• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #347087  autor: atena
 17 lip 2009, 18:30
Witam serdecznie.
Mam zapytanie odnośnie nowych przepisów przechodzenia z sieci do sieci z zachowaniem numeru.
13.07.2009 przeszłam z abonamentu w sieci PLUS po upływie okresu na jaki została zawarta umowa w PLUS na kartę POP ORANGE z zachowaniem numeru.
Wszystko wydawało się oczywiste, dopóki nie dali mi do podpisania oswiadczenia, w którym to oświadczam że jestem świadoma konsekwencji w tym finansowych wynikających z rozwiązania umowy z dotychczasowym dostawcą itd.....
i że dokonuję przeniesienia numeru z zachowaniem okresu wypowiedzenia przewidzianego umową z dotychyczasowym dostawcą.
Czy to napewno jest zgodne z prawem??? Nie dowierzam tym konsultantom
pozdrawiam
atena

#347090  autor: roni_
 17 lip 2009, 18:41
Zapytaj tych konsultantów jaka jest wysokość tej kary i dlaczego masz ją płacić jeśli skończyła ci się już umowa.

#347101  autor: osachorzow
 17 lip 2009, 19:39
atena, spokojnie ;) to taki standardowy druczek (zapewne wymóg ustawy) w którym oświadczasz że znasz ewentualne konsekwencje... ja przechodziłem z taktaka do play (czyli między prepaidami) a i tak musiałem podpisać taki papierek. Tam nie jest przecież napisane że musisz zapłacić jaką karę. To ma być prysznic dla tych co tydzień po podpisaniu umowy chcą przenieść i potem powiedzieć, że nie wiedzieli w ogóle że jakaś kara może być ;)

#347160  autor: express100
 18 lip 2009, 01:40
Nie bój się i przenoś! To standardowy druk.

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#347181  autor: dominik920
 18 lip 2009, 12:01
Dokładnie tak jak rozmówcy powyżej już napisali jest to standardowy druk i nie grożą Ci żadne konsekwencje bo przenoszenie numerów jest bezpłatne.

#347215  autor: thonka
 18 lip 2009, 15:06
dominik920 pisze:nie grożą Ci żadne konsekwencje bo przenoszenie numerów jest bezpłatne.
tu nie chodzi o koszt przeniesienia numeru, tylko o oplate w razie rezygnacji, gdy jeszcze umowa trwa, co czasem moze byc dosc spora kwota...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet
 #347254  autor: despera
 18 lip 2009, 18:08
atena pisze:Witam serdecznie.
Mam zapytanie odnośnie nowych przepisów przechodzenia z sieci do sieci z zachowaniem numeru.
13.07.2009 przeszłam z abonamentu w sieci PLUS po upływie okresu na jaki została zawarta umowa w PLUS na kartę POP ORANGE z zachowaniem numeru.
umowa z siecia PLUS 13.07.2009 - została "wypełniona" przeszła na czas NIE oznaczony - idziesz do konkurencji podpisujesz i :

1 wersja - PLUS uwalnia numer naliczając abonament za 30dni + okres do konca najbliższego okresu rozliczeniowego

2 wersja - PLUS PO okresie wypowiedzenia 30 dni + dni do końca okresu rozliczeniowego - o północy "zwalnia" numer

która opcja zostanie zastosowana zależny od nich - otrzymasz SMS na jaki dzień przeniesienie się odbędzie

PS> na umowie masz datę podpisania i końca jej - po tej drugiej dacie nie ma kosztu przeniesienia numeru - ewentualnie koszt startera - i podczas jednej wizyty tylko play się chrzani ze 2 są potrzebne....

#347465  autor: atena
 19 lip 2009, 23:05
dzieki serdeczne za odpowiedzi