• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #351557  autor: boloo
 10 sie 2009, 16:03
Witam. Ostatnio kupiłem w Erze Nokie E51. Będę chciał w niej mieć kartę Play i denerwuje mnie to, że jest tam blueconnect, logo Ery przy włączaniu telefonu itp.

Chciałbym się tego pozbyć i dowiedziałem się, że potrzebne jest zainstalowanie od nowa oprogramowania. No i tu pojawia się problem.

Nigdy nie miałem Symbiana i KOMPLETNIE nie wiem z czym to się je. Czytałem wiele topiców na ten temat i już mam mętlik w głowie. Jest tyle tych pojęć i nie wiem w końcu czy chce sflashowac, czy soft zmienić, czy co :D Nie wiem czego już mam szukać w googlach.

Aha, i czy potrzebny jest do tego jakiś specjalny kabel?

Pozdrawiam.

#351559  autor: kowcio
 10 sie 2009, 16:14
boloo pisze:Aha, i czy potrzebny jest do tego jakiś specjalny kabel?
Nie... Zwykły kabelek USB.
To jest prostsze niż Ci się wydaje :) Wystarczy zmienić Product Code i dokonać aktualizacji oprogramowania. Od razu uprzedzam, że jest to równoznaczne ze stratą gwarancji (chyba, że przed oddaniem telefonu do serwisu zmienić PC na ten z Ery).
Nie będę tutaj podawał linka z wiadomych względów, ale polecam Ci wbić w www.google.pl takie coś: Zmiana Product Code i flashowanie telefonów BB5. Będziesz miał bardzo fajną instrukcję na innym, typowo Symbianowym Forum.
Jest to w miarę bezpieczne, sam bawiłem się tym i nic się nie stało, ale od razu mówię- za Twoją zabawę nikt nie będzie odpowiadał. Tam są wszystkie aplikacje potrzebne do tej operacji.

#351563  autor: dario321
 10 sie 2009, 16:29
kowcio pisze:Wystarczy zmienić Product Code i dokonać aktualizacji oprogramowania. Od razu uprzedzam, że jest to równoznaczne ze stratą gwarancji (chyba, że przed oddaniem telefonu do serwisu zmienić PC na ten z Ery).
jesli zmienisz PC i aktualizujesz (flash'ujesz) telefon przez nokia software update (NSU) to tracisz gwarancje i nie pomoze ponowne przywrocenie oryginalnego PC bo caly proces zostanie zapisany na serwerach (czy tez w systemie) Nokii.w razie gdy zajdzie koniecznosc oddania telefonu na naprawe gwarancyjna, to juz od bystrosci (lub jej braku) serwisantow bedzie zalezalo czy wylapia zmiane Product Code i czy anuluja gwarancje lub nie :wink:

proponuje zmienic soft phoenixem lub jafem po czym przywrocic oryginalny PC :-)

#351571  autor: boloo
 10 sie 2009, 17:32
dario321 pisze:
kowcio pisze:
proponuje zmienic soft phoenixem lub jafem po czym przywrocic oryginalny PC :-)
A tym sposobem zachowam ważność gwarancji?
I tak z ciekawości: co to BB5? :D

#351577  autor: boloo
 10 sie 2009, 18:21
Wiec zrobię wszystko według tego:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=236213
dario321 pisze:
kowcio pisze: po czym przywrocic oryginalny PC :-)
No i pytanko: skąd mam wziąć oryginalny PC? i jak go przywrócić?

#351588  autor: vinc
 10 sie 2009, 19:18
boloo pisze:skąd mam wziąć oryginalny PC?
Masz napisany na naklejce pod baterią (Code) ;)
boloo pisze:i jak go przywrócić?
Tak samo jak zmieniłeś na niebrandowany :)

Obrazek

#351696  autor: dario321
 11 sie 2009, 08:12
boloo pisze:Wiec zrobię wszystko według tego:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=236213
to dosyc stary opis i sposob.
jesli masz windows xp sp1 lub wyzej to zainstaluj .net framework 2 lub wyzej oraz uzyj np. tego; http://www.ipmart-forum.pl/showthread.p ... ht=phoenix na czas sciagania i instalacji wylacz antywirusa.

#351706  autor: Dideq
 11 sie 2009, 10:55
A ja dopiszę się do tematu. Można w jakiś sposób usunąć różne dodatki od operatora w sofcie telefonu? Chodzi mi o zakładki i łącza do stron Play w telefonie.

Druga sprawa. Jak zmusić telefon żeby korzystał z ustawień MMS tych w zakładce Multimedia messaging? Mam ustawienia w zakładce inne ale MMS ich nie widzi. :/

#351843  autor: boloo
 11 sie 2009, 20:17
dario321 pisze:ad1-tak
Oj chyba ogólnie jakiekolwiek próby zmieniania softu wiążą się z utratą gwarancji. I nie ma na to rady... Dobrze myślę? :D

Chyba zrobię tak, jak kowcio mówi, bo mam tam taką łopatologiczną instrukcję, że chyba nic nie sknocę :D.

#351845  autor: vinc
 11 sie 2009, 20:27
boloo pisze:Oj chyba ogólnie jakiekolwiek próby zmieniania softu wiążą się z utratą gwarancji. I nie ma na to rady... Dobrze myślę?
Źle, ponieważ dopiero tracisz gwarancję gdy ta ingerencja uszkodziła telefon. Wobec tego lepiej zrobić tak jak podał dario321.

Dideq co to za OT... Twoje pytania mają się nijak do tematu. Jeśli chcesz uzyskać odpowiedź załóż własny temat.

Obrazek

#351857  autor: nemo2009
 11 sie 2009, 20:58
Jeśli telefon zakupiłeś niedawno w Erze,to nie ma simloka.Wówczas udajesz się do autoryzowanego serwisu Nokia i mówisz,że chcesz.żeby wgrali niebrandowany soft do Twojej Nokii,ponieważ np. wiesza się.Tak zrobiłem kilka miesięcy temu ze Samsungiem z Play.Nie było żadnego problemu.Po co sobie komplikowac życie z nieautoryzowaną ingerencją w oprogramowanie telefonu.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#351878  autor: boloo
 11 sie 2009, 22:13
vinc pisze: Wobec tego lepiej zrobić tak jak podał dario321.
Czyli mam rozumieć mam zrobić tą aplikacją?
http://www.ipmart-forum.pl/showthread.p ... ht=phoenix
Czy ta aplikacja jakoś umiejętnie przeprowadzi mnie przez to wszystko czy po prostu mam wszystko zrobic to samo co pisze tutaj ? Nie chcę niczego zepsuć, dlatego tyle się pytam ;)

A do autoryzowanego serwisu Nokii mam jakieś hmm 80 km więc wolę zrobić to w domu.

#351934  autor: vinc
 12 sie 2009, 07:50
boloo pisze:Czyli mam rozumieć mam zrobić tą aplikacją?
http://www.ipmart-forum.p...ghlight=phoenix
Czy ta aplikacja jakoś umiejętnie przeprowadzi mnie przez to wszystko czy po prostu mam wszystko zrobic to samo co pisze tutaj ? Nie chcę niczego zepsuć, dlatego tyle się pytam ;)
W tym linku jest tylko aplikacja. Natomiast opis jak to zrobić znajdziesz tu KLIK Nie wymaga to od Ciebie nie wiadomo jakich umiejętności, ale tylko uwagi i koncentracji ;)

Obrazek