• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 280 z 318
  • 1
  • 278
  • 279
  • 280
  • 281
  • 282
  • 318

#353937  autor: limakcki
 20 sie 2009, 22:40
Wydaje mi się, że nie tylko era proponuje takie rozwiązanie. UOKIK nic tu nie zdziała, gdyż oferta taka jest dla osób, którym np popsuł się telefon i potrzebują nowego, a że korzystają z niej niecierpliwi ludzie (nie mam na myśli Ciebie piszę ogólnie) to już ich sprawa... Ale fakt faktem, że możliwość przedłużenia powinna być najwcześniej 2,5 miesiąca przed końcem umowy a nie promocji i byloby uczciwie i dobrze i nikt by nie miał pretensji.

[ Dodano: 2009-08-20, 23:04 ]
Sławek, to teraz ja:

Samsung Avila
Nowa Era 80 abonament 60zł lub 55zł po negocjacjach (170min+sieć rodzinna za 5zł+net za 5zł)
24 mies: 1zł

One play 65 abonament 65zł (166minut do wszystkich)
24m-ce: 1zł

Era Firma 115 abonament 61zł lub 52zł po negocjacjach (200minut do wszystkich + 200 do ery + 10nr za grosz w erze ab za każdy nr za darmo)
24mce: 59zł

W910i w tych wszystkich taryfach 1zł kosztuje

Więc udało nam się odkryć, że każda z tych firm ma inne cele, play stara się pozyskać klientów biedniejszych lub mniej potrzebujących zainteresowanych małymi abonamentami zaś era promuje te średnie abonamenty dla przeciętnego Kowalskiego. Stąd moje zdziwienie odnośnie Twoich postów, nigdy nie interesowałem się tymi najniższymi abonamentami, uważam, że minuta w nich jest na tyle droga, że są całkowicie nieopłacalne... i tyle w temacie :-)

#353950  autor: Sławek
 20 sie 2009, 23:18
limakcki pisze: Samsung Avila
Nowa Era 80 abonament 60zł lub 55zł po negocjacjach (170min+sieć rodzinna za 5zł+net za 5zł)
24 mies: 1zł

One play 65 abonament 65zł (166minut do wszystkich)
24m-ce: 1zł
No i tu sie mylisz. Przedluzajacy w Play 166min +Samsunga Avila bedzie mial w abo 45zl :))
Malo tego... na 18 miesiecy dostaniesz jeszcze comiesieczny pakiet 500min do Play i na stacjonarne.

#353962  autor: osachorzow
 21 sie 2009, 00:21
fenix86 pisze:Gdzie jest Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów?
fenix86 limakcki ma rację ;) czemu uoikik ma się zająć tym, że era daje wybór ;) przecież oni nie każą nikomu podpisywać tak wcześnie a jedynie dają taką możliwość ;) każdy sam decyduje co jest dla niego bardziej opłacalne ;)

#354036  autor: limakcki
 21 sie 2009, 14:24
No i tu sie mylisz. Przedluzajacy w Play 166min +Samsunga Avila bedzie mial w abo 45zl :) )
Malo tego... na 18 miesiecy dostaniesz jeszcze comiesieczny pakiet 500min do Play i na stacjonarne.
Z tego co się zorientowałem to 50zł a nie 45zł a nawet jeśli to i tak wolę taryfę firma 115 w erze, bo jeśli po przeliczeniu nawet wychodzi podobnie (era minuta 0,26zł play 0,27zł) to są jeszcze rzeczy, które przemawiają na korzyść ery: przepaść między obsługą w erze i play na korzyść ery, słaby jak narazie zasięg play (szczególnie jeśli chodzi o internet - nawet sprzedawca w punkcie play po wpisaniu mojego adresu odradził mi brać od nich net, a mieszkam w Warszawie :-D od znajomych slyszałem, że podobnie jest z zasięgiem telefonii). Ciągle więc nie masz argumentów, które przemawiałyby za tym, że telefony w play są o niebo tańsze i abonamenty o niebo lepsze - bo w przypadku tych abonamentów dla przeciętnego Kowalskiego tak nie jest!!!

