• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #341042  autor: sympatyczny
 15 cze 2009, 02:11
Fragment komentarza ktory wlasnie napisalem pod newsem o mvno. Nie wykluczam ze oferta koncowa bedzie beznadziejna, w sam raz zeby zarabiac na ludziach niezorientowanych w telekomunikacji, ale na chwile rozwazcie cos takiego:

ze tez wczesniej o tym nie pomyslalem! jesli ta oferta mialaby miec jakies USPs (wyjatkowe walory, czy jakos tak) to wlasnie zastapienie stacjonarnego dla starszych ludzi byloby genialnym posunieciem. ja to propaguje w rodzinie ze srednim skutkiem. przekonuje starsze osoby w mojej rodzinie ze tak-tak z godzina za grosze, playkarta z 300 minutami na stacjonarne za 15 zl lub niedawna promocja ery (abonament okolo 30 zlotych o ile pamietam, do tego NUMER STACJONARNY i 500 minut na stacjonarne miesiecznie) - ze te oferty oplacaja im sie znacznie bardziej niz tepsa i goly abonament za 42 zlote lub za 50 zl z zalosna jedna godzina. ale przekonanie kogos przyzwyczajonego do tepsy (czy tez pko bp z ktorego korzysta 40 lat) nie jest takie proste i mozemy przekonac tylko kilka najblizszych osob. jesli wRodzinie przedstawi oferte porownywalna do trzech powyzszych (tt, nowa playkarta, nizsze hybrydowe abonamenty ery) i odpowiednio ja masowo zakomunikuje targetowi, moga liczyc na spektakularny sukces. niekoniecznie bo to pewnie nie takie latwe, ale jakby jeszcze dolaczyli do tego numer stacjonarny w home zone to wow... i kolejny raz by sie potwierdzilo, ze ojciec dyrektor ma autentyczny talent biznesowy... to bylby hit! jako optymista na dzis daje takiemu scenariuszowi 30% szansy. :)

Co o tym myslicie?

#341279  autor: user_delete10
 16 cze 2009, 18:45
Za bardzo nie rozumie kolejnych graczy takich jak CenterNet,którzy wchodzą w biznes do niszy komórkowców.Polska to 38mln ludzi.Jest 4 opów,dużych,ledwo co Play się wpchał do tej wielkiej 3-ki i jest nasycenie znacznie przewyższające obywateli a tu pojawiają się kolejni gracze jak CenterNet,który w dodatku próbuje coś osiągnąć za pomocą starszych ludzi,którzy często nie trzymali nigdy w ręku komórki(mowa o wRodzinie) i cała reszta, GG Air itd. Szkoda kasy na taki biznes,bo w 38 mln.kraju nie ma szans zaistnieć tyle firm.W USA mamy 4 największych opów też,ale tam jest grubo ponad 300 mln.obywateli.

#341426  autor: Marens
 17 cze 2009, 15:15
Centernet i Mobyland mogą wypełnić niszę w które nie celują nasi operatorzy.
Jednak myślę, że ten biznes nie uda się. Wybierając sieć komórkową z 4 największych

:arrow: Plus
:arrow: Play
:arrow: Era
:arrow: Orange

mamy jakąś gwarancję, że operator nie zwinie się tak jak WP Mobi.

Nie jest to forum religijne, ale poruszę pewną kwestię. Pomyślcie kto w Was kupiłby zestaw TV Trwam do oglądania kanałów z Astry? Jestem pewien, że praktycznie nikt. Większość wybrałaby coś z Hot Birda (Polsat/Cyfra/N/TNK) a zapaleńcy ustawiliby zeza na Astrę.

Jednak zainteresowanie dekoderami jest spore, dodam że we Wrocławiu można zobaczyć sporo czasz Trwam. Na pewno więcej niż spotkałem aktywnych kart Ezo Mobile, Sami Swoi, MyAvon, SnicersMobile i podobnych stworów.

#341462  autor: muddy
 17 cze 2009, 17:20
Marens pisze:Pomyślcie kto w Was kupiłby zestaw TV Trwam do oglądania kanałów z Astry? Jestem pewien, że praktycznie nikt. Większość wybrałaby coś z Hot Birda (Polsat/Cyfra/N/TNK) a zapaleńcy ustawiliby zeza na Astrę.
Jednak zainteresowanie dekoderami jest spore, dodam że we Wrocławiu można zobaczyć sporo czasz Trwam.
Podchwytując ten wątek: jest to o tyle dziwne, że identyczny zestaw do odbioru programów FTA z Astry (czyli także TV Trwam) można kupić w sklepie nawet 30-40% taniej niż ten z "oficjalnej dystrybucji" z anteną z logo TV Trwam. To sugeruje, że także komórkowy biznes ma szansę się kręcić mimo potencjalnie wyższych cen niż u "dużej" konkurencji.

