• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #352507  autor: notofrugo90
 14 sie 2009, 17:34
Kupiłem SE K770i na Allegro. W opisie przedmiotu było, że telefon jest nowy i bez simlocka.

Po otworzeniu pudełka znalazłem w nim broszurki z sieci "Era", a po włączeniu telefonu animacje Ery i wszędobylskie Omnixy i ich usługi. Wiem, że jeśli kupi się telefon w sklepie danej sieci, to znana softu wiąże się z utratą gwarancji. Natomiast mój telefon był opisywany jako zwykły SE, bez zmienianego oprogramowania, a gwarancja jaką posiadam jest gwarancją PRODUCENTA, a jej 5 pkt mówi:

"Produkt działa w systemie telefonii komórkowej oferowanym przez operatora niezależnego od Sony Ericson. Firma Sony Ericsson nie odpowiada za ten system."

I tu moje pytanie, czy stracę gwarancję zmieniając soft na ten firmowy K770i czy nie?
Wiem, że utraciłbym gdybym miał jakąś umowę z Erą, ale takowej nie mam, bo telefon jest bez simlocka i jestem w sieci Simplus.

Telefon pochodzi ze sklepu który ma swoje konto na allegro. Widać został zakupiony w Erze, a simlock został ściągnięty.

Czy moje rozumowanie jest słuszne?

#352509  autor: kowcio
 14 sie 2009, 17:51
notofrugo90, stracisz. Jedyna opcja jest taka, że idziesz do serwisu SE i poprosisz ich oto. Poza tym ten soft jest tak bardzo uciążliwy? ;)

#352510  autor: doktoorq
 14 sie 2009, 17:52
Ten telefon jest w Erze fabrycznie bez simlocka.
A jak zmienisz soft to gwarancję producenta stracisz.

#352512  autor: notofrugo90
 14 sie 2009, 18:04
Dzięki wielkie. No trochę mnie denerwuje ;) Może się przyzwyczaję. Era Omnix, EraGG, obrazki w menagerze plików z Ery których nie da się usunąć ;) Kiedyś słyszałem, ale o softach Orange, że zmulają telefon i obcinają kupę opcji w niektórych modelach. Myślałem, że będzie działał nieco szybciej jak zmienię soft. Swoją drogą kiedyś chciałem siostrze zmienić soft w nokii, ale miała na gwarancji, tata zadzwonił do sklepu, tam gdzie telefon kupił i powiedzieli mu, że oprogramowanie nie podlega gwarancji i można z nim robić co się chce. Tyle, że ona miała oryginalny soft nokii.

Ech. no cóż.. :) jakoś przeboleję.

Jeszcze raz dzięki wielkie za szybką odpowiedź i pozdrawiam.

Nokia 3220 -> SE K770i

#352513  autor: kowcio
 14 sie 2009, 18:08
notofrugo90 pisze:Swoją drogą kiedyś chciałem siostrze zmienić soft w nokii, ale miała na gwarancji, tata zadzwonił do sklepu, tam gdzie telefon kupił i powiedzieli mu, że oprogramowanie nie podlega gwarancji i można z nim robić co się chce. Tyle, że ona miała oryginalny soft nokii.
Chyba kogoś głowa bolała w tym serwisie :roll:
Skrótów zmienić nie można? Te obrazki chyba Ci nie przeszkadzają tak, tapetkę zmienisz sobie na swoją i tyle :) Logo przy włączaniu niestety zostanie. Cóż, takie uroki są, jak kupuje się telefon od Opa :) Swoje telefony- 3 mam od Opów (2x Plus, 1x Play) i żyję ;) Da się pozmieniać tapety i dzwonki jak komuś przeszkadza.

#352514  autor: notofrugo90
 14 sie 2009, 18:14
Gdybym wiedział, że telefon jest z Ery to bym nie kupił. Fabrycznie nowy, bez simlocka. Gwarancja producenta na 2 lata za 459 zeta. Myślę sobie, biorę. Już wcześniej miałem okazję kupić K800i po niskiej cenie ale w porę się skapowałem, że nabazgrane jest Orange na telefonie ;]

Jeszcze jedno pytanie. Teraz już o GG w telefonie, bo nie chcę zakładać nowego topicu.

