• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #339894  autor: bora1410
 08 cze 2009, 20:55
Od jakiegos czasu uzywam Playa. Duzo korzystam z telefonu, glownie do rozmow (jakies 600-1000 minut miesiecznie), czasem smsy pisze. Stawki wiadoma sprawa odpowiadaja mi. Ale jak sprawa ma sie z jakoscia rozmow wedlug was. Coraz czesciej czytam ze ludzie maja problemy. Ja przeszedlem z Orange. Tam przerwalo mi dluga rozmowe doslownie kilka razy, podczas mojej paroletniej przygody z Orange. W Playu jest to nagminne. Ustawienia i kombinacje telefonu stosowalem przerozne - reczne wybieranie, automatyczne, sieci podwojne, 3G, siec Playa, na roamingu Plusa. I caly czas to samo. Dodam ze mieszkam w miescie 50 tysiecznym i mam maksymalny zasieg tak w 3G tak w Playu jak i w Plusie. Playa uzywam juz ze 2 miesiace i przerywanie rozmow jest bardzo czeste. A i jakosc rozmow jest srednia lagodnie mowiac. Zrobilem ten temat zeby poznac opinie innych, nie mam na celu oczerniania Playa. Mysle o zakupie abonamentu na firme bez telefonu w Playu, bo sa bardzo atrakcyjne stawki, a coraz wiecej znajomych zmienia wlasnie na ta siec. Ale coraz czesciej pojawiaja mi sie watpliwosci, czy nie lepiej bylo by troszke wiecej placic i miec spokojna glowe. Jesli bedzie przybywac abonentow Playa w tempie takim jak dotychczas (a napewno tak bedzie) to jakosc jeszcze bardziej na tym ucierpi. Jakie jest wasze zdanie i opinia na ten temat.

#339905  autor: nemo2009
 08 cze 2009, 21:19
Bardzo dużo zależy od lokalizacji.W jednym miejscu Polski jest bardzo dobrze,w innym gorzej.W sieci 3G jakość rozmów jest dużo lepsza jak w 2G.Sam telefon ma też duże znaczenie,pod tym względem,jedną z lepszych będzie Nokia E52{dopiero wejdzie na rynek}.Odradzam Samsungi,w Play mają problemy z przełączaniem się miedzy sieciami 2G,3G i siecią Plusa.Czułość radiowa Samsungów generalnie słaba{E250 jest mistrzem}.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#339937  autor: bledos
 08 cze 2009, 22:40
Korzystam obecnie z Nokii 9300. Mam pakiet 500 minut do Play i stacjonarnych, ale nie zdarzyło mi się, aby jakakolwiek rozmowa została przerwana (średnie długość rozmowy z nr w Play 5-6 minut). Lokalizacja: miasto ok. 60 tysięcy (połowa za granicą ;)) zasięg: różnie, własny, roaming Plusa, 3G, GSM... Nie mam również problemu z rozmowami poza sieć... Może jestem tym szczęśliwcem, co nie ma problemów z siecią? ;) Wcześniej używałem Samsunga i600, ale z Samsunga miał on raczej tylko nazwę, bo był to WM i też nie było problemu...

#339964  autor: Marens
 09 cze 2009, 00:20
Przerywa rozmowy podczas zmian 3G->2G co nie zdarza się z Erze i Plusie.
Jakość 2G to porażka, wszystko idzie w HR
Prędkości Play Online 300-600kbps

#339970  autor: ezaq
 09 cze 2009, 01:38
Marens pisze:Jakość 2G to porażka, wszystko idzie w HR
Chyba jednak nie wszystko, ponieważ przed chwilą sprawdziłem w net monitorze i wyszło, że telefon korzystał z FR, a po wymuszeniu kodem *3370# z EFR. A oceniając po jakości rozmowy to do tej pory miałem prawdopodobnie tylko jedno połączenie w HR, ponieważ faktycznie było ono gorszej jakości, ale nic nie przerywało i można było normalnie rozmawiać.

