• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #349506  autor: fazi87
 30 lip 2009, 14:24
Witam, nie wiem na którą sieć sie zdecydować, głównie chodzi mi o abonamet tak do 65 zł, a nie wiem który lepszy czy w play-u czy w orange. gdzie sie bardziej opłaca??
Ostatnio zmieniony 30 lip 2009, 14:32 przez fazi87, łącznie zmieniany 1 raz.

#349509  autor: marcinb
 30 lip 2009, 14:42
A coś więcej? np. gdzie najczęściej telefonujesz (własna sieć, inne). Czy korzystasz z Internetu w komórce, smsy itp.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#349511  autor: kamil1221
 30 lip 2009, 14:46
Wszystko zależy od Twojego indywidualnego profilu dzwonienia.
Jeśli masz więcej osób z którymi kontaktujesz się w sieci Orange i sam częściej generujesz ruch w tej sieci wybór jest prosty – Orange.
Dzięki dodatkowym usługą obniżającym koszty połączeń możesz znacznie zaoszczędzić.
W abonamencie 55zł mies. masz całą kwotę do wykorzystania na wszystkie usługi. W ramach gratisu możesz sobie wybrać 2 z 6 bezpłatnych usług. Usługi te możesz bezpłatnie raz w mies. zmieniać.
Usługi:
1. 180 minut z wybranym nr Orange lub stacjonarnym.
2. 180 minut w weekendy na OiS.
3. 40gr za minutę w ramach kwoty abonamentu.
4. 400 smsów do Orange.
5. Dłuższy kapitał złotówek. Niewykorzystane środki z konta przechodzą na 2 kolejne mies. Standardowo przechodzą na jeden.
6. Bezpłatny portal wap.orange.pl.
Minuta 55gr, play 74gr w ramach abonamentu i 75gr po. SMS – 20gr, MMS – 40gr.
Dodatkowo przez 9 mies. możesz wybrać sobie jeden numer Orange z którym będziesz mieć nielimitowane rozmowy.

Play opłaca się w 2 przypadkach:
a) Masz znajomych w tej sieci (możliwość dokupienia w przypadku abo. 65 – pakietu 100 minut na Play i Stacjonarne za 5zł oraz pakietu 200smsów/mmsów do wszystkich sieci za 5zł).
b) Dzwonisz do wszystkich sieci (pakiet 50 minut do wszystkich za 10zł i 200smsó/mmsów do wszystkich za 5zł)
Minuta 39gr do wszystkich, SMS i MMS do sieci 10gr. 20gr SMS i MMS do innych sieci.

#349534  autor: slawek.u
 30 lip 2009, 17:31
Orange - jeśli chodzi o abonament - są w tej chwili najdroższą siecią w Polsce. Mają też najdroższe telefony i to dużo, dużo droższe niż Play i innych sieciach...

Play ma prościutki cennik - 39 gr. do wszystkich sieci, natomiast Orange ściemnia i mąci...np. mój syn ma abonament za 55 zł. i płaci 63 gr/min.

W Orange swego czasu miałem 6 telefonów "na siebie" (cała moja rodzina+moi rodzice), ale przechodzę wszystkimi pomału do Play-a...ze względu właśnie na dużo tańsze połączenia i tańsze komórki.

#349539  autor: abcd
 30 lip 2009, 18:07
Potrzebujesz nowego telefonu? Bo zdaje się, że najlepszą opcją obecnie jest jakiś prepaid, który co prawda musisz doładowywać, ale jednak ceny są znacząco niższe (0,29 za minutę), do tego dochodzą pakiety obniżające ceny połączeń w sieci i na stacjonarne do 0,10 (w Orange POP) i 0,05 (w Play)

#349547  autor: jastrzomb_nocny
 30 lip 2009, 20:37
Dorzucę jeszcze swoje 3grosze
W play można teraz bardzo tanio - znacznie taniej niż u konkurencji - dokupić spore pakiety dostępu do internetu:
500MB za 15pln, 1GB za 25pln i 2GB za 40pln
Ilość minut w abo, cena po wykorzystaniu minut w abo oraz możliwe inne dodatkowe usługi jak np. minuty do wszystkich za odbrane połączenia.
Oczywiście jeśli większość osób z którymi rozmawiasz to osoby mające numery w Orange to zapewne lepiej wybrać abo w O, ale jeśli masz znajomych w różnych sieciach to wybór jak dla mnie jest jeden
Polecam również stronę www.skrzydelko.pl - nie dam głowy jak bardzo aktualna jest ta porównywarka abonamentów na tej stronie, ale wydaje się, że aktualna.
Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Jastrzomb Nocny

