• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#340685  autor: Marens
 13 cze 2009, 00:30
zachowania pisze:Dużo dobrego mogę napisać też o ERZE, bo obsługa klienta rewelacja, zasięg także i z tego właśnie powodu w lipcu prawdopodobnie zmieniam PLAYa na ERĘ.
2 tygodnie temu jeden numer wrócił do Ery.
Obsługa jest świetna, nie da się porównać z Playem chociaż ostatnio się poprawiło.
Sam Play w 3G Playa działa świetnie, gorzej jest z 2G Playa.

#340704  autor: dominik920
 13 cze 2009, 10:00
Sporo zależy od tego w jakiej części kraju mieszkamy, Play dopiero się rozbudowuje i nie posiada jeszcze wystarczającej liczby nadajników stąd mogą zdarzać się przeciążenia sieci i problemy z połączeniami. Trzeba wybierać pomiędzy ceną a jakością, nieraz lepiej dopłacić aby mieć lepiej.

#340845  autor: Orfi
 13 cze 2009, 22:31
Moje doświadczenia z Play, są w miarę pozytywne, ale też było kilka przerwanych rozmów, zwłaszcza od momentu kiedy Play wprowadził zasięg 2G. Kartę Play mam prawie od 2 lat i wcześniej na roamingu Plusa nie miałem takich problemów jak przy przejściu z3G do 2G Playa, nie korzystam z niej intensywnie, więc tych problemów nie zauważyłem aż tak wiele. Co do netu, to w Play chodzi sprawnie i stabilnie ( tu mam porównanie, z Orange, gdzie, niestety jest bardzo słabo).

Orfi

#340921  autor: Matyk
 14 cze 2009, 12:36
Korzystam z PLAY od ponad 2 lat i problemu żadnego jeszcze nie miałem :P
najcześciej korzystam z roamingu plusa

PLAY operator o infrastrukturze 3generacji :D
Ostatnio zmieniony 14 cze 2009, 16:14 przez Matyk, łącznie zmieniany 1 raz.

#340945  autor: metpablo
 14 cze 2009, 14:44
W zasięgu 3G nie ma raczej problemów (ale wiem to z relacji brata). Co do 2G to rzeczywiście bywa różnie - gubi zasięg, nie można zrozumieć rozmówcy. Pomaga klasyczne rozwiązanie, czyli ręczne wybranie zasięgu plusa :D

#340965  autor: MASKA1985
 14 cze 2009, 16:13
Witam jestem nowy na forum co wg. pewnych osób oznacza ze mam cos wspólnego z PLAY.
W sumie mam jestem ich abonentem od niespełna 2 lat wcześniej przez 7 lat byłem w ORANGE. I powiem tak faktycznie ostatnio coś połączenia się zepsuły troszkę w play i przerywa je lub ich jakość pozostawia wiele do życzenia, ale to i tak nic w porównaniu z tym co miałem w Orange ponieważ w orange szczególnie na wiosnę nie dało sie w ogóle z nikim połączyć i często przez parę godzin było się zupełnie odciętym.
 #341006  autor: gummy_bear
 14 cze 2009, 22:01
Play źle robi że zaczyna od budowania sieci 3G bo taki zasięg jest przydatny tylko w dużych miastach. Lepszym rozwiązaniem jest to co robi Era, pokrycie całej Polski 2G, a postawienie sieci 3G tam gdzie jest na prawdę potrzebna

:)

#341038  autor: Barciur
 15 cze 2009, 00:54
Play źle robi że zaczyna od budowania sieci 3G bo taki zasięg jest przydatny tylko w dużych miastach. Lepszym rozwiązaniem jest to co robi Era, pokrycie całej Polski 2G, a postawienie sieci 3G tam gdzie jest na prawdę potrzebna
Tja, gdy cały świat przygotowuje sie na przyjecie 4G i pewnie patrzy jakos tam na wylaczenie 2G w ciagu jakiegos czasu (10 lat? moze wiecej). 2G sie nie oplaca. to technologia przeszlosci. 3G na 900/2100 i jedziemy z tym koksem.
to jest totalny blad uwazanie ze 3G to duze miasta

#341043  autor: Ryszard Lubicz
 15 cze 2009, 08:05
Ja mam Play od wrzesnia ubiegłego roku - w 90% korzystam z roamingu Plusa. Jeszcze ani razu mi się nie zdarzyło przerwanie rozmowy czy nie dojscie smsa. Wszystko ok. Ale jest jedno ale...BOK Playa...Dno jakiego jeszcze nie widziałem.

Grażynko wybacz...

