• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #345842  autor: Verbatino
 10 lip 2009, 23:50
Witam,

Jestem abonentem sieci Play. Właśnie otrzymałem rachunek za moje telefony. Do koperty dołączono informację o zmianach w regulaminie. Zmian jest wiele, więc je pominę. Istotny natomiast dla mnie jest fakt, że najpierw Play reklamuje "Wypowiedzenia bez konsekwencji", po czym sam dokonuje zmian w regulaminie i dopisuje:

"Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art. 60 a ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz 1800, z późn. zm.), w przypadku braku akceptacji zmian przedstawionych powyżej przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych ("Umowa") w terminie 14 dni od otrzymania przez Państwa niniejszego pisma. Jednakże zwracamy uwagę, że proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa i w związku z tym, w razie skorzystania przez proponowane zmiany wynikają bezpośrednio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa i w związku z tym, w razie skorzystania przez Państwa z prawa do wypowiedzenia Umowy przed upływem czasu określonego, na jaki Umowa została zawarta, P4 sp. z o.o. ma prawo dochodzić od Państwa opłaty specjalnej/kary umownej w wysokości nieprzekraczającej równowartości ulgi przyznanej Państwu, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia Umowy do dnia jej rozwiązania."

O ile wiem, ostatnio w prawie telekomunikacyjnym dokonano jedynie zmian nt. roamingu. Zmiany w regulaminie play nie dotyczą roamingu, np:

"W przypadku Umowy zawartej na czas określony, której zawarcie wiązało się z przyznaniem Abonamentowi przez Operatora ulgi, Operator jest uprawniony żądać kary umownej z tytułu rozwiązania umowy przez Abonenta lub przez Operatora z przyczyn leżących po stronie Abonenta przed upływem okresu, na który umowa została zawarta, w wysokości nieprzekraczającej równowartości ulgi przyznanej Abonentowi i pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia Umowy do dnia jej rozwiązania."

Co o tym myślicie ? Z czystej ciekawości musiałem zapytać :-)
Osobiście uważam (zresztą jak większość moich znajomych), że Play już nie jest tak atrakcyjny. Porządnej oferty nie ma. Z ofertą telefonów też kicha. Stare modele, żadnych nowości - typu nowe modele HTC, o iPhone-ach nie marząc. Jeśli jest coś już w miarę dobrego (od biedy) to nie ma na magazynie - typu nokia 6220 (dzisiaj pytałem). Ceny samych telefonów też już nie takie konkurencyjne.

#345845  autor: kwistas
 11 lip 2009, 00:17
Verbatino, jeszcze raz sobie porównaj oferty innych operatorów do tego ceny słuchawek i wtedy zrozumiesz że jednak Play daje lepsze warunki niż taki Orange. Oczywiście profil rozmowy się liczy, ale w przedziale rozmów do wszystkich sieci Play wygrywa.
Telefony są dość atrakcyjne, HTC są i iSajs można zapomnieć, bo operatorzy mają je na wyłączność, symbianowych nokii jest sporo, dotykowych samsungów, LG, nowości SE też. Nie widzę różnicy między ofertą innych, a Play. Oczywiście z dostępnością jest czasami ciężko lecz ceny telefonów w atrakcyjnych abonamentach wymiatają konkurencje.

Wszystko zależy od UKE, myślę że jeśli UKE zależy na kasie to da jakieś tam kary i za tzw. haki też ukarzę. :wink:

#345871  autor: Verbatino
 11 lip 2009, 11:07
kwistas pisze:Verbatino, jeszcze raz sobie porównaj oferty innych operatorów do tego ceny słuchawek i wtedy zrozumiesz że jednak Play daje lepsze warunki niż taki Orange. Oczywiście profil rozmowy się liczy, ale w przedziale rozmów do wszystkich sieci Play wygrywa.
Telefony są dość atrakcyjne, HTC są i iSajs można zapomnieć, bo operatorzy mają je na wyłączność, symbianowych nokii jest sporo, dotykowych samsungów, LG, nowości SE też. Nie widzę różnicy między ofertą innych, a Play. Oczywiście z dostępnością jest czasami ciężko lecz ceny telefonów w atrakcyjnych abonamentach wymiatają konkurencje.

