• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #346993  autor: Gamper
 16 lip 2009, 23:21
Mam pytanko do kogoś obeznanego: mam Nokie 5800 i, niestety, zachciało mi się coś sprawdzić na mapie Poznania. Kliknąłem ikonkę Mapy, pojawiło się pytanie o dostęp do sieci. Nie zgodziłem się, sprawdziłem to co chciałem na mapie, zamknąłem aplikację. Gdy sprawdzałem potem swoje konto na stronie ERY okazało się, że ERA pobrała sobie opłatę 2 x 0,72 gr. Czy to ... normalne? Oczywiście, nie chodzi o głupie złoty ileś tam, ale o sam fakt. Dodam, że gdy w telefonie nie było karty SIM miałem dostęp do tej konkretnie mapy. No, ale chyba nie będę przed każdym skorzystaniem z niej wyciągał karty?

#347210  autor: thonka
 18 lip 2009, 14:22
nie jest to wina ery, a samego telefonu i niewiedzy - niestety...

sprawdz w ustawieniach czy przypadkiem nie masz wlaczonej opcji agps (ustawienia -> ogolne -> pozycjonowanie). jest to usluga polegajaca na pobraniu z internetu ok. 2-3kb danych o polozeniu satelit, by telefon szybciej zlapal sygnal.

domyslnie agps jest wlaczone, a mapy nokii niestety (rowniez domyslnie) zaraz po uruchomieniu korzystaja z chipu gps i probuje pokazac aktualna pozycje na mapie co wiaze sie z automatycznym pobraniem tych danych.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#347280  autor: Gamper
 18 lip 2009, 21:24
Dzięki za wyjaśnienie. Muszę się przyznać, iż rzeczywiście nie miałem wiedzy w tym temacie. Teraz już wszystko jasne. Jeszcze raz dzięki, thonka.