#339971  autor: Jedrker
 09 cze 2009, 03:50
bora1410 pisze:. Ja przeszedlem z Orange
Ja też , i wróciłem na nowo do orange z play.
I powiem więcej sam osobiście więcej dziadostwa nie wybiorę, wolę na minucie dopłacić kilka groszy ale jakość połaczenia jest za to rewelacyjna.
JUż nie mówiąc o obsłudze klienta, gdzie orange wygrywa !
A na temat play choć chciałbym wypowiadać się pozytywnie, nie mogę.
Umowę mam do maja 2010 porażka.

#339973  autor: prz3m3k
 09 cze 2009, 06:57
Witam wszystkich.
Jakiś czas temu pozbyłem się startera POP na rzecz Play Fresh i nie żałuję:)
Z początku, gdy tylko wchodził Fresh miałem problemy z MMS/WAP ale teraz jest już ok. Co odróżnia Fresha od Orangutana to oczywiście zasięg. U pomarańczowych, np. w lesie czy nawet w bloku pod lasem po prostu miałem max 1-2 kreski zasięgu... o jakiejkolwiek rozmowie było można zapomnieć:(
Po przejściu do Play wszystko się zmieniło, mogę bez przeszkód rozmawiać w każdym miejscu a na dodatek tanio, nigdy nic mi nie zrywa:)

#339993  autor: djfafa
 09 cze 2009, 10:03
Play równo 2 lata, żadych problemów z połączeniami nie miałem.

#340003  autor: Marens
 09 cze 2009, 11:16
Więc chyba zależy od regionu. Niestety nie chciałbym mówić nic złego o Playu, bo gdyby nie Play to dalej byśmy mieli 0,60zł/min. Zrobili wojnę cenową i za to ich się chwali.

Przykładowo

Wystąpił błąd. Spróbuj zalogować się ponownie później.
Kod błędu: 1244539479144SCBF400

#340010  autor: mo-xo
 09 cze 2009, 11:49
Ja przeniosłem się do play z orange i powiem jedno, w orange przez 8-9 lat, przerwane rozmowy mogę policzyć na palcach jednej ręki, w play jest to co 2-3 rozmowę ! Jakość rozmów w play jest skandaliczna ! Tym powinien zająć się UKE.

I proszę nie pisać tu pierdół, że to wina telefonów, bo ja namówiłem niestety kilka osób do przejścia do play i wszyscy mają przerywane rozmowy ! Telefony do wyboru do koloru, nokia sony eryk, samsung i motorola, w orange nie było żadnych problemów, w play zaczęły się natychmiast.

U mnie tymczasowo pomaga wybranie ręczne sieci plus ale u innych niestety nie, i nie wiem dlaczego.

Od 6 lipca będę szukał nowego opa, na szczęście wybrałem fresha i nie mam w tej sieci abonamentu. Nigdy więcej playa.

A fanatycy playa, no cóż, play będzie im pluł w twarz, oni będą mówili, że pada deszcz...

#340013  autor: zachowania
 09 cze 2009, 12:14
U mnie Play prawie rok, obecnie dwa numery. Do jakości brak zastrzeżeń, wszystko śmiga jak u konkurencji. Korzystam wyłącznie z 2G, dzwonienie, smsy. Czasami denerwuje przłączanie się telefonu między nadajnikami PLUSa i PLAY. Ręczne wybieranie sieci załatwia problem.
PLUSa mam jakieś trzy lata i zero różnic w jakości rozmów.

#340021  autor: Marens
 09 cze 2009, 13:11
Zauważcie, że osoby które zachwalają Playa mają od niedawna założone konta na Telepolis.
Wydaje mi się, że to jakaś akcja propagandowa Playa w stylu "akcji informacyjnej"

#340025  autor: user_delete7
 09 cze 2009, 13:38
ja konto mam dość długo :lol: ale problemy z rozmowami od niedawna, choć powiem że od nowego okresu rozliczeniowego zauważyłem poprawę częstotliwość (Dziur) w rozmowach jest dużo mniejsza... W GSM Play bo w GSM Plusa nie ma ich wcale tak nawiasem mówiąc :roll:

#340027  autor: Marens
 09 cze 2009, 13:47
Wszystko zaczęło wariować od momentu wprowadzenia 2G Playa.