Jeżeli potrzebujesz pomocy w zakresie telefonii komórkowej lub smart/palmfonów to pisz zawsze chętnie pomogę :-)

#349564  autor: kwistas
 30 lip 2009, 22:06
W PLAY jest jedna wada, nie przechodzą minuty niewykorzystane w tym miesiącu na następny miesiąc, internet jest mocno ograniczony przez nadajniki Playa.

Jeśli dzwonisz dużo do Orange wybierz Orange jeśli do wszytkach sieci najlepszy jest PLAY.

#349576  autor: jastrzomb_nocny
 30 lip 2009, 22:44
kwistas pisze:W PLAY jest jedna wada, nie przechodzą minuty niewykorzystane w tym miesiącu na następny miesiąc, internet jest mocno ograniczony przez nadajniki Playa.

Jeśli dzwonisz dużo do Orange wybierz Orange jeśli do wszytkach sieci najlepszy jest PLAY.
Nie no wybacz z tym przechodzeniem minut.
Jeżeli zostają Ci jakieś minuty to znaczy, że masz za duży abonament i tyle.
Dobrze dobrany abonament to taki kiedy wykorzystujesz ponad 95% minut w Twoim abo.
Sprzedawałem wiele lat dla różnych opów i z doświadczenia powiem, że Ci którym zostawały minuty to Klienci, którzy powinni mieć abo o przynajmniej jeden próg niższy czasami nawet o dwa.
Jastrzomb Nocny

Jeżeli potrzebujesz pomocy w zakresie telefonii komórkowej lub smart/palmfonów to pisz zawsze chętnie pomogę :-)

#349577  autor: roni_
 30 lip 2009, 22:51
Lub klienci którzy nieregularnie korzystają z telefonu.

#349579  autor: kamil1221
 30 lip 2009, 23:12
Przechodzenie środków pieniężnych na choć jeden miesiąc nie jest głupia rzeczą. Tak naprawdę nie można do końca powiedzieć, że osoba której zostaje dużo powinna mieć mniejszy abonament. Sam posiadam OnePlay65 i są miesiące gdy częściej dzwonię i przekraczam dodatkowo swój abonament a zdarza się czasem że pod koniec mies. chce desperacko wydzwonić minuty – jednak zapłaciłem za nie to dlaczego mają się zmarnować ?
Zawsze te zaoszczędzone minuty można wykorzystać w następnym mies. przegadać i częściej podzwonić. Świadomość że mamy zaoszczędzone minuty daje pewien komfort psychiczny – zapłaciłem za coś i to się nie zmarnowało, to dzięki temu mogę dłużej w tym mies. rozmawiać.

#349581  autor: jastrzomb_nocny
 30 lip 2009, 23:13
Jeśli aż tak nieregularnie korzystają z telefonu to powinni mieć najniższe abo, albo znacznie lepiej gdyby wybrali sobie prepaid-a lub mix-a
Bo o jakiej Ty nieregularności Ty mówisz? korzystasz z fona przez dwa tygodnie a przez kolejne nie? Przez 4 lata pracy dla op-ów i tłumy Klientów którym doradzałem jedyne tego typu przypadki to Klienci to tacy którzy często wyjeżdżali po za granice i dla takich Klientów, najlepszym rozwiązaniem jest albo fresh albo oferta "nowy pakiet biznes" w erze gdzie cała kwota w abo może być wykorzystana na wszystkie usługi
Jastrzomb Nocny

#350224  autor: Orfi
 03 sie 2009, 23:31
Najniższy abonament ? To raczej nie jest dobre rozwiązanie, wtedy już lepiej kalkuluje się prepaid i do tego brak zobowiązania. Orange nie ma taniej minuty w stosunku do Play, ale całą kwotę abonamentu można przeznaczyć na takie usługi jakie się chce np. nawet na wysyłanie sms premium, co w Play jest już płatne poza abonamentem i dodatkowo internet w telefonie jest cały czas na tych samych zasadach ( nie ma tak jak w Play, że możesz z niego korzystać dopiero w zasięgu 3G, bo wtedy usługa jest naprawdę tania). Przechodzenie kwoty abonamentu też nie jest bez znaczenia, bo nigdy nie ma tak, że korzystamy, z telefonu identycznie w każdym miesiącu.

