• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #346067  autor: norbib
 12 lip 2009, 10:47
Witajcie
Mam pewien problem otóż niedawno (tydzień temu) zabrałem w play nokię 6220 clascic, wszystko było ładnie aż do momenty gdy sprzedałem starą komórkę i chcąc przełożyć kartę plusa bo pozostało mi 20 dni do przeniesienia numeru, wyskoczyło mi komunikat że nieważna karta sim (co jest rzeczą dziwną bo na telefonie kuzyna który nie ma simolcka dział poprawnie) wg mnie oznacza to jedno ze play w nowych telefonach ma simlocki i leci z nami w kulki, jeśli macie możliwość sprawdźcie czy tak jest lub napiszcie czy się mylę w moich rozważna. W poniedziałek idę do salonu play by zdjęli mi blokadę (chyba jeszcze to obowiązuje). Pozdrawiam i ostrzegam przed taką jak ja zrobiłem głupotą – nie sprawdzenia czy drugi telefon posiada simlocka przed sprzedaniem dotychczasowego telefonu.
Pozdrawiam norbib
Ostatnio zmieniony 12 lip 2009, 11:08 przez norbib, łącznie zmieniany 1 raz.

#346099  autor: elrond
 12 lip 2009, 13:26
Nie był bym taki pewien czy komunikat że karta sim jest nieważna oznacza simlocka... Spróbuj włożyć jakąś inną kartę i wtedy sie przekonasz.

Ciężko powiedzieć, że Play leci w kulki. Zdejmuje simlocki za darmo i wciąż tylko W CZĘŚCI nowych telefonów simlocków fabrycznie nie ma. Trzeba to sprawdzić przy zakupie, bardzo często sprzedawcy sie pytają czy chcemy ściągnąć od razu simlocka jeśli jest. Ty (jeśli rzeczywiście chodzi o simlocka) pewnie trafiłeś na telefon jeszcze nie odblokowany, więc nie wiem w czym problem - w salonie zdejmą go bez problemu. Mi kilka tygodni temu udało sie kupić u nich F480 już bez simlocka, ale wciąż są na magazynach telefony zablokowane.

#346155  autor: Orfi
 12 lip 2009, 18:21
Idź do Playa, zdejmą to szybko, kodem i po problemie. Wyświetlany komunikat, zwłaszcza, w symbianowych Nokiach oznacza założonego simlocka.

Orfi

#346199  autor: zysiek9
 12 lip 2009, 20:52
to w Play też można z każdego telefonu zdjąć sim lock za darmo i nie tracąc gwarancjii ? Myślełem ,że tylko w Erze.

#346207  autor: nemo2009
 12 lip 2009, 21:21
Nokie 6220c mają simlocki i są obrandowane na dodatek,mimo,że są to telefony dopiero co wprowadzone na rynek.Były przedtem sprzedawane jako telefony na życzenie,więc niepowinny mieć blokady.Z tego wynika,że Nokia przygotawała te telefony dlaPlaya dużo wcześniej.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#346254  autor: Matyk
 13 lip 2009, 08:54
ERA i PLAY ściąga simlocki ze swoich telefonów...
Jeśli zdarzyło się tak że masz simlocka na swoim tel idz do najbliższego salonu PLAY i ściagną Ci go za darmo na miejscu :)
Widocznie trafiłeś na tel który był już zablokowany simlockiem :)
W takim razie play ściąga go bez konsekwencji nie tracąc dwu letniej gwarancji producenta :)

#346513  autor: b@sho
 14 lip 2009, 13:43
Sprawa jest prosta, w Play ściagąją simlocki za darmo, jednak nie informują o tym klienta. Byłem świadkiem takiej rozmowy gdzie sprzedawca dawał kobiecie do abo telefon z simlockiem, mówiąc, że tak musi być. Jako, iż nie lubie takiego wciskania głupot ludziom odezwałem się, mówiąc jak może tak ludzi oszukiwać, twierdzać, że simlock musi być. Facet był lekko zmieszany, próbował się bronić argumentami, ale mu coś nie wychodziło. Na końcu stwierdził, że oni ściągają za darmo simlocki, ale tylko na prośbę klienta. Jeśli klient tego nie zarząda to otrzymuje tel z simlockiem. Sprawa oczywiście może dotyczyć tylko tego jednego punktu, ale jak widzę raczej nie i zdarzają się takie sytuacje także gdzie indziej.

Musisz pójść do salonu play i załatwić tą sprawę.

