• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #339542  autor: bartek93
 06 cze 2009, 17:47
Witam. Bawiąc się telefonem (C702) z ery wszedłem w ustawienia->łączność->sieci komórkowe->wybierz sieć. Po chwili telefon znalazł zasięg 3G (do najbliższego miasta mam dobre 15km a i tak nie ma tam jeszcze 3G Ery) ale się nie "podłączył do niego". Na liście miałem napisane Era, a niżej znowu Era z małym znaczkiem 3G (niżej były pozostałe sieci). Gdy próbowałem ręcznie przełączyć na 3G telefon pozostał w trybie GSM. Wykonując te czynność w samym Wieluniu na moment wskoczyło 3G, ale po chwili zniknęło. Co może być przyczyną takiej sytuacji? Testowanie nadajników UMTS przed ich uruchomieniem czy co? A może ma ktoś informacje dotyczące planów rozbudowy infrastruktury Ery na terenie Wielunia i okolic (woj. łódzkie)? Z góry dzięki za pomoc.
Pozdro
P.S. Zapytam jeszcze czym się różni znaczek H od 3G pojawiający sie u góry wyświetlacza? Jak oglądałem filmiki na yt to tam przeważnie widniało H, a u mnie nawet będąc w Łodzi czy Poznaniu pozostawało tylko 3G.

...:::GALAXY LITE:::...

#339551  autor: widex
 06 cze 2009, 18:04
H oznacza HSDPA i jest rozwinięciem sieci UMTS. To tak jak EDGE jest rozwinięciem GSM.

Może być, że łapiesz "ochłapy" i możesz zalogować się tylko prowizorycznie. Czasami łapie telefon tylko znacznik, czyli nazwę sieci i ją wyświetla na liście dostępnych sieci.

#339573  autor: elrond
 06 cze 2009, 19:58
bartek93, popatrz tutaj. Wyszukaj Wieluń i zobaczysz że wszędzie dookoła Era ma zasięg 3G - Pajęczno, Kępno, Kluczbork. A według tego wykazu Era ma u Ciebie pozwolenia na dwa nadajniki (pozwolenia mają także Plus, Orange i Play). Więc albo zasięgiem wieje z okolic, albo będą uruchamiać u Ciebie. Miasto małe więc jak uruchomią to na pewno będziesz o tym wiedział :)

#339846  autor: bartek93
 08 cze 2009, 17:31
Co do pozwoleń innych sieci to nadajniki UMTS zostały już uruchomione przez Playa, Plusa i Orange. Tylko Era się coś ociąga.

...:::GALAXY LITE:::...