• Wszystko, co związane z Symbianem
Wszystko, co związane z Symbianem
 #349741  autor: Króliczyna
 01 sie 2009, 10:40
Witam.
Piszę z prośbą o pomoc, której do tej pory nikt jeszcze nie był mi w stanie udzielić.
Mąż ma nokię 6681 zakupioną w Czechach dwa lata temu. Niedawno rozkręcał telefon (po raz któryś) do wyczyszczenia i po tym zabiegu nagle zaczęło działać wejście na słuchawki/kabel USB (do tej pory uważane za spieprzone). Problem polega na tym - mamy TEN kabel, z tym że płytka nie znaleziona po przekopaniu całego mieszkania. Chcielibyśmy w końcu wgrać polski język i pobrać jakieś aktualizacje (robić z nim cokolwiek!), ale telefon, komputer, albo sam kabel odmawiają współpracy.
Ściągnęłam Nokia_PC_Suite_7_1_30_9_pol_web i jakieś sterowniki do kabla (gdzie przy instalacji pytało o konkretny model telefonu i kabla). Po ciężkich próbach i błędach doszłam do tego, że PC Suit wykrywał telefon, ale w trybie niekompatybilnym. Informacja nakazywała wyłączenie w telefonie opcji transmisji danych (czy coś w tym stylu - teraz nie mam już możliwości zobaczyć tego jeszcze raz, ale o tym za chwilę). Nie mogliśmy nic takiego w tym telefonie znaleźć (przyznam, że mąż to totalna noga z eng, ja liznęłam trochę podstaw + samouctwo, ale to widocznie za mało, żeby sobie poradzić). Szukałam na różnych stronkach, w różnych opisach itp jakichś wskazówek, ale nic nie znalazłam. W pewnym momencie na ekranie(kompa) wyskoczył blue screen (telefon był cały czas podłączony). Zrobiłam reset (zostawiając podpięty tel) i kiedy system się ponownie załadował znowu wyskoczył bs. Kolejny reset - tel wypięty - po załadowaniu znowu podpięty i momentalnie kolejny bs. WTF??O_o
Ma ktoś jakieś pomysły, co dalej z tym robić? Wiem, najprościej - zanieść do serwisu, ale szkoda nam 100zł (bo na oko tyle to wyniesie), bo w grudniu podpisuję kolejną umowę z operatorem i zyskamy następny telefon za taką kwotę (dobry i nowy), dlatego tym wolimy się sami pobawić.
Z góry dziękuję za pomocną dłoń!
Ostatnio zmieniony 01 sie 2009, 12:17 przez Króliczyna, łącznie zmieniany 1 raz.

#349744  autor: knopers
 01 sie 2009, 11:01
Ale wgranie polskiego menu do starszych modeli telefonów typu 6681 nie kosztuje na pewno 100 zł. Powinno to kosztować około 30 zł... No może jak komis/serwis się ceni to 50 zł ale to maksymalnie.

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#349749  autor: Króliczyna
 01 sie 2009, 11:25
80zł mi wyceniono. A jak nie uda nam się połączyć z naszym kompem, to pewnie za wszelkie aktualizacje pobiorą dodatkowo (nawet jeśli cena samego języka będzie mniejsza, to w rezultacie zapłacimy ok 100zł za wszystko...)

#349750  autor: knopers
 01 sie 2009, 11:52
Ja proponuję 2 wyjścia:
1. Idź do jakiegoś innego komisu/serwisu i zapytaj się o cenę takiej usługi.
2. Zobacz na allegro KLIK <-- tu są kable usb pasujące do 6681. Wielkie pieniądze to nie są ale to może być też wina kabla...

Było: C55, 5510, MYX 6-2, V980, C75, 5210, 6510, 6230, 6230i, k550i, 6310i, N82, M8800 Pixon, d900i, Wave 723, Wave II, Lumia 920 i 930
+wiele na dłużej lub krócej

Jest: Samsung: Galaxy S7, Galaxy J3'16, Nokia: 6300

#349756  autor: vinc
 01 sie 2009, 12:19
Króliczyna spokojnie powinno dać radę w domu ;) musisz zmienić Product Code by wgrać jeżyk polski. Instrukcja oraz oprogramowanie do tego potrzebne jest tu KLIK

Obrazek

#349760  autor: Króliczyna
 01 sie 2009, 12:35
vinc pisze:Króliczyna spokojnie powinno dać radę w domu ;) musisz zmienić Product Code by wgrać jeżyk polski. Instrukcja oraz oprogramowanie do tego potrzebne jest tu KLIK
dzięki za informacje - jutro dam znać, czy dało radę tak, jak mówisz. Dziś niestety nic nie zdziałam, bo mój genialny małżonek zabrał telefon do pracy, pomimo iż mia wziąć inny - "Bo się tamten w nocy rozładował...". Czyli to, co mam na kompie mogę odinstalować i wywalić? (bo nie wiem, czy przez to nie wyskakuje mi bs)

