• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #344054  autor: aizo
 01 lip 2009, 14:31
Witam

Potrzebuję kupić jakiś zestaw startowy na kartę

Średnio zamierzam doładowywać 30zł co miech lub 50 zł na dwa (ale to będzie na pewno ruchome)
Nie dzwonię za dużo ,głównie sms-y.

Kontaktuję się szczególnie z sieciami Orange oraz Plus (oczywiście z innymi też ale mniej)
Korzystanie z netu było by raczej sporadyczne(mam tylko WAP w komie) ,podobnie z MMS.(nie wysyłam prawie wcale )

Co polecacie?Gdzie aktulanie jest najlpesza promocja?

Myślałem o Orange GO , Simplusie lub 36,6 może ewen, Heyha (ale z racji tego z Era mam mniejszy kontakt chyba odpada)

Chyba najlpeszy jest teraz Simplys 29gr do wszystkich. Tylko ile kosztuje sms?
W orange go jest tez 29 ale trzeba za 100 doładować raz.
W 36,6 nie wiem ile kosztuje miniuta poza siec
Play zdecydowanie nie !

Nie chce podpisywać żadnych umów, itp itd

#344056  autor: kowcio
 01 lip 2009, 14:44
aizo, jak kontaktujesz się głównie z Plusem i Orange, to ja Ci nade wszystko polecę Orange i mój wariant, czyli doładowanie za 100 PLN w Orange GO, które starcza na ho, ho ;)
Wiesz, Orange GO to taryfa malejąca, więc im więcej doładujesz, tym mniej płacisz wewnątrz sieci (dlatego polecam doładowania za 100 PLN). Gwarantuję Ci, że te 100 PLN wystarczy Tobie na dłużej niż te za 50 PLN :-)
Sam posiadam SimPlusa (taryfa Twój Profil i głównie korzystam z Darmowego Numeru), a praktycznie wszystkich znajomych jak na razie mam w Orange i prędko się to nie zmieni.
A więc w Orange zakładając że masz te NOG i doładujesz raz za 100 PLN i masz spokój na kupe czasu :-)
Płacisz do Plusa 0,18 PLN za SMS (rewelacji nie ma, ale to przecież oczywiste jest) i 0,29 PLN za minutę rozmowy, z sekundowym naliczaniem żeby nie było ^^ MMS kosztuej 0,30 PLN do 300 KB.
Wewnątrz sieci SMS kosztuje Cię 0,01 PLN bez żadnych pakietów i innych wydziwień, oraz 0,20 PLN za minutke rozmowy ;-) MMS kosztuje 0,02 PLN.
Internet- tutaj rewelacji nie ma. Pakiet 5 MB za 5 PLN i 20 MB za 10 PLN ważny przez 30 dni,a el jeśli zostanie Ci trochę MB, a kupisz kolejny przed końcem tamtego to zsumuje Ci się i wydłuży ważność o 30 dni. Nie ma znaczenia, czy kupisz 5 MB czy 20 MB, bo te MB z pakietu sa na jednym koncie. W Plusie musiałbyś czekać do końca ważności starego pakietu i dopiero nowy mógłbyś wykupić, co za tym idzie mogłoby Ci coś tam przepadać. Ja w Orange kupuję raz w miesiącu 20 MB, w następnym 5 MB, w następnym 20 MB i tak w kółko- bo więcej mi nie potrzeba :-)
aizo pisze:Play zdecydowanie nie !
Nie chce podpisywać żadnych umów, itp itd
No, dobrze gadasz :mrgreen:

Także ja Ci polecam NOG i doładowania za 100 PLN, które znacznie korzystniej wyjdą dla Ciebie niż te za 50 PLN, a co dopiero 25 PLN nie wspominając o 5 PLN :P Prosta taryfa i to mnie odpowiada w niej. Od dłuższego czasu doładowuję telefon za 100 PLN i zrobiła się niezła skarbonka na koncie, a wcześniej lądowałem za 25 PLN/50 PLN i czasami miałem problem ze stanem konta.