#341071  autor: yogurcik
 15 cze 2009, 13:50
Mam pytanko czy mogę rozwiązać umowę z playem. W miejscu gdzie mamy firmę zarejestrowaną oraz biura korzystaliśmy tylko z nadajników plusa bo play takich nie miał ale od około 1 mc plus owe nadajniki zlikwidował i teraz mamy problem z zasięgiem trzeba wychodzić z biura na dwór i szukać zasięgu lub jak to robimy dzwonic ze stacjonarnych.

są sieci i jest BOK PLAY.....nigdy więcej

#341074  autor: kwistas
 15 cze 2009, 13:55
yogurcik, praktycznie nie ma możliwości rozwiązania umowy, pozostaje przejście na zasieg Plusa ręcznie, oczywiście trzeba pisać do PLAY w sprawie jakości, może po interwencji naprawią problem.

#341075  autor: yogurcik
 15 cze 2009, 14:05
kwistas pisze:yogurcik, praktycznie nie ma możliwości rozwiązania umowy, pozostaje przejście na zasieg Plusa ręcznie, oczywiście trzeba pisać do PLAY w sprawie jakości, może po interwencji naprawią problem.
Ja juz wszystkie opcje zrobiłem tj wyslanie reklamacji w sumie 7 zmiana trybu auto na manual łącznie z wymiana aparatu aby ten zasięg poprawić nic to nie daje a najbliższy następny nadajnik mamy tez plusa jakies 5-7 km od nas a chciałbym napisać ze w kolo jest strefa przemysłowa (elektrownie itp) natomiast nadajnik play umts ponad 10 km co teraz mam kupować wzmacniacz specjalnie do firmy ? Nie po to przechodziłem do play aby to co zaoszczędzone wydawać na wzmacniacze. Najlepszy zasięg obecnie ma orange . To wychodzi na to ze play ma w nosie ??
Płać i płacz ?

#341442  autor: Marens
 17 cze 2009, 16:29
Powiem, że zamiast narzekać na jakość PLAYa trzeba zachować trochę inwencji twórczej. Zrobiłem parę zmian i wszystko działa idealnie:

Play internet
:arrow: Zmiana modemu z Huawei na Sierra, Option (w moim przypadku Sierra AC 880)
:arrow: Zmiana DNS, z PLAYowego na alternetywny

Play telefon
:arrow: Wgranie niebrandowanego (czystego) softu do telefonu
:arrow: Ustawienie trybu tylko GSM
:arrow: Ręczne wybranie Plusa

1) Zmiana modemu na czulszy spowodowała zalogowanie do mniej obciążonego NodeB
2) Zmiana DNSów spowodowała szybsze wczytywanie stron
3) Niebrandowany soft wyklucza zmuszanie logowania telefonu do 2G Playa (pomimo ręcznego wybieranie sieci) gdzie z racji małej ilości częstotliwości wszystko idzie w HR
4) Jedyna wada to taka, że nie działamy w 3G Playa, co przy obecnych cenach internetu, jakości video rozmów nie ma znaczenia.

Dodam, że wcześniej była masakra, mulący internet, rozłączanie połączeń podczas zmiany sieci PLAY/PLUS 2G/3G.

#341452  autor: Sikor28
 17 cze 2009, 17:04
Wady Play:
- brak stacjonarnych biur obsługi klienta
- telefoniczny BOK to śmiech na sali. skrajnie niekompetentni konsultanci gadający bzdury, nie znający oferty swojej firmy i chyba nie wiedzący za bardzo gdzie pracują. stąd niemożność załatwienia czegokolwiek.

Zalety Play:
- dla mnie najlepsza oferta to Fresh - niska cena

Reszta poza tym jak w innych sieciach. Aczkolwiek mieszkam w Warszawie, więc mieszkańcy innych miast są bardziej kompetentni w ocenianiu rozwoju operatora pod względem jakości usług i zasięgu.
Trochę byłem zdziwiony brakiem automatycznego roamingu w play fresh. Mam też od roku orange go, nigdy nie uruchamiałem na nim roamingu a był włączony jak byłem teraz we Francji, fresh był głuchy ...

Piotr
--------------------------------------------------------
rybne rarytasy www.sumowisko.pl

#341610  autor: Marens
 18 cze 2009, 11:57
Sikor28 pisze:Trochę byłem zdziwiony brakiem automatycznego roamingu w play fresh. Mam też od roku orange go, nigdy nie uruchamiałem na nim roamingu a był włączony jak byłem teraz we Francji, fresh był głuchy ...
Musisz włączyć Tani roaming w ofertach na kartę.
Bez tego można odbierać, a nie można nawiązywać połączeń.