#354080  autor: xavras
 21 sie 2009, 16:49
limakcki pisze:
No i tu sie mylisz. Przedluzajacy w Play 166min +Samsunga Avila bedzie mial w abo 45zl :) )
Z tego co się zorientowałem to 50zł a nie 45zł a nawet jeśli to i tak wolę taryfę firma 115 w erze, bo jeśli po przeliczeniu nawet wychodzi podobnie (era minuta 0,26zł play 0,27zł) to są jeszcze rzeczy, które przemawiają na korzyść ery: przepaść między obsługą w erze i play na korzyść ery, słaby jak narazie zasięg play (szczególnie jeśli chodzi o internet - nawet sprzedawca w punkcie play po wpisaniu mojego adresu odradził mi brać od nich net, a mieszkam w Warszawie :-D od znajomych slyszałem, że podobnie jest z zasięgiem telefonii). Ciągle więc nie masz argumentów, które przemawiałyby za tym, że telefony w play są o niebo tańsze i abonamenty o niebo lepsze - bo w przypadku tych abonamentów dla przeciętnego Kowalskiego tak nie jest!!!
A tak mnie tknęło. do tej pory darzyłem Erę dużą sympatią. Mam abo przez 4 lata. Nie jestem więc fanboyem Play....
W jaki sposób przeciętny Kowalski korzysta z obsługi na tyle, ze miało by to być kluczowym przy wyborze sieci?
Argument do ceny tel: One Play 45 - nokia e51 - 100 zł dla nowych klientów
NE 60 - nokia e51 ok. 400 zł dla przedłużających.

One Play 45 - 100 minut do wszystkich (co statystyczni kowalscy prawdopodobnie preferują, bez pakietów, połączeń w weekendy lub o określonych godzinach) + 50 minut na 24 mies. za przeniesienie numeru = 0,3 gr za minutę przez dwa lata + tel. np. nokia e63 za 150 zł jak dla mnie abonament prostszy i lepszy, przy tym jakby nie patrzeć tani tel.
pozdrowiska

#354091  autor: wiater
 21 sie 2009, 17:28
witam,
umowa kończy mi się na początku listopada, więc poczekam do oferty urodzinowej... czy ktoś wie mniej więcej kiedy się jej mozna spodziewac? czy to bedzie koniec sierpnia czy polowa wrzesnia, czy może w ogólne później? i 2 moje pytanie... czy oferta urodzinowa może się zmienic na lepsze/gorsze w trakcie trwania, bo nie wiem czy czekać do ostaniej chwili czy podpisac odrazu jak tylko wejdzie (potrzebuje nowy tel)
pozdro

#354102  autor: limakcki
 21 sie 2009, 17:58
xavras pisze:A tak mnie tknęło. do tej pory darzyłem Erę dużą sympatią. Mam abo przez 4 lata. Nie jestem więc fanboyem Play....
W jaki sposób przeciętny Kowalski korzysta z obsługi na tyle, ze miało by to być kluczowym przy wyborze sieci?
Argument do ceny tel: One Play 45 - nokia e51 - 100 zł dla nowych klientów
NE 60 - nokia e51 ok. 400 zł dla przedłużających.

One Play 45 - 100 minut do wszystkich (co statystyczni kowalscy prawdopodobnie preferują, bez pakietów, połączeń w weekendy lub o określonych godzinach) + 50 minut na 24 mies. za przeniesienie numeru = 0,3 gr za minutę przez dwa lata + tel. np. nokia e63 za 150 zł jak dla mnie abonament prostszy i lepszy, przy tym jakby nie patrzeć tani tel.
pozdrowiska

To teraz ja
Argument do ceny tel:
One Play 45 (45zł 150 minut do wszystkich) - Sony Erricson K770i - 199 zł
NE 80 (55zł 170min do wszystkich era rodzinna 5zł i net po 15zł 500mb ) - Sony Erricson K770i+słuchawka bluetooth 1zł
Firma 115 (52zł 200minut do wszystkich + 200 do ery i 10nr za grosz) - SE K770i+sł 59zł

