• Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
Wszystko, co związane z systemami z rodziny Windows
 #341093  autor: jab
 15 cze 2009, 16:32
Witam,

Nurtuje mnie pytanie jak Omnia radzi sobie z Windowsem?
Czy działa płynnie, ile trzeba czekać na uruchomienie aplikacji?
Czy poszczególne "kliknięcia" powodują natychmiastową reakcję, cz też pojawia się przy każdym niemal ikonka ładowania. Widziałem inny telefon z Win 6.0 i to była zgroza - wszystko się ślimaczyło strasznie...

Jakie są odczucia użytkowników Omni w tym zakresie?

#342115  autor: vonski
 20 cze 2009, 22:23
Szybkość działania WM zależy praktycznie od 2 składników- procesor i ilość RAMu. Jednego i drugiego Omnia ma pod dostatkiem, więc działa naprawdę nieźle, zwłaszcza na nowych ROMach. Ja pozbyłem się Omnii po tygodniu, bo po ekranie z VGA ciężko się przyzwyczaić do czegoś z gorszą rozdzielczością, ale i tak uważam ten model za bardzo udany.

#342133  autor: yagi
 21 cze 2009, 09:08
Do tego Omnia ma akceleracje grafiki, wiec to tez duzo daje...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#342135  autor: Ghost_Dog
 21 cze 2009, 09:36
Szybkość oceniam bardzo dobrze.Wystarczy zapuścić film w rozdziałce komputerowej i omnia ma frame rate po 220 % także to dużo...

#342164  autor: jab
 21 cze 2009, 12:53
Dzięki wielkie za odpowiedzi.:)
Kręci mnie jeszcze HTC Touch HD, ale niestety w Plusie nie ma, więc prawdopodobnie zostanie na Omnii. Ciut mnie uspokoiliście. Doczytałem też w necie, że niemal na pewno warto wymienić ROM na jakiś niebrandowy... Podobno to wpływa na szybkość i bateriożerność...

Jakie aplikacje można spokojnie wywalić, zakładając, że to nie ma być centrum multimedialne, a mejlowniko-organizero-telefon?

#342173  autor: mariusz9a
 21 cze 2009, 13:24
Ja tylko dodam że wszystko zależy od ROMu. Jeśli wgrasz jakiś ROM "light" to telefon zasuwa bardzo szybko. Standardowe ROMy do najszybszych nie należą. ROM na Windows Mobile 6,5 działa bardzo szybko, ale niestabilnie.

#342225  autor: vinc
 21 cze 2009, 19:14
jab pisze:Jakie aplikacje można spokojnie wywalić, zakładając, że to nie ma być centrum multimedialne, a mejlowniko-organizero-telefon?
Bezpośrednio z telefonu nie wywalisz aplikacji wgotowanych w ROM, ale zawsze możesz zainstalować ROM taki jak wspomniał mariusz9a, czyli pozbawiony "śmieci". Natomiast jeśli czujesz się na siłach sam możesz ugotować ROM i wrzucić tam wybrane przez Ciebie aplikacje :)

Obrazek

#342231  autor: widex
 21 cze 2009, 19:57
RÓwnież uważam Omnię za dobre urządzenie :)

DUżo zależy od oprogramowania. Po aktualizacji trzyma o wiele dłużej.

Stabilność bez zmian.

#342351  autor: jab
 22 cze 2009, 18:20
Dzięki jeszcze raz - już wiem na pewno, że trzeba będzie zmienić ROM, żeby uzyskać to czego chcę, czyli szybkość i oszczędność baterii. Na swój ROM raczej się nie zdecyduję, ale z pobieżnych poszukiwań w necie wychodzi mi, że podaż jest spora, więc na pewno coś znajdę...:)