• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #347052  autor: robbo2k
 17 lip 2009, 13:29
Wczoraj przeprowadziliśmy test praktyczny. Jak to jest z tym zasięgiem UMTS/GSM na szlakach kolejowych. Na widelec wybraliśmy sobie połowę szlaku z Warszawy do Gdańska. A oto wyniki.

Oto i one ... kto wygra ?

UMTS 68,40% 43,60% 53,00% 70,90%

http://teleklony.pl/wp/?p=190

http://www.robbo2k.pl Testy wideo - Poradniki jak kupić i co kupić

#347074  autor: Pawrzes
 17 lip 2009, 17:18
Takie testy nie są miarodajne. Po za tym w Erze preferowany w trybie standby jest bardziej GSM i na wykresie telefon akurat w trakcie tego testu nie zalogował się w wielu miejscach gdzie UMTS jest od dawna stąd dla Ery zawsze będzie udział 3G zaniżony. W drodze powrotnej też wykres może wyglądać inaczej...

Pozdrawiam

#347269  autor: despera
 18 lip 2009, 20:09
Pawrzes pisze:Takie testy nie są miarodajne. Po za tym w Erze preferowany w trybie standby jest bardziej GSM i na wykresie telefon akurat w trakcie tego testu nie zalogował się w wielu miejscach gdzie UMTS jest od dawna stąd dla Ery zawsze będzie udział 3G zaniżony. W drodze powrotnej też wykres może wyglądać inaczej...
nadmienię iż notorycznie w erze jest "ała" jak masz telefon w UMTS to do GSM jak jest rozmowa aby za moment na DCS i czysto gra muzyka.... a po rozłączeniu hops na UMTS...

#347283  autor: robbo2k
 18 lip 2009, 21:34
Telefon w trybie standby NIE JEST STEROWANY per pasmo. I zawsze wybiera UMTS jesli jest dostepny. Wiec despera ma racje. Akurat taki pomiar ma sens.

Pawrzes wymien te miasta w ktorych to rzekomo jest UMTS ery a nie pokazal na wykresie.

Zauwaz ze w Mławie choc na mapie ery jest planowany w rzeczywistosci istnieje.
Za to w Ciechanowie telefon nie zauwazyl UMTS ale to wynikac moze z lokalizacji stacji bazowej. Jednak pociag sam w sobie jest stalowa klatka.

Tak czy siak wyniki sa jakie sa i sa sprawiedliwe

#347332  autor: Artur051
 19 lip 2009, 10:11
robbo2k pisze:Tak czy siak wyniki sa jakie sa i sa sprawiedliwe
Nie do końca. W Orange czy Plusie ten sam tel loguje się do 3g przy zasięgu nawet 2-3 kreski na 7 a w Erze 6-7 kresek. Testy sam przeprowadzalem więc wiem ;]. A wyniki sprawiedliwe nie są w związku z tym. Lepsze byłyby gdyby wybrano tryb tylko UMTS.

#347334  autor: kowcio
 19 lip 2009, 10:28
Artur051 pisze:A wyniki sprawiedliwe nie są w związku z tym. Lepsze byłyby gdyby wybrano tryb tylko UMTS.
To musiałoby być połączenie cały czas aktywne, ponieważ telefon może pokazywać że siedzi w 3G, ale zadzwonić nie zadzwonisz... Inaczej będzie to mało miarodajne.

#347342  autor: robbo2k
 19 lip 2009, 11:54
Kreski ... jak ktoś wierzy w kreski to ... żartuje sobie.

Połączenie podczas testu JEST aktywne tzn zestawione jest sesja APN.
Tylko proszę bez takich ze mimo iz pokazuje nie da się zadzwonić. Rownie dobrze
tak sie dzieje w wypadku padu uplinku w BSC czy SGPS ale nie róbcie sobie jej z nie obiektywizmem, bo szukanie dziury w całym nie ma większego znaczenia.

Co do Ery ... jak Era woli wrzucać użytkowników w czasie sesji danych do GSM ich strata.
Nikt normalny nie ustawi only UMTS w swoim modemie w czasie podróży wiec testowanie only UMTS to dopiero oderwanie się od realiów użytkowania i to dopiero jest bez sensu.

Ja rozumiem iz brak silnego GSM w Play nieco preferuje i zawyża wynik UMTSu tej sieci ale doprawdy test ma pokazać jak zachowają się modemy w czasie korzystania a nie jakieś tam hipotetyczne.

Ja rozumiem ze najlepiej by było zrobic download jakiegoś ISO przez cała podróz i zaprezentować zmiane "predkosci sciagania pliku" w funkcji czasu. Czyli ile "divixow sciagne w czasie podrozy :) ... hmmm moze kiedys ...