Tylko nie pisz, że SE K770i nie interesuje Cię :wink:
Porównujmy abonamenty z podobną ilościa minut tzn. nowi w play mają 50min więcej, stali 20zł zniżki więc do NE80 porównujmy One Play 45 dla nowych i One play 65 dla stałych (chyba, że nie wiem o jakiejś jeszcze promocji to wtedy poprawcie mnie i przyznam wam rację). Tak więc moim zdaniem przeciętny Kowalski zużywa na miesiąc ok 140-180 minut do wszystkich, nie zgadzasz się z tym uważasz, że ludzie wykorzystują nie więcej niż 100minut?

Od razu też chciałbym przypomnieć moją wcześniejszą wypowiedź. Ja korzystam z abonamentu głównie dlatego, że są opcje w stylu era rodzinna, 5nr za darmo, 10nr za grosz, dlatego nikt do końca mnie nie przekona, że jedna firma ma lepszy ab od innej ze względu na większą ilość minut do wszystkich. Dlatego też nie lubię za bardzo takiego porównywania opierając się na minutach do wszystkich, bo uważam, że era ma świetne opcje dodatkowe obniżające koszty połączeń do wybranych osób lub wewnątrz sieci (oczywiście nieprzydatne osobom, które nie mają za dużo rodziny/znajomych w erze).
Ostatnio zmieniony 22 sie 2009, 08:42 przez limakcki, łącznie zmieniany 1 raz.

#354202  autor: emer
 21 sie 2009, 23:15
Ja tak trochę "z innej beczki": po jakim czasie od rozmowy z konsultantem dot. przedłużenia umowy przyszedł do Was nowy telefon wraz z aneksem?

#354203  autor: Pepelus
 21 sie 2009, 23:29
Hej. Mam do Was pytanie.

Zaproponowali mi przedłużenie umowy z abonamentem ERA 120 za 60 zł przez pierwsze 12 mies i 100 zł za kolejne 12 (średnia wychodzi 80 zł za mies). Konsultant stwierdził, że już nic więcej dać mi nie może. No, a jak się pytam o obniżenie ceny telefonu to mówi, że niestety ale cena telefonu nie może ulec już zmianie.

Czy uważacie, że jest to ciekawa oferta?Zastanawiam się jak jeszcze z nim rozmawiać!

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Pozdrawiam

#354204  autor: osachorzow
 21 sie 2009, 23:34
Pepelus, poczytaj kilka stron wstecz i będziesz wiedział czy i ile możesz jeszcze wynegocjować z erą ;)

#354210  autor: Pepelus
 22 sie 2009, 00:14
osachorzow pisze:Pepelus, poczytaj kilka stron wstecz i będziesz wiedział czy i ile możesz jeszcze wynegocjować z erą ;)
Czytam czytam :) ale znaleźć nie mogę.

A tak jeszcze dodatkowo?Czy wysłanie rezygnacji rusza Dział Utrzymania Klienta i jest możliwość jeszcze zmniejszenia tego co mi zaproponowali? Próbowaliście takiego zagrania? :)

#354228  autor: limakcki
 22 sie 2009, 08:32
Hej. Mam do Was pytanie.

Zaproponowali mi przedłużenie umowy z abonamentem ERA 120 za 60 zł przez pierwsze 12 mies i 100 zł za kolejne 12 (średnia wychodzi 80 zł za mies). Konsultant stwierdził, że już nic więcej dać mi nie może. No, a jak się pytam o obniżenie ceny telefonu to mówi, że niestety ale cena telefonu nie może ulec już zmianie.

Czy uważacie, że jest to ciekawa oferta?Zastanawiam się jak jeszcze z nim rozmawiać!

