• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 6 z 12
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12

#334896  autor: rogmaniek
 12 maja 2009, 18:22
Jeśli chodzi o P4, to Koninianie mogą się cieszyć- oto przybyła nowa lokalizacja GSM/UMTS. Myślę, że P4 w tym mieście będzie mieć już dość dobre pokrycie zasięgiem chociażby 2G :-D We Wrześni też będziemy mieć drugi GSM i oczywiście dwa Node'y. W Poznaniu też kilka stacji przybyło, chociaż mogli by odpalić te BTS'y, na które dostali pozwolenia w tamtym miesiącu. Co ciekawe, chyba będzie pierwsza stacja BTS, która pojawi się w Centrum Handlowym, w tym przypadku "Pestka" :o Jak już pisałem, o ile zasięg 3G jest w Poznaniu zadowalający, wg mnie, to już 2G mogli by jeszcze poprawić.

Co ciekawe zauważyłem w przypadku PTC i Polkomtela, w moich rodzinnych okolicach, pozwolenia na UMTS'ik, po jednym Node B, we wioskach, chociaż jest na to wytłumaczenie. Te stacje wybudowane są dość blisko A2 :)

Muszę jeszcze pochwalić PTC, za konsekwentne rozbudowanie sieci w Poznaniu i okolicach. Ogółem w tym mieście mają wszystkich stacji najwięcej, a znów przybyło kilkanaście pozwoleń, na 2G i/lub 3G- brawo :-D Mam nadzieję, że nikt nie napiszę znów, że co z tego, bo sieć zła i takie tam. Moim zdaniem lepiej, że jest tych stacji więcej, niż mniej. A dodam tylko, że chwalę za to PTC pomimo, że nie jestem już ich klientem- wiadomo dlaczego :smt009

Pozdrawiam :smt006

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#334979  autor: Dideq
 13 maja 2009, 10:24
rogmaniek pisze:Muszę jeszcze pochwalić PTC, za konsekwentne rozbudowanie sieci w Poznaniu i okolicach.
Stawiają BTS/nody tam gdzie maja z tego większa kasę, ale zapraszamy do Łodzi. Na rozbudowywanych lub już wybudowanych dużych blokowiskach nie można nawet na zewnątrz korzystać z telefonu Ery. Przykład: Olechów/Janów. W Erze byłem od 1999 do 2007 i nic nie poprawili tam. Ludzie masowo rezygnują z telefonów PTC. Niby tam w okolicy maja pozwolenia, podobno coś tam postawili, ale jakby nie działało. Pozostała trójka opów działa tam z powodzeniem. Albo im zanegowali te stacje, albo czas w Erze zmienić speców od lokalizacji stacji. :P

#340259  autor: aree1987
 10 cze 2009, 16:19
Czy mi się wydaję czy Playowi prawie nic nie przybyło ani UMTS ani GSM. :/

#340280  autor: Dideq
 10 cze 2009, 18:18
aree1987 pisze:Czy mi się wydaję czy Playowi prawie nic nie przybyło ani UMTS ani GSM. :/
Przeciwnie, w Łodzi bardzo dużo. :) Tylko mam pytanko do mieszkańców tego miasta. Przy rondzie na ul Tomaszowskiej i al. Ofiar Terroryzmu 11 Września pojawiła się duża wieża wyraźnie nastawiona na montaż anten telefonii przenośnej. Brak info w wykazie więc nic nie wiadomo, a może? :D

Pozdro.

#340287  autor: Szalony
 10 cze 2009, 19:05
U mnie w Aleksandrowie 2 nodeB Play sie pojawi :) A Era nic -do dzis w miescie nie ma 3G a zasieg 2G jest zenujacy :( ( Juz Play ma lepszy zasieg od Ery u mnie).

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#340297  autor: krzysiekn
 10 cze 2009, 20:04
Dzisiejsza aktualizacja została źle wygenerowana dla stacji bazowych Polkomtel GSM900. zgubionych zostało 1556 stacji, które dalej mają pozwolenia radiowe (do ok 2016 r... ) i w większości działają. Lista zgubionych stacji: http://btsearch.pl/zgubione.zip

#340307  autor: aree1987
 10 cze 2009, 20:32
zajadacz pisze:Jak każdy napisze maila na adres [email protected] ze mają błędy to może jutro poprawią.
Jutro raczej nie bo jest święto kościelne. Ewentualnie w pt.

#340560  autor: krzysiekn
 12 cze 2009, 12:51
UKE podesłało maila rano:

Szanowny Panie,
Dziękujemy za zwrócenie uwagi na ten błąd - jak widać systemy komputerowe tez bywają zawodne :) . Równocześnie informujemy, że w dniu dzisiejszym na stronach internetowych naszego urzędu zostanie umieszczony poprawiony wykaz stacji GSM9000.
z poważaniem,
Mariusz Busiło
zastępca dyrektora
Departament Zarządzania Zasobami Częstotliwości Urząd Komunikacji Elektronicznej

Nice. Wykaz poprawiony

#340568  autor: rogmaniek
 12 cze 2009, 13:15
Po prostu UKE i jej pracownicy mnie zachwycają :-D Jak widać, jest Urząd w PL naprawdę kompetentny, aż miło :-) Brawo!!!! Za szeroko rozumianą jakość, jak i za pomysły, choćby zamieszczanie wykazu pozwoleń! Dzięki temu, ja zwykły użytkownik pre-paid'ów, mogę wiedzieć, gdzie dany operator będzie się "rozbudowywać" :lol:

I jeszcze WIELKIE dzięki twórcom świetnych map z takimi wykazami!!! Bo jest też wiele fajnych opcji, które znacznie ułatwiają i uprzyjemniają przeglądanie takich infromacji :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#340698  autor: widex
 13 cze 2009, 08:03
yagi pisze:Co to jest GSM 9000? :lol:
Nowa częśtotliwość dla sieci komórkowych GSM. Może pomieścić 40 milionów Polaków, a jej zasięg to 40 cm. Na poważnie to jestem tego samego zdania co rogmaniek. UKE jest najbardziej kompetentny i jego praca jest idealna. Chciałbym, aby tak działał zawsze.

