• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #346860  autor: acess
 15 lip 2009, 22:55
Witam , jak komórki "żrą" transfer ? powiedzmy taka strona wp.pl po pełnym wczytaniu ile bierze z tych 5MB ? SZACUNKOWO -warto kupić ten pakiet za 5 zł miesięcznie ? czy nie

ile tak wogole tego jest, gdyz ja nigdy z komorki neta nie uzywalem i nie wiem jak tam "idzie" SZYBKO transfer

#346870  autor: elrond
 15 lip 2009, 23:35
To zależy. Głównie od tego jaki masz telefon i czy używasz przeglądarki wbudowanej w telefon czy Opery Mini (ewentualnie Opery Mobile jeśli mówimy o telefonie z OS). Przeglądarki wbudowane ciągną tyle danych ile rzeczywiście dana strona ma- przede wszystkim pobierają pełnowymiarowe obrazki, co biorąc po uwagę mały ekran telefonu jest niekorzystne (tym bardziej posiadając pakiet tylko 5 MB). Wielkości niektórch stron z obrazkami mogą być liczone w MB więc jest to sporo.

Uzywając natomiast Opery w telefonie redukuje sie znalcznie ilość danych - wszystko jest pomniejszane do wielkości jakie dobrze wyglądają w telefonie, obrazki są dużo mniejsze a wszystko wyglada jak na komputerze. Ładowanie stron zatem przebiega znacznie szybciej. Przykładowo strona głowna Forum Telepolis bez obrazków ma 50 KB i jest jedną z większych.

Teraz co do pakietu 5MB... używam go, bo sporadycznie potrzebuje zajrzeć do internetu i 5 MB na takie awaryjne przeglądnięcie kilku stron co parę dni, sprawdzenie maila, może włączenie komunikatora wystarcza spokojnie. I się opłaca biorąc pod uwagę zbójeckie ceny internetu w większości ofert w Play. Ja posiadam jednak abonament i dane są rozliczane co 1 albo 10 KB (już nie pamiętam). Słyszałem natomiast że w Play Fresh są rozliczane co 100 KB - choć nie wiem czy to prawda. Wówczas należałoby sie bardziej zastanowić nad jego opłacalnością. Do przeglądania stron - jeszcze by był, ale sprawdzenie poczty (co pobiera od kilku do może 50 KB) jest nieopłacalne bo traci się niezużyte dane z pakietu.

#346877  autor: acess
 16 lip 2009, 00:07
Hmm dzięki

używam telefonu nokii 3120 classic. ekran 2mpx

i mini opera coś łącznosci nie moze chwycic ;/

wiec korzystam tak naprawde nie wiem z czego :D

klikam z komórki przycisk "0" i się włącza jakaś tam przeglądarka , wpisuje adres strony i jest git wyszukuje strony i obrazki pomniejsza tak jak pisales co do mojego ekranika.

#346879  autor: elrond
 16 lip 2009, 00:46
acess pisze:klikam z komórki przycisk "0" i się włącza jakaś tam przeglądarka , wpisuje adres strony i jest git wyszukuje strony i obrazki pomniejsza tak jak pisales co do mojego ekranika.
No właśnie tego nie jestem pewien... możliwe że pomniejsza, ale może ściągać je w pełnych rozmiarach więc transfer może być duży.

Co do Opery Mini. Nie znam sie na Nokiach, ale ta przeglądarka napewno nie będzie działać na zwykłym profilu WAP na jakim działa standardowa przeglądarka w telefonie. Nie wiem na jakim jesteś poziomie zaawansowania jesli chodzi o ustawienia, ale w profilach internetowych należałoby utworzyć nowy profil INTERNET. Nie wiem dlaczego Play nie udostępnia go w automatycznej aktualizacji.
Jak ci sie chce i potrafisz to trzeba utworzyć profil następujący:
- nazwa: Internet
- nazwa punktu dostępu (APN): internet
- uwierzytelnianie: BRAK, a co za tym idzie pola nazwy użytkownika oraz hasła mają być puste
- protokoł: HTTP (żeby tu nie było WAPu albo czegoś innego).

Zatwierdzasz i później trzeba znaleźć Operę Mini, najechac na nią (ale jej nie włączać) i wejść w ustawienia. Tam gdzies będzie wybór profilu internetowego - zaznacza sie więc nowoutworzony INTERNET.
I ma działać.

(trafiłeś na dobry dzień, ze mi sie chciało to wszystko tłumaczyć :wink: )