Pijo, ale Ty porównujesz GSM do UMTS, czy GSM do GSMa? Ta sama sieć? Mnie się wydaje, ze chyba UMTS do GSMa, skoro miedzy balkonem a domem jest aż taka różnica. Wcześniej miałem N2630- 2/4 kreski w domu w większości, w E51 mam 7/7 i -70 dbm (GSM oczywiście). W 2630 nie byłe netmonitora, nie miałem jak sprawdzić, ale rozmowę rwało nieźle. Myślę, że jednak ma. Sam jestem czasami w jednym miejscu, gdzie w Plusie SE T290i nie łapał w ogóle zasięgu, a N6020 ma lekko powyżej 50% na wskaźniku i spokojnie da się rozmawiać

W takiej E51 zazwyczaj 6/7 kresek było, najmniej 5/7- można sobie policzyć ile -dbm. Upierałbym się, że telefon minimalnie może tutaj pomóc. Powiem nawet więcej- tych E51 już w Polsce sporo jest, na pewno masz jakiegoś znajomego który ją posiada, możecie się umówić i zobaczycie jak zasięg zachowuje się na E51. Jeśli u Ciebie to nie pomoże, to rzeczywiście, pozostaje Ci sie z tym pogodzić, skoro wydatek 500 PLN nie wchodzi w grę

Orange, ani żaden inny operator nie postawi Ci przekaźnika na życzenie- chyba, że planują go w Twojej okolicy. Tyle, że jak planują go, to może minąć rok i czasami więcej, zanim będzie można go zobaczyć i korzystać z niego

Raczej jesteś na przegranej.