mam pytanie, czym sie roznia nadajniki orange od plusa /ery nie sprawdzalem/. mam tel. z usa /motka v3/. na simie plusa mam skaczacy od 0 do fulla zasieg i jedynie na zewnatrz budynkow, czasem tylko w srodku. poza miastem komorka jest martwa. wczoraj wlozylem sim orange i mam full zasieg w miescie bez roznicy - w budynku, poza budynkiem. jeszcze nie wyjechalem poza miasto, wiec nie wiem jak to bedzie z zasiegiem na wsi. ktos sie orientuje skad ta roznica na nadajnikach operatorow? wpływ centertela?
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Motka V3 wersja GSM jeśli nie ma ustawionych częstotliwości amerykańskich musi działać i na GSM900 i na 1800,bo inaczej to jest cud.
to chyba oczywiste ze skoro jest z usa to ma...fenix189 pisze:Motka V3 wersja GSM jeśli nie ma ustawionych częstotliwości amerykańskic

Orange ma wieksza czesc sieci w DCS a Plus i Era uzywaja wiecej 900 + 1800... Orange tez ma 900 ale w wiekszosci ich siec to 1800.
aloha, wygląda na to, że telefon korzysta tylko z częstotliwości 1800MHz. Jest ona wykorzystywana przez polskich operatorów tylko w miastach. Dlatego poza miastem, gdzie przeważnie jest zastosowane 900MHz, komórka jest martwa. A co do różnic, to Orange przeważnie w miastach ma 1800MHz (ale nie tylko), a Plus 900MHz lub stacje dualne 900+1800 MHz. Z tym, że telefon w stanie czuwania w Plusie (rzadziej w Orange) niemal zawsze jest zalogowany do 900MHz, a do 1800MHz jest przerzucany jedynie w czasie rozmowy. Wynika to z tego, że timeslot przeznaczony do sygnalizacji pracuje w paśmie 900MHz i telefon po prostu nie widzi pasma 1800MHz.
Wg BTSearch w Krakowie ilość stacji przedstawia się tak:
Orange
900 MHz - 15 (większość to pikokomórki)
1800 HMz - 78
900/1800 MHz - 67
Plus
900 MHz - 52
1800 MHz - 26
900/1800 MHz - 25
Twój telefon może korzystać tylko z tych podkreślonych. Stąd wynikają różnice. Dodatkowo pasmo 1800MHz jest bardziej tłumione od 900MHz, dlatego wewnątrz budynków sygnał może zanikać.
Wg BTSearch w Krakowie ilość stacji przedstawia się tak:
Orange
900 MHz - 15 (większość to pikokomórki)
1800 HMz - 78
900/1800 MHz - 67
Plus
900 MHz - 52
1800 MHz - 26
900/1800 MHz - 25
Twój telefon może korzystać tylko z tych podkreślonych. Stąd wynikają różnice. Dodatkowo pasmo 1800MHz jest bardziej tłumione od 900MHz, dlatego wewnątrz budynków sygnał może zanikać.
Nie bardzo rozumiem jak V3 może jeśli ma ustawione częstotliwości Europa/Azja (900/1800) lub Auto korzystać tylko z tej drugiej.To co w danej chwili ma najsilniejsze,co akurat jest pod "nosem",z tego musi korzystać a nie odmawiać posłuszeństwa i pokazywać Brak sieci.W USA wyszła nie jedna wersja V3 ale jeśli to nie model V3c/V3m dla sieci CDMA to ustawienie częstotliwości europejskich nie może powodować,że tel. nie chce przechodzić na 900MHz.
ja niestety nie wiem. sam sie zdziwilem po powrocie do pl, ze moja motka nie chce hulac jak nalezy. jak ja kupowalem to parametry miala /a przynajmniej tak bylo napisane tam gdzie ja kupowalem/ takie jak jej odpowiedniczka w europie. w pl serwisie nic nie wskorali. powiedzieli, ze nie bedzie hulac i tyle. chyba nie wiedzieli tego co ezaq
, ze orange uzywa innych stacji /przynajmniej w miescie/ 