Co do simlocków społeczeństwo jest strasznie niedoinformowane. Np. darmowe ściągnięcie simlocka po zakończeniu okresu umowy w każdej sieci poprostu się należy, jednak ile tak naprawe % ludzi o tym wie. Ostatnio zauważyłem, że bardzo mało.

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#346584  autor: Lukaszsz
 14 lip 2009, 18:59
b@sho pisze:Np. darmowe ściągnięcie simlocka po zakończeniu okresu umowy w każdej sieci poprostu się należy, jednak ile tak naprawe % ludzi o tym wie
Hmm, skoro tak jest ze po umowie sciagaja za darmo to musze isc do Orange z moja stara E50 aby móc jej używać w Play Fresh :D

Tylko czy Orange ma to zapisane gdzieś w regulaminie, czy jakimś innym dokumencie? Po prostu w salonie mogą powiedziec ze nic takiego nie ma jak im na papierku nie pokaże...

#346587  autor: kowcio
 14 lip 2009, 19:20
Lukaszsz, w Orange taka operacja kosztuje 77 PLN. To jakieś bzdury są.

#346611  autor: Lukaszsz
 14 lip 2009, 20:53
Hmm, myślałem ze 77 zł to w trakcie umowy, no ale już nie będę dalej ciągmął OT :)

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8

#346756  autor: tajniak
 15 lip 2009, 15:09
Skoro jest o simlockach to zadam króciutkie pytanie: Czy mając simlocka Plus mogę przejść do mbank mobile? (mi się wydaje, że na 90% tak)

#346761  autor: jurak
 15 lip 2009, 15:30
Możesz spokojnie. Karta mBanku na telefonie z Plusa będzie działać.

#346763  autor: elrond
 15 lip 2009, 15:38
tajniak pisze:Skoro jest o simlockach to zadam króciutkie pytanie: Czy mając simlocka Plus mogę przejść do mbank mobile? (mi się wydaje, że na 90% tak)
jurak pisze:Możesz spokojnie. Karta mBanku na telefonie z Plusa będzie działać.
Od kiedy...? :roll:

#346765  autor: DevilishChaos
 15 lip 2009, 15:57
problem jest taki ze na nie zadane pytanie nie mozna odpowiedziec... a podejrzewam ze nie pytales czy tel ma simlocka... co do tych akurat nokii to przewaznie pochodza one z poprzednich dostaw, kiedy jeszcze byly one jeszcze z simlockami... wystarczy podejsc do salonu i zdejma ci w 2 min...

#346865  autor: b@sho
 15 lip 2009, 23:11
Jakie bzdury, o czym wy gadacie... Warunkiem jest posiadanie dokumentów, że telefon został zakupiony u operatora, a umowa którą podpisaliście wygasła z przyczyny naturalnej. Z reguły podbita gwarancja wystarcza, ewentualnie umowa którą podpisaliście. Nie wypowiadam się o orange, ale skoro tak jest w Erze, Plusie i Playu to wątpie żeby w Orange było inaczej...

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#346980  autor: nemo2009
 16 lip 2009, 22:25
W Orange nie ściągaja simlocków za darmo,nawet po skończonej umowie terminowej. Pan Jabczyński kiedyś się wypowiadał w tej sprawie.Powiedział,że to zaszczyt być w sieci Orange i mieć simlocka w telefonie kupionym w sieci Orange.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#346989  autor: Mordrag
 16 lip 2009, 23:00
Ciekawe czy Pan Jabczyński też ma zaszczyt używać zawieszającego, przestarzałego softu orange.

#347164  autor: express100
 18 lip 2009, 03:11
To niestety prawda, że Orange nie ściąga simlocków nawet po zakończeniu umowy. Tylko magiczne 77zł. Bo wg WJ "zderzając dofinansowanie telefonów z ekonomią i konkurencją, nie możemy ściągać SL, bo musielibyśmy zmniejszyć dotacje na telefony, a z naszej wiedzy wynika, że niski odsetek ludzi nie chce mieć SL i wolą aby telefon był tańszy"
Ja bardzo lubię Wojtka, ale denerwuje mnie takie gadanie. No niby to jego zadanie bronić decyzji "góry". Wg mnie powinien dużo więcej zarabiać niż teraz (nie wiem ile teraz zarabia), bo musi się namęczyć żeby takie głupoty napisać, bo to mądry człowiek.
Przepraszam za OT i pozdrawiam!

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c