Elvir pisze:Od paru miesięcy dzieje się dziwna rzecz przy wysyłaniu wiadomości MMS w Plusie. Dodam, że wcześniej było OK. Przy tych samych ustawieniach MMS i tych samych telefonach (oba działają w Plusie - abonamenty), kiedyś, gdy wysyłałem wideo MMS-a z plikiem 3GP, to docierał on do odbiorcy w niezmienionej postaci, niezależnie od tego, czy zajmował poniżej 100KB czy nawet ponad 200KB. Tak samo było z krótkim plikiem MP3. W ciągu ostatnich paru miesięcy jest tak, że wysyłany w MMS-ie plik MP3 jest konwertowany przez siec do formatu AMR, natomiast plik wideo 3GP jest konwertowany do animacji w postaci pliku GIF i do tego dźwięk w formacie 3GP.
Ktoś może wie dlaczego tak jest? Nie sądzę, że to wina terminali, bo jak już pisałem - wcześniej działało OK. Jest sens zgłaszac to do operatora? Bo de facto po co mi taki wideo MMS, skoro do odbiorcy dociera tylko nędzna animacja która wygląda jak pokaz slajdów...
Kilka dni temu nieźle się wkurzyłem, gdy wysyłając z Nokii 6120c (Orange) film w formacie 3GP o wielkości 267 KB na Nokię 3120c (Plus) odbiorca otrzymał GIFa o wielkości 44 KB. Klatki pocięte, dźwięku nie ma, pobrano opłatę jak za 3 mmsy. Napisałem reklamację do Orange i Plusa, niech wyjaśnią, kto i co kompresuje i się wytłumaczą jakim prawem ingerują w zawartość wiadomości mms, tym samym możliwe, że nie zachowują tajemnicy telekomunikacyjnej i łamią moje prawo autorskie do nagranego przeze mnie materiału.
Dzień później trochę potestowałem optymalizację wiadomości mms w sieci Plusa.
Film 3GP o wielkości 270 KB nagrany Nokią 6220c przychodzi na Nokię E51 w formacie niezmienionym. Na 3120 c przychodzi jako GIF (ok 50 KB) bez dzwięku.
Film 3GP o wielkości 270 KB nagrany Nokią E51 przychodzi na Nokie 6220c jako film 3GP, ale skompresowany do wielkości ok 90 KB. Zmniejszona jest rozdzielczość i liczba klatek. Obraz tnie się niemiłosiernie. Dźwięk jest. Nie wiem na czym polega optymalizacja (chyba na oszczędzaniu zasobów sieci), bo przecież nie chodzi o użytkowników - zwłaszcza, gdy z telefonu mniej multimedialnego (E51) wysyłam filmik na 6220c, który ma większe możliwości multimedialne. Po co to kompresują? Rozumiem, że wysyłam z Nokii E51 na Nokię 3510i - ok, niech kompresują to do GIFa, ale w sytuacji wyżej opisanej, gdzie telefony dają radę z 3GP - bez sensu. Dodam, że N3120c bez problemu odtwarza testowe pliki 3GP (nagrane na E51 lub 6220c) wysyłane choćby przez BT. Żadna kompresja nie jest potrzebna!
Oczywiście Polkomtel kasuje nadawcę za 3 mmsy (paczka 300 KB) odbiorca dostaje przetworzony i najczęściej nieczytelny kontent. Napisałem do Plusa reklamacje i czekam.
Warto temat poruszyć (może jakiś news w portalu), bo to podpada mi po pierwsze pod łamanie prawa autorskiego nadawcy (o ile oczywiście on jest autorem treści multimedialnej), po drugie jeśli ktoś coś przetwarza bez zgody nadawcy, a zmiana formatu i kompresja, to jak sądzę przetwarzanie treści multimedialnej do założonego przez programistów formatu i / lub wielkości, to może nie być właściwie zachowana tajemnica telekomunikacyjna. Poza tym uważam, że Polkomtel wprowadzając taką optymalizację (działająca wadliwie) powinien utworzyć osobny apn dla mmsów poddawanych optymalizacji (i zrobić z tego osobną pozycję w cenniku

), chyba, że dołoży wszelkich starań, żeby optymalizacja była sensowna i poprawna. A może baza IMEI-ów jest nieaktualna, bo przecież po czymś sieć musi rozpoznać jaki user ma telefon.