#344059  autor: Vieslav
 01 lip 2009, 14:48
W 36,6 minuta kosztuje 60 gr, ale za chyba 2 zł masz nielimitowane smsy do Plusa. W Simplusie żeby mieć 29 gr do wszystkich musisz aktywować usługę i oczywiście za nią zapłacić. Jeśli chodzi o smsy to masz pakiet 600 sms za 6 zł.
Jeśli chodzi o Orange to polecam Popa; masz 29 gr niezależnie od doładowania no i pakiet smsów.
W Heyah korzystna będzie dla ciebie taryfa multipakiet ale tylko, jeśli mało dzwonisz (tam jest pakiet 300 smsów do wszystkich sieci za 5,90 zł, dodatkowo przy doładowaniu za 50zł masz ten pakiet gratis na jeden miesiąc).

#344060  autor: kowcio
 01 lip 2009, 14:54
Mulder, tylko wiesz, ja jednak odczułem ulgę po przejściu z POPa do NOG, bo nie musze o niczym pamiętać- tutaj jakieś pakiety, ciągłe sprawdzanie ile jeszcze mam, aktywacje itd, w a NOG po doładowaniu za 100 PLN mamy wszystko podane na tacy i szczerze, to ja o niczym kompletnie nie musze pamiętać. Bybelby konto było doładowane i hulaj dusza piekła nie ma :-)
W Simplusie też nie przejdzie Ci pakiet SMS na następny miesiąc, bo najpierw musisz wykorzystać stary żeby móc aktywować nowy- chore, ale tak jest...
Mulder pisze:W Heyah korzystna będzie dla ciebie taryfa multipakiet ale tylko, jeśli mało dzwonisz (tam jest pakiet 300 smsów do wszystkich sieci za 5,90 zł, dodatkowo przy doładowaniu za 50zł masz ten pakiet gratis na jeden miesiąc).
Polecam spojrzeć na sprawę do drugiej strony- czy mając telefon w Plusie bądź w Orange SMSowałbyś beztrosko z osobą, która ma telefon w Hejah? Ja nie bardzo :mrgreen: A tutaj z kimś można sobie popisać, bo wybierając Plusa z niektórymi można mieć SMSy za 0,01 PLN, albo w Orange- to kwestia doboru sieci.

PS. Mnie w Plusie cholernie brakuje takiej taryfy malejącej z darmowym numerem, z tymi pakietami internetowymi (choć na razie nie korzystam z nich), oraz troszkę irytuje sprawa z tymi pakietami :(

#344063  autor: Vieslav
 01 lip 2009, 15:08
Mulder, tylko wiesz, ja jednak odczułem ulgę po przejściu z POPa do NOG, bo nie musze o niczym pamiętać- tutaj jakieś pakiety, ciągłe sprawdzanie ile jeszcze mam, aktywacje itd, w a NOG po doładowaniu za 100 PLN mamy wszystko podane na tacy i szczerze, to ja o niczym kompletnie nie musze pamiętać. Bybelby konto było doładowane i hulaj dusza piekła nie ma :-)
Też mam Go (w profilu nawet pisze), nie wysyłam dużo smsów - leci od 50 d 100 miesięcznie do każdej sieci, ale jak coś poleci do Orange to zawsze jakaś oszczędność. Raz doładowałem za 100zł i teraz ładuję z profitu (na allegro można sporo na takich doładowaniach zaoszczędzić).

#344292  autor: aizo
 02 lip 2009, 15:01
Dzieki ! chyba zdecyduję sie na oragne go

Połączenie nie może być zrealizowane.

#344300  autor: PatryK[93]
 02 lip 2009, 15:35
Witam Serdecznie.Nie będę pisał nowego tematu,więc prosiłbym o odpowiedź w tym. Mam podobną sytuację z tym,że ja bym chciał średnio co miesiąc ładować po np. 30 zł (lub troszkę mniej bądź więcej) i dzwoniłbym do orange i era,plus i play bardzo rzadko. Prosiłbym o szybką odpowiedź.

