• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#343087  autor: Elvir
 26 cze 2009, 20:26
Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: na co dzień korzystam z Samsunga Z370, z automatycznym trybem wyboru sieci. Więc jeśli tylko wykryje sygnał 3G (nawet o niskiej sile, byle by był stabilny i nie zanikał), przełącza się na 3G. W Warszawie praktycznie wszędzie mam 3G, więc na czuwaniu zalogowany jest do 3G. Szybciej wysyłają/odbierają się MMSy, szybciej działa Opera Mini, nigdy nie ma komunikatu "sieć zajęta" (chociaż i w GSM w Plusie niespotykanie rzadko mi się to zdarzało). Sprawa z połączeniami głosowymi wygląda tak: po nawiązaniu połączenia przełącza się na 2G, ale po różnym czasie, raz po kilku minutach, raz w ogóle w trakcie kilkunasto/kilkudziesięciominutowego połaczenia. Nie wiem od czego to zależy. Siła sygnału się nie zmienia znacznie, bo mam nodeB 300m od okna w bloku. Przy czym przy przełączaniu z 3G na 2G nie słyszę nawet kiedy ten moment następuje. Na SE Z600i mojej narzeczonej jest troszkę inaczej, gdyż przy ustawieniu na tryb "GSM i 3G" tel. jest zawsze zalogowany do 3G w domu (silny sygnał) i nigdy nie przełącza się na 2G w trakcie połączenia. Także to zależy nie tylko od konfiguracji sieci, ale też od telefonu.
Co do baterii to duuuużo szybciej wyczerpuje się przy dłuższych rozmowach w trybie 3G. Zarówno na wspomnianym Samsungu jak i SE. Dlatego ja używając często Opery Mini mam ustawione na tryb automatyczny, a narzeczona na "tylko GSM", bo chce jak najrzadziej telefon ładować :)

#343092  autor: Rafael.dz
 26 cze 2009, 20:53
Prawda jest że telefon pobiera więcej energi, mój test na nokii e51
GSM 2G
Normalna praca np menu, podświetlenie 0,25 W
czuwanie bez podświetlania 0,03-0,04W
rozmowa głosowa 0,85W

UMTS 3G
Normalna praca np menu, podświetlenie 0,33W
czuwanie bez podświetlania 0,05-0,07W
rozmowa głosowa (nie wideo) 1,30W

Test robiony programem Energy profiler

Telefon i tak ładuje codziennie na noc, wole używać pasma 3G, ze względu na jakość połączeń oraz na szybkość transferu danych w tym danych w MMS, lepiej/szybciej wysyła również wiadomości SMS.

#343098  autor: michael_dee
 26 cze 2009, 21:12
Mam telefon 3G, ale korzystam głównie z 2G, bo bateria dłużej trzyma i to znacznie dłużej.
Na tryb 3G przełączam się tylko wówczas, gdy korzytam z internetu lub chcę wykonać wideorozmowę, ale rzadko mi się to zdarza, bo ludzie generalnie sceptycznie podchodzą do tematu wideorozmów, a szkoda...

#343105  autor: Elvir
 26 cze 2009, 22:17
michael_dee pisze:...ludzie generalnie sceptycznie podchodzą do tematu wideorozmów, a szkoda...
Jednym z powodów jest, że są mało praktyczne jeśli prowadzone są bez zestawu słuchawkowego. Wystarczy wtedy wyjść z domu i prowadzenie wideorozmowy w trybie głośnomówiącym jest niewygodne. Ale wystarczy słuchawka bluetooth lub zestaw przewodowy i jest już dużo lepiej. Sam czasem korzystam :)

#343120  autor: Marens
 27 cze 2009, 00:06
Elvir pisze:Wystarczy wtedy wyjść z domu i prowadzenie wideorozmowy w trybie głośnomówiącym jest niewygodne.
Ostatnio wideorozmowy służą mi do pokazywania czegoś komuś bez rozmowy.
Mam jakiś problem z MMSami jak to bywa w Playu. Era ma złą konfiguracje sieci i jak chce do niej dzwonić to muszę najpierw poinformować odbiorce aby ręcznie wybrał tryb 3G

#343149  autor: michael_dee
 27 cze 2009, 10:08
Marens pisze:Mam jakiś problem z MMSami jak to bywa w Playu.
Nie wiem, dlaczego sugerujesz, że to ogólny trend w Play'u, bo ja akurat nie miałem nigdy żadnych problemów z wysyłaniem i odbieraniem mms-ów 8) .

