• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #347884  autor: memphisto
 21 lip 2009, 22:27
Witam,

bedę bardzo wdzięczny za wstazanie oferty (abo, mix lub prepaid), w której bede mogł najtaniej dzwonić i sms'owac z Polski do Portugalii (połączenia i sms'y międzynarodowe - nie roaming!).

Czy są jakieś oferty obniżające koszty połączen i sms'ów z wybranym 1 numerem z UE (Portugalia)?

Zrobiłem dziś "tour" po kilku salonach w Katowicach (era, plus, play i orange) i jestem porazony brakiem wiedzy i kompetencji pracujących tam osób... na zadane przeze mnie pytanie wytrzeszczali oczy i nikt bez sprawdzenia w internecie nie potrafil od razu udzielic odpowiedzi... dla niektorych pojecie połączenia roamingowe i miedzynarodowe to to samo... :-) najbardziej rozbawił mnie jeden z pracowników ery (koles mial moze z 19 lat) pracujący w jednej z galerii handlowych - wmawial mi, ze od taryfy abo 85zł bede mogl tanio rozmawiac z UE - po wykorzystaniu pakietu minut rowniez minuty do UE beda za 49gr, a smsy za 20gr :-) jak uparlem sie, ze to niemozliwe to rozpaczliwie szukal w kompie i po dluszej chwili podal mi cene minuty 49gr :-) a smsa 57 gr :-) calkowite pomieszanie z poplątaniem.... kto zatrudnia takich ludzi ??? :-) na dowidzenia powiedzialem mu jakie sa ceny polaczen i smsow miedzynarodowych w erze w abo i poprosilem o imie i nazwisko - a niech chlopak dzis nie spi... moze czegos sie przynajmiej nauczy :-)

to taki przydlugi wywod o moich perypetiach dnia dzisiejszego... nic sie konkretnego nie dowiedzialem... nikt mi nie pomógl... jedyne pozytywne slowo moge powiedziec o pani z plusa, ktora merytorycznie ze wszyskich osób byla najlepiej merytorycznie przygotowana...

na koniec dodam, ze jestem w trakcie przenoszenia numeru do Mbankmobile (oferta 19gr - z kodem promocyjnym) z era tak tak (11lat użytkowania)...

Dzięki za kazdą wskazówkę jak najtaniej kontaktować się z Portugalią... :-)

#347888  autor: szyman12
 21 lip 2009, 22:47
Jeżeli chodzi o komórki to najlepiej z Heyah Banany :mrgreen: (czyt. Heyah). Tam masz minutę za 0.59 zł (naliczanie co minutę) + sms za 0,61 zł. Możesz też kupić Cyfrowy Polsat (MVNO działające na Erze) i tam kosztuję 1 zł minuta, tyle, że jest to naliczanie sekundowe (nie wiem tylko po ile są SMS-y do Portugalii).

Reszta (Plus, Play, Orange, Era TT) drogo - ok. 2 zł

Pozdrawiam

#347891  autor: mungo
 21 lip 2009, 22:54
Wystarczy pochodzić po stronach operatorów.
W abonamentach nic ciekawego raczej nie ma. Z prepaidów:
Jeśli zależy Ci na tanich rozmowach to Heyah 59gr/min i 61gr/sms
Jeśli bardziej Ci zależy na SMSach to tu nie ma wielkich różnic, raczej jest to 61gr, Play ma 50gr (przy minucie 2zł). Jest tylko sposób, ale musiał byś gdzieś dobrze poszukać starego startera POPa z taryfą "Nowy POP" nie mylić z nowszą "Orange POP" - SMSy po 20gr, ale rozmowy drogie 2-3zł/min.

#347908  autor: express100
 22 lip 2009, 01:41
Najtaniej wychodzi w Heyah, bo tylko 59gr z naliczaniem minutowym 60/60. Drożej niż miesiąc temu, bo było 44grosze i naliczanie co 30 sekund 30/60, ale i tak wychodzi najtaniej :-)

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#347909  autor: memphisto
 22 lip 2009, 01:57
dzieki za pomocne wskazowki... z tego co udalo mi sie jeszcze dowiedziec to jest jeszce heyah mix i tam nadal jest 44gr za min...
pytanie: jak sa rozliczne doladowania? czy jak biore zobowiazanie na 50 zł i jednorazowo wplacam 150zl to zobowiazanie skaraca mi sie o 3 miechy?