Orfi

#350232  autor: jastrzomb_nocny
 03 sie 2009, 23:48
Orfi --> w jakim abo w Orange cała kwota jest do wykorzystania na wszystkie usługi sieci (w tym na sms-y premium, raoming itd.)? Bo nie orientuj się Byłem pewien dotychczas, że tylko era w "nowy pakiet biznes" daje takie możliwości.

Zasięg Play rośnie lawinowo w porównaniu z konkurencją W tym w szczelności zasięg 3G.
Już teraz zasięg 3G jest porównywalny z pozostała Wielką Trójką.

Nie prawda, że tani Internet jest dopiero w zasięgu 3G Play - jest dostępny wszędzie gdzie jest zasięg własny Play czyli za równo tam gdzie jest 3G jak i 2G (przynajmniej jeśli mówimy o tanim dostępie do Internetu w telefonie)

Orfi --> Nie zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o przechodzenie minut, dobrze dobrany abo to taki w którym na koniec miesiąca brakuje Ci kliku minut a nie taki w którym zostaje Ci klika minut. Chcesz mnie przekonać, że w okresie 2 lat, wykorzystujesz wszytskie minuty które Ci zostają?

Jastrzomb Nocny

#350265  autor: Vieslav
 04 sie 2009, 09:57
w jakim abo w Orange cała kwota jest do wykorzystania na wszystkie usługi sieci (w tym na sms-y premium, raoming itd.)?
W każdym oprócz planu na rozmowy (o ile ktoś jeszcze z niego korzysta).

#350270  autor: Orfi
 04 sie 2009, 10:38
Zasięg 3G porównywalny z np. Plusem, sorry ale tu porównania nie ma ( korzystam też z karty Play i widzę różnice i to spore) może za jakiś czas tak będzie. Dobrze dobrany abonament, to nie taki, którego brakuje pod koniec miesiąca ( a tym samym dopłacamy operatorowi ), ale taki w którym zostaje kilka czy kilkanaście minut i mam pewność, że przejdą one na następny okres rozliczeniowy ( tym samym nie stracę tego za co zapłaciłem ). Poza tym wykorzystanie telefonu, przynajmniej u mnie jest różne i np. na urlopie korzystam z niego rzadziej, więc tym samym w miesiącu urlopu traciłbym pieniądze kupując hurtowo określoną liczbę minut wykorzystując tylko część a samo telefonowanie, tylko po to, żeby wykorzystać minuty jest dla mnie bez sensu.

Orfi

#350415  autor: jastrzomb_nocny
 04 sie 2009, 21:16
Orfi, o co Ci chodzi z tym zasięgiem 3G?
3859 – Plus
3319 – Era
3044 – Play
2899 – Orange
To są dane mówiące o ilości pozwoleń na stacje UMTS
W zasięgu UMTS 55% populacji, a w GSM jest już 75% populacji.

A co do Abonamentu to szanuję Twój pogląd.
Mój jest inny, ba blisko 3 tysiąc Klientów z którymi podpisywałem przedłużenia umów (więcej niż jeden raz) było właśnie zadowolonych najbardziej z takie doboru im abo jaki ja prezentuje. Natomiast oczywiście zdarzały się wyjątki i być może dla Ciebie takie rozwiązanie które ja promuje byłoby bez sensu.

Jastrzomb Nocny

#350440  autor: kwistas
 04 sie 2009, 22:03
Tak czy inaczej Orange wychodzi najkorzystniej jeśli masz znajomych w Orange.

Co do zasięgu 3G, jak zwykle te same spory, a tak naprawdę nikt nie ma do końca racji, każdy rozwija swój zasięg 3G w miarę swoich możliwości oraz pozwoleń UKE. Plus ma skłonność tak jak PLAY podkręcać swoje stacje 3G w celu uzyskania większego zasięgu, lecz nie idzie to w parze z jakością (taki typ pisze, mam full zasięg 3G, a net mam jakości GPRS), Era i Orange przestrzega prawa, zasięg jest taki jaki powinien być jakość usługi też super.