• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #344583  autor: mich83
 04 lip 2009, 14:29
Cześć. Wczoraj dostałem 8 smsów pod rząd '' brak srodkow na koncie ''. Dziwne bo w danym momencie nic nie robiłem a na koncie jeszcze godzinę wcześniej mialem 4 zł. Podejrzewam ze komórka (samsung g810 ) zaczela laczyc mi sie z internetem. Wczesniejszego dnia zainstalowalem pare gier java sciagnietch z darmowej strony w necie lemingi, prince of persia i jakiś fliper . Nie wiem czy przed instalacja tych gier tez pozeralo mi cos z konta , ponieważ mialem na koncie 50 zl i moglem niezauwazyl jakiś tam spadków z konta. Dodam z na komórce oprócz tych gier mialem zainstalowana jeszcze nawigacje Garmin mobile xt , jednak w jej opcjach zaznaczyłem zeby nielaczylo mnie z internetem. Nastepnego dnia doladowalem konto 5 zl i znow pod wieczor dostalem smsy bran srodkow na koncie. Z tego powodu mam kilka pytań :

1. Czy to możliwe ze te nowo zainstalowane gry laczyly mnie z netem , nawet gdy sa wylaczone ?
2.W ustawieniach polaczenia w opcji dane pakietowe mialem zaznaczone ' kiedy dostepne ' moze to jest przyczyna ?
3 Mozę macie jakis inny pomysl co moze zjadac mi kase z konta ?
4 Czy instnieje jakis program na samsunga g810 pod symbiana v3 w ktorym mogl bym zaznaczyc jakie programy moga laczyc sie z netem a jakie niemoga , albo ewentualnie jakis program pokazujacy jakie programy lacza mnie z netem ?

#344626  autor: mich83
 04 lip 2009, 19:02
orange POP

#344705  autor: kerim36
 05 lip 2009, 10:51
zaloguj sie na portalu orange.pl i tam wsrod opcji bedziesz mial do wyboru "ostatnie polaczenia" czy cos w tym stylu

na tej podstawie stwierdzisz kiedy i jakie ilosci danych zaczely ci znikac

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#346712  autor: mich83
 15 lip 2009, 12:22
Zalogowałem się na orange.pl i jak zobaczylem wykaz polączen z ostatnich 3 miesiacy to złapałem sie za głowe. W przeciągu trzech miesięcy miałem strasznie duzo polaczen z netem , dziennie nawet dochodzilo do czterech, były to glownie polaczenia z Wapem takie po 1 kb, każde po 0.25 groszy. Ogólnie nazbierało sie tego na 60 zł. Skasowałem teraz wszystko oprócz nawigacji ( w nawigacji od zawsze mialem zaznaczone zeby nielączylo mnie z netem ). I zobaczę czy nadal bedzie mi cos odchodzi z konta.

Jednak nadal nie wiem co tak mnie laczylo z Wapem po parę polaczen dziennie ? Czy to możliwe ze łączyła mnie jakaś zainstalowana gra pod Jave , a jesli tak to czy mogla laczyc nawet gdy gra nie byla wlaczona ?

#346718  autor: kerim36
 15 lip 2009, 12:43
zaocznie tez nie jestem w stanie tego stwierdzic. ogolnie jesli sytuacja juz teraz nie bedzie sie powtarzac to mozna szukac, ktory to program z zainstalowanych sie laczyl.

#346719  autor: Artur051
 15 lip 2009, 12:45
A masz jakąś aplikację poczty e-mail? - Taka aplikacja może prowadzić do opisanych przez Ciebie objaw.

#346723  autor: mich83
 15 lip 2009, 13:20
Mam w telefonie , standardową skrzynke pocztową. Taką ktora byla od nowosci w menu telefonu. Jednak niejest doniej przypisane zadne konto pocztowe.

#346752  autor: tajniak
 15 lip 2009, 14:51
W telefonach jest chyba funkcja, że zanim się połączysz z netem to się pyta. Znajdź i włącz. :)

#346794  autor: Lukaszsz
 15 lip 2009, 19:26
Pamiętam, ze jak kuzynka kupila sobie Samsunga to też jej na początku się łączyło z netem, za sprawą specjalnego przycisku na klawiaturze który maja chyba wszystkie samsungi (jesli nie to mnie poprawcie) Czasem nawet jak telefon miała w kieszeni i taki przycisk się sam wciskał od neta... takie połączenie zwykle brało ok 3-5 kB - ładowała się tylko strona główna... ale jak się nazbierało tych połączeń to też miała poblem. Pozdrawiam

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8

#346817  autor: kowcio
 15 lip 2009, 20:37
mich83, a korzystasz w ogóle z internetu? Jeśli nie, to wykasuj WSZYSTKIE profile internetowe w menu telefonu.
tajniak pisze:W telefonach jest chyba funkcja, że zanim się połączysz z netem to się pyta. Znajdź i włącz. :)
Nie zawsze.
Lukaszsz pisze:Pamiętam, ze jak kuzynka kupila sobie Samsunga to też jej na początku się łączyło z netem, za sprawą specjalnego przycisku na klawiaturze który maja chyba wszystkie samsungi (jesli nie to mnie poprawcie
W nowych już dawno tego ni ma ;)

#346859  autor: b@sho
 15 lip 2009, 22:54
Teoretycznie mogłeś załapać z tych wrzuconych gierek jakieś badziewie, na symbiana s60 v3 jest tego troche. Zwłaszcza, że po nazwach gier widzę, że nie należą one do tych darmowych...

'When you meet your God, tell him to just leave me alone.'

#348319  autor: mich83
 24 lip 2009, 00:22
Juz od prawie miesiaca było ok. Dzis jednak znow polaczyło mnie dwa razy. I juz niemiałem pojecia co z tym robic , jednak dzis w necie znalazłem sporo postow o tym ze garmin łaczy ludzi z netem mimo odznaczonej w nim opcji internetowej.

Mam nadzieje ze komus pomoze co w takim przypadku trzeba zrobic , otoz :

Oprucz odznaczenia w samym garminie opcji zeby nielaczylo nas z netem, i ustawienia w telefonie tylko opcji wbudowany GPS ( odznaczyc bazujac na sieci ) w telefonach samsunga nalezy WYLACZYC ROWNIEZ POBIERANIE DANYCH XTRA ( instalacje , XTRA, opcje , ustawienia , wylacz )