• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #343425  autor: paulo1989
 28 cze 2009, 14:09
cześć
nowy operator GGAIR oferuje dozo promocji (pakietów) na internet
chciał bym się dowiedzieć
np. Pakiet Net 25 MB za 5 zł
Używając internetu tylko do serfowania stron oglądanie filmów (jak by się dało) na ile by mi starczył 25mb w przeliczeniu na ilość serfowania godzin/min (nie wiem ile to zabiera) ile to by było ?czy by mi starczyło na kilka dni serfowania np . godzinę dziennie ?
mam telefon jak na razie samsung e250 ale niedługo zmienię na s5230 AVILA(dlatego pytam)

#343432  autor: Rezo
 28 cze 2009, 14:38
W moim przekonaniu pakiet 25 MB to trochę za mało jeśli chcesz intensywnie korzystać z netu i ściągać filmiki. Lepiej kupić 60 MB za 10 zł. Kosztuje tylko 5zł więcej To na ile dni wystarczy będzie oczywiście zależało od tego jak dużo danych przetransferujesz. Kup, potestuj i dzięki temu sam najlepiej określisz swoje potrzeby.
pozdrawiam

#343446  autor: vectra2.0
 28 cze 2009, 15:36
a te pakiety w gaduair są na jakiś okreśony czas, czy bez limitu??

#343449  autor: paulo1989
 28 cze 2009, 15:46
vectra2.0 odwiedź i zobacz http://www.gaduair.pl/

gregor85 po prostu to był przykład pakietu (25mb) oczywiście jak bym dowiedział się ze np. 1 MB starczy mi na 2godziny serfowania po necie przez telefon
to bym kupił 60mb ... dlatego czekam na inne "podpowiedzi" najlepiej od osób
które już testowały lub korzystają z takich pakietów.

#343453  autor: bledos
 28 cze 2009, 16:08
paulo1989, gdyby dało się przeliczyć na godziny czy minuty, to byłaby taka informacja zawarta w cenniku. Nie ma takowej, właśnie dlatego, że zależy to od intensywności użytkowania. Ale skoro się upierasz, to dam Ci przykład: kiedyś nie mając stałego łącza siedziałem na gadu po gprsie jeszcze w idei. Rozliczanie co 100kb. Najdłużej udało mi się za 72gr (czyli paczkę 100kb właśnie) siedzieć na gadu 7godzin, innym razem skończyło się po godzinie. Ale weź pod uwagę, że jeżeli korzystasz z GG to przesyłasz mniej danych, niż w przypadku, gdy np. oglądasz teledysk na yt.

Podsumowując: nie da się przeliczyć transferu na czas.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#343468  autor: Rezo
 28 cze 2009, 17:11
Po pierwsze - korzystałem i nadal korzystam z pakietów internetowych. Jeśli pytasz czy 1MB wystarczył by mi na 2 godziny serfowania to odpowiadam - raczej NIE. W związku z tym że ja korzystam z netu w telefonie intensywnie 1 MB na 2 godziny to dla mnie za mało - (choć to uogólnienie bo czasem przecież transfer danych jest większy a innym razem mniejszy, nie sposób tego przewidzieć dokładnie).

ale tak jak napisał bledos: wszystko zależy to od intensywności użytkowania i może się okazać że tobie ten 1Mb wystarczy

W przybliżeniu czas na jaki starczy ci określona ilość danych będziesz mógł określić jeśli będziesz korzystał z netu w telefonie w sposób jednorodny i regularny. Jeśli będzie inaczej to takie przewidywanie nie ma sensu, lepiej kupić wtedy większy pakiet i po kłopocie.

słowa bledosa nie da się przeliczyć transferu na czas mogą być piękną summą tego wątku :D

pozdrawiam

#343667  autor: thonka
 29 cze 2009, 15:47
onet w wersji podstawowej z reklamami zajmuje cos ok. 700-1000kB, wp podobnie.
youtube to ok. 5-6mb na minute filmu (zalezy od jakosci).

mozna jednak zaladowac sobie strony bez zdjec, grafik itp. (czesto tak robie jak podlaczam telefon do laptopa) i wtedy zajmuja mniej.
100mb schodzilo po 40-50 minutach niezbyt intensywnego siedzienia na youtubie (na zasadzie nie laduje 10 filmikow na raz, tylko 1)...

tak czy inaczej nie ma bezposredniego przelozenia na czas.
poprostu korzystasz duzo, z bardzo rozbudowanych stron i ogladasz filmy to taki pakiet nie starczy Tobie nawet na godzine.

jezeli interesuje Cie internet w telefonie to spojrz na 36i6 i simplusa.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#343760  autor: Rezo
 29 cze 2009, 22:29
chciałem jeszcze dodać ze pewnym stopniu możesz zmniejszyć szybkie wykorzystanie pakietów danych używając Opery mini ( kompresuje strony internetowe )

#343780  autor: Rafael.dz
 30 cze 2009, 00:10
25MB to naprawdę bardzo mało, ja mam pakiet 50MB w sieci era, powiem tak, używam telefonu nokia e51 oczywiście przeglądarka mini opera ale w wersji blueconnect która nie zrywa sesji, oglądam przeważnie strony bez grafik/obrazków i nawet starcza mi 1,5mb na dzień, np strona telepolis bez obrazków ma 10-12kB, a z obrazkami 25-28kB, wiec jest różnica, można sobie obliczyć na ile taki pakiet wystarczy, np serwis aukcyjny bez grafik to około 24kB, a z graf. 60-70kB wiec śmiało można obliczyć,

#343883  autor: Orfi
 30 cze 2009, 15:17
25 MB na przeglądarkę nowoczesnego telefonu, to naprawdę niewiele a na Mini Operze wystarczy na 3-4 tygodnie pod warunkiem wyłączenia grafiki i bardzo oszczędnemu śmiganiu po necie. O filmach na You Tube raczej zapomnij, chyba,że jakiś krótki, jeden w słabej jakości.

Orfi

#343967  autor: paulo1989
 30 cze 2009, 22:25
A więc widzę ze jak na razie puki co jest czym chodzić po necie (fajne teefioniki )

ale niestety w Polsce poczekamy na taki dzień w którym dostęp do neta będzie tani nawet na

telefonach :) ( nie mowie o ludziach którzy mieszkają w strefie darmowego neta przez wifi)

szkoda myślałem ze pakiety dajmy 100 mb starczy na śmiganie po stronkach ze zdjęciami bo

nie widzę przyjemności bez zdjęć itp jedyne co mi zostaje to czekać

dzięki za pomoc ^^