#340038  autor: Spioszek
 09 cze 2009, 14:23
Widze że większość osób przeniosła nr z Orange do Playa, ja również jestem w trakcie przenoszenia nr i za 2 dni powinnem mieć już nr w Freshu, czekam na aktywacje nowego startera, jak tylko będę go już miał przetestuje jakość rozmów i rozłączanie i napisze, narazie jestem dobrej myśli że wszystko będzie ok mieszkam na wsi to nadaniki nie są takie obciążone więc powinno by dobrze na logike;)

#340043  autor: Rezo
 09 cze 2009, 14:37
Ja jak dotąd żadnej zerwanej rozmowy w play nie doświadczyłem, a rozmawiam dużo, kupuję pakiety 100 minutowe. Natomiast na moim drugim numerze - w orange zrywanie rozmów zdarza się dosyć często. Pewnie to wszystko zależy od infrastruktury operatora w danym regione.

#340047  autor: zachowania
 09 cze 2009, 15:07
Marens pisze:Zauważcie, że osoby które zachwalają Playa mają od niedawna założone konta na Telepolis.
Wydaje mi się, że to jakaś akcja propagandowa Playa w stylu "akcji informacyjnej"
A tam od razu propaganda. Dużo dobrego mogę napisać też o ERZE, bo obsługa klienta rewelacja, zasięg także i z tego właśnie powodu w lipcu prawdopodobnie zmieniam PLAYa na ERĘ.

#340048  autor: prz3m3k
 09 cze 2009, 15:07
gregor85 masz rację:)

Niech ktoś ze Szczecina/Polic się wypowie czy zrywa mu cokolwiek. To już swojego czasu w Orange w rejonach "pod lasem" miałem ogromne problemy z zasięgiem. Tu w Playu jest wszystko ok poza problemami, o których wcześniej pisałem... dla przypomnienia chodziło o MMS/WAP po starcie Fresha.

Ktoś z Was zapewne powie, że jestem od Playa skoro mam tu nowe konto. Nie, nie jestem. Po prostu jestem zwykłym, myślącym userem, który szuka najlepszych i najtańszych ofert a nie ślepo przywiązuje się do danej marki:)

Ps. część znajomych przeklina mnie, że uciekłem z Orangutana bo nie mogą wykorzystywać tych swoich śmiesznych pakiecików:P No cóż.. to nie ja za nich opłacam konto:) Ja wolę swobodę niż zastanawiać się do jakiej sieci należy dany nr.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 15:16 przez prz3m3k, łącznie zmieniany 1 raz.

#340049  autor: DevilishChaos
 09 cze 2009, 15:11
Moje doswiadczenia.
1,5 roku w Play, miasto 100 tys, ale jako ze mieszkam na obrzezu miasta, czesto przelacza mnie na Plusa i odwrotnie... Mimo to przerywane rozmowy zdazaja sie niezmiernie zadko... Jesli zas chodzi o Orange to wczesniej mialem przez ok 5 lat i w tej sieci zwlaszcza od czasu kiedy zmienili marke na Orange to polaczenia rwalo czesto i gesto... Byc moze mialo to zwiazek ze mieszkam blisko granicy z Czechami ok 5-8 km, ale z drugiej strony w Playu mimo tego ze miejsca zamieszkania nie zmienilem, roaming wlacza mi sie bardzo zadko... Wiec tak jak ktos wczesniej napisal, wszystko zalezy od infrastruktury w danym miejscu...

#340677  autor: mariusz10406
 13 cze 2009, 00:02
W moim mieście ani razy nie przerwało mi rozmowy-zasięg 3G Playa.Widocznie to zalerzy od konfiguracji sieci oraz fona.....A jeśli chodzi o konkurencję(Orange)to często dochodziło do zrywania połączeń.