• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #348033  autor: Patryk_
 22 lip 2009, 17:16
Stało się - po sześciu latach żegnam abonament.
Cztery lata w Orange,potem z racji problemów z zasięgiem dwa w Plusie.
Ale teraz widzę,że w prepaidach nie ma problemów z usługami,z roamingiem,z którego często korzystam,etc. - wszystko jak w taryfie postpaid,a ceny niskie i bezcenna swoboda ;)
Także z doładowaniami nie ma problemu,także zza granicy - nawet na PDA mozna skorzystać z blue.pl czy podobnych serwisów.
W tej chwili moim zdaniem (do którego długo dojrzewałem ;) )abo opłaca się tylko chcącym brać telefon (i to też nie zawsze),albo przy najwyższych kwotach zobowiązania - 200 zł i wiecej.
A mnie nowy terminal nie interesuje,podobnie jak żenująca oferta przedłużeniowa Plusa.

Więc do 8.sierpnia muszę złożyć wypowiedzenie,żeby 9.09 być już wolnym (umowa do 3-ciego września).

I teraz jak rozwiązać kwestię zachowania numeru i przejścia do Simplusa ?
Kiedyś Plus po rezygnacji z abo niejako z automatu przenosił numer do S+,a teraz podobno tego nie praktykują.

I co np.z. punktami 5+ ? Przepadają ?

#348034  autor: Marens
 22 lip 2009, 17:33
Patryk_ pisze:ceny niskie i bezcenna swoboda ;)
Tutaj się z Tobą zgodzę

1)
Plus, Superkarta40, 40zł - 120min (reszta roaming/internet poza abonamentem)
SimPlus, TwójProfil, 40zł - 137min PL / 22min roaming / internet pakiety
Patryk_ pisze: I teraz jak rozwiązać kwestię zachowania numeru i przejścia do Simplusa ?
Rozwiązujemy umowę stosując pismo z prośbą o przeniesienie do Simplusa.
Znany jest mi przypadek przeniesienia do SimPlusa w ostatnim czasie.
Patryk_ pisze:z roamingiem,z którego często korzystam,
Nie wiem jak to jest na nowej platformie w SimPlusie osobiście wkurza mnie callback w UE. Wiem, że w starej platformie był callback nie wiem jak jest w nowej.
Punkty 5Plus przepadają, proponowałbym wykorzystać je na talony do salonu firmowego. Mógłbyś wtedy talony wymienić na doładowanie do SimPlusa.

Nie wiem czy jest to dla Ciebie ważne, ale jest problem z T-Mobile CZ w SimPlusie. Dla mnie jest ważne bo w miejscu gdzie przebywam czasami jest tylko i wyłącznie T-Mobile CZ

#348041  autor: Patryk_
 22 lip 2009, 18:15
Marens pisze:Punkty 5Plus przepadają, proponowałbym wykorzystać je na talony do salonu firmowego. Mógłbyś wtedy talony wymienić na doładowanie do SimPlusa.
Też chyba tak zrobię.

[ Dodano: 2009-07-22, 18:18 ]
Marens pisze:jest problem z T-Mobile CZ w SimPlusie.
Nieistotne,praktycznie cały czas jadę na O2 albo na Vodafonie jak nie ma gdzieś zasięgu Eurotela (np.Góry Bystrzyckie).

[ Dodano: 2009-07-22, 18:32 ]
Plus, Superkarta40, 40zł
Ciekawe,jaki jest target tej taryfy :lol:
Dawniej Superkarta na tle innych była rzeczywiście atrakcyjna...

W tej chwili atrakcyjne abo bez telefonu ma tylko Orange (odpada ze względu na zasięg w domu i kiepską jakość 2G) i Play (odpada ze względu na drogie połączenia "do mnie" i jeszcze gorsze 2G)

#348537  autor: Orfi
 25 lip 2009, 11:19
Po zakończeniu umowy nie ma problemów, z przeniesieniem numeru do Simplusa ( oczywiście jeżeli nie miało to nic wspólnego z nowym RŚUT Plusa, bo tutaj userzy różnie pisali-jednym przenosiło, innym nie). Ja kilkanaście dni temu po zakończeniu 2 letniej umowy nie miałem, z tym problemów i numer w ciągu 24 godzin zmigrował do Simplusa. Karta SIM została ta sama, tyle,ze teraz znajduje się w puli numerów prepaid. Z tego co pamiętam program 5 Plus dotyczy abonamentu, więc na zachowanie konta punktowego raczej bym nie liczył.

Orfi

#348543  autor: Officzek
 25 lip 2009, 11:43
Patryk_ - a ja bym poczekał na to co Ci zaproponuje utrzymaniówka po złożeniu wypowiedzenia. Myślę ze bardzo dobrym rozwiązaniem może być roczna umowa Rabat Na Abonament przy Taryfie Godziny 25- 12,5brutto + pakiet 1000(10miesięcy po 100minut do wszystkich ) co nam daje 0,9groszy za minutę :) nie ma lepszej oferty do wszystkich sieci w żadnym prepaidzie. Co do punktów 5+ to z dniem deaktywacji przepadają więc musisz je wykorzystać.

