• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #353430  autor: dzazik
 18 sie 2009, 22:29
Witam,
Podpisałem umowę z PLAYem ale jednak chciałbym pozostać w PLUSie (bo zostałem w jednym z salonów wprowadzony w błąd). Czy jest szansa, że konsultanci PLUSa do mnie zadzwonia z pytaniem czy chcę jednak pozostać w PLUSie? Czy raczej takiej szansy nie ma? Oczywiscie nie tak, że musiałbym zapłacić karę umowną + abonament PLAYowi za zerwanie umowy (oczywiście cos tam bym mógł za to zapłacić) ale nie cała sumę, bo to ponad 1500zł:(

#353432  autor: Pijo
 18 sie 2009, 22:31
A ile mógłbyś zapłacić ?

#353435  autor: elrond
 18 sie 2009, 22:37
Jeśli źle rozmumie to mnie poprawcie - złożyłeś wniosek o przeniesienie numeru z Plusa do Play, zanim to się stało już podpisałeś umowę z Play (wiem że jest taka możliwość, osobiście ze wzgledu na ryzyko się powstrzymałem). I teraz liczysz że Plus do ciebie zadzwoni i odkręcisz całą sprawę? Zapomnij. Umowa została podpisana. Jedyne wyjście to zapłacić karę umowną. Domyślam się że wziąłeś jeszcze jakiś telefon w Play, nie?

#353436  autor: dzazik
 18 sie 2009, 22:37
Mógłbym zapłacić karę umowna, czyli 683zł:) a to co byłaby tak szansa?

[ Dodano: 2009-08-18, 22:46 ]
No karę umowna mógłbym zapłacić ale do tego muszę zapłacić ponoć cały 24. miesieczny abonament

#353449  autor: Pijo
 18 sie 2009, 23:14
A jaki wziales abonament? I jaki telefon?

#353455  autor: osachorzow
 18 sie 2009, 23:25
dzazik, płacisz tylko karę umowną! Z jakiej paki miałbyś płacić jeszcze abonamenty? Kara jest właśnie za to że ich nie będziesz płacił ;)

#353460  autor: elrond
 18 sie 2009, 23:29
dzazik pisze:Mógłbym zapłacić karę umowna, czyli 683zł:) a to co byłaby tak szansa?
Bez obrazy, ale musiałbyś mieć naprawdę duże straty przy pozostaniu w Play, żeby ci sie to opłacało. W przeciwnym razie zwykłą zachcianką lub posiadaniem zbyt dużej ilości kasy jest płacenie kary.

Jesteś pewnien że tylko tyle? W nowych przepisach jest coś o zwracaniu ulgi jaką się otrzymało przy podpisywaniu umowy.
 #353468  autor: Nika28
 18 sie 2009, 23:59
dzazik pisze:Witam,
Podpisałem umowę z PLAYem ale jednak chciałbym pozostać w PLUSie (bo zostałem w jednym z salonów wprowadzony w błąd). Czy jest szansa, że konsultanci PLUSa do mnie zadzwonia z pytaniem czy chcę jednak pozostać w PLUSie? Czy raczej takiej szansy nie ma? Oczywiscie nie tak, że musiałbym zapłacić karę umowną + abonament PLAYowi za zerwanie umowy (oczywiście cos tam bym mógł za to zapłacić) ale nie cała sumę, bo to ponad 1500zł:(
Przenieść się zawsze możesz i Plus Cię chętnie przyjmie, ale dlaczego Play ma Cię oddać "za darmo"? :) Playowi będziesz musiał zapłacić karę, nie da się inaczej. Zgodziłeś się, że przez 24 miesiące będziesz ich abonentem i będziesz płacił abonament, a jeżeli Ci się odwidzi, to możesz odejść z karą podaną w regulaminie. Sam to podpisałeś, więc nie wymigasz się nijak.

Nika

#353489  autor: tesla
 19 sie 2009, 09:28
napisz jak to cie wprowadzono w błąd

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#353507  autor: dzazik
 19 sie 2009, 10:36
osachorzow, a czy kara umowna jest równoznaczna z pojęciem wartość ulgi? Tutaj przytocze punkt w regulaminie:
h) W przypadku rozwiązania Umowy z winy Abonenta przed upływem Okresu ZastrzeŜonego
(24 miesiące albo 36 miesięcy), opłata specjalna/kara umowna naleŜna Operatorowi, nie
przekraczająca równowartości ulgi przyznanej Abonentowi, będzie pomniejszana o
proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia Umowy do dnia jej rozwiązania.

http://web.playmobile.pl/resources/pdf/ ... 7_2009.pdf

UKE mówi, że kara umowna jest równoznaczna z terminem "wartością ulgi"
Dodam jeszcze, że mój numer nie działa jeszcze w sieci PLAY