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Pozdrawiam
To jest max co możesz wytargować, do tego jeszcze dostać możesz erę rodzinną za 5zł i blueconnect 500mb za 15zł. Wypowiedzenia nie ma sensu wysyłać, bo zastanów się w momencie kiedy istnieje mozliwość przeniesienia numeru do innej sieci w 1 dzień i można to załatwić przez konkurencję nie informując ery to bardziej niż wypowiedzenie zadziała na nich Twoje pytanie jakie są procedury przeniesienia numeru... Co do telefonu domyśalm się po taryfie, którą chcesz wybrać, że średnia Twoich rachunków nie była wyższa w ostatnim okresie minimalnym niż 300zł więc możesz darować sobie negocjacje odnośnie ceny telefonu, co najwyżej jeśli masz punkty era premia to zbić nimi cenę. Jeśli chce Ci się natomiast bawić to możesz zrobić tak: spośród wszystkich telefonów wybierasz taki, który era promuje najbardziej czyli taki ktory na allegro sprzedasz z największym zyskiem. Po sprzedaży takiego telefonu zakup na allegro Twojego wymarzonego będzie mniej kosztowny niż zakup go przez erę (ale to opcja dla kombinatorów, mi by się nie chciało :mrgreen: )

[ Dodano: 2009-08-22, 08:38 ]
Ja tak trochę "z innej beczki": po jakim czasie od rozmowy z konsultantem dot. przedłużenia umowy przyszedł do Was nowy telefon wraz z aneksem?
A wiesz to jest różnie, w tym roku przyszły do mnie telefony ok. tydzień po rozmowie, ale 2 lata temu zamówiłem telefon, którego akurat nie było na magazynie i nie wiedzieli kiedy będzie itak czekalem 3 tyg. w końcu na 2 tyg przed końcem okresu minimalnego zadzwoniłem konsultant próbował mi wmówić, że promocja którą ustaliłem 3 tyg temu jest już dla mnie nieaktualna i po kłótni dopiero odzyskałem promocję zamówiłem inny telefon i czekałem ok 1 tyg. Także jeśli nie przyjdzie do Ciebie telefon w ciągu 2 tygodni możesz śmiało dzwonić.

#354232  autor: Pepelus
 22 sie 2009, 10:00
limakcki bardzo Ci dziękuję za twoją odpowiedź. Rozjaśniła mi wszystko co chciałem wiedzieć. Odnośnie telefonu, to faktycznie zastanawiałem się nad taką opcją jak proponujesz, aby sprzedać na allegro, bo za swój wybrany po odliczeniu 250 zł z punktów i tak muszę zapłacić 300 zł. Choć szczerze powiedziawszy nie wiem który tel. miałbym wziąc, aby wyszło mi najkorzystniej. Chyba że macie jakieś typy to chętnie skorzystam z podpowiedzi :D

Zrobiłem rozeznanie w telefonach. Najlepiej i najkorzystniej można zarobić na Iphonie 3GS. Po odliczeniu punktów kupuję go za 1150 zł a średnia cena za którą mogę go sprzedać to 2200.. Co myślicie?

#354245  autor: limakcki
 22 sie 2009, 11:40
Chyba rzeczywiście iphone 3GS jest telefonem na którym najwięcej zarobisz.

Do osób wychwalających prepaidy i wykazujących ich wyższość nad abonamentem: zwróćcie uwagę na przypadek kolegi Pepelusa, biorąc NE120 (80zł/mc) sprzeda telefon z zyskiem 1000zł i tak:
80zł x 24mce = 1920zł,
1920zł-1000zł=920zł,
920zł:24mce=38,3zł
38,3zł:280minut=0,136zł
Czyli wychodzi nam, że minuta w abonamencie rezygnując z posiadania telefonu (bo w prepaidzie też rezygnujemy) kosztuje ok. 14gr czyli ponad 50% mniej niż w prepaidzie i cały czas nie bierzemy pod uwagę sieci rodzinnej i netu w promocji, gdzie tu wyższość prepaidu powiedzcie mi????

