• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #348148  autor: tomko111
 23 lip 2009, 10:27
Jestem w trakcie przenoszenia numeru biznesowego z Orange do sieci Play.

Pierwszy wniosek o rozwiązanie umowy wraz z przeniesieniem numeru złożyłem już bardzo dawno, nie mniej jednak został odrzucony, gdyż dane w systemie Orange nie zgadzały się z danymi na wniosku.

Dnia 20 lipca ponownie złożyłem wniosek o przeniesienie numeru, zgodnie z nowym prawem telekomunikacyjnym Orange powinno w ciągu 6h wyrazić, bądź nie zgodę na przeniesienie numeru. Zadzwoniłem dzisiaj z ciekawości do Orange, aby zapytać ile jeszcze ta operacja będzie trwała.

Konsultantka oznajmiła mi, że proces ten trwa 14 dni, powiedziałem jej o obowiązującym nowym prawie - 'proszę Pana nowe prawo nie zostało jeszcze zaakceptowane przez Orange i wysłaliśmy już odwołanie, ponieważ nie jesteśmy w stanie tak szybko odpowiadać na przeniesienia numeru'.

Jak to jest, że Plus i Era potrafią wdrążyć w system nowe prawo, a Orange od początku robi komplikacje? No cóż, Orżnąć...

#348153  autor: osachorzow
 23 lip 2009, 10:44
tomko111, z tego co gdzieś na telepolis czytałem to orange i plus wysłali UKE prośbę o zawieszenie uprawnień abonentów w tym zakresie i do czasu odpowiedzi UKE mogą stosować starą procedurę, a era i play przenoszą w 1 dzień (choć mi między tymi dwoma opami trwało tydzień).

#348156  autor: tomko111
 23 lip 2009, 10:50
Tak, tylko pomimo tego, że Plus wysłał do UKE prośbę o zawieszenie tych uprawnień to przynajmniej stara się jakoś przenosić numery zgodnie z nowym prawem, a Orange wykorzystuje każdą chwilę, aby zatrzymać abonenta i przytrzymać nowym cyklem rozliczeniowym, nie zdziwiłbym się gdyby wyrazili zgodę dopiero w tym 14 dniu.

#348160  autor: osachorzow
 23 lip 2009, 10:54
tomko111, a kilka dni temu ktoś tu pisał że to orange się stara, a plus daje od razu termin 7 dni :) Pewnie koło nowego roku doczekamy się sprawniejszego przenoszenia numerów i może będzie to nawet 1 dzień ;)

#348162  autor: elkanguro
 23 lip 2009, 11:01
tomko111 pisze:Tak, tylko pomimo tego, że Plus wysłał do UKE prośbę o zawieszenie tych uprawnień to przynajmniej stara się jakoś przenosić numery zgodnie z nowym prawem, a Orange wykorzystuje każdą chwilę, aby zatrzymać abonenta i przytrzymać nowym cyklem rozliczeniowym, nie zdziwiłbym się gdyby wyrazili zgodę dopiero w tym 14 dniu.
Dziwi Cię to, że robią wszystko żeby jeszcze zarobić? To jest biznes. Poza tym według testów ludzi to jednak z Orange nie było dużych problemów. Może w Firmówkach jeszcze przedłużają no bo zapewne większy pieniądz. Ale już niedługo kontrole więc wszystko powinno zacząć działać sprawniej.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#348164  autor: tomko111
 23 lip 2009, 11:08
elkanguro pisze:To jest biznes. Poza tym według testów ludzi to jednak z Orange nie było dużych problemów.
- chyba sobie żartujesz? Mam kolegów, którzy pracują w Play i 3/4 problemów, które występują z przeniesieniem numeru są właśnie z siecią Orange. Poczytaj fora, tam co 2 osoba co przenosi numer z Orange ma problem.

#348178  autor: kowcio
 23 lip 2009, 11:40
tomko111, niestety nie pocieszę Cię, ale zanim te wszystkie procedury przenoszenia numerów w Orange będą na wskazanym poziomie przez UKE musi minąć trochę czasu i nikt na to nic nie poradzi-> ew. UKE nałoży odpowiednią karę na tego operatora i tyle.
Ludzie w Orange gubią się w tym wszystkim, niektórych to mi żal w tej sieci- nikt nie kontroluje tego, co tam się dzieje.

#348226  autor: tomko111
 23 lip 2009, 15:42
No cóż, nie pozostaje nic innego jak czekać, jestem ciekaw wyniku tej kontroli UKE.