MM

#341464  autor: user_delete10
 17 cze 2009, 17:22
A czy ta nisza nie słyszała o wielkiej 4-ce żeby dla niej musiały powstawać nowe ofert zupełnie innych firm?Czy tej niszy nic z oferty wielkiej 4-ki nie pasuje.Dziwneee

#341615  autor: Marens
 18 cze 2009, 12:20
muddy pisze:Podchwytując ten wątek: jest to o tyle dziwne, że identyczny zestaw do odbioru programów FTA z Astry (czyli także TV Trwam) można kupić w sklepie nawet 30-40%
Sąsiedzi dali za zestaw z logiem Trwam 450zł + 100zł instalacja.

Sam chciałem im złorzyć taki zestaw
:arrow: 150zł Ferguson
:arrow: 50zł Satka 70cm
:arrow: 20zł konwerter
:arrow: 30zł kabel
Instalacja gratis

Tylko problem jest taki, że myślenie damy zarobić TV Trwam.
Najgorsze jest to, że zarabia na tym:

1) Instalator
2) Producent dekoderów
3) Sklep rozprowadzający
4) Jakiś mały odetek idzie na Torunia

Jak chcieliby wesprzeć TV Trwam to mogliby zrobić tak:
1) Marens robi nam instalacje, a reszte zaoszczędzonych pieniędzy przesyłamy na konto jako sponsoring.
2) Marens robi nam instalację i dajemy w Niedzielę te 200zł na tacę. (chociaż w tym wypadku nie idzie do TV Trwam ale na sensowne cele)

No i teraz będzie problem z komórkami, bo będzie podobne myślenie.
Sam doradziłem aby wziął Erę taryfę Zero i jest od dawna problem z telefonem. Nie potrafię dobrać telefonu aby poradził sobie z połączeniami. Udało mi się z "gadającą" Motorolą F3 i skrótami wciśnij 1 aby zadzwonić do...
Po wejściu Fresha zrezygnowaliśmy z Ery Zero (płatnej 10zł z czymś po roku).

Jak będą mieli dobry telefon dla starszych ludzi, coś a'la bezprzewodowy Panasonica z kartą sim to sukces jest gwarantowany nawet przy abonamencie 30zł = 30min

(oczywiście to jest DECT, ale gdyby ten DECT działał bez bazy i na kartę SIM....)
http://allegro.pl/item654960353_telefon ... iwice.html

#341664  autor: user_delete10
 18 cze 2009, 15:51
Fanatyczni wierni rzucają kasą w księży (bo to księża są chyba przedmiotem ich wiary) a ci na nie świadomych robią biznesy.Księża są od nauczania i pewne rzeczy są wpisane w ich zawód,na pewno nie robienie biznesu.Niech lepiej wezmą biblię i studiują.Przegięcie totalne żeby Rydzyk i ktokolwiek inny z duchowieństwa robił kasę inaczej niż przez zbieranie na tacę.Tacy chyba pomylili powołanie i zapomnieli o fundamentach kapłaństwa.Oferowanie TV i komórek,to żałosne.
 #341721  autor: venom
 18 cze 2009, 20:43
Jezeli chodzi o "W Rodzinie" to mysle, ze ta siec bedzie zerowac na nieswiadomosci starszych osob i beda miec wysokie stawki. Co najwyzej polaczenia wewnatrzsieciowe beda w rozsadnej cenie.

Nie mniej jednak jestem bardzo ciekawy tego co wymyslil ojciec dyrektor i jaki bedzie cennik i oferta tej sieci. Bo tak na prawde dopiero po zapoznaniu sie z cennikiem i oferta bedzie mozna w sposob obiektywny o niej dyskutowac.

Nawet jezeli oferta bedzie konkurencyjna to i tak do niej nie przejde:
- dla zasady;
- bardziej oplaca mi sie PLAY.

sympatyczny pisze:przekonuje starsze osoby w mojej rodzinie ze tak-tak z godzina za grosze, playkarta z 300 minutami na stacjonarne za 15 zl lub niedawna promocja ery (abonament okolo 30 zlotych o ile pamietam, do tego NUMER STACJONARNY i 500 minut na stacjonarne miesiecznie) - ze te oferty oplacaja im sie znacznie bardziej niz tepsa i goly abonament za 42 zlote lub za 50 zl z zalosna jedna godzina. ale przekonanie kogos przyzwyczajonego do tepsy (czy tez pko bp z ktorego korzysta 40 lat) nie jest takie proste
Mozna powiedziec, ze bylem swiadkiem 3 zmian TP na Netie. Za kazdym razem osoba namawiajaca na zmiane byla osoba mloda (m.in. ja). Za kazdym razem te osoby slyszaly od swoich rodzicow ten sam argument: "Tyle zaplacilismy za podlaczenie tego telefonu, a Ty chcesz go odlaczyc..." Niestety nie kazda starsza osoba ma dzieci albo dzieci, ktore sie ta starsza osoba bardzo interesuja. Stad duzo starszych, nieswiadomych ludzi ma telefon w TP mimo, ze uzywaja go kilka razy w miesiacu, zeby zapisac sie do lekarza.