - a Ja wiem swoje - nie będę się sprzeczał. Nie bronię też Orangutana - bo wiem, że w wielu miejscach daje ciała...:((