#347616  autor: Pawrzes
 20 lip 2009, 20:07
robbo2k, no właśnie Ciechanów i okolice jak również z wykresu wynika że telefon stracił UMTS już w okolicy PKP Warszawa Żerań a przecież dalej mijał stacje z pasmem UMTS no i przecież całe miasto jest pokryte zasięgiem UMTS.
W Erze jest to inaczej skonfigurowane, telefon wybiera w trybie automatycznym UMTS jeśli on ma odpowiedni poziom sygnału w stosunku do poziomu GSM a nie że w ogóle jest on dostępny.
Poza tym Cell Track to jest aplikacja którą absolutnie nie można nazwać bezbłędną aparaturą pomiarową...

Pozdrawiam

#347618  autor: yagi
 20 lip 2009, 20:10
Pawrzes pisze:Poza tym Cell Track to jest aplikacja którą absolutnie nie można nazwać bezbłędną aparaturą pomiarową...
Oj tak. Cuda potrafi pokazywac jesli chodzi o sile sygnalu - np. -93 dB pod samym masztem ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#347701  autor: robbo2k
 21 lip 2009, 07:53
SPokojnie w lasach za Płudami tak z Era było zawsze w trybie only UMTS tez gubił na Globtroterze sygnał UMTS i nie widze w tym nic dziwnego.

Druga sprawa to CDMA odpowiada za "lewy poziom sygnalu" w trybie UMTS,.
Dla poprawnej komunikacji z użytkownikami wymagane jest bardzo precyzyjne sterowanie moca. Stad tez w trybie UMTS siła sygnału nie ma wiekszego znaczenia dla jakosci rozmow.

CDMA to modulacja która dopuszcza przciez sygnał poniżej szumów i potrafi wyciagnac z tego sygnał uzyteczny

#347725  autor: Artur051
 21 lip 2009, 10:30
kowcio pisze:To musiałoby być połączenie cały czas aktywne, ponieważ telefon może pokazywać że siedzi w 3G, ale zadzwonić nie zadzwonisz... Inaczej będzie to mało miarodajne.
Na mojej Nokii nawet przy 1 kresce zasięgu mogę swobodnie dzwonic bez zakłóceń (3g).
Pawrzes pisze:W Erze jest to inaczej skonfigurowane, telefon wybiera w trybie automatycznym UMTS jeśli on ma odpowiedni poziom sygnału w stosunku do poziomu GSM a nie że w ogóle jest on dostępny.
Dokładnie, taka konfiguracja w Erze jest spowodowana tym, że największy nacisk PTC kładzie na jakość sieci i rozmów głosowych. I takie przechodzenie częste 3g- gsm ma na celu wyeliminowanie możliwości zerwania rozmowy - w Plusie bywa tak, że telefon nie zdąży się przełączyć w momencie gdy zasięgu 3g już nie ma i rozmowa zerwana. Ileż to razy tak już miałem w Plusie i Orange ;]

#347748  autor: Marens
 21 lip 2009, 12:54
Bardzo często w Erze mamy taką sytuację iż telefon w spoczynku jest w 2G przy słabym sygnale 3G a jak potrzebujemy transmisje danych to automatycznie przechodzi do 3G.

#347822  autor: mariusz9a
 21 lip 2009, 17:44
Artur051 pisze: w Plusie bywa tak, że telefon nie zdąży się przełączyć w momencie gdy zasięgu 3g już nie ma i rozmowa zerwana. Ileż to razy tak już miałem w Plusie i Orange ;]
A ja nie miałem tak ani razu i to w Plusie jak i w Orange. Telefon zawsze przełącza się poprawnie z 3G do 2G podczas podróży samochodem/pociągiem.
Artur051 pisze: taka konfiguracja w Erze jest spowodowana tym, że największy nacisk PTC kładzie na jakość sieci i rozmów głosowych. I takie przechodzenie częste 3g- gsm ma na celu wyeliminowanie możliwości zerwania rozmowy
Szkoda że z tą jakością i tak średnio im coś wychodzi :-/
robbo2k pisze:CDMA to modulacja która dopuszcza przciez sygnał poniżej szumów i potrafi wyciagnac z tego sygnał uzyteczny
Dlatego uwielbiam widmo rozproszone :-)

#347829  autor: darnok
 21 lip 2009, 18:09
robbo2k pisze: CDMA to modulacja która dopuszcza przciez sygnał poniżej szumów i potrafi wyciagnac z tego sygnał uzyteczny
Gwoli scislosci. CDMA to nie modulacja, a metoda zwielokrotniania dostepu z rozpraszaniem kodowym (tak jak i FDMA, TDMA to nie modulacje). CDMA najczesciej wykorzystuje modulacje QPSK (i inne pochodne z kluczowaniem fazy) oraz wszelkiego rodzaju QAM z kluczowaniem sygnalów składowych oraz OFDM.