Wszystko zależy od UKE, myślę że jeśli UKE zależy na kasie to da jakieś tam kary i za tzw. haki też ukarzę. :wink:
Z tym HTC i iPhonem to raczej nie masz racji...
Jeśli chodzi o symbianowe nokie to tak jak mówiłem 6220 na magazynach już podobno nie mają, a w ofercie nie widzę nowych modeli nokii. Dotykowe Samsungi może i ładne z wyglądu, ale zero funkcjonalności jeśli chodzi o moje wymagania. LG w każdej formie dla mnie to crap - zresztą moi znajomi już mieli problemy z 2oma różnymi modelami LG. Nowości SE - no cóż, trzeba przyznać, że od kilku miesięcy SE nie wydaje nic ciekawego, a PLAY ma ofertę z najświeższymi modelami, ale osobiście już nie chcę SE.

Przykładowo nokia e75 :

http://skrzydelko.pl/szukaj/index.php?m ... &t=454&s=2

Bida z nędzą.

Zresztą widzę, że na forum są posty nt. Play stawiające operatora w niezbyt korzystnym świetle. Trzeba się zastanowić nad przejściem do innej sieci.

#345908  autor: Marens
 11 lip 2009, 13:16
Play ma tanie połączenia ale beznadziejną jakość usług .
Testowałem dziś rano roaming i w abonamencie bez taniego roamingu we wszystkich Czeskich sieciach gadka nie można zrealizować tego połączenia (Vodaphone, O2, T-Mobile). Po włączeniu taniego roamingu pluł się, że nie można zrealizować połączenia ale po 3-4 próbach zadziałało. Teraz z znienawidzonego przez część tak taka dzwonimy +48numer telefonu i dzwoni za pierwszym razem ze wszystkich sieci?

To co lepiej mieć 1,60zł/min na wychodzące i modlić się aby nie było błędu czy takiego TakTaka gdzie jest 2,35zł/min i pewność połączenia?

#345975  autor: yagi
 11 lip 2009, 19:31
Marens pisze:takiego TakTaka gdzie jest 2,35zł/min i pewność połączenia?
A Eurotaryfa? W koncu pisales ze jestes w roamingu...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#345982  autor: kwistas
 11 lip 2009, 20:15
Verbatino, wejdź sobie na http://web.playmobile.pl/pl/telefony/index.html i naciśnij na HTC ;-)

Reszta telefonów też będzie lecz, nie jest ich tak wiele jak u innych, bo tutaj modele są tanie w tanich abonamentach i dlatego ich magazyny są na bieżąco czyszczone. Kwestia zamówienia i telefon też będzie.

Przykładowo Nokia E63:

http://skrzydelko.pl/szukaj/index.php?m ... &p=2&t=437

U W3 bida i nędza, ale cie tam nie będę przekonywał jak dla Ciebie się liczy "prestiż" i wolisz przepłacać to proszę bardzo.

Marens dobrze, opowiadaj dalej bajki, gdzieś tydzień temu byłem przy granicy słowackiej i jechałem na roamingu sieci T-mobile SK (przez przypadek, ale za to straciłem 3zł), jakość była idealna, czeska też gdzieś 3 miesiące temu nie było problemu. :wink:

#345984  autor: pprzemo
 11 lip 2009, 20:44
hmm nie ma to jak powybrzydzac:) idziesz do salonu mowisz ze chcesz podpisac umowe na dany telefonik i jak go nie ma na magazynie to ci go sciagna spod ziemi [innego salonu]
gora 3 dni i grzecznie zadzwonia ze mozesz przyjsc:)
ja tez mialem problem z 6220c i po 3 dniach telefonik i odebralem koma a do tego dolozyli gratis karte 4GB :-D niby nic a 50zl oszczednosci...
Ceny samych telefonów też już nie takie konkurencyjne.
masz racje nokia 6220c za 1 zl lub 49zl w taryfie 45 to nieatrakcyjna oferta :lol: wiec idz do plusa oni maja tanie komy :twisted:

#346121  autor: Verbatino
 12 lip 2009, 14:56
kwistas Chodziło mi o nowe modele htc :) Touch Diamond 2, Touch Pro 2 ...
Jeśli chodzi o te magazyny to mnie poinformowano w przypadku 6220 tak : "Nie ma i nie będzie na chwilę obecną" ...
E63 mnie nie interesuje...

pprzemo to co wyżej :)

#346252  autor: waeren
 13 lip 2009, 08:22
Odbiliście od tematu, jak to jest w końcu z tym regulaminem w Play, ten temat rozwińcie czy da się rozwiązać bez kary czy nie?