#348306  autor: express100
 23 lip 2009, 23:00
tomko111 pisze:Jak to jest, że Plus i Era potrafią wdrążyć w system nowe prawo, a Orange od początku robi komplikacje? No cóż, Orżnąć...
Pomyliłeś się- nie Plus a PLAY
tomko111 pisze:Tak, tylko pomimo tego, że Plus wysłał do UKE prośbę o zawieszenie tych uprawnień to przynajmniej stara się jakoś przenosić numery zgodnie z nowym prawem
Tak, to ciekawe- mi od razu dali termin równy 7dni, a już 9dni (od 15.07, a mieli wyłączyć numer o północy z 16/17.07) ludzie słyszą: NIE MA TAKIEGO NUMERU... no ale to mały problem bo to nie jest mój główny numer

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#348340  autor: dj krysta
 24 lip 2009, 09:55
Tomko111 a ja mam pytanie z trochę innej beczki... Dlaczego przenosisz biznes z Orange?? Przecież z tego co wyszło, nawet tutaj na testach, to Orange ma najlepszą ofertę biznesową... Chyba że miałeś jakieś nieprzyjemności. Przybliżysz to?

#348342  autor: tomko111
 24 lip 2009, 10:01
dj krysta pisze:to Orange ma najlepszą ofertę biznesową...
Najlepszą? Kilka lat temu, owszem, ale teraz nie ma co konkurować z ofertą Playa.

Po pierwsze byłem w Orange/Idea 12 lat, nie zaproponowali mi nic konkretnego. Standardowa oferta dla firm, które przedłużają umowę.

Po drugie w Playu dostałem lepszą ofertę na starcie, aniżeli w Orange przy 12 letnim stażu. :wink:

#348344  autor: dj krysta
 24 lip 2009, 10:29
no z tego co widzę na ich stronie to w sumie jedno co jest lepszego to to iż dają 3 miesiące abo "za darmo" a w Orange są 2 miesiące za złotówkę... Co prawda nie bardzo wierzę w to "za darmo" bo przecież faktur na 0 zł się nie wystawia, no ale i tak jest zniżka - ale jak spojrzałem na telefony to E63 za 49 zł to przegięcie - w Orange jest chociażby E75 za złotówkę. A nie martwisz się o zasięg??

#348348  autor: tomko111
 24 lip 2009, 10:54
dj krysta, chyba źle porównujesz te oferty. Postaram Ci się zaraz to opisać. Po pierwsze przechodząc do Playa korzystasz z innej oferty (Przejdź do Firm).

Porównam teraz dwa abonamenty, przykładowo:

Orange dla Firm 125 (61zł z VAT miesięcznie), w ramach tego abonamentu otrzymuje się 125 minut miesięcznie do wszystkich sieci oprócz Playa i Cyfrowego Polsatu, więc stawka za minutę wynosi ok. 49gr. Dodatkowo Pani zaproponowała mi w ramach przedłużenia dodatkowe 80 minut miesięcznie do Orange i na stacjonarne, nie mniej jednak minuty te nie schodziłyby równolegle z minutami do wszystkich sieci, więc marna oferta.

Teraz chciałbym poruszyć kwestię telefonów komórkowych.

Nokia E63 - 608,78 zł
LG KU990i Viewty - 303,78 zł
Nokia 6210 Navigator - 608,78zł
Nokia E51 - 303,78zł
Samsung F480 - 547,78zł

Play dla Firm - Firmowa 50 (61zł z VAT) - otrzymujesz 170 minut miesięcznie w w ramach abonamentu + dodatkowo w zamian za to, że przeniosłeś numer 70 minut miesięcznie przez całą umowę, co łącznie daje 240 minut miesięcznie za 61zł - efektywny koszt jednej minuty wynosi 25gr - prawie o połowę mniej niż w Orange!

Ceny telefonów w Play kształtują się następująco:

Nokia E63 - 99 zł
LG KU990i Viewty - 1 zł
Nokia 6210 Navigator - 199 zł
Nokia E51 - 1 zł
Samsung F480 - 199 zł

Jak więc widać ceny telefonów w Play są kilkakrotnie (sic!) niższe niż w Orange. Dla mnie oferta Playa jest nieporównywalna.

'Zdziwiony, że Orange robi Cię w bambuko? A mnie dziwi, że jeszcze nie ma Cię w Play' :lol:
dj krysta pisze:A nie martwisz się o zasięg??
Nie, nie martwię się. Play ma największy zasięg w Polsce, ponieważ korzystają z własnych nadajników oraz nadajników Plusa.