#344304  autor: Prezesek
 02 lip 2009, 16:25
To weź POP'A.
Stawka za minutę do wszystkich od każdego doładowania to 29 gr/min, sms 20 gr. Jeżeli wykupisz pakiet POP Gadane to minuta do Orange i na stacjonarne kosztuje 10 gr... 6 zł pakiet i 60 minut w nim. Jeżeli dużo piszesz smsów to zamów starter przez neta i masz 100 co miesiąc za darmo z bramki do wszystkich oraz 10 zł przy doładowaniu do wykorzystania w Orange.

Chyba,że możesz np. za 100 zł doładować jednorazowo to weź Nowe Go, żadnych pakietów... na allegro kupisz je taniej... i jeszcze masz 10 zł wiecej na konto główne ;-)

#344308  autor: PatryK[93]
 02 lip 2009, 16:36
A co powiecie o Play Fresh? Do wszystkich sieci za 29gr,sms za 9gr do wszystkich,a po każdym doładowaniu dodatkowe sms-y.Po każdym doładowaniu konto jest ważne o kolejne 365 dni. Co wy na to? Mimo iż rzadko bym dzwonił do play'a to i tak stawki mają bardzo dobre.

PS. Może mi ktoś wytłumaczyć,bo nigdy nie miałem oferty na karte(zawsze abo:P): w play fresh jak wiadomo,na początku mamy konto ważne przez rok.a więc jeśli przez ten rok doładuje sobie 10 razy konto kwotą 30 zł,to po minięciu tego roku moje konto będzie jeszcze ważne przez najbliższe 30 miesięcy? No bo , w końcu 30zł doładowania=3 miesiące ważności konta?? to prawda,czy nie?

PS2. Dlaczego połączenia do Play u innych operatorów są tak drogie?
Ostatnio zmieniony 02 lip 2009, 17:13 przez PatryK[93], łącznie zmieniany 2 razy.

#344312  autor: aizo
 02 lip 2009, 17:05
PatryK[93] pisze:A co powiecie o Play Fresh?
Jeśli lubisz swoich znajomych co do Ciebie dzwonią nie bierz Fresha

Mało kto lub dzwonić na play (wieksze stawki polaczen)

#344357  autor: Marens
 02 lip 2009, 21:11
PatryK[93] pisze:jeśli przez ten rok doładuje sobie 10 razy konto kwotą 30 zł,to po minięciu tego roku moje konto będzie jeszcze ważne przez najbliższe 30 miesięcy?
Nie, doda się 365dni od momentu doładowania + 3miesiące na wychodzące.

[ Dodano: 2009-07-02, 21:14 ]
PatryK[93] pisze:PS2. Dlaczego połączenia do Play u innych operatorów są tak drogie?
MTR - rozliczenia między operatorskie za zakańczanie połączeń w sieci danego operatora.
Teoretycznie ma to na celu pomóc w rozkręceniu biznesu nowym operatorom, w praktyce dzwoniący do Playa sponsorują sieć gdyż na nich jest przerzucona opłata.

#344363  autor: Vieslav
 02 lip 2009, 21:49
Jeśli dzwonisz głównie do Ery i Orange to bierz Orange. Play ci się nie opłaca, bo masz identyczną stawkę jak w Orange, ale jak będziesz miał POPa to na połączeniach do Orange zaoszczędzisz aż 19 gr, czyli na tych, które najczęściej będziesz wykonywać (a w Play nie). Do Ery będziesz miał 29 gr, czyli tak jak Play, z tą różnicą, którą wcześniej napisałem. Ery nie polecam, bo może i wewnątrz sieci tanio, ale stawki poza sieć są z poprzedniej epoki, więc mając POPa stawka tak jakby się wyrównuje, bo to, co zaoszczędzisz na połączeniach do Orange możesz wykorzystać na Ere :-) .