To ci dali odp. w serwisie na poziomie ekspertów od zbierania kartofli chyba... Oczywiście,Orange jedzie na 1800MHz przede wszystkim ale nawet gdyby jechali po 5 różnych częstotliwościach to mając je w tel.musiałby on ich używać.Może antena,cały ten moduł anteny nawala?...
nie wydaje mi sie, zeby cos padalo. zaraz po wyladowaniu mialo by sie cos popsuc? raz ja wzialem do azji i miala wszedzie taki zasieg jak w usa i teraz w orange. dzisiaj mialem wyjazd do zawiercia przez olkusz i ani razu nie stracila zasiegu. na simie plusa nie znalazla zasiegu.
ooo, widze, ze bawisz sie cos komorkami. jak ci sie chce to z checia skorzystam z pomocy. a nuz znajdziesz panaceum...
03.02
R26111LD_U_96
71.95R
jest brandowany. siec cingular. w sumie tylko przez to probuje ja miec na rozruchu, bo graficy z cingulara odwalili kawal dobrej roboty. imho, najladniej zbrandowany telefon jaki do tej pory mialem.
03.02
R26111LD_U_96
71.95R
jest brandowany. siec cingular. w sumie tylko przez to probuje ja miec na rozruchu, bo graficy z cingulara odwalili kawal dobrej roboty. imho, najladniej zbrandowany telefon jaki do tej pory mialem.
Mogłeś od razu sprecyzować... V3 to jest owszem ale V3xx raczej to raz a dwa zapewne V3xxr.Nie ma najmniejszych szans u nas w Polsce żebyś wgrał nie brandowany soft do tej wersji.Powinien być na amerykańskich serwisach.Szczerze nawet nie wiem gdzie sprawdzić pełną specyfikację tego modelu z końcówką r,nie widziałem nigdy osobnego opisu,bo być może jest zbyt bliźniaczy w stosunku do V3xx.Ale i tak powinien tu pracować...
Chyba z Hawajów przywiozłeś tę V3 z tym nickiem Aloha
A jak wygląda soft z AT&T?Mówisz taki fajny?Dla próby bym sobie wgrał.Nie jest wolny,zamulony,z niepotrzebnymi dodatkami?
Chyba z Hawajów przywiozłeś tę V3 z tym nickiem Aloha

A jak wygląda soft z AT&T?Mówisz taki fajny?Dla próby bym sobie wgrał.Nie jest wolny,zamulony,z niepotrzebnymi dodatkami?
wiesz, moze to i v3xxr, ale tak go poogladalem i pod bateria znalazlem napis, ze to v3xx. poza tym nie ma problemu. grunt, ze dziala po orange'u. softu bym i tak nie zmianial, bo zbyt mi sie podoba, ten ktory mam. poza tym smsow nie pisze, zebym potrzebowal pl jezyk, czy inne langpacki. dzieki.
hehe, eh hawaje... nie ma jak work & travel, kolego!
ten soft jeszcze z cingulara. jak bylem w usa to istnieli jeszcze jako osobny podmiot. na szybkosc nie narzekam. nic mi sie nie zawiesza itd. nie mialem z nia do tej pory problemow. z niepotrzebnych dodatkow to są odwolanie z gl. menu do cingularowych sklepow + 2 przyciski z klawiatury sluzace jako szybki skrot. zapewne potrafisz flashowac motki, wiec nie mialbys problemu z ich usunieciem. mnie osobiscie tel sluzy do dzwonienia, wiec te dodatki specjalnie mi nie przeszkadzaja.
hehe, eh hawaje... nie ma jak work & travel, kolego!

ten soft jeszcze z cingulara. jak bylem w usa to istnieli jeszcze jako osobny podmiot. na szybkosc nie narzekam. nic mi sie nie zawiesza itd. nie mialem z nia do tej pory problemow. z niepotrzebnych dodatkow to są odwolanie z gl. menu do cingularowych sklepow + 2 przyciski z klawiatury sluzace jako szybki skrot. zapewne potrafisz flashowac motki, wiec nie mialbys problemu z ich usunieciem. mnie osobiscie tel sluzy do dzwonienia, wiec te dodatki specjalnie mi nie przeszkadzaja.
No to wgram sobie bo już taki znalazłem jak to wygląda,tylko muszę otrzymać potwierdzenie,że SIM locka mi nie założy na Cingulara bo będę mieć przewalone...
Jak jesteś do samej komórki przywiązany i softu to kwestia sieci tylko.Chcąc nie chcąc musisz być w Orange.Zdarza się i tak,że tel.nie lubi jakiejś sieci,w twoim przypadku Plusa.
Apropo ile kosztuje w AT&T min.do Polski ze Stanów,ile sms?
Jak jesteś do samej komórki przywiązany i softu to kwestia sieci tylko.Chcąc nie chcąc musisz być w Orange.Zdarza się i tak,że tel.nie lubi jakiejś sieci,w twoim przypadku Plusa.
Apropo ile kosztuje w AT&T min.do Polski ze Stanów,ile sms?