• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #343558  autor: osachorzow
 28 cze 2009, 23:31
Witam!

Mam uruchomionego sima taktaka (starter za 0zł więc musiałem uruchomić :( ) z bardzo fajnym numerem, który chciałbym zachować bez robienia skarbonki i w związku z tym potrzebuje waszej rady jak to najtaniej zrobić ;)

Pierwszy pomysł przenieś do Play gdzie za 5zł rocznie (a nawet 15 mcy zdaje się) można cieszyć się aktywnym numerem... niestety boje z obsługą klienta i reklamacjami zniechęciły mnie zupełnie i to rozwiązanie na 99% odrzucam.

Kolejny to przenieść numer do Simplusa gdzie jest roczna karencja (zapisana w cenniku, taktaki też ponoć wyłączają po długim czasie ale to zawsze ryzyko) i też wystarczy raz na rok zasilić za 5zł.

To rozwiązanie mnie najbardziej przekonuje z całego mnóstwa pomysłów jakie wyżej przedstawiłem ;) Jeśli macie inne to chętnie się dowiem jak Wy sobie radzicie z takim "problemem".

Powiedzcie mi jeszcze ile kosztuje starter na który przenosi się numer do simplusa? Na stronie plusa nie znalazłem żadnej informacji na temat przenoszenia, oprócz bardzo skąpego regulaminu z którego niewiele wynika ;) Nielubiany (obecnie) play lepiej opisuje procedurę przeniesienia i do tego w aktualnym regulaminie sprecyzował kwestię "3x20zł" o którą bój czeka mnie chyba w lipcu...

#343560  autor: biotyt
 28 cze 2009, 23:36
Może przeniesienie do Orange? Ważność 12 miesięcy na połączenia przychodzące po doładowaniu za 50 zł.

biotyt

#343561  autor: piokuk
 28 cze 2009, 23:39
Po co od razu za 50? Zdrapka Orange Ekstraklasa 1500 i problem przychodzących na rok z głowy.

#343562  autor: Spioszek
 28 cze 2009, 23:40
A co jest strasznego w PlayFresh :)? oczywiście może i obsługa w BOKu lipna (tylko 1 raz dzwoniłem), ale za to Panie w salonie we Wrocławiu w Arkadach bardzo miłe, ładne i dobrze we wszystkim zorientowane i poinformane :).
Ja przeniosłem nr niecały miesiąc temu z Orange nie żałuje :).

#343564  autor: osachorzow
 28 cze 2009, 23:49
biotyt pisze:Ważność 12 miesięcy na połączenia przychodzące po doładowaniu za 50 zł.
50zł to niestety rząd wielkości więcej niż simplus i play fresh
piokuk pisze:Zdrapka Orange Ekstraklasa 1500
zdaje się że po terminie ważności jakimś cudem działa... ale tak jak z wyłączaniem numerów TT jest to rozwiązanie niepewne. Do tego przykre doświadczenia z TP... a to ta sama banda ;)
darkangel pisze:A co jest strasznego w PlayFresh :) ?
oferta jest OK, ale wykonanie nieudane... po pierwszej reklamacji przyznali rekompensatę... ale tylko na papierze :D druga reklamacja: minął miesiąc... cisza... (oprócz info że przyjęli do wiadomości wysłane po 3 tygodniach), kolejna reklamacja będzie bo pewnie zniknie pozostałe ponad 50zł bonusu z 3x20zł które wg regulaminu nie przepada a play sobie je zabiera... dlatego play to "ostateczna ostateczność" ;)

Wierzę w Was i nadal czekam na pomysły ;)

#343565  autor: Blackall
 28 cze 2009, 23:54
no ale co cie obchodzą reklamacje itd? Choc play ma burdel, to przewaznie dostaje sie to, co przez przypadek zabrali. Ale wracajac do mojego pytania - co cie to obchodzi, skoro chcesz tylko utrzymac numer?! Przenosisz do playa, ladujesz za 5zł i tyle. Za ponad rok sie mozesz zaczac zastanawiac dalej co zrobic...

SymbianOS.pl
Mobility

#343566  autor: osachorzow
 28 cze 2009, 23:59
Blackall, pierwsza reklamacja w play dotyczyła właśnie sposobu przenoszenia... latałem jak nawiedzony po punktach bo albo nie mieli starterów albo nie potrafili ich aktywować... do tego infolinia mówi co innego, w punktach co innego... wolałbym uniknąć takiej powtórki z rozrywki ;) ponieważ na aktywności mi nie zależy to przy równych kosztach rocznych 5zł w play i simplus wybieram simplus.. może tam nie będzie takich problemów... choć jeszcze chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje starter w simplusie dla przenoszących... ale to tajemnica chyba :D bo na stronie nie ma słowa na ten temat...