#354263  autor: enrju
 22 sie 2009, 12:50
Chciałbym się podzielić z Wami moimi "negocjacjami" z Erą w kwestii przedłużenia umowy. W zasadzie wysłałem tylko 1 maila i od razu zaoferowano mi Era 60 za 40zł miesięcznie, dodatkowo planuję jeszcze Era Rodzinna za 5zł i BC 500MB za 15zł. I tutaj kieruje pytanie do Was, mianowicie czy czekać na ofertę urodzinowa, czy zdecydować się na takie warunki, które są według mnie całkiem przyzwoite. Jako telefon planuję wziąc iPhone 3GS 32GB (w cenie 1999zł) który na allegro powinien zejść za jakies ~2700zł i docelowo kupić G1 na Androidzie :)

Dodam jeszcze że aneks kończy mi się około 20 września, natomiast umowa początkiem listopada (to będzie mój trzeci kontrakt 24-miesięczny).

Pozdrawiam.

#354267  autor: limakcki
 22 sie 2009, 13:04
Powiem Ci tak: to jest loteria. Napewno ogólnie na urodziny te oferty będą lepsze, ale ogólnie nie znaczy lepsze dla Ciebie. Podam Ci przykład - przedłużyłem umowę w czerwcu, w ramach umowy otrzymałem między innymi usługę 2000minut co miesiąc do 5 wybranych osób w erze i na stacjonarne za 15zł, kilka dni później pojawiła się zamiast tej oferty sieć rodzinna (3 osoby w erze) za 10zł a następnie za 5zł. I tu pojawia się pytanie czy warto było czekać, może dla niektórych tak, ja natomiast bardzo się ucieszyłem, że załapałem się na 5 osób bo 3 osoby to dla mnie za mało a poza tym potrzebuję nr-y za darmo na stacjonarne. Więc jak widzisz zależy od potrzeby konkretnego abonenta, bo jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził. Ja gdybym miał przed sobą w tym momencie taki dylemat jak Ty to bym poczekał te kilka dni, ale to ja...

#354270  autor: mateusz666
 22 sie 2009, 13:19
Czy myślicie, że na urodziny ceny telefonów mogą spaść czy raczej to jest mało prawdopodobne...?

#354273  autor: maniek
 22 sie 2009, 13:26
Mogą być promowane poszczególne modele ale znacznych obniżek bym się nie spodziewał.

#354274  autor: mateusz666
 22 sie 2009, 13:27
Tak też myślałem...zależy mi na noki 5800...chętnie bym sobie go od nich wziął... :)

#354275  autor: emka0
 22 sie 2009, 13:27
mateusz666 pisze:Czy myślicie, że na urodziny ceny telefonów mogą spaść czy raczej to jest mało prawdopodobne...?

Waluty poszły trochę w dół, więc jest szansa, że telefony pójdą trochę w dół.

[ Dodano: 2009-08-22, 13:32 ]
limakcki pisze:Chyba rzeczywiście iphone 3GS jest telefonem na którym najwięcej zarobisz.

Do osób wychwalających prepaidy i wykazujących ich wyższość nad abonamentem: zwróćcie uwagę na przypadek kolegi Pepelusa, biorąc NE120 (80zł/mc) sprzeda telefon z zyskiem 1000zł i tak:
80zł x 24mce = 1920zł,
1920zł-1000zł=920zł,
920zł:24mce=38,3zł
38,3zł:280minut=0,136zł
Czyli wychodzi nam, że minuta w abonamencie rezygnując z posiadania telefonu (bo w prepaidzie też rezygnujemy) kosztuje ok. 14gr czyli ponad 50% mniej niż w prepaidzie i cały czas nie bierzemy pod uwagę sieci rodzinnej i netu w promocji, gdzie tu wyższość prepaidu powiedzcie mi????

Ale my pisaliśmy o wyższości oferty prepaidowej nad propozycją abonamentu bez telefonu dla stałych abonentów.
  • Strona 280 z 318
  • 1
  • 278
  • 279
  • 280
  • 281
  • 282
  • 318
  • 1
  • 278
  • 279
  • 280