Jest ponoć gg w sieci plus/simplus za 1zł/tydzień pod warunkiem, że się nie przekroczy limitu danych, a o to w gg trudno, w końcu to tylko tekst.

Wiem, że w Plusie na abonament tak można. Jest jakaś różnica w simplusie?

Nokia 3220 -> SE K770i

#352516  autor: thonka
 14 sie 2009, 18:21
http://plus.pl/oferta_indywidualna/nasz ... gadu_gadu/

wszystko masz tam napisane co i jak trzeba zrobic. ta metoda nie ma ograniczenia danych przy transferze z gg. 1,5zl tygodniowo lub 5zl miesiecznie.

jezeli natomiast nie chcesz robic tak, to zawsze mozesz w simplusie wykupic sobie pakiet 25mb danych za 5zl i uzywac alternatywnego programu (oryginalne gg pobiera oplate za swoj program) jak np. inspiro, czy bombus (zmodyfikowany ma obsluge gg).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#352517  autor: kowcio
 14 sie 2009, 18:24
notofrugo90 pisze:Jest ponoć gg w sieci plus/simplus za 1zł/tydzień pod warunkiem, że się nie przekroczy limitu danych, a o to w gg trudno, w końcu to tylko tekst.

Wiem, że w Plusie na abonament tak można. Jest jakaś różnica w simplusie?
Nie ma żadnych limitów, przynajmniej ja nic nie wiem. Musisz koniecznie łączyć się przez ustawienia WAP żeby nie zżerało Ci kasy. Taniej jest wykupić abo na miesiąc za 5 PLN- z tego ja korzystam i nie narzekam. Telefon mam w Plus na kartę.
notofrugo90 pisze:Gdybym wiedział, że telefon jest z Ery to bym nie kupił. Fabrycznie nowy, bez simlocka. Gwarancja producenta na 2 lata za 459 zeta. Myślę sobie, biorę. Już wcześniej miałem okazję kupić K800i po niskiej cenie ale w porę się skapowałem, że nabazgrane jest Orange na telefonie ;]
Telefon jest w 100% zgodny z umową. Nie ma locka, jest nowy- wszystko się zgadza. O oprogramowaniu tamta osoba nic nie pisała, więc mogło być nawet z Vodafone :P
Akurat te K800i z Orange nie są niczym zapchane, wszystko mozna wyłączyć. Ostatnio Orange chyba przemyślał sobie tę sprawę i w nowych telefonach po dokonaniu personalizacji nie widać że jest z Orange (poza logo na obudowie- ale nie na wszystkich ono widnieje ;) ).

#352521  autor: notofrugo90
 14 sie 2009, 18:33
Znów kolejne pytanie ;) Muszę pobrać gg na telefon i przyszedł mi sms z linkiem klikam "idź do" i nie mogę się połączyć. GPRS sprawdziłem i jest aktywny. Wchodzę w ustawienia połączen internetowych i wszędzie same "ERY" :(

Nokia 3220 -> SE K770i

#352522  autor: kowcio
 14 sie 2009, 18:35
notofrugo90, pokasuj tamto jak się da i wyślij ustawienia WAP stąd KLIK
Jeśli się nie da, to i tak wyślij.

PS. Oczywiście WAP GPRS.

#352525  autor: notofrugo90
 14 sie 2009, 18:51
Jeszcze raz wielkie dzięki. Oczywiście dostaliście "pomógły" ;p Jakbym coś jeszcze nie wiedział, to będę pytał. Muszę ten telefon trochę ogarnąć ;p Wcześniej miałem Nokię 3220. Nigdy mnie nie zawiodła. Miałem 4 lata, więc pasowało zmienić ;)

Nokia 3220 -> SE K770i

#352529  autor: Marek
 14 sie 2009, 19:14
kowcio pisze:Akurat te K800i z Orange nie są niczym zapchane
to prawda, k550i czy c702(i nowsze) po lewej stronie ekranu mają pasek orangemenu
kowcio pisze:Ostatnio Orange chyba przemyślał sobie tę sprawę i w nowych telefonach po dokonaniu personalizacji nie widać że jest z Orange
modyfikacje orange są coraz bardziej zaawansowane, o ile ikony odtwarzacza w k850i były normalne, to te w c905 są już z orange

800 post