#347935  autor: robbo2k
 22 lip 2009, 10:27
Ok sluszna uwaga. Darnok powiedz nam czy konfiguracja sieci moze nakazywac w stanie spoczynku przebywanie telefonu w okreslonej technologi GSM / UMTS i jak to jest w erze ).

#348044  autor: darnok
 22 lip 2009, 18:32
robbo2k pisze:Ok sluszna uwaga. Darnok powiedz nam czy konfiguracja sieci moze nakazywac w stanie spoczynku przebywanie telefonu w okreslonej technologi GSM / UMTS i jak to jest w erze ).
W stanie spoczynku "idle mode" sieci absolutnie nie interesuje w ktorej technologii i w jakiej celi znajduje sie telefon. W trybie spoczynku to telefon ma pilnowac zasiegu i najsilniejszej stacji w danej chwili. W momencie przechodzenia z trybu "dedicated mode" do "idle mode" dokonywana jest reselekcja celi najsilniejszej (lub innej w zaleznosci od ustawien) i w tej celi telefon pozostaje. Telefon sam powinien dbac o to ze jesli mu sie zmienia warunki radiowe i nagle inny LAC/technologia sa duzo lepsze to ma wykonac location update. Jesli uznaje ze nadal dla niego wszystko jest OK, to tylko co 2-3h siec tylko robi paging telefonu zeby sprawdzic czy dalej jest tam gdzie byl i wykonywane jest location update.
Co do tego jaka cela jest wybierana podczas reselekcji... to zalezy to od umiejetnosci planisty i osoby optymalizujacej siec. Generalnie glownym celem ma byc zmniejszenie dropow, oblozenia sektorów ruchem i zmniejszenia zbednej sygnalizacji (np pingpongiem miedzy celami). Nie mam pojecia jakie zasady przyjmuja dzialy RNP/RNO poszczegolnych sieci. Poza tym nie jestem planista.
Na reselekcje wplywa sie ustalajac sasiedztwa (np. niesymetrycznie), najczesciej takze tak ze niektorym celom daje nizsze wartosci progowe handoverow a innym wyzsze, + optymalizuje sie karne timery, czyli ze np w przeciagu 1s/5s nie mozna powtarzac proby handovera.
Jak kogos interesuje to niech poczyta 3GPP wlasnie o trybie dedicated, idle, reselection, cell criterion/ranking i takie tam. Kwestia jak to dany dostawca zaimplementowal nie jest zbyt istotna.

#348050  autor: Barciur
 22 lip 2009, 18:54
darnok pisze:jakiej celi
darnok pisze:Co do tego jaka cela
darnok pisze:ma byc zmniejszenie dropow
błagam.. piszmy po polsku...

#348105  autor: darnok
 22 lip 2009, 23:37
Barciur pisze:
darnok pisze:jakiej celi
darnok pisze:Co do tego jaka cela
darnok pisze:ma byc zmniejszenie dropow
błagam.. piszmy po polsku...
Co do dropa, moge sie zgodzic - ze to sie da jeszcze przetlumaczyc - zerwane polaczenie.
Ale podaj bardziej polska definicje "celi"?
Od razu wykresle ci - sektor - to kompletnie co innego, nosna tez co innego.
Komórka tez jest mylącym okresleniem. Szczegolnie na takim forum ogolnym :)
Czekam na propozycje :)

Ps. To naprawde sa dosc potoczne okreslenia jesli chcesz sie dogadac z kims kumatym w temacie. Jak zaczniesz zbyt po polsku gadac to cie inny Polak z branzy nie zrozumie :)
Na poczatku tez mnie dziwili okreslenia typu fonetycznie "sajt", ale z czasem sie czlowiek przyzwyczaja ;-)

#348122  autor: Barciur
 23 lip 2009, 03:44
darnok pisze:Komórka tez jest mylącym okresleniem. Szczegolnie na takim forum ogolnym :)
cell = komorka. jakos na angielskich forach wszyscy uzywaja cell mimo ze "cell" "cell phone" to komorka.. wiec jednak jak dla mnie fachowo sie powinno uzywac komorka i tyle :P

#348251  autor: darnok
 23 lip 2009, 18:38
Barciur pisze:
darnok pisze:Komórka tez jest mylącym okresleniem. Szczegolnie na takim forum ogolnym :)
cell = komorka. jakos na angielskich forach wszyscy uzywaja cell mimo ze "cell" "cell phone" to komorka.. wiec jednak jak dla mnie fachowo sie powinno uzywac komorka i tyle :P
Tak ale komórka (telefon) to takze mobile i terminal.
Dla mnie to bedzie cela i tyle ;-) Ale zycze wytrwalosci w przekonywanie innych.
To podobne pojecie do handovera. Niezbyt przetlumaczalne na polski.