#348879  autor: Patryk_
 27 lip 2009, 08:36
Officzek pisze:Myślę ze bardzo dobrym rozwiązaniem może być roczna umowa Rabat Na Abonament przy Taryfie Godziny 25- 12,5brutto + pakiet 1000(10miesięcy po 100minut do wszystkich )
A te tysiąc minut nie jest czasem do Plusa tylko ?
Jeśli by mi dali coś takiego,to by była rewelacja !

#348892  autor: Marens
 27 lip 2009, 10:22
Chyba nie przejdzie, gdyż godziny są potraktowane jako poprzednie taryfy:
http://plus.pl/oferta_indywidualna/plus ... ie_taryfy/

Może dałoby się wziąć "Super Kartę", czyli + 100% minut w taryfie Syberyjskiej.
Oraz wynegocjować pakiet wszyscy. Schemat znasz, składasz wypowiedzenie a potem proponujesz swoje warunki.

#348968  autor: Stabilo
 27 lip 2009, 18:22
Witam w moim pierwszym poście. Również mam w planach zmianę abonamentu na Simplusa z zachowaniem numeru. Orientujecie się może jak szybko da się to załatwić? Czy trzeba czekać do końca abonamentowego cyklu rozliczeniowego, czy dzieje się to z dnia na dzień? W BOKu od pół godziny słyszę melodyjkę i info, że konsultanci zajęci...

#349029  autor: Orfi
 27 lip 2009, 23:17
Trzeba czekać do ostatniego dnia okresu rozliczeniowego jaki jest na tym numerze abonamentowym ( oczywiście pod warunkiem, że rozwiązałeś umowę zgodnie, z 30 dniowym wypowiedzeniem ). Następnego dnia numer przechodzi do puli prepaid, co łatwo sprawdzić wklepując *100#.

Orfi

#349048  autor: kalion
 28 lip 2009, 10:18
A wie ktoś może czy po takim przeniesieniu z abo na simplusa, będzie można później od razu przenieść numer do innej sieci, także na prepaida?.

#349181  autor: Orfi
 28 lip 2009, 20:53
Oczywiście, że można przenieść z Simplusa na prepaid w innej sieci ( warunek to rejestracja numeru na dane osobowe, co można zrobić bez problemu za pomocą E-boka ).

Orfi
 #349190  autor: nicram
 28 lip 2009, 21:18
Patryk_ pisze:Stało się - po sześciu latach żegnam abonament.
Cztery lata w Orange,potem z racji problemów z zasięgiem dwa w Plusie.
Ale teraz widzę,że w prepaidach nie ma problemów z usługami,z roamingiem,z którego często korzystam,etc. - wszystko jak w taryfie postpaid,a ceny niskie i bezcenna swoboda ;)
Także z doładowaniami nie ma problemu,także zza granicy - nawet na PDA mozna skorzystać z blue.pl czy podobnych serwisów.
W tej chwili moim zdaniem (do którego długo dojrzewałem ;) )abo opłaca się tylko chcącym brać telefon (i to też nie zawsze),albo przy najwyższych kwotach zobowiązania - 200 zł i wiecej.
A mnie nowy terminal nie interesuje,podobnie jak żenująca oferta przedłużeniowa Plusa.

Więc do 8.sierpnia muszę złożyć wypowiedzenie,żeby 9.09 być już wolnym (umowa do 3-ciego września).

I teraz jak rozwiązać kwestię zachowania numeru i przejścia do Simplusa ?
Kiedyś Plus po rezygnacji z abo niejako z automatu przenosił numer do S+,a teraz podobno tego nie praktykują.

I co np.z. punktami 5+ ? Przepadają ?
Ja nie lubię jak ktoś mi robię łaskę. Dlatego nie prosiłbym się Plusa oto czy mi przeniesie numer do sim+ czy też nie. Zwyczajnie składasz pismo rozwiązujące umowę, w którym informujesz Plusa że przenosisz numer do konkurencji (jakaś oferta na kartę). Plus w tym momencie nie ma prawa odmówić Ci wydania numeru. Jeśli chcesz z powrotem powrócić do Plusa (simplusa), to jeszcze raz składasz papiery o przeniesienie numeru. Tym razem będzie to realizowane w systemie prepaid - prepaid i najdłużej za tydzień czasu masz numer w simplusie.
Pozdrawiam

#349260  autor: kalion
 29 lip 2009, 09:48
U mnie siostra otrzymała taką możliwość, mimo tego że nie napisała tego w wniosku o "rozwiązanie umowy", ale i tak przeniosą jej do sim+ ten numer, z dnia 31 lipca na 1 sierpnia - czyli nie robią chyba aż takiej łaski :P .
Orfi dzięki za odp., tak zrobię. Czyli rozumiem że zarejestrować to mogę od razu za pomocą ebok.pl? i wiecie może czy muszę później iść do salonu orange czy mogę przez stronę to zrobić i odebrać kartę w salonie jakoś?.Chodzi o przeniesienie numeru do prepaid orange.