#343597  autor: fortel
 29 cze 2009, 09:46
Osachorzow,o ile mnie pamięć nie myli od lipca przenoszenie numerów będzie za darmo,więc nie ,,rozdzierałbym szat'' i walił do play-a fresha . Jak to ktoś wcześniej zauważył,co Cię obchodzą reklamacje,odrazu masz ,,czarne myśli''?!Ja mam fresh-a i sobie chwalę bez względu na to co różni ludzie wypisują.Jest minimum doładowania-maximum ,,ważności'' ! :-D

#343608  autor: osachorzow
 29 cze 2009, 11:17
fortel, ja właśnie szukam rady dlatego, że będzie można przenieść za free ;) a ja też mam jeden numer we freshu... i to wystarczy ;) ja nie mam "czarnych myśli" dlatego że ludzie coś na temat playa wypisują, ale dlatego że sam mam poważne zastrzeżenia do profesjonalizmu tej firmy ;) jeśli tylko nie będzie jakiejś potwornej opłaty za starter w simplus to - jak pisałem wcześniej - przy takim samym rocznym koszcie (5zł) wolę plusa a nie play ;)

#343626  autor: martini
 29 cze 2009, 12:38
a ja Ci dobrze poradzę - idź do play - dlaczego?
chcesz wydać jak najmniej prawda?
idąc do playa wydasz na starter i doładowanie 5 zł na rok - przed upływem roku za darmo przeniesiesz numer do jakiej chcesz sieci
idąc do plusa - wydasz na starter i doładowanie 5 zł ważne 2 dni, przychodzące będą ważne przez 32 dni, a potem okres karencji, i tu pytanie do Ciebie wiesz jak wygląda okres karencji w nowych taryfach plusa? - tracisz wszystkie środki na koncie, a żeby w ciągu najbliższego roku się doładować konieczny będzie kontakt z BOK, a nawet jak coś przez ten rok zmienią to i tak wydasz conajmniej 30 zł później aby móc przenieść numer do jakiejkolwiek innej sieci, gdyż musisz mieć ważne poł wychodzące, a kartą za 5 zł będą ważne tylko na 2 dni, a mimo ustawowego dnia na przeniesienia potrwa to najczęściej dłużej - w chwili przeniesienia musisz mieć aktywne konta na wychodzące - pod tym względem play jako przechowalnia numeru wygrywa zdecydowanie
pamiętaj tylko zarejestrować numer w Tak Taku który teraz posiadasz

#343657  autor: osachorzow
 29 cze 2009, 15:09
martini pisze:i tu pytanie do Ciebie wiesz jak wygląda okres karencji w nowych taryfach plusa?
nie wiem i dlatego tu jestem ;)
martini pisze:tracisz wszystkie środki na koncie
zakładam że coś tam od razu wydzwonię... a jak 5zł przepadnie to przeżyję ;)
martini pisze:żeby w ciągu najbliższego roku się doładować konieczny będzie kontakt z BOK
a to nie wiedziałem że takie cyrki... myślałem że po prostu doładuję za 5zł i znów będzie 2dni/32dni
martini pisze:wydasz conajmniej 30 zł później aby móc przenieść numer do jakiejkolwiek innej sieci, gdyż musisz mieć ważne poł wychodzące, a kartą za 5 zł będą ważne tylko na 2 dni, a mimo ustawowego dnia na przeniesienia potrwa to najczęściej dłużej - w chwili przeniesienia musisz mieć aktywne konta na wychodzące
tutaj bym polemizował... będą mieli obowiązek przenieść w ciągu 1 dnia... zasilam za 5zł i aktywność jest na 2 dni... jak oni się nie wyrobią to ich problem... ja mam aktywny starter na czas przenoszenia... ale to i tak daleka przyszłość pewnie, więc może już będą zgodnie z ustawą przenosić ;)
martini pisze:pod tym względem play jako przechowalnia numeru wygrywa zdecydowanie
masz rację.. w teorii wygrywają... ale w praktyce przenoszenie mojego numeru do fresha to była gehenna... kilka wizyt w różnych punktach play, kilka długich rozmów z ich telefonicznym BOKiem, który twierdził że jest infolinią a nie BOKiem :D, głuchy telefon mimo, że zgodnie z obietnica pracowników miał zostać aktywowany i włączony do sieci od razu (max. 1h) numer po długich bojach (wymiana startera na inny bo zakupionego nie potrafili włączyć) w końcu zaczął działać.... za dużo kłopotów miałem i dlatego na 99% mówię playowi NIE! a numerek zarejestrowany ;)

#343662  autor: Blackall
 29 cze 2009, 15:29
osachorzow pisze:masz rację.. w teorii wygrywają... ale w praktyce przenoszenie mojego numeru do fresha to była gehenna... kilka wizyt w różnych punktach play, kilka długich rozmów z ich telefonicznym BOKiem, który twierdził że jest infolinią a nie BOKiem :D , głuchy telefon mimo, że zgodnie z obietnica pracowników miał zostać aktywowany i włączony do sieci od razu (max. 1h) numer po długich bojach (wymiana startera na inny bo zakupionego nie potrafili włączyć) w końcu zaczął działać.... za dużo kłopotów miałem i dlatego na 99% mówię playowi NIE! a numerek zarejestrowany ;)
no to idz do innego salonu i problem z glowy. Ja tez mialem jaja bo w jednym salonie nie mieli starterów, w drugim nie mieli, w trzecim w koncu była 9tka i zaraz przed przeniesieniem jeszcze mnie wystraszyli ze cos jest ze staretem nie tak i ze moge miec jaja. Ale na szczescie przenioslo mnie bez problemow i mam nadzieje, ze szybko z boku playa nie bede korzystal. Po prostu laduje i ciesze sie tanim gadaniem i darmowymi smsami..

SymbianOS.pl
Mobility

#343665  autor: osachorzow
 29 cze 2009, 15:42
Blackall, nie koniecznie ;) bo wydaje mi się, że to nie obsługa w salonie nawaliła tylko ich genialny system... a to przenoszenie to był dopiero początek kłopotów... kolejna reklamacja w toku, następna się szykuje (zniknie 3x20, ale w tym temacie akurat jako jedyny ze mną dyskutujesz ;) )... dlatego jeśli tylko podobne koszty będę miał w plusie to wolę omijać play szerokim łukiem ;)