rogmaniek pisze:Tym bardziej, że boję się o przepustowość sieci Polkombinatu, bo mają najmniej BTS'ów w Poznaniu z W3, tych rzeczywistych rzecz jasna

A przecież roaming "dociąża" nadal sieć Minusa, bo dużo znajomych, mających dodatkowy numer w Fresh'u, ustawia sobie w telu ręczny wybór sieci, ech...
rogmaniek, to już wiem czemu taki slaby zasięg mam jeśli chodzi o Plusa. Czy Ty też zauważyłeś, że w centrum Poznania jest tylko GPRS?! Dzisiaj ciągle mój telefon wskazywał zasięg GPRS w centrum. Nie wiem czy tak ma być, czy jest to norma, czy po prostu coś się stało.
kranu pisze:- szybciej wcina baterię,
Ja tego nie zauważyłem na czuwaniu, ale jeśli rozgadam się to owszem, nawet bateria w telefonie potrafi się ładnie nagrzać po godzinnej rozmowie (głosowej) w 3G. U mnie nawet producent telefonu w instrukcji podał maksymalny czas czuwania telefonu o 10h dłuższy w 3G, ale za to rozmów o 2h mniejszy niż w GSM.
- jest często słabszy zasięg,
Akurat mój telefon pokazuje taki sam zasięg jak w 2G, aczkolwiek jest to reguła w większości telefonów
kranu pisze:- słychać przerwy gdy telefon się przełącza pomiędzy trybami,
Nie wiem, bo u mnie się nie ma jak przełączyć (baa, nawet mam w telefonie "Tylko UMTS" włączony i jest ok.
kranu pisze:- podobno jest gorsza jakość rozmów przez mniejsze zagęszczenie nadajników 3G.
Wiadomo, nie ma wszędzie 3G tam gdzie jest GSM, ale jakość rozmów jest dużo wyższa, jeśli ma się dobry telefon komórkowy (nie w każdym odczuje się komfort).
kranu pisze:Więc pozostaje ręczne przełączanie się zależnie od aktualnego zastosowania telefonu?
Ja korzystam zawsze z 3G jak tylko mogę (tutaj decyduje tylko i wyłącznie kwestia techniczna- czy jest zasięg w danym miejscu oraz czy posiadam odpowiedni terminal).
Tutaj warto też wspomnieć o tzw.
oddychaniu komórek. Tzn. im więcej użytkowników zaloguje się do nadajnika, tym mniejszy zasięg on rozsyła. Więc często jeśli jesteśmy nieco oddaleni od nadajnika widzimy raz pełny wskaźnik zasięgu, raz nieco mniej.