#349281  autor: nicram
 29 lip 2009, 11:21
kalion pisze:U mnie siostra otrzymała taką możliwość, mimo tego że nie napisała tego w wniosku o "rozwiązanie umowy", ale i tak przeniosą jej do sim+ ten numer, z dnia 31 lipca na 1 sierpnia - czyli nie robią chyba aż takiej łaski :P .
Orfi dzięki za odp., tak zrobię. Czyli rozumiem że zarejestrować to mogę od razu za pomocą ebok.pl? i wiecie może czy muszę później iść do salonu orange czy mogę przez stronę to zrobić i odebrać kartę w salonie jakoś?.Chodzi o przeniesienie numeru do prepaid orange.
U mnie siostra otrzymała taką możliwość ;)
Wszystko zależy od punktu widzenia. Jeśli komuś zależy na numerze, bo telefon jest jego narzędziem pracy, to taka osoba nie może sobie pozwolić na możliwość nieprzeniesienia numeru do pre-paidu. Bo co jeśli Plus się w tym jednym przypadku nie postara i wyłączy numer i nie włączy go ponownie w sim+? Zacznie się długi proces reklamacji, próśb żeby Plus łaskawie przywrócił taki numer do łask. A co jeśli nie będzie się dało odzyskać takiego numeru?

Mój przypadek jest o tyle jest ciekawy że posiadam numer złoty za który zapłaciłem około 400 zł. Nigdy w życiu nie liczyłbym na loterię ze strony Plusa;) Jeśli składam wypowiedzenie umowy z zaznaczeniem że przenoszę numer do konkurencji (MNP) to mam pewność 100 % że nie stracę tego numeru. Jeśli przenoszę numer na kartę, to przecież nie ma problemu później powrotu do operatora macierzystego :)

#349319  autor: dechomenon
 29 lip 2009, 14:06
przeniesienie numeru do pre paid(simplus) jest z automatu tzn. ze jesli złożysz rezygnacje, a w niej bedzie zaznaczone ze prośba o przeniesienie numeru do simplusa, albo tej prośby nie będzie to i tak jak zasilisz numer w dniu wyłaczenia z abonamentu (chyba masz na to 3dni) to numer staje sie pre paidem

#349322  autor: nicram
 29 lip 2009, 14:30
dechomenon pisze:przeniesienie numeru do pre paid(simplus) jest z automatu tzn. ze jesli złożysz rezygnacje, a w niej bedzie zaznaczone ze prośba o przeniesienie numeru do simplusa, albo tej prośby nie będzie to i tak jak zasilisz numer w dniu wyłaczenia z abonamentu (chyba masz na to 3dni) to numer staje sie pre paidem
W moim przypadku, gdy rozwiązywałem umowę w abonamencie z uwagi na nowy RŚUT to nie miałem opcji przeniesienia numeru do sim+ (składałem 22 maja). Parę tygodni później podobno Plus udostępnij taką opcję (co to za polityka firmy się pytam?).
Jeszcze nie tak dawno (kilka lat temu) w Plusie nie było możliwości z przejściem z abonamentu na kartę po zakończeniu umowy. Odkąd pojawiła się możliwość przenoszenia numeru do różnych operatorów, Plus po cichu umożliwił swoim klientom możliwość przechodzenia na kartę. Do tej pory nie wiem czy jest to oficjalnie jakoś potwierdzone przez Plusa. Bo skoro Plus nie potwierdził tego oficjalnie to gdzie możemy dochodzić swoich praw, jeśli nam Plus nie przeniesie numeru? A tak to z MNP możemy odwołać się do UKE i ŻADEN operator nie ma prawa zatrzymać nam numeru.
Uważam że lepiej asekurować się prawem, aniżeli liczyć na dobrą wolę operatora, w tym przypadku Plusa.

Tak każdemu doradzam ze swoich znajomych i nikt się jeszcze nie skarżył że coś poszło nie tak :-)
Pozdrawiam :D

#349343  autor: czterdzieści_i_cztery
 29 lip 2009, 16:37
w związku ze złożeniem wypowiedzenia umowy w Plusie przyszło do mnie pismo z promocją dla mnie +info że mogę przenieść do simplusa nr bez żadnych problemów.

Tak więc da się.

#349347  autor: dechomenon
 29 lip 2009, 16:50
czterdzieści_i_cztery pisze:w związku ze złożeniem wypowiedzenia umowy w Plusie przyszło do mnie pismo z promocją dla mnie +info że mogę przenieść do simplusa nr bez żadnych problemów.

Tak więc da się.
da się da się i jest to z automatu..wcześniej rzeczywiście było dla klientów testowych..teraz wysyłają to dla wszystkich.

#349742  autor: Orfi
 01 sie 2009, 10:50
@ Dechomenon na doładowanie numeru, który został przeniesiony z abonamentu do puli numerów Simplusa mamy 30 dni a później numer bezpowrotnie tracimy ( oczywiście jeżeli go nie doładujemy-wraca do puli numerów operatora), specjalnie potwierdzałem tę informację, bo zależało mi na numerze, który miałem w abonamencie.

Orfi

#352196  autor: Patryk_
 13 sie 2009, 12:12
Tak to teraz wygląda:

Obrazek

Czyli simke trzeba wymienić.