[ Dodano: 2009-08-19, 11:10 ]
Abonament wziąłem 45zł a telefon Samsung S3310,
A jak mnie zmylono, Pani podała mi droższa cene telefonu ale prawdopodobnie mnie źle zrozumiała więc wina jest po mojej stronie

#353526  autor: osachorzow
 19 sie 2009, 11:43
dzazik, to co kiedyś nazywało się karą umowną teraz w Prawie Telekomunikacyjnym jest wartością ulgi jaką trzeba zwrócić operatorowi przy wcześniejszym rozwiązaniu umowy ;)

#353553  autor: dzazik
 19 sie 2009, 13:34
Znalazłem jeszcze jeden punkt w regulaminie "Jedna wizyta w PLAY:
W przypadku rozwiązania Umowy z przyczyn leŜących po stronie Abonenta w okresie korzystania z taryfy
tymczasowej, o której mowa w pkt I ust. 4 niniejszej Oferty Promocyjnej, P4 moŜe obciąŜyć Abonenta opłatą
specjalną w wysokości 1500 PLN przy umowie na 24 miesiące lub 2000 przy umowie na 36 miesięcy.
(słownie: tysiąc pięćset złotych)
PKT 1 u.4 Z dniem zawarcia Umowy, Abonent otrzymuje moŜliwość korzystania z taryfy tymczasowej do momentu
przeniesienia Numeru Telefonu od innego operatora ale nie dłuŜej niŜ przez 90 dni od dnia zawarcia Umowy. W
uzasadnionych przypadkach, P4 zastrzega sobie prawo do wydłuŜenia okresu korzystania z taryfy tymczasowej,
do 120 dni od dnia zawarcia Umowy.

A jeśli ja nie korzystam z tego tymczasowego numeru, to chyba mnie to nie obowiazuje prawda?

#353561  autor: ciuchcia
 19 sie 2009, 14:26
no powiedzmy, ze Cie nie obowiazuje. Mozesz smialo wrocic do Plusa - wystarczy jeden telefon do nich, jednak umowa z Play nie zostanie zerwana - bedzie kontynuowana na numerze tymczasowym po 3 miesiacach ( o ktorych przed chwila sam napisales).

#353565  autor: dzazik
 19 sie 2009, 14:35
Podjąłem decyzje będe miał dwa numery, dwa telefony, nie bawię się w żadne kary:) Tylko w PLAY muszę powstrzymać przenoszenie numeru:) i zgłosić to w PLUSie:)

#353841  autor: Nika28
 20 sie 2009, 15:45
A propos Kochanego Playa. Artykuł z Gazety Krakowskiej, z dzisiaj;
"Urząd Komunikacji Elektronicznej otrzymuje codziennie skargi od klientów sieci Play. Małgorzata Bochacz przez dwa miesiące nie doładowała swojego telefonu komórkowego kwotą 10 zł. W sierpniu dowiedziała się w dziale obsługi klienta Play, że została ukarana kwotą 2 tys. zł. - W umowie, którą podpisywałam z operatorem, nie było słowa o wysokości kary. Było jedynie ostrzeżenie, że jeśli przez 60 dni nie doładuję telefonu grozi mi wyłączenie telefonu i "opłata specjalna", ale tego również nie wyjaśnił operator-opowiada.

W Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie mają wątpliwości, że umowa została źle sporządzona przez operatora. - Każda umowa czy regulamin powinna zawierać jasne i zrozumiałe wyjaśnienie, co do wszystkich opłat. Jeżeli tego zabrakło, to została skonstruowana w sposób niewłaściwy i jest nieważna - mówi Maciej Chmielowski z UOKiK" idt...

Nika

#353845  autor: dzazik
 20 sie 2009, 15:57
Tylko czekać aż PLAY bedzie musiał zmienić regulamin i baj baj pleju:)

#353846  autor: osachorzow
 20 sie 2009, 16:00
dzazik, jeśli zmianę regulaminu wymusi prawo to nie będziesz mógł wypowiedzieć bez płacenia kary ;) no ale oczywiście baj baj możesz zrobić ;)

#353847  autor: dzazik
 20 sie 2009, 16:05
No mam 2 telefony narazie ale jak już tymczasowy numer przestanie być tymczasowym to zrobie baj baj, bo wtedy będe miał 100% pewności, ze tylko kara umowna :D Bo tak jak przytoczyłem powyzej o numerze tymczasowym mogliby mi wlepić 1500zł, a nie chiałoby mi się pisac skarg, odwołan do UKE, bo by to pewnie trwało miesiacami

#353930  autor: tesla
 20 sie 2009, 22:23
Nika28 pisze:dowiedziała się w dziale obsługi klienta Play, że została ukarana kwotą 2 tys
zbierają na wakacje dla Gruszki, takie na wierzbie :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?