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#346256  autor: tomko111
 13 lip 2009, 09:30
waeren, nie ma możliwości rozwiązania umowy bez ponoszenia kary, zmiana regulaminu została wymuszona przez prawo. :)

#346269  autor: szczurek1176
 13 lip 2009, 10:40
W Plusie zmiana regulaminu też była wymuszona przez prawo a umowę możnabyło zerwać bez żadnej konsekwencji.

#346308  autor: tomko111
 13 lip 2009, 14:29
Ale od 6 lipca obowiązuje nowe prawo - nie można zerwać umowy bez konsekwencji, jeżeli zmiana jest korzystna dla abonenta.

#346320  autor: szczurek1176
 13 lip 2009, 15:28
Ale jeśli ja podpisywałem umowę przed 6 lipca to zmiana ta również mnie dotyczy? Czy prawo może działać wstecz?

#346322  autor: misiek_tarnow
 13 lip 2009, 15:42
no to jaką karę płacę dajmy na to rozwiązując umowę play abonament 65 zł miesięcznie, jaka wysokośc kary mnie obowiązuje?

#346331  autor: tomko111
 13 lip 2009, 16:30
misiek_tarnow, jest to zależne od ilości miesięcy które pozostały Ci do końca umowy.

#346353  autor: roni_
 13 lip 2009, 18:09
Ale jeśli ja podpisywałem umowę przed 6 lipca to zmiana ta również mnie dotyczy? Czy prawo może działać wstecz?
Prawo nie działa wstecz. Jeśli by play zmienił regulamin przed 6 lipca i ty byś przed 6stym rozwiązał umowę to play nie mógłby teraz na ciebie nałożyć kary.

#349301  autor: sieski88
 29 lip 2009, 13:21
kurde juz sie z tym wszystkim pogubilem czy moge zerwac umowe jak podpisalem ja w styczniu ?? czy bede placil kare bo z tego pisma co przyslal play nic nie idzie zrozumiec ;/

#349314  autor: jastrzomb_nocny
 29 lip 2009, 13:44
Panie Panowi
6 lipca 2009 w Dzienniku Ustaw zostało opublikowane nowe Prawo Telekomunikacyjne.
Nowelizacja tego prawa nastąpiła na wniosek i za zgodą UKE
Nowelizacja mówi między innymi, że po tej dacie - 6 lipca 2009 operatorzy mogą wprowadzać zmiany w Regulaminach Świadczenia Usług a Klienci nie mogą z tego powodu wypowiadać tych umów i nie ponosić kary za wcześniejsze zerwanie umowy.
Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Jastrzomb Nocny

Jeżeli potrzebujesz pomocy w zakresie telefonii komórkowej lub smart/palmfonów to pisz zawsze chętnie pomogę :-)

#349522  autor: fener
 30 lip 2009, 16:21
Moze mi ktos powiedziec to jesli zerwe ta umowe to ile zaplace?
Mam 2 abonamenty w Play podpisane w lipcu i sierpniu tamatego roku. Pierwszy 55 zl na 2 lata (w tym przez pol roku nie placilem abonamentu poniewaz taka promocja byla) i drugi to 40 zl tez 2 lata i taka sama promocja jak wyzej.

#349541  autor: jastrzomb_nocny
 30 lip 2009, 18:42
Zadzwoń do BOK-u to Ci powiedzą
Kwota wynika z regulaminu świadczenia usług telekomunikacyjnych P4 operatora sieci Play, udzielonego Ci rabatu w ramach promocji. Kwota musi być proporcjonalna do okresu który pozostał Ci w Play zgodnie z nowymi zapisami w Prawie Telekomunikacyjnym.
Więc najlepiej zrób zgłoszenie na swoim koncie telefonicznie, lub via play24 a dostaniesz odpowiedz.
Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Jastrzomb Nocny

Jeżeli potrzebujesz pomocy w zakresie telefonii komórkowej lub smart/palmfonów to pisz zawsze chętnie pomogę :-)