#343188  autor: rogmaniek
 27 cze 2009, 12:31
To dodam coś jeszcze od siebie. Mi akurat nie przeszkadza, że częściej trzeba ładować słuchawkę, gdy tel pracuje w 3G. Jakoś też sobie nie wyobrażam, że mając taki tel, ręcznie ustawiam tylko na tryb 2G :shock: Przecież to mija się z celem... To ja nie wiem, po co takie- za przeproszeniem- barany kupują tego typu telefon?! Jak już pisałem, słuchawka pracująca w 3G pozwala na korzystanie ze wszystkich stacji operatora, bo zwłaszcza PTC i P4 mają dużo takich "pustych" Node'ów. Także Polkomtel, o czym też wspominałem, choćby w Poznaniu, ma kilka samych Node'ów, np. na stalowych masztach kratowych PTC czy elewacji kościoła na Winogradach :-D A to zawsze dodatkowa "przepustowość", gdy operator Plusa ma w Poznaniu- niestety- najmniej wszystkich stacji z W3. Bo gdyby działały te, których jest dużo na "papierze" w pozwoleniach, to byłoby super!!! Ktoś też wspomniał o szybkości otrzymywania różnego info przez sieć, gdy tel korzysta z 3G. Zgadzam się. Komunikaty sieciowe docierają do nas znacznie szybciej, także rozmowa jest realizowana natychmiastowo. A i eski szybciej są wysyłane i odbierane. Może to ok. 1- 2 sekundy na każdej czynności, ale jakby tak policzyć nasze aktywności i tzw. brak czasu, to dużo na tym zyskujemy :-D A o szybszym necie w komie, gdy korzystamy z technologii 3G, to już chyba też nie muszę pisać :smt005

Odnośnie jeszcze "rzucania" rozmowy między 2, a 3G: w Polkomtelu w Poznaniu zauważyłem, że to zależy od osiedla, a może nawet dzielnicy. Tam gdzie jest więcej Node'ów, a także BTS-ów, w porównaniu do konkurencji, np. na Winogradach, nie zauważyłem, aby rozmowa była "przeniesiona' na tryb 2G. Ale już, np. dojeżdżając do Mostu Teatralnego, rzeczywiście rozmowa często kończy mi się na 2G. Ale za chwilę tel wraca w tryb czuwania 3G :D Ciekawe więc, od czego tak naprawdę zależy, takie "rzucanie" rozmowy?! Na pewno od konfiguracji sieci, tylko ciekawe jakie są tego priorytety?! :roll:
Ostatnio zmieniony 27 cze 2009, 12:44 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 3 razy.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#343191  autor: kowcio
 27 cze 2009, 12:37
rogmaniek, ja mam w domu full 3G, a 2G mam 2/4 kreski. O Plusie mówię rzecz jasna. Tak jakoś. Ale mnie to nie przeszkadza, rozmów nie rwie. Mojej babce ustawiłem na sztywno 2G, bo to mija się z celem żeby ona miała 3G w telefonie ;-)
Co do połaczeń to jakość wyższa jest w 3G, ale nie zgodzę się z tym że SMSy szybciej się wysyłają i komunikaty z sieci szybciej docierają do nas, na pewno nie w Orange. Ale muszę przyznać, że widać różnicę między 2G Orange a 2G Plusa- w Plusie SMS jest prawie 2x szybciej wysłany niż w Orange. Nie wiem czemu :)

#343199  autor: rogmaniek
 27 cze 2009, 13:04
Co do połaczeń to jakość wyższa jest w 3G, ale nie zgodzę się z tym że SMSy szybciej się wysyłają i komunikaty z sieci szybciej docierają do nas, na pewno nie w Orange. Ale muszę przyznać, że widać różnicę między 2G Orange a 2G Plusa- w Plusie SMS jest prawie 2x szybciej wysłany niż w Orange. Nie wiem czemu :)
kowcio: wiesz jakie jest moje zdanie o zgniłej, śmierdzącej poręczy. Cóż, po rebranding'u już z usług Centrostalu, nigdy nie skorzystam :x Tylko dwa razy testowałem ich usługi. Najpierw zamawiając dwa startery na necie, po wprowadzeniu Nowego Go- wtedy dość pozytywnie mnie zaskoczył ten prestiż, m.in. prostotą oferty, a udało mi się wybrać jeden dość fajny numer :wink: Później kumpel dał mi niepotrzebny starter Płopa. To tylko wykorzystałem kwotę i jeszcze zrobiłem im debecik na -1zł- wiadomo jak :mrgreen: W tym czasie tylko raz dałem zarobić łorynży, kupując kartę, "aż" 5zł, tak do testów :P Dodam jeszcze, że był czas, jakoś tak drugi kwartał 2005r., kiedy to chciałem przejść do ciekawej oferty Jedna Idea :lol: Ale dobrze, że tak nie postąpiłem, bo przecież już wtedy dni marki Idea były policzone, o czym wtedy raczej nie wiedziałem :cry: Dlatego nie wiem, jaka jest różnica między 2, a 3G w orżnąć klienta.