#349761  autor: vinc
 01 sie 2009, 12:37
Króliczyna pisze:Czyli to, co mam na kompie mogę odinstalować i wywalić? (bo nie wiem, czy przez to nie wyskakuje mi bs)
Wywal ;)

Obrazek

#349766  autor: Króliczyna
 01 sie 2009, 12:55
Dobra, wywalam - do jutra, trzymajcie kciuki za zielonego ludka, żeby mi się udało :P :D
Mam nadzieję, ze nie będzie gorzej, jak jest i że telefon, po mojej ingerencji będzie się do czegoś jeszcze nadawał xD
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-08-02, 08:37 ]
Witam niedzielnie.
Właśnie się wzięłam do robienia tego telefonu i wystąpił pierwszy problem :D
8. Zaznaczamy [Enable] przy pozycji [Product Code] i wpisujemy Product Code któremu będzie odpowiadać wgrywana później wersja FirmWare, następnie klikamy przycisk [Write].
Co to jest ten/to "Product Code" i "FirmWare", gdzie tego szukać, co wpisać?:O

[ Dodano: 2009-08-02, 09:57 ]
Kolejny problem - NSU nie chce mi się odpalić. Co staram się otworzyć, to ZA KAŻDYM RAZEM wyskakuje, że jest nowsza wersja...:
Obrazek

Pobieram
Obrazek
Ale przy następnej próbie uruchomienia pojawia się to samo...
Nie wiem, czy ja z nerwów, ze nie idzie jak po maśle stwarzam sobie niepotrzebnie problem (np. klikając nie to, co trzeba), bo tak też bywa, kiedy nerwy biorą górę, czy sama już nie wiem, co o tym myśleć...
Jest ktoś na tym forum obecny, kto mi pomoże??:(

#349874  autor: yagi
 02 sie 2009, 13:36
Króliczyna, sciagnij najnowze NSU ze strony Nokii...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#349894  autor: Króliczyna
 02 sie 2009, 14:37
yagi pisze:Króliczyna, sciagnij najnowze NSU ze strony Nokii...
tylko widzisz...To jest właśnie najnowsza wersja (przynajmniej tak mi się zdaje). Jak nikt nie odpisywał, to usunęłam całkiem nsu i ściągnęłam właśnie jeszcze raz. Zainstalowałam i jest tak samo...
Inny pomysł jakiś?

Jeden dorosły,dwunożny samiec, dwaj dwunożni, młodzi kawalerowie, dwie czworonożne, ogoniaste panienki i jeden czworonożny, ogoniasty młodzieniec - i pomyśleć, że to wszystko na mojej głowie xD

#349897  autor: yagi
 02 sie 2009, 14:53
Jest nowsza wersja (1.7.3) ale tylko po angielsku.

http://nds1.nokia.com/files/support/glo ... tup_en.exe

Polskiej jeszcze nie ma na serwerze. Mi tez nie chce dzialac automatyczna aktualizacja aplikacji (od niepamietnych czasow) :(

Obrazek

#349914  autor: Króliczyna
 02 sie 2009, 15:57
Dobra, ok Yagi, idzie aktualizacja ;) Dzięki
Tylko czy po tej aktualizacji będzie polski język do wyboru? Bo głównie o to chodziło, a to wersja eng...

Jeden dorosły,dwunożny samiec, dwaj dwunożni, młodzi kawalerowie, dwie czworonożne, ogoniaste panienki i jeden czworonożny, ogoniasty młodzieniec - i pomyśleć, że to wszystko na mojej głowie xD

#349915  autor: yagi
 02 sie 2009, 16:03
Bedzie tylko angielski, ale za to program bedzie dzialal ;)

Obrazek

#349918  autor: Króliczyna
 02 sie 2009, 16:15
Nieee, jednak pl ^^(chodziło o menu w telefonie)
Się zrobiło. Wielkie dzięki :prayer:
A możesz jeszcze podesłać jakiś prosty i DZIAŁAJĄCY programik do współpracy z komputerem? Będę wdzięczna, bo stary wywaliłam i w sumie nie wiem,, gdzie szukać (a mam nadzieję, ze się bardziej "dogadam" z tym programem, bo o poprzednim pisałam...)

#349919  autor: yagi
 02 sie 2009, 16:27
Ja zrozumialem ze chodzi o jezyk NSU :lol:

Obrazek

#349920  autor: Prometo
 02 sie 2009, 16:40
Króliczyna pisze:A możesz jeszcze podesłać jakiś prosty i DZIAŁAJĄCY programik do współpracy z komputerem?
Ja korzystam z tego klik. Wrzucam z komputera na telefon wszelkie aplikacje, dzwonki, pliki itp.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#349957  autor: Króliczyna
 02 sie 2009, 20:17
Dobra, wszystko już mam, działa jak trzeba (mam nadzieję ^^), a mąż oceni sam, jak z pracy wróci i może dostane extra buziaka xD
Dziękuję Wam za pomoc dobrzy ludzie :prayer:
Do następnego, cya :albino: