Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
nadmienię iż notorycznie w erze jest "ała" jak masz telefon w UMTS to do GSM jak jest rozmowa aby za moment na DCS i czysto gra muzyka.... a po rozłączeniu hops na UMTS...Pawrzes pisze:Takie testy nie są miarodajne. Po za tym w Erze preferowany w trybie standby jest bardziej GSM i na wykresie telefon akurat w trakcie tego testu nie zalogował się w wielu miejscach gdzie UMTS jest od dawna stąd dla Ery zawsze będzie udział 3G zaniżony. W drodze powrotnej też wykres może wyglądać inaczej...
Nie do końca. W Orange czy Plusie ten sam tel loguje się do 3g przy zasięgu nawet 2-3 kreski na 7 a w Erze 6-7 kresek. Testy sam przeprowadzalem więc wiem ;]. A wyniki sprawiedliwe nie są w związku z tym. Lepsze byłyby gdyby wybrano tryb tylko UMTS.robbo2k pisze:Tak czy siak wyniki sa jakie sa i sa sprawiedliwe
To musiałoby być połączenie cały czas aktywne, ponieważ telefon może pokazywać że siedzi w 3G, ale zadzwonić nie zadzwonisz... Inaczej będzie to mało miarodajne.Artur051 pisze:A wyniki sprawiedliwe nie są w związku z tym. Lepsze byłyby gdyby wybrano tryb tylko UMTS.
Oj tak. Cuda potrafi pokazywac jesli chodzi o sile sygnalu - np. -93 dB pod samym masztemPawrzes pisze:Poza tym Cell Track to jest aplikacja którą absolutnie nie można nazwać bezbłędną aparaturą pomiarową...
Na mojej Nokii nawet przy 1 kresce zasięgu mogę swobodnie dzwonic bez zakłóceń (3g).kowcio pisze:To musiałoby być połączenie cały czas aktywne, ponieważ telefon może pokazywać że siedzi w 3G, ale zadzwonić nie zadzwonisz... Inaczej będzie to mało miarodajne.
Dokładnie, taka konfiguracja w Erze jest spowodowana tym, że największy nacisk PTC kładzie na jakość sieci i rozmów głosowych. I takie przechodzenie częste 3g- gsm ma na celu wyeliminowanie możliwości zerwania rozmowy - w Plusie bywa tak, że telefon nie zdąży się przełączyć w momencie gdy zasięgu 3g już nie ma i rozmowa zerwana. Ileż to razy tak już miałem w Plusie i Orange ;]Pawrzes pisze:W Erze jest to inaczej skonfigurowane, telefon wybiera w trybie automatycznym UMTS jeśli on ma odpowiedni poziom sygnału w stosunku do poziomu GSM a nie że w ogóle jest on dostępny.
A ja nie miałem tak ani razu i to w Plusie jak i w Orange. Telefon zawsze przełącza się poprawnie z 3G do 2G podczas podróży samochodem/pociągiem.Artur051 pisze: w Plusie bywa tak, że telefon nie zdąży się przełączyć w momencie gdy zasięgu 3g już nie ma i rozmowa zerwana. Ileż to razy tak już miałem w Plusie i Orange ;]
Szkoda że z tą jakością i tak średnio im coś wychodzi :-/Artur051 pisze: taka konfiguracja w Erze jest spowodowana tym, że największy nacisk PTC kładzie na jakość sieci i rozmów głosowych. I takie przechodzenie częste 3g- gsm ma na celu wyeliminowanie możliwości zerwania rozmowy
Dlatego uwielbiam widmo rozproszonerobbo2k pisze:CDMA to modulacja która dopuszcza przciez sygnał poniżej szumów i potrafi wyciagnac z tego sygnał uzyteczny
Gwoli scislosci. CDMA to nie modulacja, a metoda zwielokrotniania dostepu z rozpraszaniem kodowym (tak jak i FDMA, TDMA to nie modulacje). CDMA najczesciej wykorzystuje modulacje QPSK (i inne pochodne z kluczowaniem fazy) oraz wszelkiego rodzaju QAM z kluczowaniem sygnalów składowych oraz OFDM.robbo2k pisze: CDMA to modulacja która dopuszcza przciez sygnał poniżej szumów i potrafi wyciagnac z tego sygnał uzyteczny
W stanie spoczynku "idle mode" sieci absolutnie nie interesuje w ktorej technologii i w jakiej celi znajduje sie telefon. W trybie spoczynku to telefon ma pilnowac zasiegu i najsilniejszej stacji w danej chwili. W momencie przechodzenia z trybu "dedicated mode" do "idle mode" dokonywana jest reselekcja celi najsilniejszej (lub innej w zaleznosci od ustawien) i w tej celi telefon pozostaje. Telefon sam powinien dbac o to ze jesli mu sie zmienia warunki radiowe i nagle inny LAC/technologia sa duzo lepsze to ma wykonac location update. Jesli uznaje ze nadal dla niego wszystko jest OK, to tylko co 2-3h siec tylko robi paging telefonu zeby sprawdzic czy dalej jest tam gdzie byl i wykonywane jest location update.robbo2k pisze:Ok sluszna uwaga. Darnok powiedz nam czy konfiguracja sieci moze nakazywac w stanie spoczynku przebywanie telefonu w okreslonej technologi GSM / UMTS i jak to jest w erze ).
Co do dropa, moge sie zgodzic - ze to sie da jeszcze przetlumaczyc - zerwane polaczenie.Barciur pisze:darnok pisze:jakiej celidarnok pisze:Co do tego jaka celabłagam.. piszmy po polsku...darnok pisze:ma byc zmniejszenie dropow
cell = komorka. jakos na angielskich forach wszyscy uzywaja cell mimo ze "cell" "cell phone" to komorka.. wiec jednak jak dla mnie fachowo sie powinno uzywac komorka i tyledarnok pisze:Komórka tez jest mylącym okresleniem. Szczegolnie na takim forum ogolnym
Tak ale komórka (telefon) to takze mobile i terminal.Barciur pisze:cell = komorka. jakos na angielskich forach wszyscy uzywaja cell mimo ze "cell" "cell phone" to komorka.. wiec jednak jak dla mnie fachowo sie powinno uzywac komorka i tyledarnok pisze:Komórka tez jest mylącym okresleniem. Szczegolnie na takim forum ogolnym