Jak sam zauważyłeś, w Polkomtelu jest znacznie szybciej na 3G. W P4 tak samo. Też szybszą komunikację można zauważyć w PTC, ale moim zdaniem, ta różnica jest najmniej "odczuwalna". Może, to też zależy, np. od platformy bilingowej operatora, jeszcze i oby jak najdłużej, Eruni?! Bo na 2G, jeśli chodzi o komunikaty sieciowe, trochę dłużej czeka się na odpowiedź, niż na 2G Polkomtela, korzystając z extra, hiper słynnej (z padów :P ) platformy "2-giej generacji" operatora Plusa :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#343282  autor: kwistas
 27 cze 2009, 19:56
Marens, na K550i jechałem tylko na zasięgu 2G Playa, bo telefon obsługuje 2G, E51 cały czas 3G ;) Lecz w E51 jest karta Ery bo zasięg 3G mam cały czas full, k550i Playa karta, ale i tak jadę na GSM Plusa, bo wyjścia nie mam przez ich złą jakość połączeń.

#343319  autor: Marens
 27 cze 2009, 22:18
michael_dee pisze:ogólny trend w Play'u
Ogólnie chodzi o to, że ciągle wychodzą jakieś kwiatki.

[ Dodano: 2009-06-27, 22:22 ]
kwistas pisze:wyjścia nie mam przez ich złą jakość połączeń.
Mogli wziąć 2 dwie pule częstotliwości i nie byłoby problemu.
Zastanawiam się nad tym, czy kombinują jak rozwiązać problem czy ich to grzeje.

#343350  autor: Barciur
 27 cze 2009, 23:45
1800 MHz ktory ukradl Centernet zalatwilby sprawe :P

#343363  autor: Pawrzes
 28 cze 2009, 01:32
Barciur pisze:1800 MHz ktory ukradl Centernet zalatwilby sprawe :P

Jak to ukradł? Play nie był wtedy zainteresowany tym pasmem...

Pozdrawiam

#343393  autor: michael_dee
 28 cze 2009, 10:38
kwistas pisze:k550i Playa karta, ale i tak jadę na GSM Plusa, bo wyjścia nie mam przez ich złą jakość połączeń.
Ja właśnie miałem czasami problem z jakością połączeń w roamingu Plusa.
Na nadajnikach macieżystych Play'a jakość mam bardzo dobrą.

#343418  autor: Barciur
 28 cze 2009, 13:34
Pawrzes pisze:Jak to ukradł? Play nie był wtedy zainteresowany tym pasmem...
Nie wiem dokladnie jak to bylo, jesli tak jak mowisz to Play zwalil sprawe rzeczywiscie i teraz bedzie za to placil.

#343465  autor: asziatko
 28 cze 2009, 16:45
Rafael.dz, dzięki wielkie za dane jaki jest pobór energii
GSM 2G
Normalna praca np menu, podświetlenie 0,25 W
czuwanie bez podświetlania 0,03-0,04W
rozmowa głosowa 0,85W

UMTS 3G
Normalna praca np menu, podświetlenie 0,33W
czuwanie bez podświetlania 0,05-0,07W
rozmowa głosowa (nie wideo) 1,30W
w paśmie GSM i UMTS w telefonie E51. Zawsze się nad tym zastanawiałem ile co pobiera.

W Kontakcie,
Artur

#343513  autor: yagi
 28 cze 2009, 20:02
asziatko, gratuluje ponad 100 postow :occasion5:

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#343782  autor: Rafael.dz
 30 cze 2009, 00:23
Mogę zrobić więcej testów na zużycie energii w telefonach nokii teraz mam e51, jak ktoś chce mogę wykonać rożne testy, jak coś to pisać, Wracając do tematu tam gdzie mogę to używam 3g, nie mam problemu z zajętością sieci, tak jak to często bywa w pasmie 2g

#343879  autor: asziatko
 30 cze 2009, 15:13
Podczas dużych burz, ulew (jakie mają miejsce ostatnimi dniami) 3G może być wcale nie widoczne. Tak jak to miało miejsce w Erze w dniu 26.06 br w Tarnowie. Przy ręcznym wyszukiwaniu sieci 3G na liście nie było w ogóle Ery

Obrazek

. GSM był dostępny działał. A tym samy pakiety dane, wysłanie MMS a w ogóle zalogowanie się do 3G było nie możliwe

Obrazek

.

W Kontakcie,
Artur

#343994  autor: Rafael.dz
 01 lip 2009, 00:38
A to chyba jest norma, jeśli chodzi o przesył danych, ostatnio w nocy była lekka burza nic szczególnego, ale era obcieła dostęp tylko po GPRS choć jest umnie 3G, może to kwestia bezpieczeństwa dla ich nadajników(BTS)