#348356  autor: kamil1221
 24 lip 2009, 11:09
Nie, nie martwię się. Play ma największy zasięg w Polsce, ponieważ korzystają z własnych nadajników oraz nadajników Plusa.
To że mają podpisaną umowę z Plusem nie gwarantuje Tobie dobrej jakości sieci. Ja od początku roku średnio co miesiąc składam reklamacje dotyczące fatalnej jakości usług w ich własnej sieci oraz u ich partnera roamingowego.
Najczęściej gdy jestem zalogowany do Plusa nikt nie może się do mnie dodzwonić i dostaje smsy z opóźnieniem. W ich zasięgu nie jest o wiele lepiej – najczęściej w domu czy pracy mam maksymalnie 2 kreski zasięgu. Często właśnie w pracy podchodząc do telefonu widzę komunikat „ograniczone usługi”.
Teraz w górach podczas urlopu znowu się przekonałem że i Plus i Play ma fatalny zasięg… gdy ręcznie próbowałem się zalogować do operatora jedyne sieci jakie mi znajdowało to Orange i Era (Beskid Żywiecki oraz Śląski).

#348362  autor: dj krysta
 24 lip 2009, 11:30
Sorry Tomko111 - myślałem że jak na firmę to chodzi Ci o wyższy abonament... :) tu muszę Ci przyznać rację - przy niskich abonamentach to oferta playa jest spoko. Co do zasięgu to już mój poprzednik napisał...

#348374  autor: tomko111
 24 lip 2009, 12:13
dj krysta, ale w wyższych ofertach Play także jest bezkonkurencyjny, ta którą opisałem była tylko przykładem.

Wyższe oferty:

Orange dla Firm 1000 (366zł z VAT miesięcznie) w ramach abonamentu 1000 minut, koszt minuty 37 groszy.

Przejdź do Firm - Firmowa 250 (305zł z VAT miesięcznie) w ramach abonamentu 1300 minut + 250 minut miesięcznie przez cały okres w ramach przeniesienia = 1550 minut miesięcznie, koszt minuty tylko 20gr, znowu prawie dwa razy taniej niż w Orange.

W każdej ofercie Play zwycięża, w każdej, czy to chodzi o ceny telefonów, czy o ceny połączeń.

#348466  autor: Lukaszsz
 24 lip 2009, 19:47
tomko111 pisze:Orange dla Firm 125 (61zł z VAT miesięcznie), w ramach tego abonamentu otrzymuje się 125 minut miesięcznie do wszystkich sieci oprócz Playa i Cyfrowego Polsatu, więc stawka za minutę wynosi ok. 49gr. Dodatkowo Pani zaproponowała mi w ramach przedłużenia dodatkowe 80 minut miesięcznie do Orange i na stacjonarne, nie mniej jednak minuty te nie schodziłyby równolegle z minutami do wszystkich sieci, więc marna oferta.

Teraz chciałbym poruszyć kwestię telefonów komórkowych.

Nokia E63 - 608,78 zł
LG KU990i Viewty - 303,78 zł
Nokia 6210 Navigator - 608,78zł
Nokia E51 - 303,78zł
Samsung F480 - 547,78zł
Dziwne... Mój szwagier brał teraz nowy numer w Orange przez e-shop i przy Ofercie dla firm 125 ma 200 minut do wszystkich i dostał E51 za 1 zł... Nawigatora mógł mieć za 249 zł...
Co do oferty za 300 zł w orange to przedłużajac on-line masz 1600 minut do wszystkich ;)
tomko111 - nie sprawdzałeś oferty on-line?

#348482  autor: tomko111
 24 lip 2009, 21:21
Lukaszsz, ja tutaj pisałem o standardowej ofercie w salonie, nie zagłębiałem się w oferty internetowe. Play również oferuje lepsze warunki przy podpisywaniu umowy przez internet.

#348878  autor: szczurek1176
 27 lip 2009, 08:26
Jestem (jeszcze) w Orange kilka lat. Przeliczałem na wszystkie sposoby porównując Orange z Play i liczby mówią same za siebie. Oprócz minut darmowych jest mnóstwo minut do Play i na stacjonarne, które liczone są równolegle a nie po wykorzystaniu tych pierwszych.
Od 11 lat prowadzę firmę i najlepsze warunki mają moi starzy klienci i osobiście nie wyznaję zasady "jesteś już nasz więc siedź cicho i płać". Płaciłem w Orange ok 8000tys rocznie, a po przejściu do Play będę płacił około 3500zł i będę miał więcej minut, nie mówiąc, że przestanę dzwonić ze stacjonarnego bo w Play mam 3000min miesięcznie.