#341612  autor: Tomek_19
 18 cze 2009, 12:14
Marens pisze:Musisz włączyć Tani roaming w ofertach na kartę.
Bez tego można odbierać, a nie można nawiązywać połączeń.
Nie trzeba włączać żadnego Taniego roamingu, żeby móc dzwonić skądkolwiek. Nawiązywanie połączeń i ich odbieranie w Play w roamingu jest możliwe bez jakichkolwiek kombinacji. Tani roaming służy jedynie do tańszego dzwonienia z krajów spoza strefy "Euro". Jeżeli jest włączony, to roaming działa na zasadzie callback, czyli najpierw się wybiera numer i czeka na nawiązanie połączenia, potem system oddzwania do użytkownika.

Sikor28, nie miałeś widocznie uruchomionego roamingu. Teoretycznie roaming jest aktywny od samego początku, ale może po Twoich przejściach go dezaktywowali i nie uruchomili ponownie ;-)

#341617  autor: Marens
 18 cze 2009, 12:43
Tomek_19 pisze:Nie trzeba włączać żadnego Taniego roamingu, żeby móc dzwonić skądkolwiek. Nawiązywanie połączeń i ich odbieranie w Play w roamingu jest możliwe bez jakichkolwiek kombinacji.
Dziwne, jakoś w tamtym roku w (stary) Play na Kartę trzeba było włączyć w Czechach tani roaming bo bez tego nie można było dzwonić.

#341621  autor: Tomek_19
 18 cze 2009, 13:12
Marens, kiedyś roaming w Czechach i wielu innych krajach nie był w PlayKarcie dostępny. Potem zaczęli podpisywać stosowne umowy z partnerami zagranicznymi i można było dzwonić z wielu krajów jak się miało Play Abonament, a użytkownicy PlayKarty mogli tylko odbierać połączenia. Z czasem się to zmieniło. O ile pamiętam, to po uruchomieniu roaming w PlayKarcie był dostępny tylko w 11 krajach UE.

Kiedyś faktycznie tak było, że można było dzwonić z kilku krajów dopiero po włączeniu Taniego roamingu, ale dzisiaj wszystko działa już normalnie, a przynajmniej powinno, a Tani roaming służy do obniżania cen połączeń roamingowych za rozmowy wykonywane spoza strefy Euro.

#341714  autor: venom
 18 cze 2009, 20:17
Jestem w PLAY od 2 lat. Za 2 tygodnie konczy mi sie umowa.

Nigdy nie przerwalo mi polaczenia.

Za to od dluzszego czasu "polyka" slowa osoby, z ktora rozmawiam. Jest to bardzo denerwujace, bo nie mozna sie dogadac z rozmowca. Dziewczyna nie miala tego problemu przez 1,5 roku, ale przez ostatnie 2 tygodnie tez sie u niej pojawil.

W swoim zyciu mialem kazda siec, oprocz Ery, i takie rzeczy sie nie dzialy.

Zastanawiam sie czy nie zglosic tego problemu do BOK, ale watpie, zeby cos z tym zrobili, bo to wina sieci.

Mam telefon z PLAY, wiec jezeli zmienie siec na PLUS to od razu telefon automatycznie zmienia ja na PLAY.

Czytajac ten watek zrobilem pewne zmiany:
- wlaczylem u siebie siec GSM/3G i zobacze jak bedzie z jakoscia rozmow. Ogolnie nie jestem zadowolony z tego, ze mam wlaczone 3G, bo bateria bedzie sie szybciej rozladowywac, a slucham na telefonie duzo muzyki.

- dziewczyna ma telefon ze sklepu, wiec zmienilem u niej siec na PLUS. 3G nie ma, takze tutaj nic sie nie pokombinuje.

Za jakis czas napisze co te kombinacje nam pomogly.

#341723  autor: Marens
 18 cze 2009, 20:53
Tomek_19 pisze:Kiedyś faktycznie tak było, że można było dzwonić z kilku krajów dopiero po włączeniu Taniego roamingu, ale dzisiaj wszystko działa już normalnie, a przynajmniej powinno, a Tani roaming służy do obniżania cen połączeń roamingowych za rozmowy wykonywane spoza strefy Euro.
Przepraszam w takim razie za wprowadzenie w błąd.
Możliwe, że się zmieniło. Ale w ubiegle wakacje na 100% dzwoniłem przez T-mobile CZ przez tani roaming (PlayKarta). Nie wiem jak z innymi sieciami np. O2

Teraz mam abonament więc zaraz powstanie nowy wątek.