#340703  autor: jean
 13 cze 2009, 09:56
krzysiekn pisze:UKE podesłało maila rano:
...
Nice. Wykaz poprawiony
wykaz jest poprawiony, na www jest info o modyfikacji 12 czerwca dokumentu, spakowany plik jest pod ta sama nazwa ale w archiwum jest dopisek "popr"

szkoda tylko , ze UKE nie podaje przy lokalizacji kody terytorialnego gminy lub chociaz powiatu - byloby duzo latwiej szukac stacji w danej okolicy. dane geograficzne sa pomocne, ale przeciez gmina / powiat / wojewodztwo nie sa prostokatne i trzeba czasem pokombinowac, zeby przejzec dane

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#340720  autor: lzur
 13 cze 2009, 11:48
To ja może nieco zmącę ten wspaniały obrazek UKE. Już im kilka razy zgłaszałem mailem, że następujące nadajniki Playa mają błędne współrzędne:
1. GSM/4/1166/1/09,22E00'03,22N00'03,"Rzeszów, Boya-Żeleńskiego 23",RZE1026 - szerokość i długość geograficzne są takie same !
2. UMTS/4/2217/1/08,20E42'02,49E36'11,"Nowy Sącz","Wyspiańskiego 22",NWS2006 - szerokość i długość geograficzne zamienione miejscami
3. UMTS/4/2378/1/08,18E47'30,50E16'20,Zabrze,"Sitki 80",GZB0080 - jak wyżej
4. UMTS/4/2603/1/08,19E10'19,49E43'00,Zarzecze,"Beskidzka 40",ZYW2003 - jak wyżej

No i od kilku miesięcy nic. Co nie zmienia faktu, że chwała UKE za publikację tego wykazu.

#340731  autor: elrond
 13 cze 2009, 12:33
jean pisze:szkoda tylko , ze UKE nie podaje przy lokalizacji kody terytorialnego gminy lub chociaz powiatu - byloby duzo latwiej szukac stacji w danej okolicy. dane geograficzne sa pomocne, ale przeciez gmina / powiat / wojewodztwo nie sa prostokatne i trzeba czasem pokombinowac, zeby przejzec dane
A mapki nie widział? :) KLIK. Tutaj można stacji szukać dużo łatwej, można wyszukiwać jedynie nowopowstające od ostatniego wykazu.

#340747  autor: jean
 13 cze 2009, 14:12
mapke widzialem, napisalem nawet sobie soft do analizy pozwolen :)
ale... jakby byl taki kod to w sofcie moznaby latwo okreslic interesujacy nas obszar, a nie obszar wyznaczony max i min wspolrzednymi - wtedy mamy tez nadajniki spoza rejonu. oczywiscie, dodalem wyjatki i takich stacji nie ma np w wykazie lokalnym tylko ze przy duzych obszarach jest to uciazliwe

www.gsm.lowicz.com - ciekawostki GSM z Łowicza i okolic

#341765  autor: borax11
 18 cze 2009, 23:28
Play pojawil sie wczoraj w kryni m., a moze troszkę wcześniej a w wykazie cisza. Może stacja nielegalna(bóg wie gdzie ona, ale jutro się dowiem :mrgreen: ) albo pojawi sie w nastepnym wykazie

#341771  autor: ezaq
 18 cze 2009, 23:46
borax11 pisze:albo pojawi sie w nastepnym wykazie
Pewnie tak. Zdarza się, że pozwolenie już jest, ale w wykazie pojawia się z opóźnieniem. Przykład stacji GSM w Kazimierzu Dolnym: pozwolenie: 31.03, zasięg złapałem 10.04, a w wykazie pojawiła się dopiero w maju.
W czerwcowym wykazie bardzo mało nowych pozwoleń się znalazło. Mam nadzieję, że w następnym zaległości zostaną nadrobione. W Warszawie kilka nowych stacji GSM Playa działa, a w wykazie zero informacji.

#341783  autor: elrond
 19 cze 2009, 00:58
borax11 pisze:Play pojawil sie wczoraj w kryni m., a moze troszkę wcześniej a w wykazie cisza. Może stacja nielegalna(bóg wie gdzie ona, ale jutro się dowiem ) albo pojawi sie w nastepnym wykazie
A patrzyłeś TUTAJ? Czasem w wykazie ciężko coś znaleźć, ale na mapie jest wszystko. Według tej mapy, nadajnik Play jest jakieś 4 km od Krynicy w miejscowości Piaski (Nowa Karczma). Dokładnie w tym samym miejscu jest też Orange i Era. Plus jest zaraz obok (schowany za dymkiem, więc trzeba mocno przybliżyć).
  • Strona 6 z 12
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 12
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6